*

ILgron11

Tunnustuksia - kunniamerkkejä kaikille

 • Teemestarin tytär, Riitta Röpelisen työ
  Teemestarin tytär, Riitta Röpelisen työ
 • Kunniamerkkejä hiljaisille
  Kunniamerkkejä hiljaisille
 • Syrjäytetyn isän kruunu, Cia Karlssonilta
  Syrjäytetyn isän kruunu, Cia Karlssonilta
 • Lisää kunniamerkkejä syrjäytyneille isille, Cia Karlsson
  Lisää kunniamerkkejä syrjäytyneille isille, Cia Karlsson

Tänä vuonna, 100-vuotiassa Suomessa jaetaan kenties enemmän kunniamerkkejä ja muita tunnustuksia kuin milloinkaan aiemmin. Tunnustuksia ja kunniamerkkejä kaikille osuu  satavuotiaan ytimeen.  Helsingin kaupungintalossa tänään avautunut näyttely jakaa toisenlaisia tunnustuksi ja kunniamerkkejä niille, joille ei ikimaailmassa olisi kunnianosoitusta tai kunniamerkkiä tullut. Hekin ovat näin saaneet oman erityisen näkyvyytensä.

Näyttelyssä on esillä Cia Karlssonin, Eeva Kokin, Juha Kuusniemen, Heini Lehväslaihon, Rita Palanderin, Riitta Röpelisen ja Jarmo Valtosen eri tavoin ja erilaisista materiaaleista valmistettuja kunniamerkkejä.

Kunniamerkin tai useampiakin ovat ansainneet etäisät, tuotantoeläimet, lapset perheistä, joissa lahjakkaat vanhemmat toteuttavat ensisijaisesti itseään,  tietysti myös maan hiljaiset ja  mieleltään kirjavat on muistettu.  Joku taiteilijoista on pohtinut kansallisen identiteetin rakentumista ja arvomerkkien keräilyä.

 

Cia Karlson on tehnyt syrjäytetyn isän kruunun. Tuo kruunu toi mieleeni vuosia sitten kohtaamani isän. Hän oli  yhä vain, vaikka uusi perhekin oli kasvamassa, katkera entiselle vaimolleen. Vaimo oli ominut lapset, eikä isää päästetty lastensa lähelle. Hän olisi halunnut mahdollisuuden rakastaa ja antaa aikaansa lapsilleen. Kuinka moni isä syrjäytyykään näin lastensa elämästä?  Kruunu on tyhentyneistä ja hylätyistä lääkepakkauksista luotu teos. Lääkepakkauksen materiaalit ovat näin saaneet uuden muodon ja merkityksen.

 

Syrjäytyneelle isälle on Juha Kuusniemeltä useita kunniamerkkejä. Yksi on saviristi. Muistona siitä taistelusta, jota hän isyydestä on joutunut käymään eroprosessin jälkeen.

Tyhjän kodin kunniamerkki on isälle, joka on hankkinut perheelleen kodin, mutta koti on hylätty äidin ja lasten lähdettyä.

Toisen luokan kunniamerkki isälle, jonka lapset ovat päivämatkan päässä  isästään.

Ensimmäisen luokan kunniamerkki isälle, jonka lapset ovat useamman päivämatkan päässä. 

Turhautneen yksinäisyyden kunniamerkki isälle, joka lapset menetettyään ei kestä elämää.

Koekaniinit ovat saaneet omat arvomerkkinsä. Nicorette pakkapakkausten jäämien luovalla käytöllä. Tyhjät pakkaukset eivät kaikille ole vain poisheitettäviä roskia.

Heini Lehväslaiholta on Freedom of mind työ. Tuotantoeläinten ajatuksia  vapaudesta.

Keskittymiskyvyttömille ja psyykenlääkkeitä nauttiville on omat kunniamerkkinsä.

Eeva Kokilta on kuiskauksia piilosta. Hiljaisille omat mitalit, sillä heidät unohdetaan. Heitä Kokki on muistanut kirkon ikkunalasista tehdyin mitalein.

Jarmo Valtonen on koonnut suomalaisen identiteetin rakennuspalikoita. Viisi puista mitalia, niissä QR-koodit nettisivuille, jossa valokuvia mitalien saajista ja vanhojen ja uusien naapurikansojen edustajista. Yksittäisen kansan identiteetti edellyttää muita kansoja -  heijastavia peilejä – ympärilleen. Vertaamalla itseämme muihin opimme ymmärtämään itseämme paremmin.

Erityisen vaikutuksen minuun teki teemestarin tytär, Riitta Röpelisen työ Ajatelmia vanhemmuudesta, lapsuudesta ja teestä. Tuo teepusseista tehty mekko, siinä on kunniamerkin kokoinen aukko. Se on  muistutus lapsesta, joka on jäänyt älykkäiden ja kunnianhimoisten vanhempiensa syrjimäksi ja unohtamaksi. Heitäkin on vaikka emme heitä ehkä tunnista.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tunnustuksia - kunniamerkkejä kaikille 5.12.2017-7.1.2018. Osoite Helsingin kaupungintalo, Virka-galleria, Sofiankatu 1, avoinna ma-pe 9-19 ja la-su 10-16

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kiitos hyvästä blogista. Näyttelyn idea on mainio. herätit mielenkiintoni, mutta valitettavasti en tällä reissulla taida millään ehtiä näyttelyä katsomaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tekijät olivat ideoineet aihetta, joka sopisi juuri tähän aikaan vuodesta. Ei niinkään satavuotiasta ollut ajateltu. Minä olen joskus etsinyt tietoja kunniamerkeistä. Niitä töissä pähkäiltiin. Itsekin sain leijonaritarimerkin, mutta ei ole ollut mitään tilaisuutta, missä sitä käyttää. Ihan hyödyttömän tuntuinen minulle. Olen sen laittanut kerran itsenäisyyspäivämekkooni, kun katsoimme linnanjuhlia TV:stä. En taida sellaista tehdä enää.

Olisinpa huomannut houkutella sinut mukaan eilen. Olisit tavannut taiteilijat ja kuullut Cia Karlssonin avauksen ja taiteilijoiden ja heidän töidensä esittelyn. Oli oikein hyvä.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset