ILgron11

Seksuaalinen häirintä ja sen seuraukset

Keskustelu seksuaalisesta häirinnästä on herännyt vähitellen täälläkin.  Tänään siitä puhuttiin eduskunnassa.  Saadaanko  asenteet ja tavat muuttumaan?

Olin sulkenut muistot seksuaalisesta häirinnästä unohdettujen kokemusten kätköihin. Kun aihe nousi julkiseen keskusteluun, sanoin että ei minulle ole mitään koskaan sattunut. Silloin  mieheni muistutti niistä kokemuksista, joista oli nuorempana kertonut ja olihan niitä tapahtumia vuosien varsilla ollut, pahimmat jäljet jääneet lapsuudestani.

Koin silti, että ei yksittäisen ihmisen kokemus merkitse julkkisten kokemusten rinnalla juuri mitään. Seksuaalisen häirinnän kokemuksia on käytetty poliittisiin tarkoituksiinkin. Viimeksi Amerikassa Roy Moore, Alabamasta nousi esille. Hän ihmetteli kuin lapsi, että miksi naiset nyt vasta 40 vuoden jälkeen nostavat esille hänen toimiaan.  Mies oli autuaasti unohtanut tekonsa, mutta  niiden seuraukset vaikuttavat hänen poliittiseen uraansa.  Törkeät teot eivät unohdu.

Ruotsissa kohistiin kovasti, mutta täällä oli  melko hiljaista pitkään.  Ajattelin, että ehkä kulttuurimme tai tapamme käsitellä näitä asioita ovat erilaisia.

On kuitenkin todettava, että kokemukset ja reaktiot ovat aina yhtä vaikuttavia. Ovat ne sitten kenen tahansa henkilökohtaisia. Niihin  liittyy häpeää ja jotain muutakin, jota on ollut tekohetkellä vaikea pukea sanoiksi. Muistanhan minä ne eduskunnan kalapuikkoviiksiset miehet, joista joitakin vuosia sitten puhuttiin ja jotka tunnistettiin häiritsijöiksi. Yllättävää on, että niiden puheiden jälkeenkin häirintää on yhä ollut eduskunnassa. Miten vaikea siitä on päästä? Miten vaikea on muuttaa käytöstään? Miten löytyy aina vain uusia tekijöitä?  Missä kulkee hyväksytyn ja kielletyn koskettelun rajat? Onko sellaisesta puhuttu? Miten seksuaaliseen lähestymiseen suhtaudutaan Italiassa tai Ranskassa? Siellä ei taida metoosta olla puhuttu?

Seksuaalisessa häirinnässä on noussut esille valta, ylemmässä asemassa olevan henkilön taholta tullut lähestyminen.  Aikuinen edustaa sitä valtaa, esimerkkiäkin,  josta lapsi on monella tavalla riippuvainen, johon lapsi vielä luottaa.

Henkilökohtaisesti koetut pahimmat tapaukset liittyvät lapsuuteeni. Minusta lapsen iholle meneminen on kaikkein pahinta ja törkeintä mitä aikuinen voi tehdä.   Syvästi vaikuttava häpeä syntyi siitä, mitä koin ensimmäisen puhelimen kautta tulleen soiton myötä. Ehkä jotain pahaa oli voinut tapahtua jo ennen tuota puheluakin.  Mistä soittaja oli saanut tietoni, miten mies osasi puhua puhelimessa juuri minulle alapään juttuja, hävyttömyyksiä? Tunsin kuinka puna kohosi poskilleni. Äitini seisoi vieressä ja tuntui, että hän olisi halunnut kuulla sen, mitä minä kuulin. Olin niin jännittynyt, jäykkä, peloissani ja häpeissäni, että en saanut sanoja suustani enkä osannut laskea luuria ja lopettaa puhelua. Pelkäsin, että äiti kuulee. Puhelusta jäi pelko, että näen törkeyksien puhujan, sillä olin tunnistavinani äänen. En muista edes mitä äidilleni puhelun päätyttyä sanoin, mutta koin, että hän oli ollut liian lähellä, siinä intiimissä tilanteessa, jossa minua loukattiin. Hän vain kasvatti häpeääni. Häiritsijä hänkin. Ehkä olisin yksin pärjännyt paremmin.

Netti on tullut puhelimen sijaan keinoksi lähestyä lapsia. Miten moni lapsi kokee sen kautta seksuaalista häirintää? Miten valistaa lasta, joka kenties ei osaa eikä uskalla puhua siitä mitä hänelle on netissä tapahtunut?

Seuraava muistikuva on oppikouluvuosilta, kun palasi koulusta bussilla. Vieressäni istui luokkakaverini isä. Olin ikkunan puolella enkä päässyt mihinkään. Hänen kätensä liikkui reittäni pitkin. Yritin vetää jalkojani etäämmälle, jotta hän ei koskettelisi. En kyennyt sanomaan mitään, mutta hävetti. Enempää ei tapahtunut, mutta sitä miestä vihasin. Hän asui samalla paikkakunnalla. Koin hänet rivoksi ja saastuttajaksi.

Aikuinen pystyy käsittelemään epämiellyttäviä kokemuksia aivan toisenlaisella kypsyydellä kuin lapsi tai murrosikäinen. Aikuisen toiseen aikuiseen kohdistamaa  seksuaalista häirintää ei pidä hyväksyä, mutta miten varjella näitä pienimpiä?

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/nov/10/louis-ck-roy-moore...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Tuo mistä kerroit se ei ollut enää seksuaalista häirintää, vaan lapsen hyväksi käyttöä.

Aikuinen nainen voi antaa vaikka korvatillikan puolustuksekseen lapsi on avuton.

Nyt pitäisikin puhua enemmän meidän oikeuslaitoksestamme ja sen tavasta tuomita lievästi lasten hyväksikäyttö sekä raiskaus tapauksissa.
Niistä jää kokijalle ikuinen vamma.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olet oikeassa tuon käsitteen suhteen. Minulla olikin alkuun otsikossa myös sana seksuaalinen hyväksikäyttö. Lapsen ja aikuisen kokemuksilla on iso ero.

Mietinkin kovasti miten hiljaista täällä on tuon aiheen osalta ollut. Hiukan huvittava sanoa, mutta eduskunnan puhuessa seksuaalisesta häirinnästä erityisesti Saarikon puhe sai aikaan kommentin:" Tuota naista en ainakaan häiritsisi". Niin mikä sitten herättää näitä tarpeita lähestyä seksuaalisesti? Ihan kylmiksi ei ole hyvä muuttua. Jossakin on järkevien asenteiden ja käyttäytymisen paikka. Kaikesta lähestymisestä ei varmasti ole syytä valittaa eikä kokea häirintänä.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minä en tunne amerikkalaista lainsäädäntöä, mutta Suomessa rikokset vanhenevat. Syyteoikeus lakkaa, kun väitetystä teosta on kulunut kaksi kertaa niin kauan kuin siitä saatava maksimirangaistus. Vain elinkautiseen tuomioon johtavat eli murhat eivät vanhene. 40 vuoden jälkeen mistä muusta tahansa julkisesti esitetty väite on Suomessa rikos. Kyllä USA:kin on syyttömyysolettama.

Oli hyvä, että et itse nimennyt ahdistelijoitasi. Oli tietysti myös hyvä, että kerroit asiasta.

Lapsen hyväksikäyttö on kuitenkin todella ongelmallinen asia, koska siinä on nykyään jo noitavainon piirteitä. Kirjoitin aiheesta aikoinaan otsikolla Aikamme sensuuri ja noitavaino.

Kuten linkittämäsi The Guardianin artikkeli arvioi, takaisku tulee ja eiköhän ne ainekset ollut tuossa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nämä seksuaalista häirintää harjoittavat ovat USA:n lain tuntijoita, joten ei 40 vuottakaan päästä heitä pälkähästä. Tässä hiukan lisää aiheesta:
Kongressi on viime viikot ollut ahdistelukohun keskiössä. Viime viikolla ahdistelusta syytetty demokraattisenaattori Al Franken ilmoitti omasta erostaan. Trump pilkkasi häntä Twitterissä ”Frankensteiniksi”.

70-vuotias Moore on kiihkokristitty, joka tuomitsee homoliitot, ilmoittaa demokraattitaustaisen miljardöörin George Sorosin joutuvan helvettiin ja uskoo, ettei Barack Obama ole syntynyt Yhdysvalloissa.

Moore on kiistänyt kaikki syytökset seksuaalisesta ahdistelusta. Moni media, kuten republikaaneja myötäilevä The Wall Street Journal, on kuitenkin kuullut neljää naisia ja vahvistanut syytökset. Myöhemmin viisi muuta naista on syyttänyt Moorea samantyyppisistä teoista.
Nämä poimittu tämän päivän Hesarista.

En laittanut nimiä, kun en edes tiedä tai muistan vain toisen sukunimen. Hyvin muistan niiden henkilöiden nimet, jotka myöhemmin häiritsivät. Toinen häirintä tapahtui vierailulla naapurissa. Mieheni, anoppini ja appeni olivat läsnä, mutta salaa pöydän alla hiipi käsi reisilläni. Toinen tapahtui bussissa, takana istuvan kädet hiipivät rinnoilleni. Kesäasu päällä. Kyllä tunnistin tekijän, kun saman tien jäin bussista pois. Ihan kuuluisa henkilö oli. No nämä vain räikeimpiä. Aika herkkähipiäistä ja noloa. Ehkä miehillekin sattuu, mutta ei niistäkään puhuta. Tässä asiassakin saattaa olla erilaisia yhtäläisyyksiä. Aina ei tuollainen käyttäytyminen vain sovi, vaikka ei minusta mitään seksikielteistä ole tullut.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Yli 16-vuotiaana en ole joutunut ahdistelluksi tai itse ahdistellut, mutta nuoremmalta iältä muistan kaksi tapausta, joista toista voisi pitää jopa törkeänä seksuaalisena hyväksikäyttönä, mutta itse minä itseäni tyrkytin. Toisen minä koin loukkauksena tyyliin, lupaa mutta ei anna. Sitä sitten kostin vonkaamalla turhankin innokkaasti. Varsin typerää, mutta taisin oppia juuri siitä, ettei sellainen ole sopivaa tai järkevää. Minä en halua esiintyä öykkärinä tai kusipäänä. Minä uskon, että maine kyllä leviää.

Nyt kun tarkemmin muistelen, niin aika typerästi käyttäydyin vielä 17-vuotiaanakin, mutta en tiedä, miten toinen osapuoli sen koki.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Kokemuksista oppiin ainakin joku ja joskus.

Käyttäjän amgs kuva

Irja, nyt kun Me too- kampanja on ollut esiillä, muistin kun kerroit joskus blogissasi kuinka yhdessä antikvariaatissa yksi mies oli käyttäytynyt sinua kohtaan. Ehkä muistan väärin. Minusta se oli seksuaalista häitntä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Totta sekin on tapahtunut. Näitä on sattunut eikä niitä kaikkia edes muista. Ehkä ei halua ajatella. Niihin sisältyy aina jotain outoa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minä olen periaatteesta skeptinen yksittäisten ihmisten kertomuksia kohtaan.

Ihmisen muisti ei ole kovin tarkka, ihminen ei kykene näkemään itseään ja ihmisen mieli tuottaa hänen itsensä kannalta edullisia tarinoita - tarinoita, joiden kautta asiaa on helpompi käsitellä ja ymmärtää. Ehkä tarina on kauniimpi kuin tapahtunut todellisuus. Ehkä rumempi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Näinkin tämän asia voi nähdä. Tunteita täynnä ja jotain mitä ei tavallisuudessa edes kohtaa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Omasta kokemuksestani voisin päätellä, että nettideittailu on helpottanut kaikentyyppisen seuran hakemista niin paljon, että tosielämässä flirttailukin on tainnut vähentyä, kun se voi johtaa kiusallisiin tilanteisiin. Senkin takia iholle käyminen on mielestäni vain typerää ja tuomittavaa.

Netistä muuten löytyy tosiaan kaikenlaista. Erästä voisi kuvata Rivo-Riitaksi, joka etsi kunnon panomiestä ja sitten oli nymfo masokisti, joka etsi kurittajaa. En kerro, mitä tapahtui ;)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"En kerro, mitä tapahtui ;)"

Voit kai nyt sanoa sentään kumpi oli parempi?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Se nymfo masokisti oli ehdottomasti parempi kirjoittaja. Lähetti minulle ainoana naisena, johon olen tutustunut, eroottisen itse kirjoittamansa novellin ja se oli hyvä. Tämän kai halusit tietää, kun olet itsekin hyvä kirjoittamaan.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Edelleen mietittyäni ja muisteltuna, se nymfo masokisti. Me emme koskaan fyysisesti tavanneet, mutta hän nai minua mieleen. Vaikka minulla on suuria eettisiä rajoitteita alistamiseen, ymmärsin paremmin, että oman nautintonsa antaminen toisen valtaan voi olla vapauttava tunne.

Erittäin mielenkiintoinen persoona ja meillä oli monia hienoja keskusteluja. Ihminen joka on sinut seksuaalisuutensa kanssa ja osaa puhua siitä avoimesti on minun mielestäni mielenkiintoinen. Tosin minä en taida edelleenkään ymmärtää tai halua ymmärtää S/M-juttuja. Uskoi hän ufoihinkin, mutta se on jo triviaa.

Eräs mielenkiintoinen juttu, josta hän kertoi, että sillä polulla voi päätyä tilanteeseen, jossa mikään ei enää oikein tunnu miltään. Kipu ja nautinto ovat hyvin lähellä toisiaan. Kertoi jääneensä koukkuun luettuaan Justinen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nyt taisi mennä pornon puolelle. Niinkuin tämäkin elokuva: katsoin vuonna 2013 julki tulleen elokuvan nimeltään Syväkurkku. Elokuva oli tehty pornotähden elämäkerran pohjalta. Elokuva ei ollut sitä mitä pelkäsin vaan paljon pahempaa. Yhtäältä porno nähdään saastaisuuden symbolina ja naisten esineellistämisenä. Toisaalta sitä puolustetaan seksuaalisen itseilmaisun tai fantasioiden ilmentymänä. No naisetkin hakevat seksiä, mutta se on eri asia kuin se mistä blogissani puhutaan, mutta liekö se minkä kohtasit sinua houkutellut /vietellyt johonkin mistä ehkä oli seuraamuksia, hyviä tai huonoja.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Arvaan että kyseessä oli Linda Lovelace, jolla oli ulkomuistista 1973 ilmestyneessä mafian 10 000 USD -budjetilla tehdyssä elokuvassa Deep Throat mutaatio eli klitoris 21 sentin syvyydellä kurkussa ja niin pitkälle John Holmesin "meisseli" ylettyi. Edelleen tarinan mukaan Linda sitten tienasi paljon paremmin opettaessaan rikkaita Hollywoodilaisrouvia välttämään oksennusreaktion, joka kovin helposti seuraa, kun kitalaen takaosaa kosketaan. Tarinan luin jostain entisen mafiapomon (muka?)muistelmista vuosikymmeniä sitten enkä ole katsonut kumpaakaan elokuvaa. Sitä 70-luvun elokuvaa kerran aloitin, mutta alku oli tosi tylsä.

Ihmisen ruokatorvessa lihakset toimivat autonomisesti ja ärsytyksestä syntyy nielemisreaktio, jonka tunteminen tuntuu tosi höpöltä. Harvinaisen vahvat lantionpohjalihakset pääsevät lähes samaan efektiin minun suppealla kokemuspohjalla arvostellen.

En nyt muista tai viitsi tarkistaa, kuka oli dokumentissa naisnäyttelijä tai filmi, jossa naisnäyttelijää pantiin vuorokausi. Nimi oli kai The biggest gangbang in the world ja niitä panijoita oli 10 000. Muutaman työnnön siinä kukin ehti tehdä ja joku paskiainen vielä työnsi sormensa sisään ja kynsi vaurioitti limakalvoa. Ihan kuin vuorokauden jyystäminen ei jo itsessään rikkoisi niitä. En kyllä tiedä, ehkä ne voivat sopeutua tai kasvaa, kuten jalkapohjissa, näin minulle väitetty ja itsekin olen huomannut nyt aktiivisuuden laskettua, että ei se arviolta muutama tunti enää mitenkään kivutta ja ankarasti harjoittelematta sujuisi. Kyllä se nainen oli myös henkisesti aika rikki siinä dokkarissa. Itse gangbangiä en todellakaan haluaisi katsoa.

Mielestäni Jenny Lehtinen nostaa todella tärkeitä kysymyksiä ohjelmassaan Parempaa pornoa. Naisten todella pitää ottaa seksuaalisuutensa ja oma elämänsä omiin käsiinsä.

Eräs minun kokemia "pahimpia" ahdistelukohtauksia oli kun silloinen naisystäväni sanoi "kaada ittes, mä tarviin sua". Tämä tapahtui pellon ja ulkoilureitin välisellä noin 30 metrin välisellä metsäalueella. Onneksi oli ollut pitkä kuiva kausi eikä minua haitannut, että hän hyppäsi päälleni cowgirl-asentoon ja alkoi ratsastaa. Joku ohikulkeva koiranulkoiluttaja oli minun mielestäni tosi vaivaannuttava häiriötekijä, mutta vain ohimenevä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

Tuo lienee hiukan turhan groteskia tekstiä tähän blogiin, mutta ehkä tarkoituksellisesti ... ???

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #15

Joo. Ottakoot naiset homman haltuun ja näyttäkööt meille närhen munat.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

Hanskassa on ollut purevin kommentein ne pari kertaa kun aikuisena on häiritty. Lapsena ja nuorena ei onneksi kertaakaan.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov Vastaus kommenttiin #14

Tuo sinun "esitelmäsi" Raimo, ihmismielelle tyypillistä toimintaa lyödä läskiksi vaikeat puheen aiheet.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #20

Seksuaalinen häiritseminen säilyy ja nousee varmasti taas joskus uudelleen aiheeksi. Emme taida edes eduskunnan palaverein ja toimin aiheesta päästä. Veikkaan, että kymmenisen vuotta vain menee ja uusi kohu nousee. En tiedä onko tällainen arpominen ihan viisasta kuitenkaan. Meillä ihmisillä on selvästi aiheeseen vahvasti toisistaan poikkeavia kantoja.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #20

Tuon linkkaamani Jenni Lehtisen ohjelman oheismateriaalina on "Saako tällaisesta edes kiihottua?” Naisten seksifantasiat ovat villejä ja epäkorrekteja

"Naisen pornomaku ei välttämättä kerro toiveista, jotka hän toteuttaisi, jos kehtaisi. Pornossa pitää olla jotakin sellaistakin, mitä nainen ei itse halua tehdä.

"Sori, koko feminismin historia!"

Näin kommentoi eräs nainen omaa rajua alistusfantasiaansa. Hänen ideoimassaan pornoelokuvan kohtauksessa mies nai avutonta naista, joka haluamattaan nauttii pakottamisesta ihan sikana."

Tuossa viimeisessä lauseessa tiivistyy koko de Saden Justinen juoni.

Tässä vaiheessa on kai syytä paljastaa, että Rivo-Riitan ja nymfon masokistin kanssa ei tapahtunut oikeastaan mitään kertomisen arvoista. Minä vain käytin ikivanhaa tarinankertojan keinoa antaa lukijan itse kuvitella, mitä haluaa. Frank Zappan sanoituksesta ulkomuistista: "What's the ugliest part of your body? .. I think it is your mind".

Pointti tietysti tässä ketjussa oli, että ahdistelun sijaan olisi hyvä antaa haluille muita purkautumiskeinoja ja netissä on paikkoja, joissa leikitään melko yhteisillä säännöillä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #22

Tämä kyllä pätee ja siitähän ne teot saavat sytykettä: "What's the ugliest part of your body? .. I think it is your mind".
Ei vain ole jokapaikan juttu.

Leea Laaksonen

"...Ruotsissa kohistiin kovasti, mutta täällä oli  melko hiljaista pitkään"

Suomessa tehtiin jo 10 v sitten eduskunnassa tutkimus ahdistelusta ja useat joutuivatkin selvittelemään käytöstään julkisuudessa.
Eikös Suomi siis ole ollut aikaansa edellä?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Muistan hyvin tuon Suomessa tehdyn tutkimuksen. Siihen liittyvät nuo kalapuikkoviiksekkäät. Seksuaalinen häirintä oli jo 2000-luvun alussa puheissa muuallakin. Ei Suomi ole ollut mikään edelläkävijä. Muistan etsineeni tietoja sexual harassment sanoilla kaupallisista tietokannoista tietoja jo tuolloin. Aihe oli esillä 2002 helmikuussa, jolloin olin kuukauden Malesian työterveyslaitoksella töissä. "Metoo" toi vain aiheen uudelleen esille ja nosti alkuun julkkisten tapauksia puheenaiheeksi.

Tänään HS yleisönosastossa oli mielipidekirjoitus, jossa nostettiin paljastava puku esille seksuaalisena häirintänä ja sitähän pukeutuminen pahimmillaan voi olla. Napapaidat olivat joitakin vuosia sitten puheenaiheina. Linnan juhlissa joillakin naisilla oli aivan käsittämättömän avoimia asuja. Minusta jotkut niissä esiintyneet olivat menneet jo hiukan mauttomuuden tasolle. Rajansa pukeutumisellakin.

Itsensä paljastelijakin on seksuaalinen häiritsijä, joka saa lapsissa ainakin voimakkaita reaktioita aikaan. Joillakin on erikoisia tarpeita tuoda itseään esille piittaamatta siitä mitä se kanssa ihmisissä aiheuttaa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa