ILgron11

Tarte Tatin raparperistä

  • Tarte Tatin raparperistä
    Tarte Tatin raparperistä
  • Kun täyttää näin piripintaan vuoan, valuu paistettaessa nesteitä hiukan yli. Pellin suojana on hyvä olla leivinpaperi/voipaperi.
    Kun täyttää näin piripintaan vuoan, valuu paistettaessa nesteitä hiukan yli. Pellin suojana on hyvä olla leivinpaperi/voipaperi.

Perjantain herkuksi valmistin Tarte Tatinit. Olen aiemmin tavannut tehdä omenista paistinpannussa yhden ison Tarte Tatinin. Sain aikanaan ystävältäni Ranskasta alkuperäisen ohjeen.  Omenaviipaleet karamellisoitiin   paistinpannussa ja sen jälkeen pannulle aseteltiin voitaikina kuori ja paistos pistettiin paisitnpannulla uuniin. Päätin kokeilla miten kausiherkku raparperi sopisi omenan tilalle.

 

6-8 pulskaa kuorittua raparperinvartta noin 1-2 cm  mittaisiksi paloiksi pilkottuna

3 rkl voita

1dl sokeria

Kanelia, jos pitää runsaammin, jos ei 1 tl 

Valmis voitaikina tai itse voista ja vehnäjauhoista valmistettu. 

Vaniljakastike joko valmis tai itse tehty tai sopii myös  kinuskikastike, makeampaa

Sulata voi paistinpannulla.  Lisää joukkoon sokeri. Anna voisokeriseoksen hiukan karamellisoitua pannulla.  Lisää vähitellen joukkoon raparperipaloja. Raparperista irtoaa runsaasti nestettä, enemmän kuin omenista. Anna sen haihtua ja raparperin kypsyä hiukan samalla.  

 

Yhden sijasta päätin tehdä leivonnaiset alumiinivuokiin kerta annoksiksi.  Täytin vuoat siten, että jäi taikinakuorelle vielä tila ja sain tulokseksi täyden vuoan.

 

Paistoin vuoat noin 15 minuuttia 210 asteessa uunin keskiosassa.  Niin, että kuori näytti kypsälle ja oli saanut hiukan väriä.

 

Vuokien on hyvä antaa jäähtyä ennen kuin ne käännetään ylösalaisin.  Vaikka en voidellut vuokia,  raparperi kansineen irtosi kääntäessä hyvin joustavasta  vuosta.  Omenainen Tarte tatin on pitänyt käyttää hiukan jäähdyttyään hellalla, jotta karamellisoituneet omenat irtoavat käännettäessä pannulta ja  leivonnaiselle tulee kaunis tasainen pinta.

 

Käännetyn Tarte Tatinin pinnalle  n paksua vaniljakastiketta pari lusikallista. Vaniljakastikkeen pinnalle voi v rapsuttaa vaniljan siemeniä, jos niitä sattuu olemaan. Koristeeksi vaikkapa  kuivunut vaniljatanko. Nehän kuivuvat ellei säilytä oikein.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pitääpä kokeilla, kun en raparpereistä oikein muutakaan uutta enää keksi.

Voisiko korppujauholla hiukan imeä kosteutta pois karamellisointivaiheessa?

Ja tietysti tähänkin voisi laittaa ripauksen pakurijauhetta pehmentämään makua;)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvinkin voisi laittaa inkivääriä tai pakurijauhetta mausteeksi. Tuosta korppujauhosta en ole ihan varma, sillä vaikka pannulla kypsennetty raparperi oli hiukan löysää, uunissa nestettä haihtui ja jäähtyessä paistos pysyi jo kiitettävästi kasassa.

Minulla oli sokeriongelma alkuun. Löysin vain tomusokeria, jota oli joukossa hiukan ennen kuin löysin hienonsokerin. Mietin olisiko hillosokeria voinut laittaa paistinpannulle, mutta en uskaltanut kokeilla. Ehkä olisi voinut toimia niin, että karamellisoi voin ja sokerin ja sitten vasta, kun lisää raparperiä voisi laittaa hillosokeria mukaan. Sokeriahan tuo paistos vaatii ja minulla sitä oli niukasti raparperiin suhteutettuna. Olisi ehkä voinut olla toinen desi raparperin kera hillosokerina mukana.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset