ILgron11

Naisen ja perheen valintojen tie

Siinä vaiheessa, kun opinnoista tuli päätehtäväni,  työpaikkoja tuli tarjolle.  Sain aiemmin lähettämiini työpaikkahakemuksiini vastauksia. En niitä enää noteerannut, sillä täyspäiväinen työ ei  sopinut enää suunnitelmiini. Olinhan pyrkinyt ja  päässyt opiskelemaan  juuri sitä ainetta, mitä olin halunnut ja mikä tuntui kiinnostavalle.  Pääsy merkitsi myös pääaineen, genetiikan, lisäksi mahdollisuuksia opiskella muitakin matemaattisluonnontieteellisen tiedekunnan aineita. 

 

En tuolloin ajatellut mitä hyötyä opinnoista olisi yhteiskunnalle. Harvalle varmasti sellainen on tullut mieleen. Tuntitöistä kirjastossa sain ansioita, joilla saatoin rahoittaa elämää ja opiskeluani. 

 

Menevälle sattuu monta isoa asiaa kuten avioituminen, opiskelu, työ ja lapsen odotus. Ne täyttivät elämäni. 23-vuotissyntymäpäivälahjaksi syntyi ensimmäinen lapsemme. Äitiysloma oli lyhyt kolme kuukautta. Kuukausi ennen ja kaksi syntymän jälkeen.

 

Olin aloittanut kesäyliopistossa kemian opinnot ja halusin saada ne nopeasti päätökseen. Kemian opintoihin sisältyi käytännön kokeita, joita tein, kun lapseni oli  yhden kuukauden.  Mieheni sisar hoiti pienokaista. Yövalvomisten ja vauvan hoidon lomassa sain kemiantyöt tehtyä elokuun aikana. Syyskuussa jatkuivat muut opinnot ja tuntityö kirjastossa. Kotona tehtävänä oli lapsen- ja kodinhoito. Pyykinpesuun meni helposti lauantaipäivä, kun pyykki oli pestävä saunalla ja padassa lämmitettä vesi.  Kertakäyttövaippoja ei vielä ollut. Onneksi oli yksinkertainen pulsaattori kone, joka hiukan helpotti. Pyykki kuivui ulkona tuulessa tuoksuvaksi.

 

Opinnot etenivät ripeästi. Kirjoitin kesäisen helteisenä viikonloppuna Luk-tutkielmani, kun mieheni lähti parivuotiaan tyttäremme kanssa viikonlopuksi kaverinsa luokse. Oli rauha paneutua kasvinsuojelussa käytettyjen kemikaalien haittoihin. Materiaalin olin kopioinut tieteellisistä lehdistä etukäteen.  Sain tutkielman kasaan ja se hyväksyttiin. Olisin voinut lopettaa opintoni  Luk- tutkintoon, mutta se ei silloin käynyt mielessä. Monta kertaa jälkeenpäin toki olen ihmetellyt intoa jatkaa opintoja.

 

Mitä, jos elämääni olisi helpotettu. Jos olisi ollut reilut äitiyspäivärahat, lapsilisät ja lapsen kotihoitoon rahat ja muu apu yhteiskunnalta, olisinko ottanut niiden suoman turvan ja keskittynyt enemmän perheeseeni ja lapseeni?  Olisiko opiskelu jäänyt vähemmälle?  Ehkä lasten ikäero olisi jäänyt pienemmäksi kuin jäi opintojen ja muiden ponnistelujen vuoksi. En ajatellut halpoja tuntitöitä tehdessäni tulevia eläkkeitäni. Oli tärkeää ansaita omaa rahaa, jota lainasin monesti   boheemia elämää viettäneelle opiskelukaverille. Hän ei koskaan maksanut lainaamiaan takaisin, vaikka olisi voinut.  Hän lähti vuosia myöhemmin äidiltään perimät timantit taskussa Amerikkaan ja perusti siellä lastenvaateketjun. Timantit hän oli saanut isäpuoleltaan noudettuaan  äitinsä jäämistöä jostakin Keski-Euroopasta. Silloin vielä omaisuuksien kuljetus farkkujen taskussa onnistui helposti.

 

Valintojani en ole katunut, mutta niitä ajatellessa  ihmettelen miksi ministeri Saarikko on valmis sitomaan  rahalla naiset kotiin vuosiksi.  Hänhän kaipaa lisää rahaa perhevapaisiin. Isillekin yhtäaikaisia vapaita äitien kanssa. Miksi naisten työssäkäynti tuntuu olevan hänelle jollakin tavoin vieras ajatus? Näen tuossa jotain outoa, ehkä se liittyy puolueen jäseniin ja heidän erityisiin elämäntilanteisiinsa.  Lapsemme olivat perhepäivähoidossa ja tarhassa. Eivät he siitä pilalle menneet. Voisin jopa ajatella, että päinvastoin,  lapsemme hyötyivät muustakin kuin kotihoidosta. Minä sittenkin hyödyin ainakin hiukan jo nuorena tekemästäni työstä eläkkeen muodossa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Päätöksentekijöidenkin on osattava tehdä valintoja. Kaikkea ei voi saada. Miksi perhevapaaehdotus torpattiin, kun ennen ministeriksi tuloa perhevapaat olivat keskustalle ja ministeri Saarikolle tärkeä edistettävä, miksi ei enää?

Oliko keskustalla liiaksi puolueen jäseniä ja heidän elämäntilannettaan hyödyttäviä vaatimuksia, joihin sitä lisärahaa olisi tarvittu ? Miksi mistään ei voi luopua, vaan hyvää halutaan enemmän kuin siihen on varaa? Eikö jokin kultainen keskitie löytyisi?

Onko tämä edes mahdollista: Keskustan haluaa pidentää tulosidonnaisia perhevapaita ja joustavoittaa vapaiden käyttöä. Keskustan mallissa sekä isille kohdennettu että kiintiöimätön vanhempainvapaakausi pitenisivät, äidille kiintiöidyn vanhempainvapaan säilyessä ennallaan. Vanhempainvapaiden käytön sääntelyä kevennettäisiin mm. niin, että perhevapaita voisi käyttää myös myöhemmässä vaiheessa lapsuutta aina kouluikään saakka.

Keskusta tavoittelee uudistuksia myös päivähoitomaksuihin ja työelämän toimintatapoihin.

Kuinka moni nainen tai mies on luottamustehtävissä vanhempainloman aikana, kun luottamustehtävissä vanhempain vapaalla olevan tehtävä tulisi katsoa työksi? Kuinka suurelle joukolle tällaista etua haetaan?

Miten valitaan sopivat edistettävät ilman että vesitetään koko perhevapaa hanke?

Aikanaan minullakin oli mahdollisuus tuntitöihin. Osa-aikatyön pitää olla jatkossa todellinen vaihtoehto pienten lasten vanhemmille. Joustava hoitoraha on meillä alikäytetty hoitomuoto. On/off –kulttuurin sijaan vanhemmille pitäisi taata oikeus palata työelämään osa-aikatyön kautta. Kannatan!

Käyttäjän immu kuva
Väinö Immonen

Yhä useammin vaikuttaa, että lumeuudistuksia tehdään ettei itse perusongelmiin tarvitse tarttua.
Enempi fiksummin spekoilut taas.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Palkallista lumetta. Nyt kyllä ihmetyttää. Kepulta puuttui tahtoa, mutta auttaneeko yhtään puolueen kannatuksen lisääntymisenä?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sanni Grahn-Laasonen perustelee kokoomuksen kantoja perhevapaisiin. Keskusta katsoi vain sisäänpäin, eikä nähnyt mitä uudistus lapsille merkitsisi.
Lestadiolaisäidit ovat kymmenen vuotta ja pidempäänkin kotona. Jos on kuusi tai kahdeksan lasta ja niitä syntyy parin vuoden välein niin kyllä siinä kotonaoloon lähes pari vuosikymmentä menee ja kotihoidontuet tulevat kuin Manulle illallinen. Keskusta saa äänestäjiä, mutta mitä saamme me muut? Maksajan roolin.
https://www.verkkouutiset.fi/perhevapaissa-paras-m...

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa