ILgron11

Kaikki blogit puheenaiheesta Lukeminen

Lukemisen psykologiaa

Opin takavuosina työelämän tarpeisiin pikalukemisen ja selailulukemisen. Ne vaurioittivat tapaani lukea kaunokirjallisuutta, kuva 2. Nykyisin kuuntelen paljon e-äänikirjoja kompensoiden tuota ”vammaisuuttani”.  

 

https://www.amazon.com/Reader-Come-Home-Reading-Digital-ebook/dp/B074DTJ2CT/ 

 

Paljon on edetty sitten tämän kirjan, jonka ostin ja luin vuonna 1987: 

Miksi juuri kirja?

Jälleen kerran puffataan kirjojen lukemista, nyt YLE:n artikkelissa.

Luen koko ajan, kuten kyseisen linkin tekstiä. Luen työkseni kaikenlaisia tekstejä, myöskin kirjoitan. Useilla kielillä.

Lukeminen kannattaa: kirjastokortti pidentää ikää

Hyyppä vastaa kaikkiin kuvan kysymyksiin myönteisesti tutkimuksiin vedoten. E-kirjoihin Hyyppä suhtautuu  mielipiteisesti: ”Otaksun, että kirjan sivujen kääntäminen antaa tuttuudessaan myönteisen ärsykkeen aivoille.” Entä lapset?  

Äänikirjoihin ei Hyyppä ota kantaa. Minulla on suomeksi 467 e-kirjaa ja 282 äänikirjaa. Englanniksi muutama sata e-kirjaa. 

Dosentti Hyypän väitteisiin kuorolaulun ja terveyden yhteyksistä suhtaudun skeptisemmin. Rannikkoruotsalaiset syövät enemmän kalaa kuin keskivertosuomalaiset

Naiset ohittavat lukemattomat miehet

Tänä viikonloppuna (23.4.) vietetään jälleen Kirjan ja ruusun päivää, ylistetään lukemista ja kannustetaan erityisesti poikia ja miehiä kirjojen pariin. Fakta on nimittäin se, että lukemisesta on tullut naisten harrastus.

Juuri julkaistuun mainioon kirjaan (Ville Eloranta - Jaakko Leino: Sanaiset kansiot - Suomen kielen vaietut vaiheet, Gaudeamus 2017) sisältyy lyhyt luku, joka on nimeltään Lukumiehiä. Siinä osoitetaan muutamalla esimerkillä, miten lukemattomat miehet kompastuvat omiin asenteisiinsa ja hukkaavat loistavan tulevaisuutensa.

Kaj Korkea-aho - tulevaisuuden mies

Tänään (8.9.) on kansainvälinen lukutaidon päivä. Suomessakin tempaistaan useilla paikkakunnilla lukemisen puolesta klo 16-16.15. Ihmiset kokoontuvat julkisesti lukemaan mielikirjojaan. Tempaus on osa Kirjan vuotta 2015 (www.kirjanvuosi.fi).

Kymmenen kirjaa kuukaudessa

Olen hieman onnistunut vähentämään lukemista ja varsinkin kirjojen arviointia. Viime kuukauden aikana olen lukenut kymmenkunta kirjaa. Seuraavassa pienet maininnat kirjoista vinkiksi niille, jotka vielä kirjoja lukevat. Kun lukeminen vähenee, arviot lyhenevät.

1. Heikki Saari: Kotiryssät – Suomalaista suhdetoimintaa neuvostoaikaan (Minerva 2014)

Kunnon tutkimusta odotellessa nopeasti koottu kirja, jossa on enemmänkin 1970 ja -80-lukujen politiikasta kuin kotiryssistä.

2. Heikki Talvitie: Venäjä, Venäjä, Venäjä (Auditorium 2014)

Julkaise syötteitä