ILgron11

Viikinkien viisauksia

Hávamál sisältää yli 1000 vuotta vanhaa viisautta. Siinä oli  viikinkien henkisiä matkaeväitä heidän pitkillä, rankoilla matkoillaan. Hávamália voi kääntäjän mukaan kutsua myös Pohjolan viisaudeksi.

 

Odin oli suurin pohjoismaisen mytologian jumalista. Häntä voi verrata Pohjolassa siihen mitä Zeus oli kreikkalaisille tai Jupiter roomalaisille. Viikingeille Korkein,  Odin, antoi  käytösohjeita siitä, miten tulee käyttäytyä ja menetellä, jotta pohjolan asukas voisi elää rikasta ja arvokasta elämää. 

 

Viikingit elivät maailmassa, jonne kristinuskoa oli vaikea juurruttaa. Onko Pohjolan ihminen ollut itsenäisempi, kokeneempi, vapaampi, itsepäisempi ja tietäväisempi kuin etelän asukas, sillä juurtunut pakanallinen elämänfilosofia säilyi pitkään. Sitä juurittiin väkisin. Nykyihmisenä olisi mielenkiintoista tutkia heidän ajatuksiaan, joita kristinuskon voimin pyrittiin hävittämään. Heidän filosofiansa näkyi kulttuurissa pitkään kristinuskon rinnalla, ehkä 1700-luvulle saakka, ehkä pidempäänkin? Onhan Islannissa ainakin yhä viikinkien verta ja henkeä.

 

Hávamál tarjoaa meille pakanallisesta maailmasta tietoa, joka ei vanhene. Ihmiset ovat vuosisadoissa muuttuneet yllättävän vähän.  Miksi edes puhua pakanallisesta maailmasta? Näen vain realismia, joka sopii tähänkin päivään.

 

Kotini on linnani

 

Matalakin mökki

on paras asumus.

Kotona kukin on itsensä isäntä.

Kaksi vuohta

ja katto vuotava

on parempi kuin kiertää kerjuulla.

 

Liika puheliaisuus

 

Liian paljon puhuu

ken ei koskaan ole vaiti

vaan lakkaamatta lavertelee.

Kerkeä kieli,

joka sanoja ei seulo,

on usein pulma puhujalle.

 

Miten säilytän ystävän

 

Älä viivy

liian kauan vierailulla

saman talon tuvassa.

Tervetullut vieraskin

voi olla vaivaksi,

jos liian kauan asustaa.

 

Anteliaisuus

 

Ei niin anteliasta

eikä almun antajaa,

että luotaan lahjan torjuisi.

Ei niin suurta saituria,

ettei ottais almua,

sellaisen jos saisi.

 

Säästäväisyys

 

Kaiken hyvinvoinnin

itse hankkimasi

saat miels mukaan käyttää.

Joskus joutui joutaville,

minkä aioit ystävälle.

Usein toisin käy kun tarkoitit.

 

Hávamál   paljastaa viikinkien moraalikäsityksiä.  Siinä on oma runomitta, jolla on oma islanninkielinen nimikin. Pienessä kirjassa on tiivistetyssä muodossa viikinkien hengenelämän ydin, 91:ssä runossa. Käännös on vain valittu osa edda-runoudesta, jota viikinkiajalta  on säilynyt.  Ihan varmaa tietoa ei ole Hávamálin syntyajoista eikä paikasta. Asiantuntijat arvioivat syntyajaksi 700-900 J.Kr. välisen ajan.  Se voi olla lähtöisin Norjasta, Islannista tai syntynyt Brittein saarilla. 

 

Minusta tuo pieni runokirja on yllättävän modernin ja tutun oloinen.  

 

Tässä vielä näyte filosofiasta:

Mies, joka näkee auringonvalon, jolla on tuli, hyvä terveys ja henkilökohtainen koskemattomuus, elää paremmin kuin se, joka tuhlaa elämänsä rikkauden ja yltäkylläisyyden etsimiseen ja yrittää tehdä vaikutuksen kanssaihmisiin.

 

Jo silloisen käsityksen mukaan  loukkaukset luontoa kohtaa koituivat ihmisen olemassaololle vahingoksi ja jokainen oli vastuussa omasta elämästään, omasta onnestaan tai epäonnistumisestaan ja muovasi oman elämänsä omien voimavarojensa mukaan.  Nyt on toisin. Yhteiskunta tulee monessa asiassa vastaan. On luotu turvaverkot, joihin nojaudutaan. Tässä on  iso muutos ihmisen ajatteluun.  

 

Kirjan on kääntänyt suomeksi Juha Peura. Suomen kielen rakenne  ei kovin hyvin luontunut alkuperäisen eddan runomittaan, mutta kääntäjä sanoo säilyttäneensä alkuperäisen runojen hengen ja merkityksen niin tarkoin kuin se suinkin oli mahdollista.

 Julkaisija Gudrun 1996.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Tämä pitää löytää käsiin.. :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Löytyi Islannista. Ehkä tilaamalla voi saada jostakin.

Tämäkin on hyvä:
Salaisuus

Kysyä ja vastata
on syytä jokaisen,
joka viisaan maineen mielii saada.
Kerro salat yhdelle,
älä koskaan kahdelle:
minkä kolme tietää, se on tuttu tuhannelle.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa