ILgron11

Herkullinen ja hyödyllinen karhunvatukka

  • Kypsät karhunvatukat. Seassa yksi villi vadelma.
    Kypsät karhunvatukat. Seassa yksi villi vadelma.
  • Karhunvatukat kypsyvät vähitellen
    Karhunvatukat kypsyvät vähitellen
  • Karhunvatukassa runsaasti kukkia
    Karhunvatukassa runsaasti kukkia

Karhunvatukan marjat, jotka kypsyvät tähän aikaan näyttävät olevan terveyspommeja, joita juuri nyt tarvitsen. Karhunvatukka on aikanaan ollut jopa pelottava. Siihen on liittynyt aikanaan tumman värin vuoksi pelkoja.

 

Karhunvatukka kukkii kauniisti keväällä ja syksyllä se tuottaa mehukkaita mustia tai hyvin tummia muutoin vadelman näköisiä  marjoja. Aiempina vuosina olen kilpaillut marjoista muurahaisten kanssa.  Kosteus lie karkottanut tänä vuonna muurahaiset pensaista.  

 

Karhunvatukka vaikuttaa makeammalle kuin puutarhavadelma. Karhunvatukka on hankittu toistakymmentä vuotta sitten. En tunne sen lajia, liekö siperialainen tai jokin muu alkuperä?

 

Karhunvatukka on piikkinen, eikä satoa ole sen vuoksi ilman suoja-asua mahdollista poimia. Italiassa ja muualla Keski-Euroopassa uskottiin karhunvatukan tarjonneen myös ainekset Jeesuksen orjantappurakruunuun. Varmaa tietoa orjantappuran materiaalista ei ole, on joillakin seuduilla päätelty karhunvatukkapensaat syylliseksi.

 

Karhunvatukka kasvaa korkeammaksi kuin tavallinen vadelma ja villiintyy kasvupaikan ympäristöön nopeasti.  Taimia pitää karsia, sillä se valtaa muilta kasveilta alaa. Kasvupaikka sille olisi pitänyt  varata tämä tietäen. Kasvupaikkani on puolivarjoinen, mutta viihtyy se hyvin auringossa.  Ehkä marja kypsyvät aurinkoisessa kasvuympäristössä aiemmin.  Marjan pitää antaa kypsyä, silloin se pehmeä ja maut parhaimmillaan.

 

Ilahduttavinta ovat karhunvatukan terveellisyydestä löytyneet tiedot. Se tunnetaan yhtenä kaikkein eniten antioksidantteja sisältävänä marjana.  Se sisältää erityisesti polyfenolia. Samaa ainetta löytyy myös vihreästä teestä. Se auttaa verisuonitautien ja osteoporoosin torjunnassa. Kuitua siitä saa hyvin: 2,5 desissä vatukkaa tulee yksi kolmasosaa päivän kuitutarpeesta. Karhunvatukasta on tutkittua tietoa. Se ehkäisee ruokatorven kasvainten muodostumista.

 

Aikanaan Hildegard Bingeniläinen (1098 - 1179) suhtautui marjoihin hyvinkin nuivasti. Piti monia tuntemiamme terveellisiksi osoitettuja marjoja jopa haitallisina, mutta karhunvatukan marjojen syömistä hän piti harmittomana. Lisäksi  sen muista osista sai hyviä rohtotarpeita.

 

Karhunvatukkasato kypsyy vähitellen, joten satoa riittää korjattavaksi syyskuulle saakka.  Sopivia päiväannoksia, sillä tuoreeltaan marjat ovat parhaimpia. Hilloksi asti ei marjoja riitä.

 

Tänään nimipäiviä viettävät Marjatat, Marja-Liisat, Marjaanat, Marjukat ---- Tämä vain osoittaa miten merkityksellisiä marjat ovat. Nimistössämme, notkuu Marja-Terttuja ja monia muitakin marjojen mukaan nimettyjä naisia. Ruusunmarjallakin on epävirallinen nimipäivä. Montakohan heitä mahtaa olla?

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Karhunvatukka

http://sykesport.fi/ravinto/tunne-nama-23-superhedelmaa-uskomattomat-vitamiinipommit/

http://yle.fi/uutiset/marjoissa_maistuu_myyttien_historia/5252845

www.luomumarjat.fi/marjonen_terveysvaikutukset.ppt

http://www.nimipaivat.fi/15.8.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiitos kirjoituksesta Irja, en tiennyt karhunvatukoista muuta kuin että hyvältä maistuu. Olen näet joskus tilannut kahvilassa leivoksen, jonka päällä niitä oli. Maalla olisi tilaa, täytyy katsoa joku paikka missä voivat levitä ja kokeilla muutamaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Siperian karhunvatukka ilmeisesti hyvin kestävä eri puolilla. Tietysti kauppapuutarhat tietävät, jos mahdollisesti on ilmaantunut joitakin uusia lajejakin. Peter Tigerstedt näyttää olevan karhunvatukan asiantuntija ja kenties on jalostanut jotain uutta. Elimäen arboretum voisi olla mielenkiintoinen kohde, josta voisi löytyä erilaisia kokeiltavaksi ja ksvatettavaksi.

http://www.mustila.fi

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

IV vyöhykkeelle siperian karhunvatukkaa vielä suositellaan, joten kolmosella pitäisi mennä hyvin ja näköjään myydäänkin täällä. Arkoja ei kannata yrittää kuin korkeintaan yhtä kappaletta, olisi harmillista jos paleltuisi monta kerralla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Ainakin Tyrnävällä näin navetan seinustan peittävän tuuhean karhunvatukan viime syksynä. Sain siitä poikasen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Ei siis vielä yhtään makupalaa. Ehkä ensi vuonna tulee.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kaksi karhunvatukkaa on, mutta ovat niin nuoria, että ei vielä satoa saada. Ensimmäinen karhunvatukka kuoli viime talvena.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ilmeisesti ei omistaja kertonut lajia? Osa karhunvatukoista kasvaa vain etelässä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jostain lie Siperiasta, onko se etelässä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Siperian lakeus on suuri, Sonja siellä lunta lapioi - suomalaisen karhunvatelmalajikkeen nimi on Sonja:)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jopa niin etelässä kuin E-Afrikassa ja Australiassa, jossa se näkyy olevan ei toivottu vieraslaji - E-Afrikan osalta en katsastanut.

Eurooppalaisen lisäksi näkyy kasvavan ainakin P-Amerikassa.

https://books.google.fi/books?id=qe9xnWc0oIwC&pg=P...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #10

Kun karhunvatukoita istuttelin aikanaan mielessäni oli karhuherra Paddington. Minusta hän rakasti karhunvatukoita tai ainakin niistä tehtyä hilloa. Aiheesta onkin hiukan vaikeampia googlella löytää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Vai oliko se marmeladia? Sama on kuitenkin tullut tämänkin hillo-ohjeen laatijan mieleen: Kind of reminds me of the bears from the darling movie Paddington.

https://clickinmyheels.com/2016/06/30/blueberry-ja...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #12

Kiitos Seija. Englannissa marmeladi on suositumpi kuin hillo.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Rakastan karhunvatukoita, mutta niitä saa vain niin harvoin ja kaupassa ihan pieni rasia maksaa maltaita, johon mahtuu vain noin kymmenen peukalonpään kokoista makoisaa vatukkaa. Kauniitakin ovat, joten pelkkä ihailu on jo puolikas nautintoa:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Helppo kasvattaa, mutta viheliään piikkinen kasvi ainakin se mikä minulla on ja hurja leviämään kasvupaikan ulkopuolelle. Hyviä marjoja saa itse kasvattamalla. Se on sitten palkinto työstä.