*

ILgron11

Kaikki blogit puheenaiheesta Jazz

Kokeellista terveyttä: Lauri Hannu 50 vuotta

Moni lukija on varmasti kuullut Lauri Hannua huomaamattaan: televisio- tai teatterikokoonpanon jäsenenä, funk-yhtyeen keikalla, Rieku ja Raiku -animaation musiikintekijänä tai Jazzmuseossa ikivihreitä soittamassa.

Nuorempana Lauri Hannun nimi kirjoitettiin toisinaan väärin, kun hajamielisen toimittajan mieleen tuli näyttelijäprofessori Hannu Lauri.

Jazz kuuluu kaikille, mutta... kenelle kuuluu Krim?

Jimmy Cobb on jazzin eläviä legendoja, 87-vuotiaanakin loistokuntoinen rumpali ja kapellimestari, jonka moni muistaa Miles Davisin ja Sarah Vaughanin luottomiehenä.

Hienoa, että hänen keikoistaan saavat jotkut vielä nauttia Atlantin tälläkin puolen. Krimin Koktebel Jazz Partyssa... Hetkinen... Eikös se ole miehitetty maa, jonkinlaisten amerikkalaisten ja eurooppalaisten pakotteiden aihe.

Näyttääpä festivaalilla esiintyneen myös Georgi Garanjanin mainio big band. Klarinettisolistinaan... oho... Sarpilan Antti.

Kulttuuri on kypsynyt

45 vuotta sitten ostin silloisesta Tampereen Soitinkaupasta Duke Ellingtonin alkuperäislevytyksen Mercer Ellingtonin sävellyksestä Jumpin' Punkins.

Levytys on vuodelta 1941, mutta vielä 30 vuotta myöhemmin kukaan ei osannut kuvitellakaan, että joku suomalainen osaisi joskus soittaa tuota musiikkia luontevasti.

Nyt perjantaina 20.11. TTT-Klubilla – parin korttelin päässä siitä aikoja sitten kuopatusta levykaupasta – Jukka Eskola, Mikko Helevä, Ville Herrala ja Teppo Mäkynen soittivat äärimmäisen tyylikkään version Jumpin' Punkinsista.

Jazz on maailman musiikki

Three Continents, One Sound. Täsmäkuvaus Omar Sosan, Paolo Fresun ja Trilok Gurtun triosta, joka soittaa Tampere Jazz Happeningissa tänään klo 21.45.

Kuubalainen säveltäjä ja pianisti Omar Sosa on kotoisin juuri niistä oloista, jotka jazzin lähteiksi yleensä ymmärretään. Hän sanoo itsekin musiikkinsa olevan karibialaisen santerian ilmausta.

Tänä vuonna 50 täyttänyt Sosa on trionsa juniori. Vanhemmat valtiomiehet ovat italialaistrumpetisti Paolo Fresu ja intialaisperkussionisti Trilok Gurtu, Happening-veteraani ja mestarikokki:

www.trilokgurtu.net

Pyhäinnaistenpäivä Tampere Jazz Happeningissa

Soitetaanko jazzia tuuballa ja kanteleella muuallakin kuin Kuhmalahdella? Selvää on, ettei ajatus kovin kaukaa Itämeren rannasta ole kotoisin.

Nuokin instrumentit kuuluvat virolaissäveltäjä Maria Faustin kokoonpanoon, joka esiintyy Tampere Jazz Happeningin sunnuntai-iltapäivän konsertissa 1. marraskuuta.

Kuressaaressa vuonna 1979 syntynyt Maria Faust on asunut pitkään Tanskassa. Uusimmat albumit Jazz Catastrophe ja Sacrum Facere on palkittu moni tavoin.

Paluu tulevaisuuteen: Tampereella mingustellaan taas

Kenen puolen vuosisadan takaisen jazzin suurmiehen ääni kuuluu nykymusiikissa eniten? En ihmettele, jos mieleen tulevat Miles Davis, John Coltrane ja Ornette Coleman. Hyviä vastauksia kaikki.

Minulla on vielä parempi ehdotus. Niille, jotka haluavat olla jazzin kanssa enemmän kuin hyvänpäivän tuttuja: suurin vaikuttaja on Charles Mingus (1922–79). Säveltäjä, kontrabasisti, pianisti. Väkivaltainen, itsekeskeinen kusipää, kuten empaattisen elämäkerran kirjoittanut Gene Santoro häntä luonnehti.

Ginger Baker: ei muusikon paras ystävä

En ole vielä kuullut Ginger Bakeria elävänä. Yksi kokemus hänen vaikutuksestaan minulla on:

Olin joskus bussimatkalla Coloradon Denveristä Lookout Mountainille katsomaan Buffalo Billin hautaa, kun kuski hiljensi vauhtia ja osoitti metsärinteellä näkyvää etäistä farmia. Kuski kertoi rutiininomaisen turistitiedotteen: Tuolla asui se Ginger Baker.

Niinpä. Coloradostakin hän pakeni tai tuli karkotetuksi, kuten niin monesta muusta paikasta.

Yritysjohtajaa ei voi verrata kapellimestariin

Usein esitetty kapellimestarin työ yritysjohtajan metaforana on täydellisen epäonnistunut. Kapellimestari edessä on partituuri ja soittajilla stemmat ja ennen esitystä on lukuisia harjoituksia. Ja entä tuo viittilöinti ... 

 

Jazzin improvisointi on parempi johtamisen metafora:  

"Johtamisessa on tärkeää fasilitoiva ja valmentava ote, luottamuksen rakentaminen ja hierarkian madaltaminen, samoin kuin kuuntelu, sparraus ja tukeminen. Tähän jazzyhtyeen kollektiivinen improvisointiprosessi on loistava metafora”

Pyhäpäivän ratoksi: Carla Bley

Kuka vakavamielinen säveltäjä tekisi albumin nimeltä Dinner Music? Carla Bley ei ole koskaan vakavissaan, mutta tosissaan hän on aina.

Moni tietyn ikäinen suomalainen koki suurimmat musiikkitärähdyksensä Porin Riihikedon koulussa. Suurin kaikista oli Carla Bley vuonna 1978. Olin siellä minäkin. Intensiivinen ironia yhtyi tinkimättömään taituruuteen.

Myöhempiä Bley-kokemuksia on ollut paljon: Tampereella, Helsingissä, sisällä, ulkona, paisteessa, sateessa, ison ja pienen yhtyeen kanssa. Monilla, monilla levyillä.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset

Julkaise syötteitä