ILgron11

Hyvät, pahat marjat

 • Sudenmarja
  Sudenmarja
 • Tuomi kukassa
  Tuomi kukassa
 • Tuomenmarjat
  Tuomenmarjat
 • Terttuselja kukkii
  Terttuselja kukkii
 • Terttuseljan marjat
  Terttuseljan marjat
 • Turvallinen ja tuttu, pullapohjainen mustikkapiirakka.
  Turvallinen ja tuttu, pullapohjainen mustikkapiirakka.
 • Kuusaman marjat. Kuusama on koristekasvi, jota kasvaa monissa pihoissa ja löytyy monta erilaista kasvia ja kukintaa, ehkä marjatkin ovat erilaisia.
  Kuusaman marjat. Kuusama on koristekasvi, jota kasvaa monissa pihoissa ja löytyy monta erilaista kasvia ja kukintaa, ehkä marjatkin ovat erilaisia.

Marjasato on keruuvalmis. Linnut syövät kaikenlaisia marjoja sen kuin kerkiävät. Ihmettelen minne kypsät, mustat tuomenmarjatkin katosivat. Niitä oli joku aika sitten vielä kohtalaisesti. Eivätkö linnut saa vatsaoireita tai kuole marjoihin? Erottavatko ne myrkylliset marjat myrkyttömistä vai pitääkö tieto joidenkin marjojen myrkyllisyydestä edes paikkansa?

Tuomenmarjat eivät ole myrkyllisiä kertoo netti yhtäällä. Toisaalla on niiden myrkyllisyydestä. En ole koskaan vielä havitellut tekeväni  syötävää tai juotavaa blogissa esiteltävistä marjoista. Lapsena olen paljonkin kuullut varoituksia joidenkin marjojen haitoista.  Ehkä näin vähennettiin niiden houkuttelevuutta. Varoituksista huolimatta on joku myrkylliseksi mainittu marjakin tullut maistettua.  

Tuomen tuoksun ja maun synnyttää amygdaliini. Se myös suojaa tuomea myyriltä ja jäniksiltä. Amygdaliini on marjojen siemenissä ja kuoressa.

Mihin lähteeseen sitten uskoa? Amygdaliini, tuo  katkeran makuinen aine hajoaa helposti ruoansulatuksessa sinihapoksi. Amygdaliinia hajottavia entsyymejä on ihmisen suolistossa ja monissa tavallisissa ruoka-aineissa. Jos amygdaliinia nautitaan suun kautta, voi siis voi seurauksena olla myrkytys. Se ilmenee oksenteluna, mahakipuna, nopeutuneena hengityksenä ja sydämentykytystä. Aikuisten myrkytykset ovat kuitenkin erittäin harvinaisia. Mitä tiedämme lapsista? Yltävätkö he sinne missä näitä myrkkymarjoja kasvaa?

Amygdaliinia on myös sellaisten hedelmien kuin luumujen, kirsikoiden, persikoiden ja aprikoosien siemenissä. Omenoiden siemenissäkin sitä on. Lapsia peloteltiin aikanaan syömästä omenansiemeniä uhkaamalla, että vatsassa siemenistä kasvaa omenapuu. Ei tehonnut, kun maistuvat mielestäni yhä niin e,  karvasmanteliselle. Ei niitä kilokaupalla pysty syömään.

Tuomenmarjoista on joskus tehty mehua ja likööriä. Ehkä valmistusprosessi haihduttaa myrkylliset aineet tai päänsärky liköörin jälkeen koetaan asiaankuuluvaksi.  Jäivät minulta hyödyntämättä likööriksi tai mehuksi.

Tuomi on puu, mutta terttuselja on marjova pensas. Terttuseljaa on kasvatettu Euroopassa pitkään koriste- ja rohdoskasvina. Täälläkin sitä tapaa villiintyneenä vanhoissa puutarhoissa ja se on levinnyt luontoonkin. Sen marjoista on tehty hyytelöä, mehua ja jopa viiniä.

Terttuseljan myrkyllisyydestä on eriäviä tietoja, mutta ainakin siemenet ovat myrkyllisiä ja nehän sijaitsevat siinä marjan ytimessä. Marjat ovat ainakin raakoina lievästi myrkyllisiä. Terttuseljan (Sambucus racemosa)  marjojen pienen määrän syöminen voi aiheuttaa mahan ärsytysoireita. Kasvia tai marjoja syöneelle tulisi antaa vaivaan juotavaa. Yli 10 marjaa tai vastaavan määrän muuta kasvinosaa syöneelle annetaan lääkehiiltä.

Lapsuudessani terttuseljoja kasvoi kanatarhan vieressä aidan toisella puolella. Lienevät kanatkin silloin nauttineet kypsyneitä kauniin punaisia marjoja.

Löysin metsiköstä muutama päivä sitten sudenmarjoja. Sudenmarja on näistä kolmesta ehkä myrkyllisin, Se on  liljakasvi, jonka neljän lehden  keskellä olleesta kukasta kehittyy sinimusta mustikkaa muistuttava marja. Itse marjan, siis ulkonäön puolesta, voi sekoittaa helposti mustikkaan, jos sudenmarja sattuu kasvamaan mustikkamailla.

Vasta hieman yli 20 marjaa aiheuttaa vakavan myrkytyksen. Myrkytysoireet ovat limakalvojen ärtyneisyyttä, pahoinvointia ja sydämen rytmihäiriöitä. Riittävä annos aiheuttaa tajuttomuuden ja hyvin suuri sydämen lamaantumisen. Löytyneekö niitä suuria määriä edes, sillä en ole kovin runsaita sudenmarjakasvustoja nähnyt. lehtomaisessa metsässä ja niityillä niitä kasvaa. Ruokaan en tätä marjaa laittaisi en edes makua ole maistanut, mutta sudenmarjaa käytettiin joskus ruton torjuntaan.   

Nyt sitten vaan turvallisesti mustikkametsään. Niitä löytyy vielä, mutta hyvät paikat ovat kortilla, kun linnutkin pitävät puolensa. Sen näkee sinisistä ulostelaikuista siellä täällä. Kyllä ovat makeita ja turvallisia ja maistuvat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ihmettelen suuresti! Ihmettelen sitä, että Hyvinkäällä Jussinmäellä kasvaneesta tuomesta tulin syöneeksi muutamia marjoa, kun olin noin neljä vuotta vanha. Ihmeeni on se, että minua pari vuotta vanhempi poika selosti tuomenmarjoista aivan samat asiat kuin yllä olevassa blogissa. mistä ihmeestä tuo poika silloin tiesi tuon kaiken?

En tullut kipeäksi vaikka söin niitä varmasti pienen pojan nyrkillisen. Tapauksen jälkeen olen jättänyt tuomenmarjat rauhaan. On siis tärkeää pitää hiljainen tieto kuuluvilla, siitä on meille kaikille apua.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ari, jostain syystä heinissäkin sanottiin olevan sinihappoa, siinä pehmeässä osassa, joka maistui niin hyvälle. Ei muuten enää maistu.

Kyllä noilla menneillä polvilla oli kaikenlaista tietoa, jota sitten tiedekin on pystynyt osoittamaan oikeaksi ja täsementämään tietoja samalla.

Tuomenmarjoja en muista maistaneeni, mutta ylsitkö sinä niitä poimimaan silloin pienenä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juu ylsin, tuomi oli iso ja mäen rinteessä. Kun meni kivelle siihen viereen ylsi tuomen oksille helposti. Marjojen paino toi oksat vielä lähemmäksi.

Muistan sen hyvin. Muistan myös miten asiallisesti poika minulle asian selitti, oli varmasti opettajan poika tai sitten oli itse syyllistynyt samaan ja äiti antoi saarnasa kuulua, jonka minä sitten toistona kuulin;)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

On se tieto tarttuvaista tai oliko ennen näin, mutta nyt toisin?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Harvinaista se kai silloinkin oli, että noin käy, normaalisti annettiin sakilla turpaan jos ei ennestään tunnettu;)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

minäkin maistelin lapsena tuomenmarjoja. Ne vaikuttivat limakalvoihin suuhun tuli kiristävä tunne.
Kuivatuista luumuista purin siemenet rikki ja söin ytimen.
Täällä niitä terttuseljoja on levinnyt metsään.
Myrkyllisia konnanmarjoja löytyy myös.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olen minäkin maistanut luumun kiven sisällä olevaa siementä. Ei paha.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Terttuselja kuuluu kuusamakasveihin (Caprifoliaceae). Ilmankos, kuusamassakin on melkoisen näyttävät marjat ja pitihän nekin kuvata.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Totta, ei marjat metsiin mätäne, ne ovat monelle lajille elintärkeitä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tänään tuli hyvä mustikkasaalis. Melkein viisi litraa kahdessa tunnissa. Pääsee siinä jo tuntipalkalle. Jos litra maksaa 5 viiden ja kahdeksan euroan välillä, niin tällainen on tuottoisaa ja mustikoita oli paljon ja isoja. Huomenna uudelleen. Pitäähän niitä säilöönkin saada.

Eivät ne marjat metsiin mätäne. Aina löytyy ottajia. Eläimet on siinä todella tehokkaita.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kaksi mummoa meni mustikkaan, mutta toinen ei mahtunut.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Upeita kuvia Irja! Ja tuo mustikkapiirakan kuva sai veden kielelle, kun mitään parempaa ja maistuvaisempaa tapaa ei olekaan kuin tehdä kunnon pullataikina. Ainoa millä senkin voi pilata on liian paksu pohja ja liian vähän marjoja.

Meillä Sammatissa oman pihan maastossa ovat mustikat tänä kesänä pieniä ja kuivuneita, joten vain haaveeksi jää tehdä piirakkaa omin pikku käsin poimittuina.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olin vastaamassa, mutta vastaus katosi. Liekö ollut hetken sähkökatko vai mikä vei koko tekstin.

Pullataikinapiirakan sijaan kokeilin myös tätä gluteenitonta: http://cocovishop.com/kokit/sari-reivo/perinteinen...

En toki ollut liian hyvin valmistautunut. Puuttui kaksi desiä mantelijauhoa, joten sen sijaan laitoin vehnäjauhoa. Ei siis ihan gluteeniton. Laitoin myös hunajan sijaan luomu ruokosokeria. Hyvää tuli.

Kiva, että pidät kuvistani.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Hei, tämäpä mukava kirjoitus marjoista!

No, mutta kaipa sitä nykyaikaista kaupunkilaisjärkeä voi käyttää myös marjojen suhteen.

Torilta ja metsästä kannattanee suurempina määrinä poimia niitä tuttuja ja turvallisia, mutta luultavasti mikään luonnossa kasvava marja ei niin myrkyllinen ole, etteikö sitä voisi edes maistaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Näsiän marjat taitavat olla myrkyllisimmästä päästä, mutta lukemani mukaan niin pahanmakuisia että sylkäisee pois.

http://www.luontoon.fi/harrastukset/marjastusjasie...

Eikä salaattiin kannata sekoittaa myrkkykeisoa:

http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/uusinnumero;...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Seija kiitos linkeistä. En mielelläni enää välitä kokeilla ihan outoja marjoja luonnosta. Niitähän on monenlaisia, yllättävän monenlaisia. Marjat ovat Suomen rikkaus. Sitä ihailivat aussilapseni. Yksi halusi aina mukaani metsään. Hän halusi sinne viedä vanhempansakin, kun kävivät Suomessa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Myrkyllinen konnanmarja on minulle aivan outo, ei ole osunut luonnossa kohdalle enkä muista että olisi mainittu koulussa kasviopin tunneillakaan. Puutarha.netin keskustelusivulla oli parhaat kuvat, näköjään käytetään koristekasvinakin.

Pienille lapsillehan marjat maistuvat parhailta itse poimittuina omasta pikkukorista, hikisestä kätösestä tai heinänkorresta :) Silloin kun lapset olivat pieniä poimin varmuuden vuoksi omakotitalon tontilta tarkkaan punaiset kielon marjat pois, lähellä kun kasvoi lillukkaakin. Täytyihän niitäkin maistaa vaikka ei kiven lisäksi paljon marjaa olekaan.

http://puutarha.net/keskustelukanava/ketjut/4348/1/

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #22

Minulla kasvaa konnanmarjoja täällä ihan lähiympäristössä.
Kielojakin on runsaasti. Ja rannasta löytyy sudenmarjamatto. Joten myrkyistä ei ole puutetta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #23

Margareta, sinähän niistä konnanmarjoista kirjoititkin, muutoin en edes olisi tiennyt etsiä kuvaa. Meillä kasvaa maalla rannassa myrkkykeisoa ja olen joskus halkaissut juuren, ihan saman näköinen kuin kuvissakin.

Tontilla kasvaa myös mm. suden- ja oravanmarjoja, lievästi myrkyllisiä ne oravanmarjatkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #24

Taitaa olla myrkkykeiso jota täällä yhtenä päivänä katselin kasvavan ihan vesirajassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #25

Saattaapi hyvinkin olla, lunttaamatta arvelisin että se on aika yleinen. Juurakon halkaisemalla sen varmistaa, on vähän niin kuin onkaloita, tai miksi niitä reikiä sanoisi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #26

En minä viitsi niitä ruveta repimään, lehtien perusteella jo olettaisin myrkkykeisoksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Torilta todella saa ihan helposti, mutta aika nopeasti niitä metsästäkin voi poimia. Vähän se vaatii lähtemistä ja jaksamista varsinkin helteellä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vaikka laaperinmarjat eivät ehkä ole myrkyllisiä en silti niitä söisi, toiset sanovat niitä kakkelsbergin marjoiksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Saahan talvella mansikoitakin, ellei muuten niin pakastettuna.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Talvella saa myös lumipalloja jos on suvi.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tuomenmarjoja syödään idässä yleisesti. Tuomenkukkiakin voidaan laittaa Udmurtiassa kotipolttoisiin juomiin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyviä ohjeita linkkasit sivustolle. Kiitos niistä. Ehkä tuomi ja terttuselja sittenkin menettää myrkyllisyyttään, kun sitä yhdistää muuhun.

Minusta erinomainen ohje oli tuoreen omenamehun ja mintun yhdistäminen. Minttua onkin tullut paljon ja siitä saisi monta mohitoakin. Pitänee sitäkin kokeilla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Esa-Jussi kiitos linkistä, joka onkin tässä kommentissa.