ILgron11

Amerikan kirjeitä

  • Kun köyhästä Euroopasta oli päästävä Amerikkaan.
    Kun köyhästä Euroopasta oli päästävä Amerikkaan.

Olen viettänyt melkein kaksi vuotta Amerikan kirjeitä tutkistellen.  Alkuun oli tarkoitus vain digitoida ne, mutta kirjeet alkoivat kirjoittaessa avautua. Niistä löytyi enemmän kuin osasin ajatellakaan.  Niissä oli punainen elämänlanka. Ne kertoivat köyhästä Suomesta, jonne lähetettiin dollareita. 

 

Kolme sisarusta lähti 1900-luvun alussa Amerikkaan. Seurasin heidän pitkää ja vaiherikasta matkaansa nuoruusvuosista viimeisiin elinpäiviin. Uusia sukupolvia syntyi. Heistä kasvoi oikeita amerikkalaisia, jotka eivät enää suomenkieltä osanneet.  Jotain ehkä täältä viedystä kulttuurista oli kuitenkin olemassa.

 

 Alkuun yhdessä pysyneet sisarukset löysivät kukin ammattinsa ja leipäpuunsa. Synnyttivät uusia kansalaisia. Sisarusten ja jälkipolvien tiet erosivat. Tuskin tietävät enää mitään juuristaan.  Muutamia olen löytänyt face bookin avulla ja näin herätellyt kiinnostusta ja laittanut kuvia täällä olevista sukulaisista.

 

Matkasin sisarusten perheiden muassa Minnesotassa, 20-luvun Chicagossa, Los Angelesissa ja Floridassa. Yksi sisarista  rikastui. Hänen perheensä loi miljoonien omaisuuden Kaliforniassa ja Texasissa. Kahden sisaruksen ja heidän jälkeläistensä elämä oli perinteisempää.  He elivät maan antimista ja karjanhoidosta ja muustakin mistä saattoi elämiseensä rahat tienata .

 

Floridasta tuli maahan muuttaneiden sisarusten ja heidän jälkeläistensä lomakohde, mutta löytyi sieltä työtäkin Walt Disney puiston rakentamisen ja uusien puistojen kehittämisen aikoina. 

 

Ainakin yhden lapsenlapsi oli kehittämässä tietokoneita. Minnesotaa ei juuri ole verrattu Silicon Valeyhin tietoteknologian kehityksestä puhuttaessa.  Se kuitenkin paljastui melkoiseksi hautomoksi, jossa oli IBM, Honeywell ja muita merkittäviä laite ja ohjelmistovalmistajia. Gopher joka edelsi  webiä ja josta olisi voinut tulla webin vertainen, kehitettiin siellä.

 

Kirjeet myös kertovat ikääntymisestä, harrastuksista ja siitä miten vähän loppujen lopuksi politiikalla ja muulla maailman menolla oli vaikutusta näiden sisarusten elämän tärkeimpiin asioihin. Se kävi ilmi, että ilman työtä ja työn tekemistä ei Amerikassa pärjännyt. Nyt ymmärrän paremmin niitä aatteen palon saaneita, jotka lähtivät Amerikasta Venäjälle helpommaksi olettamiinsa oloihin, pois orjatyöstä ja toteuttamaan toisenlaista yhteisöllisyyttä mitä Amerikassa kokivat olevan, mutta siitä kertoo moni muu kirja omat totuutensa ja tarinansa. Tuurin Ikitie on yksi sellainen, jota viime aikoina olen lukenut ymmärtääkseni tätäkin puolta. 

 

Amerikassa raha oli keskiössä. Ilman sitä ei pärjännyt vanha eikä nuori. Yhteiskunta oli kova ja vaativa, mutta tarjosi samalla myös mahdollisuuksia  oppia uutta ja yrittää ja yrittää luoda rikkauksia.  Se olikin monen matkaan lähtenee unelma. Monelle tuo unelma jäi myös toteutumatta.

 

Ikääntyessä kertyneet varat hupenivat sairaalamaksuihin ja kalliisiin hoivakoteihin. Siksi sisaruksetkin pyrkivät viimeiseen saakka asumaan omassa kodissaan ja huolehtimaan sairaasta perheenjäsenestään itse kotona.  

 

Tuleeko tuosta 165 sivun mittaisesta matkasta kirja vai jääkö materiaali jonnekin tietokoneen uumeniin ja katoamaan ajan myötä bittiavaruuteen, ei vielä ole ratkennut. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kirjeitä luettuaan ymmärtää paremmin maahanmuuttajiakin. Köyhyys kurittaa ihmistä ja saa liikkeelle.

Suomikin kehittyi naisten Amerikan vuosien aikana melkoisesti. Muoti-ilmiöt levisivät sieltä tännekin nopeasti.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Kirja, fyysinen kirja, vaikka sitten pienenäkin painoksena. 20 vuotta IT-alalla ovat tehneet minusta skeptikon sähköisten tallenteiden pysyvyyden suhteen...

Materiaalilla on yleishistoriallista merkitystä. Jo pienikin painos, maantieteellisesti hajautettuna, takaa edes joidenkin kappaleiden säilyvyyden tulevaisuuteen. Ja edellyttäähän vapaakappalelaki talletusta myös Kansalliskirjastoon.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Yhden laajahkon työn sähköisenä menettäneenä tunnen tuon katoamisen ongelman.

Haluan katsoa vielä sen ottaisiko kustantaja työni vai omin voiminko sen kirjaksi saattaisin. Ei ole kumpikaan ihan helppo tie.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kirjaksi toimittamisessa on työtä, mutta onhan se kiinnostavaa. Minulle se olisi sisällön lukemisen ohella mieluisin tehtävä tällaisessa projektissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hiski Salomaan muistelo Savonpojan Amerikkaan tulosta on mielenkiintoinen kupletti ja ajan kuva:

https://www.youtube.com/watch?v=lKpwvPx2qPk

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hiski Salomaata kuuntelimme aikanaan Ruotsia pitkin ja hiukan poikinkin ajettaessa. Uumajasta Norjan rajalle ja Tukholmaan sillä välillä ehti moni kappale autossa soida. Ystäväni poika oli niistä innoissaan.
Kiitos linkistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Noissa Hiski Salomaan levytyksissä ajan patinalle antaa oman glamourinsa ajatus siitä, että levytykset on tehty New Yorkissa noin 90 vuotta sitten.

Hiski Salomaa oli kotoisin Kangasniemeltä, mikä nykyisin on melko lailla Hämeen ja Savon rajaseutua eivätkä ihmiset siellä enää mitenkään noin levveetä savvoo huasta kuin Hiski Salomaan lausunta. Levytyksistä siis saa osviittaa myös murrekehitykselle.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #10

Samoin noista kirjeistä käy ilmi miten ajan hammas vaikuttaa kielellisesti. Kun uusia koneita ja laitteita ilmaantuu eikä niitä ollut silloin, kun sisarukset asuivat Suomessa, on vaikeampi sanoittaa niitä.

Tässä esimerkki : " On vaaraimia ja mansikoita ja mustikoita jäärytys kaappi melkein täynnä ".

Pakastimesta tietysti on kyse.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Vaarini veli, Väinö Wuorenmaa muutti Amerikkaan siinä suuressa muuttoaallossa 1900- luvun alussa. Hänestä ei sen koommin ole kuultu mitään, ei kansainvälisten sukututkimuksienkaan perusteella. Olisi upeaa löytää väylä selvittää tuonkin nuoren miehen elämän kulkua. Kai jossakin on kirjanpitoa heistä, jotka astuivat laivoihon.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Matkoilla ihmisiä saattoi kadota. Englantiin saattoi joku jäädä, jos ei kunnollista lippua ollut saanut. Laivamatkalla saattoi tapahtua katoamisia. Laivaan tulikin niitä viimeisimpiä suuria matkoja tehtäessä apuhenkilöstöä, jotka saattelivat matkustajaa ihan perille saakka. Suomalaisethan matkustivat kolmannessa luokassa. Sinulla ei ole tietoa laivasta, jolla täältä lähti. Sen tiedon saattaisi löytää suomen sukututkimusseuran sivuilta?
Täältä voisi aloittaa; https://www.genealogia.fi/emi/

Amerikssa pidettiin tullissa kirjaa tulijoista. Nimet ja muuta kuten laivakin kirjoitettiin ylös. Toki nimien kirjoittamisessa on ollut ongelmia ja suomalaiset nimet usein saivat hiukan outoja uusia muotoja. Amerikassa eri tahoilla viimeistää ihminen sai amerikkalaistuneen nimen.
Hämmästelenkin sitä miten sukunimi Maunula on seillä säilynyt melko hyvin, kun taas Mäki on muuttunut ainakin Maky muotoon ja suomalainen paikka Jalasjärvi Valasjarveksi. Tietoja voi olla vaikea löytää. Mutta netissä ja muun muassa Ancestryn sivuilla on tietoja. Helpompi sitä on käyttää hakuihin kuin Me Heritas - sivustoa, jonka haku on onneton. Ja joka myös satsaa asiakkaan rahastamiseen kaikesta.

Vuorenmaa nimisiä ainakin löytyy Ancestrystä, mutta kannattaa erilaisia keinoja lähestyä ja kokeilla nimivaihtoehtoja. Tietysti syntymäaika on hyvä tieto. En tiedä saatko tämän auki: http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse.dll?gsln=Wu...

Suosittelen ottamaan lyhyeksi aikaa Ancestryn koekäyttöön. Myös sukufoorumi on hyvä lähde.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kiitos paljon, tutkin asiaa eteenpäin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minullakin on vino pino Amerikan kirjeitä joita olen vuosikaupalla ajatellut digitoida. Teini-ikäisen isoäidin perheen vuosilta Georgiassa ja enoni hauskat kirjeet Argentiinasta, Venetsuelasta ja USAsta.
Keskityn lukemaan juttusi paremmalla ajalla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Suosittelen tuota matkakokemusta. On se sen verran merkittävä ja kiinnostava. Jos et itse jaksa niin pyydä vaikka apua. Minä jaottelin ensiksi kirjeet ja kortit ajallisesti, jotta voisi sujuvasti edetä sitä myöden. Apuna oli myös sukuselvityksiä, joita hämmästyneenä luin. Yllätyin, kun ensimmäisiä lähtijöitä oli ollut jo 1800-luvun puolella. Ispehmingiin menivät. Yksi mies kävi välillä Suomessa ja palasi kaivokseen työhön. Melkoinen työmaa siellä ja moni suomalainen siellä pimeissä ja pölysissä tunneleissa teki töitä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mun mummoni isä pyydettiin suomalaisen seurakunnan papiksi. Yrittivät jonkilaista viljelystäkin mutta hankittu maapläntti oli vaikeasti viljeltävä suomaastoa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tietenkin pyytäisin apua jos tietäisin keneltä. Olen aikoinani järjestänyt yhden pahvilaatikoissa olevan yliopiston koulutuslaitoksen kaikki kirjeet aikajärjestykseen ja se oli kamalin työ mitä ikinä olen tehnyt vaikka joidenkin kirjeiden lukeminen oli ihan kiinnostava. Vain sitä edeltävä tehtävä samassa vuoden kestäneessä työllistämistyössä oli vieleä pahempi; leikata ja liimata kansioitavaksi sanomalehtikirjoituksia niin että nahka lähti kädestä ja kelanauhurin avulla litteroida kirjailijahaastatteluja ja paikata yhtenä trasselivyyhteenä olevia kirjailijakerhon ääninauhoja. Lopulta rupesi "koko maailma pyörimään."

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Oliko sanomalehtiartikkelien leikkaaminen ja liimaamien jonkinlaista tietopalvelua asiakkaille. Joskus 1980-luvulla sellainen palvelu oli. Nyt toimii aivan toisin, ei taideta ihmisen voimia siihen tarvita ja tiedot löytyvät. Sita tie mikä sellaisen palvelun nimi aikanaan olikaan. Työpaikalleni oli tilattu tietoja siitä miten Työterveyslaitoksen markkinointi menee läpi mediasa. En tiedä käyttävätkö yrityksen ym. enää sellaista palvelua edes.

Kirjeiden järjestäminen oli pääosin helppoa, kun niissä oli päivämäärät. Kireitä vain oli mielestäni paljon, en edes ole määrää vielä laskenut. Ehkä senkin aika tulee.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tiedän,että sellainen tietopalvelu oli, mutta tässä oli kysymys yhden proffan pahvilaatikkoon kasatusta Linna-tutkimusaineiston järjestelystä. Olin valtion velvoitetyöllistettynä jonain toimistosihteerinä jonka palveluista kaksi laitosta kilpailivat.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Irja!
Tietysti kirja!
Tosi mukava olisi lukea kirjasi. Jään odottelemaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos. Se tulee, mutta miten, sitä en osaa vielä sanoa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    ", jotka lähtivät Amerikasta Venäjälle helpommaksi olettamiinsa oloihin, pois orjatyöstä ja toteuttamaan toisenlaista yhteisöllisyyttä mitä Amerikassa kokivat olevan,..."

Saattoi siinä olla yleviäkin aatteita, mutta tärkein syy oli 1929 talouslama ja sen seurauksena Yhdysvalloissa puhjennut massiivinen työttömyys.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Eikä vain tuo suuri talouslama vaan monta lama eri vuosikymmeninä kuritti ihmisiä. Kirjeissä se näkyy, mutta ei niitä huonoja aikoja kaikki pakoon lähteneet. Ne kiittivät onneaan, joilla oli työtä ja pärjäsi ja ne kärvistelivät ja ehkä saivat apua työttömyysvakuutuksista. 1980-luvulta tällaista :"Tämä koti on lähellä valta tietä ja yöllä tässä on kova liike ja rosvoja on liikkeellä joskus ne ottavat puun puhtaaksi. Työttömyys on joka alalla."

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ovatko nuo kirjeissä esiintyvät henkilöt sukulaisia vai miten kirjeet ovat joutuneet haltuusi? Olisi tärkeää, ettei aineisto katoaisi. Se on hyvin mielenkiintoista.

Tällaista aineistoa on kerätty Turun Siirtolaisuusinstituuttiin. Siellä on paljon asiaan liittyvää tietoa, mm. maastamuuttoasiakirjoja, laivojen matkustajaluetteloita ym.

Neuvoja ja lisätietoa saa tästä: http://www.migrationinstitute.fi/fi/sukututkimus/s...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kirjeet olen kerännyt sukulaisten jäämistöistä. Olisivat menneet roskiin. Uskonkin, että paljon voi mennä tärkeää materiaalia hukkaan. Ystäväni oli selvittämässä äitinsä jäämistöä. Ystäväni isoisä oli kuuluisa suomalainen, mutta nimeä en sano. Jäämistöä oli paljon ja kulttuurin kannalta olisi voinut olla säilyttämisen arvoista. Tuossa vaiheessa ei aina ajatella kulttuuria ja säilyttämistä, vaan tehdään surutyötä ja luovutaan ja roskiin menee.

Nyt olen ruotinut kirjeet ja saanut kirjan valmiiksi. Saa nähdä sopiiko aineisto kustantajalle. Hukkaan eivät mene. Olen laittanut kansioon talteen kaiken.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Harmi, etten enää löytänyt netistä Floridan suomalaisten ohjelmaa radioasemalta WPBR. Amerikansuomalaisten tietoja ja palveluja löytää tältä sivulta: http://usasuomeksi.net/

Kävin USA:ssa ensimmäisen kerran Ylen ulkomaanohjelmien toimittajana v. 1976, jolloin maa juhli 200-vuotista historiaansa. Kävin haastattelemassa amerikansuomalaisia myös vuosina 1991 ja 2001, jolloin kävin Alaskassa asti. Kaikkina noina vuosina olin amerikansuomalaisten suurjuhlilla Finnfestillä. Tein aiheista monta radio-ohjelmaa.

Perusteoksina amerikansuomalaisista voisin suositella Reino Keron kahta teosta:
"Suureen länteen. Siirtolaisuus Suomesta Pohjois-Amerikkaan." (Siirtolaisuusinstituutti 1996) ja "Suomalaisina Pohjois-Amerikassa. Siirtolaiselämää Yhdysvalloissa ja Kanadassa." (Siirtolaisuusinstituutti 1997).

Amerikansuomalaisten lehti Amerikan Uutiset ilmestyy yhä. Kävin takavuosina haastattelemassa Työmies Eteenpäin, Raivaaja ja New Yorkin Uutiset -lehtien toimituksissa. Ne eivät valitettavasti enää ilmesty.

Kanada on sitten vielä oma lukunsa. Sen tunnen vielä paremmin, koska naapurimme Puistolasta, Matti Nummelin, muutti 1970-luvulla Thunder Bayhin ja toimitti siellä Canada Uutiset -lehteä. Olen myös avustanut Thunder Bayn yliopistoradion suomenkielisiä lähetyksiä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos mahtavan hienoista kokemuksista ja vinkeistä. Voisi olla kiinnostavaa kuunnella nuo ohjelmat. Olen käynyt läpi melkoiset määrä englanninkielistä materiaalia ja historiaa kirjeiden lisäksi, sillä kirjeet ns. rivien väleistä paljastui tarve selvittää moniakin asioita tarkemmin ja sitä käyttää avata asioita.
Nimi Matti Nummelin tuntuu tutulle. Onko hän yhä Kanadassa? Opiskeliko hän biologiaa täällä?

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset