ILgron11

Omenavaras ja omenatarjoilu

 • Anisofka kypsyy
  Anisofka kypsyy
 • Omenajälkiruoka
  Omenajälkiruoka
 • Åkerö
  Åkerö
 • Ilmaiset, herkulliset omenat tarjolla Aurinkomäentien varrella Puistolassa lähellä maneesia.
  Ilmaiset, herkulliset omenat tarjolla Aurinkomäentien varrella Puistolassa lähellä maneesia.
 • Syksyn värejä Puistolassa.
  Syksyn värejä Puistolassa.

Kotimaiset omenat ovat kaupassa perinteisesti olleet kalliita. Virallinen tieto Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta kertoo, että ammattiviljelmiltä kerätään syksyn aikana noin 3,5 miljoonaa kiloa omenaa.

 

Naapurillani näyttää olevan omenia enemmän kuin omissa puissani edes vuosi sitten.  Runsaamman sadon ovat huomanneet ohi kulkevat nuoretkin.  Naapuri oli ihmetellyt miksi harava oli omenapuun alla. Aavisteli sitä käytetyn omenoiden tiputtamisessa.

 

Kun naapuri toisena päivänä oli puutarhatöissä,  jo varmistui syy. Hän  huomasi nuoren miehenalun kävelevän runsaasti omenoita tuottaneen Äkerön alla. Nainen yhdytti pojan ja samalla kysyi millä asioilla tämä on.  Poika meni vaikean näköiseksi. Sitten naapuri kysyi:” Montako löysit?” Väri pojan iholla syveni  ja hän vastasi: ”Noku ne on niin korkeella”.  Naapuri, kiltti nainen, kävi silloin neuvomaan poikaa, ettei toisen puutarhasta saa omenia tulla ottamaan. Maassa niitä oli paljon, eivätkä kelvanneet. Poika halusi puusta, jossa omenat olivat paremman näköisiä, mutta raakoja. Åkerö kypsyy vasta.  Tänne muualta tulleet eivät vielä tunne sääntöjämme. Ehkä heitä on hyvä  lempeästi opastaa.

 

Merkillistä on ollut se, kun on jättänyt pussillisen omenia portin pieleen ja lapun saa ottaa, ohikulkijoille ei ole kelvannut. Jokainen selvästikin haluaa poimia omenat itse suoraan puusta. Joskus se oli mahdollista minunkin puutarhassani ihan luvalla, kun satoa tuli tonneja. Nyt ei enää ole kun on vain joitakin puita, ja sato niissäkin parempi ehkä vasta ensi vuonna.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vadista ootaminen ei ole saman jännityksen piirissä kuin perinteinen omenavarkaus. Pentuna, vaikka kotona oli parikymmentä omenapuuta, oli valtava seikkailu käydä maistamassa naapurien puista.

Käytiin vain maistamassa eri lajikkeita. Kun muutamat omenapuunoksat koulutiellä roikkuivat orapihlaja-aidan ylitse tielle saakka, niin ne olisi ollut helppoa tyhjentää kokonaan, mutta ei piti mennä maistamaan niitä muitakin ja osrapihlaja-aitaan oli vuosien saatossa tullut poikaviikareiden toimesta oikein aukko sitä varten.

No aukon toisella puolella odottivat talon isommat pojat ja kyyti aukon toiselle puolelle aukesi nopeasti. Ja kaikki yhden maistiasomenan takia, mutta riski oli otettava, koska poikaviikari on poikaviikari väriin katsomatta.

Vatiin laitetut omenat eivät siis kiinnosta, mutta jos laittaisi kyltin, että saa varastaa luvan kanssa kello 18-20 välillä, jos ei riko mitään eikä katko oksia. Ja vain omena per puu. No tämä viimeinen kappale on lähinnä vitsi;))

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minustakin naapurien omenat maistuivat parhaimmille. Ehkä omiin oli tottunut ja naapureilta sai uusia makuelämyksiä. Niitä ei enää niin kovasti kaipaa ehkä vähän kuitenkin. Kaupan ulkomaiset omputhan maistuvat vain makeille. Eivät ole kotimaisen veroisia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin ja naapurin pojat kävivät meillä varkaissa, emmekä olleet huomaavinamme, paitsi joskus tavan vuoksi ajoimme heitä perästä;)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tänään löytyi sitten lenkkiä tehdessä erään talon aidan vierestä laatikko, jossa oli omenoita ja luki hilloksi. Kun kerran oli tarjolla maistoimme. Minulle sattui erittäin makea ja ihana omena. Toiselle hiukan happoisempi, mutta hyvää syötävää sekin. Näin pääsimme ihan luvallisesti maistamaan toisten pihoilla kasvaneita herkkuja. Olisi se laatikkokin voinut olla hyvä kotiin vietäväksi, mutta sen verran raskaalle näytti, että jäi sijoilleen. Toivonpa jonku Helsingissä Aurinkomäentietä (Puistolassa) kulkiessa korjaavan hyvät omenat mukaansa. Kiitos vain viitseliäälle kerääjälle ja esillepanijalle makuelämyksistä. Laitanpa vielä kuvankin laatikosta tänne, jos vaikka kohtaisivat hilloaja ja omenat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ja vielä sanotaan, että blogeilla ei ole merkitystä;)))

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Miksi ei olisi merkitystlä. Kirjoitetaanhan blogeissa ajankohtaisistakin asioista

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Lapsille jännitys on aina tärkeämpää kuin maku. Mieleeni on jäänyt eräs päärynäpuu, jossa en käynyt edes varkaissa.

Asuin lapsena Tampereen Pyynikillä. Nykyisten hotelli Rhosendhalin tenniskenttien kohdalla kasvoi villiintynyt päärynäpuu. Alaoksilla päärynät olivat vain pieniä kikkaroita, mutta kun kiipesi puuhun, yläoksilta löytyi isompia ja päärynänmuotoisia hedelmiä.

Päärynät olivat yleensä raakoja ja kitkeriä, mutta parasta herkkua mitä lapsi voi saada. Ei auttanut, vaikka kaupasta olisi saanut kypsempiä ja maukkaampia päärynöitä.

Pieni seikkailu saa kaiken maistumaan paremmalta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niinpä ja naapurin kääpiökokoiset koristeomenatkin ovat perempia kuin omat. Päärynöitä kasvoi meilläkin puutarhassa kahta sorttia. Toinen oli pieni, pehmeä, makea ja herkullinen. Toinen oli suuri ja kova. Ei ehtinyt koskaan kypsyä kunnolla.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Lapsuuden kotini lähettyvilä asusteli vanha kiukkuinen ukko. Hänellä oli pihassaan muutama omenpuu. Syysiltojen hämärtyessä tapasin velejeni kanssa käydä siellä omenavarkaissa. No eihän me niitä omenoita otettu, kotona oli monensorttisia puita, toinen tostaan herkullisempia omenoita yleensä täynnä.

Kiihoke rosvoretkillemme oli se että tämä pappa oli asettanut tarhaansa ansalankoja joihin astuessa räjähti langan päähän viritetty pieni koiranpommi. Pappa istuskeli kiikkustuolissaan varmasti saappaat valmiisi jaloissa ja varsiuuta käden ulottuvilla ja paukauksen kuultuaan lähti kiivaaseen takaa ajoon samalla lateli möreällä äänelä karjahdellen kauheita uhkauksia.

Jännää se oli, eihän meillä ketteräkoipisilla pojan koltiaisilla mitään vaikeuksia ollut karkuun päästä.

Jälkeenpin olen aprikoinut että mahtoikohan tuo paappa todella varjella omenasatoaan vai halusiko vain tarjota jännitystä pikkupoikien elämään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Varmasti halusi hieman äksöniä elämäänsä tuokin ukko.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

"paukauksen kuultuaan lähti kiivaaseen takaa ajoon samalla lateli möreällä äänelä karjahdellen kauheita uhkauksia." Taisi ukko todellakin saada hiukan viihdykettä.
Oli meilläkin pommeja puutarhassa, mutta silloin, kun omenat olivat järkyttävän kalliita ja niitä oikeasti käytiin ottamassa tarpeeseen. Silloin taisi olla 1950-luvun alkua. Elämä Suomessa oli köyhää, mutta siitähän oli tie vain ylöspäin. Lähistöllä oli isoja puutarhoja, joissa viljeltiin kotitarpeisiin lähes kaikkea mitä tarvittiin. Sittemmin ovat puutarhat tulleet minikokoisiksi ja lähes jokaisella on omaa omenaa enemmän kuin tarvitsee, rivitalojen pihassakin tuottoisia puita.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kielletyn hedelmän innoitus lienee perua jo alkuluomisen ajoilta!

Olemme sittenkin perimältämme viehättyneitä kiellettyyn.

Taitaa päteä myös ihmissuhteissa?!!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Liekö ensimmäisenä kiellettynä hedelmänä ollutkin omena. Ainakin joissakin taideteoksissa on sille näyttänyt. Eeva antoi ja Aatami otti. Olemme ehkä näin elämän ytimessä.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Minä en varkaita pahaksi pistäis. Omenoita on niin paljon, että minulla on omenahysteria.
Lapsena kun ei omenia nähnyt kuin kuvissa en haluaisi yhtään omppua hukkaan heittää. Hilloa keitän urakalla.
Miten niitä kuivattais? Sopiiko Huvitus kuivattavaksi?

Tuo omenajälkiruoka on hyvää! Teen sitä aamupuuron asemasta laitan reilusti paahdettuja kauraryyniä siihen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Omenaporalla keskusta pois. Leikkaan pyöreitä viipaleita, useita tulee yhdestä omenasta. Sitten ladon ne voipaperilla vuoratulle pellille ja laitan uuniin, jossa erittäin mieto lämpö, matalin mitä saa etteivät paistu. Luukku vielä hiukan raollaan. Parempi on kuivuri, johon voit latoa näitä rinkuloita useaan kerrokseen. Saunan jälkilämmössä lauteillakin voi peltiä pitää ja kuivattaa. Siellä kuivuvat suppiksetkin. Silloin pitää viipaleiden olla ohuita etteivät ennätä pilaantua, sillä kuivamiseen menee aikaa.

Isoäitini teki veneenmuotoisia, silloin ei omenaporaa tarvittu. Siemenetkin taisivat olla mukana. Hellan uunissa kuivuivat. Hyviä tuli. Laatikko kaupalla niitä talvella syötiin.

Lapset tykkäävät kovasti. Kannattaa tehdä. En minäkään omenia hukkaan ole tottunut laittamaan. Ilmaiseksi annoin, kun oli paljon. Emmauksesta kävivät hakemassa myös. Soitto vain ja yhteys syntyi.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Meillä oli siirtolapuutarha Kumpulassa vuosia. Alue on aidattu ja portti lukossa vierailta ns. normaaliajan jälkeen.
Meillä itse kokeneilla omenavarkailla oli yövartio syksyllä juuri omppuvarkaiden vuoksi- ei siksi, että omenat olisivat olleet se pääsyy, vaan se, että katkoivat pirulaiset puiden oksia ja muutakin.
Partiointi oli hauskaa hyvine "lämmikkeineen".
Ahaa ! Tuolla kaverit ovat touhissaan. Kokeneina itsevarkaina saimme nuoren porukan kiinni ja pelottelimme poliisilla ja vankilalla. Armahdimme ja tungimme omppuja poikien puntit täyteen ja nippuside nilkkaan ja ulos portista. Olipa hauskaa katsoa, miten ongelman olisivat ratkaisseet, vaan veivätkö kullanmurut kotiin koko saaliin ?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ehkä samat eivät toistamiseen tulleet, kun saalis tuli niin helposti ja vielä piti kulkea puntit täynnä omenia. Ehkä eivät kotiin vieneet ainakaan kaikki. Tuskin siitä siideriäkään tekivät. Ehkä heidän jäljiltään lähti jossakin itämään uusi omenapuu. Omenat nimittäin lähtevät herkästi kasvamaan siemenestä. Silloin saa puuksi mitä sattuu. Kokemusta on. Isoäidilläni oli tapana pistää siemeniä kasvatukseen ulkomaisista omenista. Suomessa saattaa olla sellaisia puita yhä.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset