ILgron11

Kirsikat kypsyvät

  • Maakeat kirsikat valmistumassa lintujen herkuksi
    Maakeat kirsikat valmistumassa lintujen herkuksi
  • Hapankirsikat vielä ainakin pienempiä kuin makeat kirsikat
    Hapankirsikat vielä ainakin pienempiä kuin makeat kirsikat

Suomessa on myyty jo pidempään etelästä tuotuja kirsikoita. Aiemmin ostin niitä. Ne maistuivat hyvälle ja vatsa toimi. Usein kivet lensivät luontoon, mutta ei niistä tainnut yhtään tainta kehittyä.  Olemme pohjoisessa. Vain tänne jalostetut taimet menestyvät.  Onneksi nykyisin on taimimyymälöissä monta sorttia makeaa kirsikkaa.  

 

Hyvin erikoinen talvi voi olla turma jalostetuillekin. Näin kävi yhdelle kirsikoistani oli ollut lämmintä ja sitten tuli pakkanen. Rungossa nesteet olivat alkaneet jo nousta ja runko halkesi. Oksisto ei toipunut siitä. Kirsikka on sitkeä ja onneksi rungon alemmista osista alkoi kasvaa uusia oksia. En tiedä ovatko oksat jalostetun osan alapuolelta. Isoja hedelmiä oksille tulee ja makeitakin ovat. 

 

Räkätit rakastavat kirsikoita, muita paitsi keltaisia. Kirsikoiden valmistumisen aikaan oksisto pitäisi peittää verkolla. Kokeilimme vuosia sitten toista keinoa lintujen innokkuutta vähentämään. Puuhelmiä maalattiin punaisiksi ja kuivaan helmeen tehtiin rautalangasta kara. Toimi. Puuhelmiä ei enää ole, mutta lintujen napostelun halu on jäljellä. Tuskin tieto puuhelmistä on edes säilynyt sukupolvelta toiselle. 

 

Kirsikoiden kasvattamiseen innosti tapahtumarikas ja upeasti kuvattu kolmeosainen minisarja Kirsikkakuningatar (Die Kirschenkönigin). Se  on koskettava kasvutarina tarmokkaasta Ruth Goldfishista, joka sodan keskellä taistelee omiensa puolesta. Sen voisi katsoa uudelleenkin. Sarja on esitetty 2006, jotenkin sen tapahtumilla ja tämän päivän tapahtumilla on yhtymäkohtia. Voimakkaita kannanottoja jonkin asian puolesta, toista vastaan.  Inhimillisyyttä ei ole eikä armoa anneta, jos sattuu olemaan väärällä puolella. 

Onneksi on ihmisiä, joilla on kyky sukkuloida sellaisessakin ympäristössä.  

 

Kirsikkakuningattaren keskiössä ovat juutalainen Ruth, natsit, venäläiset ja amerikkalaiset sotilaat.  

 

Ruth menee naimisiin vararikon partaalla olevan kartanonomistajan kanssa.  Hän ryhtyy herättämään henkiin puutarhan nuutuneita kirsikkapuita. Sehän onnistuu.  Vanhoista kirsikkapuista ei kannata luopua.  Kirsikat kypsyvät ja ne pitävät kartanoa pystyssä, vaikka isäntä kuolee. 

 

 Jokainen varmasti poimii omat muistonsa sarjoista. Ne muistot ovat aina erilaisia.. Sama koskee varmasti mitä tahansa muistoja yhdessä koetusta tilanteesta. On turha olla liian jyrkkä ominen näkemyksineen.

 

Minulle tärkein muisto sarjasta on kirsikoiden kasvatus ja kirsikka tuotteet. Siitä innostuin hankkimaan erilaisia kirsikan taimia.  Kirsikkani ovat pääasiassa makeita, mutta puutarhassa on ties kuinka vanhoja kirsikkapuita edellisen perheen eri sukupolvin  jäljiltä.  Ovat hapankirsikoita Nyt kaikista makeista ja happamista on tulossa satoa. 

 

Hapankirsikoista voisi tehdä vaikka hapankirsikkakeiton. Makeat voi napostella sellaisenaan ja aina voi tehdä myös kirsikkahilloa tai kirsikkaviiniä. 

 

http://vintti.yle.fi/yle.fi/tv1/juttuarkisto/ulkomainen-draama/kirsikkakuningatar.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Saksalainen kirsikka-rahkakakku

Pohja:
100 g margariinia
1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 munaa
2,25 dl jauhoja
0,75 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Päällinen:
500 g kirsikoita
4 munaa
150 g margariinia
1,75 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
750 g rahkaa
1,5 dl perunajauhoja

Vaahdota sokerit ja margariini, lisää munat.
Lisää jauhot, perunajauhot ja leivinjauhe.
Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun korkeareunaiseen isoon vuokaan.
Paista 175 asteessa 20 minuuttia.
Perkaa kirsikoista siemenet pois.
Vatkaa munan valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Sekoita margariini, sokerit sekä munan keltuaiset. Lisää rahka.
Lisää valkuaisvaahto, perunajauhot ja kirsikat rahkaseoksen joukkoon.
Ota pohja uunista ja kaada rahkaseos pohjan päälle.
Paista vielä tunnin ajan.

Kirsikoista saa kiven pois kätevästi, kun laittaa kirsikan olutpullon kaulalle ja painaa sopivalla puutapilla tapilla kiven pulloon.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuon kiven poiston opin face bookista, jossa oli monta erilaista neuvo hedelmien nauttimiseen kätevästi.

Kiitos ohjeesta. Minun pitää kypsentää kaikki minkä suuhuni pistän ellei pysty kuorimaan. Tänään toki söin muutaman ahomansikan ulkoa puskasta. Pelkäsin, että tulee infektio. Toistaiseksi ei ole tullut.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Huomasin tuon seinälläsi olleen videon facebookissa ja peukutin, noin minuutti sen jälkeen kun olin kommentoinut täällä. Nauratti vinkin antajaa, kun se oli oikein videoituna seinälläsi.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Montaa mieltä voidaan olla, mutta itse olen tykännyt koristepensaista ja koristepuista mm. lähiöissä. Näiden tuottoa ihmiset eivät mustasukkaisesti varjele, vaan ne koristavat ympäristöä ja niistä hyötyy ns. kaupunkiluonto. Mielestäni koristepuiden ja pensaiden istuttaminen kertoo siitä, että ihmisen ei nykyaikana tarvitse luontoa kohtaan enää olla nihilisti, kun ihminen saa kaupasta tarvitsemansa. Ja tietenkin myös viljelyksiltään.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa