ILgron11

Rapsi tai rypsi - luomuöljynä mieluiten

  • Nyt kukkii jo rapsi. Pellon kuva on Tenholasta Krokbyn tilalta.
    Nyt kukkii jo rapsi. Pellon kuva on Tenholasta Krokbyn tilalta.

Rypsiöljy on se tuote, jota olen vuosia käyttänyt mieluummin kuin rapsiöljyä. Öljyt tulivat mieleen, kun sain näyn komeasta kukkivasta pellosta.  Tavallisesti rypsi ja rapsi pellot kukkivat kesä-heinäkuussa. 

 

Suomessa on perinteisesti viljelty rypsiä enemmän, sillä rypsi pärjää lyhyellä kasvukaudella toisin kuin rapsi.  Vuonna 2016 rypsiä ja rapsia viljeltiin 62 000 hehtaarilla, ja kevätrapsiala ylitti ensimmäistä kertaa kevätrypsialan.

 

Rypsiöljystä tuli jo 1980-luvulla suosikkini.  Eläinrasva, auringonkukkaöljyn ja rypsin käsittänyt tutkimus osoitti rypsin olevan parasta. Olen käyttänyt kylmäpuristettua neitsytrypsiöljyä salaateissa. Paistamiseen on sopinut tavallinen rypsiöljy. 

 

Rapsiöljy maistuu ja ”tuoksuu”  mielestäni erilaiselle kuin rypsiöljy. Se ei  sovi maku- eikä hajuaistiini. Satun pitämään miedon nauriin mausta enemmän  kuin vahvemman lantun mausta. Vaikka rypsi- ja rapsiöljyt ovat ominaisuuksiltaan pitkälti samanlaisia,  uskon pystyväni erottelemaan ne. 

 

Rypsi- tai rapsiöljyssä on kertatyydyttymättömiä rasvahappoja noin 60 prosenttia. Lisäksi noin 30 prosenttia öljyistä on ihmiselle välttämättömiä tyydyttymättömiä rasvahappoja ihanteellisessa suhteessa: linolihappoa (omega-6) noin 20 prosenttia sekä aflalinoleenihappoa (omega-3) noin 10 prosenttia.

 

Rypsi on nauriin alalaji, joka menestyy hyvin Suomen pohjoisilla pelloilla. Se on ainakin ollut Suomen tärkein ja viljellyin öljykasvi. Rapsi on puolestaan lantun alalaji, jonka viljely rajoittuu aivan eteläisimpään Suomeen. Pitkän kasvukauden vaativa rapsi on Keski-Euroopassa yleisesti viljelty öljykasvi. 

 

Kaupan hyllyistä on alkanut löytyä enemmän rapsiöljyä kuin rypsiöljyä Mitä rypsille on tapahtunut?

 

Rapsin viljely on ollut kasvussa EU:n torjunta-aine-kiellon vuoksi. Kielto on nimittäin tuonut haasteita rypsin viljelyyn.  Kyse on neonikotinoideista. Neonikotinoidit ovat nikotiinijohdannaisia hermomyrkkyjä, joita käytetään torjunta-aineiden tehoaineina.

Neonikotinoideilla on peitattu eli kuorrutettu siemeniä, jotta voitaisiin ehkäistä kirppojen aiheuttamia tuhoja viljelmillä. Suomessa kirpat tuhoavat  rypsiä, ehkä ei yhtä helposti rapsia.

 

EU kielsi yleisesti rypsin viljelyssä käytetyn torjunta-aineen neonikotinoidin. Vuonna 2016 Suomessa viljeltiin kevätrapsia ensimmäistä kertaa kevätrypsiä enemmän.

 

Suomessa neonikotinoideja sisältäviä aineita käytetään poikkeusluvalla esimerkiksi rypsin viljelyssä. Mehiläiset pölyttävät rypsiä ja rapsia. Ongelma  ovat neonikotinoidit. Euroopassa ja Kanadassa tehdyissä tutkimuksissa(siirryt toiseen palveluun) ilmeni, että ne ovat haitallisia pölyttäjille. Neonikotinoidit tappavat hyödyllisiä pölyttäjiä kuten kimalaisia ja mehiläisiä.Maailmalla on raportoitu mehiläisten joukkokuolemista, ja niiden katoaminen olisi luonnonkatastrofi. Ihmiskunnan ravinnosta yli kolmannes on riippuvaista pölyttäjistä, joihin mehiläinenkin kuuluu.

 

Toivoisin saavani jatkossa luomuviljeltyä rypsiä, sillä  rypsin ja rapsin luomuviljelmiltä kirpat pysyvät poissa, eikä myrkkyjä käytetä. 

 

https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/rypsi-vai-rapsi-tiedatko-miten-oljyt-eroavat-toisistaan/5226886#gs.=gt1BxU

 

https://kotiliesi.fi/ruoka/ruokaideat/rypsi-vai-rapsi-tiedatko-mika-ero-ruokaoljyilla/

 

http://www.aka.fi/fi/tietysti/kysy-tieteesta/rypsi-rapsi-vai-oliivioljy/

 

http://www.mehilaishoitajat.fi/polytyspalvelu/mehilaisten-ravintokasvit/rypsi-ja-rapsi/

 

https://yle.fi/uutiset/3-9705431

http://www.vyr.fi/rypsin-ja-rapsin-viljelyopas/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Serkkumies, joka on jyväjemmari, sanoi, että rapsiöljyssä on vähemmän erukahappoa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Erukahappo
Wikipedia kylläkin antaa ymmärtää, että puntit on tasan, jos käyttää noita 00-lajikkeita.

Minä käytän paistamiseen oliiviöljyä, jossa on mahdollisimman vähän neitsyeitä. Kaksoissidos on se herkimmin hapettuva kohta rasvamolekyylissä, enkä kaipaa elimistööni vieraita peroksideja. Rypsi- tai rapsiöljy menee keittoon.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Paistamisesta puheenollen taitaa voi voittaa öljyt terveellisyydessä. Voittaisiko oliiviöly sitten rapsin tai rypsin terveydessä, kun paistetaan? Mitä korkeampaa lämpötilaa öljy kestää, sitä turvallisempaa sitä on käyttää paistamisessa. Kun öljyä kuumennetaan, sen rasvahappojen sidokset alkavat hajota. Tällöin öljy ei ole enää yhtä terveellistä kuin kuumentamattomana. Alkuperäinen oliiviöly on väritöntä, ja sitten ehkä myyvyyden vuoksi siihen lisätään neitsytöljyä. Vähennetäänkö terveellisyyttä muistakin öljyistä samalla tavalla ja vaikutetaan paisto-ominaisuuksiin?

Vaikka erukahappo on tyydyttymätön rasvahappo, se on osoittautunut terveydelle haitalliseksi. Tästä aiheesta pitää ottaa enemmän selvää. 1980-luvun tutkimuksessa ei mainittu erukahappoa. Kai ihmisen pitäisi kaiken aikaa pitää tietoja yllä, mutta on 1980-luvun jälkeen tullut kaikenlaista ristiriitaista tietoa paistamisesta.

Nyt on grillaaminen suurta huutoa, eikä yhtään puhuta sen synnyttämistä haitallisista, suorastaan syöpävaarallisista aineista. Haitallisempaa sekin on kuin paistaminen.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Paistamiseen käytän voita ja rypsiöljyä 1/2, toimii hyvin.
Grillaamiselle en ole koskaan oikein mieltynyt, vielä vähemmän kun aikanaan karsinogeenien syntymisestä valmistuivat tutkimukset.
Samat karsinogeenit jylläävät myös vääräntyyppisessä savustamisessa.
Rypsiöljyllä saa kauniin pinnan savustettavaan lihaan ja kalaan. Ei tarvita mitään sokeripaloja savustuspuruun.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #13

Minustakin voin ja rypsiöljyn yhdistelmä paistamisessa on ok. Liekö rapsi ja rypsiölyn suhteen samoin kuin oliiviöljyn? Oliiviöljybisneksessä tapahtuu maailmalla valtavasti petoksia, ja etiketit eivät aina vastaa pullon sisältöä tai pulloissa ei ole ollenkaan mainintaa tuottajasta tai pakkausmaasta. Mistä Rainbow hankkii öljyt ja missä ne pakataan. Rainbown tuotteet ovat halvempia kuin muiden. Halpa ei välttämättä ole laadukasta. Niinpä öljy hankkiessa katson muutakin kuin hintaa.

Viime aikoina ei ole puhuttu grillaamisen haitoista kuten muutama vuosi sitten. Nyt grillien myyjät kehottavat grillaamaan ihan mitä vain. No ainakaan joka ikinen päivä ei kannata grilliruokaa syödä.

Jo vuonna 2007 Maailman syöpäjärjestö esitti, ettei viikoittainen punaisen lihan kulutus saisi ylittää 500 grammaa per henkilö. Samoin suosittaa myös tuore valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatima Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014.

Käytännössä se tarkoittaisi esimerkiksi kahta 250 gramman painoista pihviä viikossa. Leikkeleitä ja makkaroita se ei suositellut lainkaan.

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/220034-p...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Rypsi tai rapsi
siinäpä kysymys suuri
minä sanon rypsi sekä rapsi
kumpikin käy,
mutta oliiviöljyä käytän
silti paistoon.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Juu, siitä leviää aivan erilaista tuoksuakin kun freesaa valkosipulia oliiviöljyssä, melkein kuin olisi Välimeren keittiössä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Seijalle Välimeren tuoksuista suuret halaukset.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #4

Vahvat on tuoksut, kun Tampereelta Ouluun kantautuvat!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Välimerentuoksut tulevat kauenpaa, kuin Tampereelta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Välimeren keittiö on minustakin ihana. Nyt on vain sielläkin tapahtunut jotain. Ruokavaliot ovat muuttuneet ja Välimeren maissakin lihotaan. Toisin oli ennen. Mikä lie mennyt pieleen.

Juhani Vehmaskangas

Luomussa on kiistattomat hyötynsä, mutta myös haittansa. Jotta saadaan kilo luomuöljyä niin paljonko enemmän tarvitaan pinta-alaa, ja paljonko enemmän kulutetaan energiaa. Toisaalta: luomu ei tapa pölyttäjiä.

Viime aikojen hölmöintä hommaa on ollut alkaa lisätä peltoihin kipsiä fosforipäästöjen vähentämiseksi. En epäile, etteikö se toimisi. Kysymys kuuluu: kuinka kauan toimii - siis kipsin (CaSO4 · 2 H2O) lisäämisen lopullinen vaikutus?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Luomu ei välttämättä enää vaadi niin paljon kuin aiemmin pinta-alaa. Keinot luomuviljelyyn ovat kehittyneet. Oletko huomannut, että peltoja ei muutoinkaan enää syvämuokata, vaan kylvö tapahtuu pintaa hiukan mukkaamalla. Näkyviin jää aiempien vuosien korsia ym. Parantavat varmasti myös maata.

Juhani Vehmaskangas

Totta. Itse aikoinaan harjoitin ns. kateviljelyä. Ei tarvinnut muokata maata lainkaan. Joo, olin laiska.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Ei kateviljely laajemmassa mitassa ole laiskan hommaa. Melkoinen työ järjestää viljelmille sopivaa katetta.
Rypsin ja rapsi viljelyyn ei ehkä kuitenkaan sovi.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #11

Ei varmastikaan. Mutta yhden talouden perunamaaksi kätevä.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Meillä muuten ei osteta kuin luomu rypsiä tai rapsia.
Oliiviöljy, lukuisten väärennösten vuoksi pannassa. Aito voi pitää edelleenkin paikkansa meidän keittiössä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #16

Oliiviöly on maailman väärennetyin elintarvike, mutta on niitä muitakin. Melkoinen väärennysbisnes käynnissä. Voiko Rainbown tuotteisiin luottaa, sitä usein olen ajatellut ja jätän väliin.
https://yle.fi/uutiset/3-9563849

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En ole huomannut mitään eroa rypsi- ja rapsiöljyssä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen
Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Välimerellisestä ruokavaliosta sanoisin; pohjoiset kansat (geneettinen perimä) ovat jopa ilmaston vuoksikin joutuneet lisäämään eläinperäistä rasvaa (nopeimmin imeytyvä energia).
Välimerellinen kasviksia , kalaa sisältävä dieetti, kyllä toimii mutta se rasva; sitä kylmillä alueilla tarvitaan runsaasti.
Kala, rasvaisetkin, vihannekset, juurekset, luonnonyrtit, sienet, marjat, siinä pohjoismaisen eläjän tarpeet.
Eläinperäinen (punainen liha), ei oikeastaan ole sinällään edes tarpeellinen, jos kalan käyttö olisi optimaallinen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ennen kala ja lihakin oli vahvasti suolattua. Savustuskin paransi säilyvyyttä. Muistan lapsuudestani naapurin varastohuoneet, joista yhdessä oli savustettua lihaa. Isäntä erotti lihakimpaleesta puisen pölkyn päällä kulloinkin syötäväksi käytettävän kimpaleen. Tuoksu oli ihana.

Enennen eläinrasvakin nautittiin tai hyödynnettiin paiststamisessa. Nyt possuissakin on vain vähän rasvaa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa