ILgron11

Kaikki blogit puheenaiheesta Sotahistoria

Hammaslääkärit sodassa 1939-1945


Talvisodan alkaessa 30.11.1939 Suomessa oli 1400 lääkäriä ja 850. Hammaslääkäreitä oli peräti 38 % lääkärikunnasta! Ei siis ihme, että armeijan lääkintähuoltoon piti mobilisoida myös hammaslääkäreitä. Hammaslääkäreistä enemmistö oli naisia, jotka joutuivat hammaslääkärin tehtäviin sotatoimialueille. Lisäksi naishammaslääkärit vastasivat verensiirroista, joihin heidät opasti vastikään hammaslääketieteen tohtoriksi väitellyt Yrjö Paatero. Sotien jälkeen hän keksi pään alueen röngtenkuvauksen mullistaneen panoramaröntgenkuvauksen laitteineen.

Lukemisia: The Silent Deep, Royal Navy Submarine Service Since 1945

Jinksin ja Hennessyn kirja voittaa sumeilematta useimmat dekkarit ja trillerit mielenkiintoisuudellaan. Jos Punaisen Lokakuun metsästys kolahti tai K19 vangitsi on tämä teos erinomainen brittinäkökulma kylmän sodan salaiseen vedenalaiseen kamppailuun, sen riskeihin, kilpajuoksuihin ja vaaroihin. En ole koskaan ymmärtänyt dekkarien ja trillerien viehätystä kun oikea historia on niin mielenkiintoista ja vangitsevaa.

Lukukokemus: Albert Sánchez Pinol - Voitetun kaupungin tarina

Pinolin romaani on veijariromaani, sotahistoriallinen linnoitustekniikan ja yleisinhimillinen kärsimyksen kuvaus. Se on kuvaus linnoitusinsinööri Marti Zuvirían koulutuksesta, 1700-luvun alun sodankäynnistä ja Katalonian asemasta Espanjan perimyssodissa. Samalla nähdäkseni teos ei oikein osaa päättää mitä se oikein on? Ehkä sekin on päätös, olla monimerkityksellinen.

Julkaise syötteitä