ILgron11

Kotisairaalassa

Olen onnekas, sillä minulla oli valinnan vapaus, tilaisuus jatkaa hoitojen saamista sairaalassa tai lähteä useamman päivän lääkkeiden ja lääkereseptien kera kotiin. Valitsin jälkimäisen.  Päivän lääkeannokset oli jaoteltu kellonajan ja päivän mukaan pusseihin. Uusi tilanne tuli eteen. Jouduin ratkaisemaan miten selviän, kun itse menen apteekkiin ja hankin lääkkeet tuleviin oireiden mukaisiin hoitoihin.  

 

Dosettia en hankkinut. Kyse on vain muutamasta lääkkeestä. Pussipalvelu kahden viikon ajalle olisi tuonut lääkkeille lisähintaa runsaan 12 euroa kahdelta viikolta. Tällaista palvelua apteekit tarjoavat.  Ei kiitos, kun pystyn itse katsomaan mitä lääkettä mihinkin kellonaikaan  olen saanut. Samaa kaavaa voin noudattaa itsekin. Huoli on ollut enemmänkin siinä, että en halua liikaa turruttaa lääkkeillä itseäni.  Rajoitan niiden käyttöä tuntemusteni mukaan. 

 

Nyt on sunnuntai ja kotiin pääsin tiistaina.  Kotisairaalan hoitaja oli ensikäynnillä kodissamme perjantaina. Hän kävi läpi kyselylomakkeen, joka on tarkoitettu kotisairaalan potilaan alkutilanteen selvittämiseksi. Käytimme paljon aikaa keskusteluun. Verkostot ympärilläni paljastuivat runsaiksi ja mahdollisuudet niiden turvin selvitä hyviksi. Toisin on yksinäisten vanhusten.  

 

Itselle jäi yllättävän paljon huolehdittavaa.  Olimme siirtyneet maaseudulle hoitajan käynnin jälkeen. Ruokakaupasta haimme viikonlopun ateriat.  TV:n ruokamainokset käyvät päälle, ei enää kuvia grillissä kypsyvistä lihoista. Miksi tuota runsauden putkea tuputetaan jokaiselta kanavalta?  Kansalaiset ylen syötetään mainoksin.  Sairautta siitäkin tuutista on jaossa. 

 

Perjantai-iltana noin seitsemän kieppeillä hoitaja soitti ja kertoi aamupäivällä ottamansa verikokeen tulokset. Trombosyytit ovat vähissä. Niitä tarvittaisiin lisää, mutta miten täydennys onnistuisi? Ei ainakaan kotisairaalan kautta.  Ehkä selviäisin ilman niitä yli viikonlopun, mutta entä sen jälkeen. 

 

Kotisairaalan numero on 24/7 tallennettuna puhelimeen. Mitä apua sieltä saisi, kun lääkärit ovat viikonloppuvapaalla?  

 

Olen kerran aiemmin saanut trombosyyttejä Raaseporissa, Tammisaaren sairaalassa. Ehkä saisin niitä tähän hätää sieltä. HUS:han on samaa aluetta ja yhteistyö toimii.  Trombosyyttien tiputtamiseen tarvitaan lääkäriltä määräys ja trombosyytit on kuljetettava Verikeskuksesta Tammisaareen. Eihän se viikonloppuna onnistu.  On ihana Suomen kesä ja tärkeät ihmiset vapaalla, saaristossa ja mökeillään. Onhan upeista säistä nautittava. 

 

Perjantaina sain soiton, jossa minulta odotetaan sopimuksen allekirjoitusta tutkimuksesta, jossa olin ollut kevään mukana. Olin luvannut antaa oikeudet sairaalalle ja lääkefirmalle minusta  kerätyistä näytteistä. Tulisivathan tietoni tutkimuksen hyväksi, ehkä jonkun toisen paranemista edistämään. 

 

 Mökin printteri ei tuottanut kunnollista sopimustekstiä , joten Tammisaaren it-kauppa printtasi paperit, kun olin ne s-postina liikkeelle lähettänyt. Täytin lomakkeet ja toimitin sairaalaan, jotta ne menisivät HUSin sisäisessä postissa sinne, minne oli sovittu. Palvelu toimi. Toista oli trombosyyttien tiputuksen osalta. Minun pitäisi soittaa lääkärille tai kotisairaalan numeroon ja pyytää lääkäriä tekemään lähetteen maanantaiksi trombosyyttien saamista varten. Jotta sellaiset trombosyytit, jotka vastaavat omiani tiedettäisiin maanantaina on otettava verikoe ensimmäisenä. Sekin lääkärin määräämänä.  Tarvitsenko punasoluja, onko joku ajatellut sitä puolestani? Tuskin. Jos järkeni ei pelaa, niin kenen vastuulla nämä toimet ovat? Eivät ehkä kenenkään.  

 

On lämmin sunnuntaiaamu. Olen heittäytynyt tilaan, jossa en oikein tiedä mitä minulle tarjotaan. Ehkä ensiapua kotisairaalan numerosta, jos sitä tarvitsen. 

 

Mikä siis on kotisairaala? Minä en tarvitse nyt ainakaan antibiootteja. Tulisivat tiputtamaan useammankin kerran vuorokaudessa. Siitä on vuosien takaa kokemusta. 

 

Kotisairaala tulee yhteiskunnalle halvemmaksi kuin potilaan makuuttaminen sairaalassa. Kotona voi sentään liikkua vapaasti ja järjestää oman aikataulunsa haluamallaan tavalla, tavata ihmisiä ja tuntea olevansa elävä ihminen.  Sairaalassa ehkä hoito tulee nopeammin hätätilanteessa. Kotisairaalassa ei takuuvarmasti. Itsehän hoitoni valitsin. 

 

Dystooppinen viikonloppu. Uutisotsikot täyttyvät Putinin ja Trumpin vierailusta. Maksamme maltaita näiden miesten turvallisuuden järjestämisestä. Vanhukset viruvat yksin kotona tai sairaalan vuoteella. Ihmiset ovat hyvin eriarvoisia. Sote ei ole ratkaisu hoidon ongelmiin, vaikka niin moni uskoo.  Ratkaisu on muualla kuin poliitikkojen äänestyksissä. Onko poliitikkojen toimissa järkeä? Minkä verran he ymmärtävät todellisuudesta, jossa kansalainen elää? Poliitikoilla itsellään on kaikki hyvin, valmista. Miten sieltä norsunluutornista voisi tietää yhtään mitään sairautensa kanssa kamppailevien todellisuudesta?  

 

Elämme jännittäviä aikoja. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Oikein hyvää alkanutta sunnuntaita Irjalle! Kotisairaala taitaa ollakin parempi vaihtoehto! Elämä jatkuu! ja eletään sen mukaan mitä päivä tuo tullessaan!

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiva, että on kotisairaala mahbollisuus. Ihanaa, kun sinulla on vahvat tukiverkostot.
Kaunista mutta kuumaa tänä kesänä. Kesäkukat ovat jo kukkineet. Poimin kukkivia kanervia metsässä kävellessäni. Eikö ne ole tosi aikaisin kukassa nyt?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olen huomioinut samaa kanervat kukkivat.

Irjalle paljon mukavaa grillimainosvapaata aikaa, ja perheen parissa rentoutumista.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kuumat ja kiihkeät päivät ovat ohi pian. Olipa kaiken oman sisäisen olemisen kehässä runsaasti poliittista jännitettävää ja tapahtumaa seurattavana. Hyvä, että ajatukset pysyvät muualla kuin oman olon tarkkailussa.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Helteiset terveiset sinulle Irja. Olin tänään vattupuskassa ampiaisia väistellen Olit voimakkaasti mielessäni. Lähetän Sinulle virtuaalisti tsemppihalauksen. Voimia. Elle.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Irjan fb-sivulla lukkee 21.7.2018, että Irja nukkunu pois, hyvvää matkaa rakas Irja❤️

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Näin saman infon.

Puheenvuorossa Irjan profiilissa ILgron11 lukee: "Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota."

Irjan viime aikojen kirjoitukset viestivät, että hänen päiviensä määrä alkoi olla vähissä, mutta että ne olivat todella, todella vähissä, sitä en osannut ajatella.

Mutta me muistamme häntä. Me muistamme ja muistelemme tätä kautta:
http://ilgron11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kayttaja/...

Ja kiitämme kirjoituksista ja saamistamme kommenteista.
Irja oli viisas nainen ja hänellä oli sydän paikallaan!

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Joo just Marjatta, Irjaa ihhailin rohkeuesta kirjottaa, perusteli tarkoin ja pyrki objektiivisuutteen, kyllä kaipaan ja mieki kiitän, voiko Irja oli hieno ihminen!

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Joo just Marjatta, Irjaa ihhailin rohkeuesta kirjottaa, perusteli tarkoin ja pyrki objektiivisuutteen, kyllä kaipaan ja mieki kiitän, voiko Irja oli hieno ihminen!

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Lämmin osanottoni ja voimia Irjan omaisille suuressa surussaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Samoin, lämmin osanotto ja kevyet mullat.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa