ILgron11

Pieni elämä - kirja kuin graalin malja

  • Pieni elämä - kirja kuin graalin malja

On asioita, joita en missään tapauksessa halua elämässäni tehdä.  Ajatus niiden välttämiseen juontuu lapsuuden kokemuksista. Yksi sellainen on vanhojen ikävien asioiden kaivelu. On asioita, joita teen tiedostamatta sitä, että niillä on yhteys lapsuuteeni. Sellaiseen,  jota en muista tai tiedosta kokeneeni. Olen aina tuntenut myötätunto niitä kohtaan, joita elämä tuntuu kohdelleen huonosti.  En tiedä mistä sellainen on peräisin. Onko se vain ihmisyyteen kuuluvaa?

 

Nuo ajatukset heräsivät, kun luin Pieni Elämä kirjan (Keltainen kirjasto, Kirjoittaja Hanya Yanagihara).  Kirja on ollut eräänlainen terapeuttinen prosessi. Kirjassa käydään läpi erään henkilön koko elämäntarina ja siinä ohella paljastuu myös tuon hyväksikäytetyn lapsen ja nuoren ystävien yhteisö, sen läheiset suhteet ja rakkaudellisuus.  Pienin piiri käsittää neljä nuorta, jotka tutustuivat koulussa. Vähitellen 939 sivu edetessä purkautuu yhden koko elämä.

 

Nuorista opiskelijoista tuli menestyneitä aikuisia; asianajaja (Jude), näyttelijä ja filmitähti (Willem), rakentaja (Malcolm) , sekä kuvataiteilija (JB). Ystävyys oli laatuaan, kunne kuolema erotti.

 

Kyvykäs asianajaja pitää sisällään hyväksikäytetyn ihmisen sielun ja syvät traumat, joita hän purkaa viiltelemällä itseään. Jotain tuttua tuossa on.   Tie hänen avautumiseensa ja  itsensä löytämiseen on pitkä ja täynnä estoja. Kokemukset paljastuvat  kuin sipulin kerrokset osa osalta.; runneltu, hakattu,  autolla päälleajettu, pistetty myymään itseään ja lapsuudessa kaikkein tärkeimmän tuen,  rahanhimoisen veli Luken,  muka rakkaudellisen seksin nujertama. Ei sellaista tahdo itkemättä ja kylmiä väreitä tuntematta kestää edes lukea.

 

Hyväksikäyttäjät ovat kuvottavia. Heitä on. Muutama päivä sitten Iltalehden artikkelissakin kerrottiin näistä sairaista aikuisista, jotka sotkeutuvat jopa pikkuvauvoihin.

 

Päähenkilö Jude saa apua, saa o rakkautta.  Hän saa  aikuisena vanhemmat, joita hänellä ei  ollut. Julma luostari oli hänen kotinsa vauvana ja lapsena.  Kuinka paljon tällaisia sairaita yhteisöjä on  jopa katolisen kirkon ja muidenkin kristillisinä pidettyjen yhteisöjen piirissä? Nämä  kaikki pitäisi kaivaa esille ja antaa suurin mahdollinen tuomio. Näin ehkä joku viaton lapsi välttyisi hyväksikäytöltä, väkivallanteoilta ja  elämänmittaiselta rampauttamiselta.  

 

Kirja ei ole mikään helposti sisäistettävä. Iltalukemistona pienin paloin se menee. Selkeä se on ja lukijasta tiukasti kiinnipitävä.  Jopa jokaiselle lasten hyväksikäyttäjälle kirja pitäisi pakkoluetuttaa.  Heidän verkkosivuilleen pitäisi syöttää kauhukuvia teoistaan ja niiden seurauksista. Ehkä nämä hirviö pitäisi kastroida!

 

Munkki Luken kaltaisia varmasti löytyy. Löytyy tietysti myös Willemin, tuon hyväksikäytetyn, rakkaan ystävän ja elämänkumppanin kaltaisia ihmisiä, jotka jaksavat tukea, auttaa, kantaa toista eteenpäin. Willemistä kasvoi ensin pahoin syntymässä vammautuneen veljensä  tuki ja turva huolimatta siitä, että vanhemmat olivat tunnekylmiöitä. Willem oli ensimmäinen johon Jude oppi luottamaan ja jonka ansiosta hänestä tuli se mikä tuli,. Tosiasioiden kieltäminenkin voi olla keino pysyä hengissä. Se voi olla myös keino lakata kehittymästä ja jäädä siihen tilaan missä pahimmillaan on ollut.

 

Kirja kertoo myös Juden halusta auttaa muita itse löydettyään oman elämänsä.  

 

Kirja, joka ehkä on pakko lukea vielä joskus uudelleen.  Kirja joka tekee työtä alitajunnassa vielä pitkään lukukokemuksen jo mentyä.  Kirja, joka kertoo vahvan, pelottavan ihmisenkin  muuttumisesta ikääntyessä heikoksi ja vajavaiseksi.

 

Kirja kertoo miten opimme toisiltamme eri asioita. Jude oppi  hänet adoptoineelta Haroldilta miten lakimies ajattelee. Ystävänsä, Malcolmin isältä, Herra Irvineltä hän oppi miten käyttäytyä kuin lakimies.  Juden menttorina toiminut Lucien oli tunnistanut Judessa molemmat kyvyt ja arvostanut molempia.

 

Tuntuu kuin olisi käynyt kokonaisen elämänkoulun kun tämän kirjan viimeisenkin sivun oli lukenut. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset