ILgron11

Kotimaiset juustoherkut - tunnettujako?

  • Kotimaiset juustoherkut - tunnettujako?
  • Kotimaiset juustoherkut - tunnettujako?

Ensimmäiset juustot valmistettiin 6000-7000 vuotta sitten. Antiikin Roomassa juusto oli rikkaiden ruokaa. Juusto on säilyttänyt noista ajoista asemansa hyvin vaikkapa jälkiruokana.  

Vapputuliaiseksi illan istujaisiin oli saatu juustoja. Kaksi  kotimaista ennen tuntematonta juustoa yllätti. Toinen on nimeltään Hakaniemi ja toinen Linnunlaulu kuin kaupunginosat Helsingissä. Hakaniemi on punahomejuusto, joka sopi hyvin  vapun tunnelmaan ja tulee sopimaan makuhermoihin myöhemminkin, sillä se osoittautui mainioksi. Makuhermoni yhdistivät juuston  camembert -juustoihin, ehkä se oli hiukkasen, suomalaisuuttaan, miedompi tai kenties kyse oli vain kypsyysasteen eroista.

 

Toinen tuttavuus  Linnunlaulu on valkohomejuusto. Se toi mieleen brie –juustot. Vertailimme kotimaista Lidlistä ostettuun ranskalaiseen brie-juustoon ja ero oli hiuksen hieno. Ehkä Linnunlaulu oli hiukan tiiviimpää. Makueroja ei osattu määrittää, mutta ehkä juuston kera maisteltu punaviini ja hedelmät vaikuttivat makujen erottelukykyyn.

 

"Se, miten juusto syntyy, on vähän mysteerinen juttu" totesi juustomestari kemiantekniikan DI Antti Alavuotunki HS:ssä kolmisen vuotta sitten. Helsingin Meijeriliike on ainut pääkaupunkiseudun pienjuustola. Sen juustot on nimetty Helsingin kaupunginosien mukaan. Taidanpa tutustua myöhemmin Klippaniin sekä ,Jätkäsaareen ja Alppilaan mikäli niitä vielä löytyy.

 

Helsingin Sanomat kirjoitti juustolasta  2013. Pitkään meni ennen kuin tutustuin. Ehkä sitä ei olisi edes tapahtunut ellei ystävä olisi juustoja tuonut.  Ei taatusti ollut viimeinen kerta kun näitä juustoja tuli nautittua. Sopivat hyvin illanistujaisiin juustotarjottimelle omenien ja viinirypäleiden ja keksien kera nautittavaksi. Ehkä juustonystävät hyvinkin tuntevat tuotteen? Mainoksiin en ole törmännyt. Ehkä siksi, että huonosti niitä seuraan. Juustoja on silloin tällöin maisteltavana eri liikkeissä, mutta silloinkaan ei näitä  kaupunginosien nimillä mainittuja.

 

Paremmin tuntemani pienjuustolan tuote  on Frimanin juustolan Tenhola juusto.  Tenhola juusto on vain osittain kotimainen, täällä kypsytetty emmentalpohjainen juusto. Sitä joudumme odottamaan, kun juustojen valmistus on siirtynyt uusiin tiloihin. Per-Olof Friman osti Raaseporin kaupungilta Tenholan meijerin. Siellä valmistuu aikanaan uusia juustoja, ihan kotimaiselta pohjalta, liekö Tilsitiä tai jotain muuta kiinnostavaa. Tenholan meijerillä on pitkät perinteet. Sen perusti vuonna 1910 sveitsiläinen Ernst Stäuber. Tämä toiminta on elpymässä pitkän hiljaiselon jälkeen.  Vanha juustomestari siirtää taitonsa nuorille.  Näin saamme jonain päivänä nauttia tämän juustolan herkkuja.

 

Kukin hankkii juustontekotaitonsa omalla tavallaan.  Ennen juustoja tehtiin kotona. Tänään ei kenties enää juurikaan. Olen kokeillut leipäjuuston tekoa  eikä munajuustokaan ole vieras. Juustomuottikin on yhä tallessa.

 

On ilo saada kotimaisia pienten tuottajien erikoisuuksia, mutta leviävätkö ne  oman alueen ulkopuolelle? Miten hyvin herkut tunnetaan? Mikä ja missä on Suomen parhain juusto?

 

http://www.hs.fi/kaupunki/a1387352215808

http://www.pernionseudunlehti.fi/tenholan-meijerin-kellarit-tayttyvat-taas-juustoista

http://www.helsinginmeijeriliike.fi

http://www.pienjuustolat.net

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juusto on hyvä juttu. Suomessa on omat vaikeutensa pienillä juustoloilla, mutta Kiva kun niitä tulee lisää. Valion juustot ovat aika arkipäiväisiä makujen suhteen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Vaihtelu virkistää. Juustot eivät jostain syystä kaikille sovi, mutta pitkään niitä on valmistettu. Varhain on ihmiskunta herkun keksinyt. Valiosta taisimme jo aiemmin keskustellakin.