ILgron11

Mona-tuoli avasi silmät

  • Mona-tuoli avasi silmät
  • Näyttävämpi versio tuolista
    Näyttävämpi versio tuolista
  • Hämähäkkituoli
    Hämähäkkituoli

Ystäväni Aleksi Hakkarainen laittoi tiedon face bookiin Mona-tuolistaan. Se oli päässyt Coroflotin etusivulle ja sitä kautta  isomman maailman nähtäville.

 

Olen tiennyt, että Aleksi suunnittelee tuoleja.  Hän on esiintynyt Helsingissä  Habitare- messuillakin.  Tutustuimme vuosia sitten.  Alaksi kävi silloin professori Yrjö Kukkapuron luona esittelemässä ideoitaan. Tuolloin mietin miten voi nuori pärjätä markkinoilla omine tuoleineen ja ideoineen. Onhan meillä jo kuuluisia muotoilijoita ja kuuluisia tuoleja. Syntyisikö vielä jotain uutta?

 

Mona-tuoli on koottava ja Coroflotin sivuilla on kuvat siitä miten kokoaminen tehdään.

 

Enää ei riittänytkään tieto tuolista ja Coroflotista, vaan halusin tutustu myös suomalaiseen Yoskiin, jossa Aleksi työskentelee.  YOSK eli Young Skills osuuskunta on perustettu vuonna 2006 Jurvalaisten yritysten aloitteesta, helpottamaan korkeakoulun ja yritysten välistä yhteistyötä. Osuuskunta on helpottanut muotoilijoiksi ja erikoispuusepiksi valmistuvien opiskelijoiden yrittäjätoiminnan aloittamista. YOSK palvelee asiakkaitaan hyvin vaativissa projekteissa. Voit saada vaikka yksilöllisen kylpyhuoneen tai muun tilan suunnittelun ja toteutuksen YOSKista.  Onko Jurva ruuhkasuomen asukkaille liian kaukana tai jäänyt jostain muusta syystä hiukan tuntemattomaksi?

 

YOSKin fb-sivuilla on tietoja nuorista taiteilijoista ja heidän töistään.  Moni työ ihastuttaa.  Miten en ole ollut aiemmin tietoinen nuorista ja heidän töistään? En ole edes vaivautunut aiemmin tutustumaan aiheeseen Aleksin fb sivujen kautta? Uskon, että ei moni muukaan tunne YOSKia. Pitääkö suomalaisen ensin tulla kuuluisaksi ulkomailla saavuttaakseen näkyvyyttä myös kotimaassa?  

 

Miten  meille markkinoidaan, miten herätetään ostajia, miten tulemme tietoisiksi uusista nimistä ja tekijöistä?

Miten nuoret pärjäävät töillään? 

http://www.yosk.fi

https://www.facebook.com/pg/yosk.fi/about/?ref=page_internal

http://www.coroflot.com/aleksihakkarainen/Mona-chair

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiva tuoli, mutta en kyllä ensimmäiseksi olisi tuollaista tuolia ostamassa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sinullakin taitaa olla jo tuolitarpeet täytetty. Niin on meilläkin, mutta eihän sitä koskaan tiedä olisiko joskus tarvetta muuttaa tyyliä. Stockmannilla noin viikko sitten katselin kiinalaisryhmää, jonka jäsenet tutkivat suomalaisia puutuoleja. Menekkiähän saattaisi olla vaikka siihen suuntaan.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Tuoli on esine, jota huonekalusuunnittelijat raapustelevat joka paperinkappaleeseen kuin teolliset miesmuotoilijat autoja.

Tuoliin on vaikea tuoda mitään kovin ihmeellistä uutta, elektroniikkaakin niissä on hyödynnetty harvakseltaan ja uusia valmistusteknisiä oivalluksia näkee harvakseltaan. Eniten tällä hetkellä odotusarvoja ladataan varmaan 3D-tulostamisen suuntaan.

Uusiakin tuoleja kuitenkin tarvitaan, sillä ajan muotokieli on aina muutoksessa ja vaikka sisustussuunnittelija saattaa tukeutua klassikoihin, saattaa hän haluta sisustaa viimeisimmillä uutuuksillakin.

Joskus 90-luvulla kun olin tuore muotoilija Nokialla huomasin, että Nokian liikevaihto oli siin kohtaa kymmenen kerta suurempi kuin koko suomalaisen huonekaluteollisuuden. Olin tyytyväinen valintaani, sillä leipä on freelance-huonekalumuotoilijana tiukassa. Teollisuus ei millään pysty vastaamaan muotoilijoiden ideatulvaan. Post-Nokia maailmassa voisi kyllä kiinnostaa taas muotoilla vaikka tuolejakin, vähän pienemmälläkin katteella.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hauska ajatus 3D-tulostettu tuoli. Näin erilaisia tosin pieniä esineitä, joita oli Aalto-korkeakoulussa suunniteltu ja tulostettu 3D-tulostimella. Puutahan ne tuolit silloin eivät ehkä voisi olla vai miten on? Muoviselle ne kaikki pienet esineet näyttivät. Voisi ehkä tulostaa omat Reybanit auringolta häikäistymitä estämään eli mitä silloin saisi niiden suunnittelija itselleen? Söisikö 3D-tulostus muotoilijan leivästä isonkin osan? Oletko sellaiseen tutustunut? Tuliko nokialaisiinkin jotain 3D-tulostettua.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Googlaas 3D printing wood. Ja muitakin materiaaleja. Talojen tulostus betonista esim ottaa suuria askeleita.

Ei tulostus muotoilijan leipää syö, se palvelee muotoilijaa. Valmistusketjuihin sillä on vaikutuksensa. Valmistusketjujen tulonjaosta muotoilija on harvoin suuremmin osallinen muutenkaan, royaltitkin alkavat olla harvinaisia. Muotoilu on palkkatyötä usein.

Omistamalla pientuotantokelpoisen 3D-tulostimen muotoilija voisi päästä suoremmin lopputuotetuloihin kiinni. Kunnolliset ovat toki investointeja ja laitteet kehittyvät niin kovaa vauhtia, että hankkimalla kalliin laitteen voi ajaa itsensä syvälle suohonkin.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola Vastaus kommenttiin #6

Tulostimet ovat teollisuudessa olleet pitkään prototypoinnin työkaluja, ne eivät ole soveltuneet massatuotteiden valmistukseen nopeudeltaan, kustannuksiltaan eivätkä laadultaan/ materiaalitekniikaltaan.

Pientuotantoa ne palvelevat jo, esim tuon minun susituote-tulostimeni muoviosat ovat tulosteita. Ulkoasun laatu on materiaalitekniikan ohella ollut yksi tulostimien suurimpia haasteita.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

On siis tehtäviä joihin 3D-tulostus sopii hyvin, mutta on varmasti myös paljon niitä mihin tuollainen ei lainkaan kelpaa. Tuskinpa vaan leikkaussaliin? Kävisi kenties ihmisen nivelien ja muiden vaihto-osien tuottamiseen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Valitettavasti face book jakamisessa on tällä sivulla ainakin jotain vikaa. Mitä lie? Millainen bitti on poikittain?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Habitare messujen aikahan nyt on : 13.–17.9.2017.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa