ILgron11

Aikamatka Islantiin

 • Rannalla Reykjavikissa
  Rannalla Reykjavikissa
 • Valas- ja muita retkiä vesillä
  Valas- ja muita retkiä vesillä
 • Harpa
  Harpa
 • Harpa toinen kylki
  Harpa toinen kylki
 • Harpa musiikkisali, tulen väreissä
  Harpa musiikkisali, tulen väreissä
 • Islantilaisia Saga museossa
  Islantilaisia Saga museossa
 • Polttotuomion saanut nunna, sisar Katrin Saaga museossa
  Polttotuomion saanut nunna, sisar Katrin Saaga museossa
 • Vanhalla hautausmaalla Reykjavikissa, nähtävyys sekin
  Vanhalla hautausmaalla Reykjavikissa, nähtävyys sekin
 • Näkymä Reykjavikin vanhalla hautausmaalla
  Näkymä Reykjavikin vanhalla hautausmaalla
 • Merilokit kuuluvat Reykjavikin kaupunkikuvaan
  Merilokit kuuluvat Reykjavikin kaupunkikuvaan
 • Kakkukauppa Reykjavikin sydämessä
  Kakkukauppa Reykjavikin sydämessä
 • Reykjavikin korkein 74 metrinen kirkko
  Reykjavikin korkein 74 metrinen kirkko
 • Tuhkapurkaus 2011
  Tuhkapurkaus 2011
 • Maisema kuusivuotta tuhkapurkauksen jälkeen. Jäätikköä ja tulivuori taustalla.
  Maisema kuusivuotta tuhkapurkauksen jälkeen. Jäätikköä ja tulivuori taustalla.
 • Jäätiköltä valuvat vedet, upea putous.
  Jäätiköltä valuvat vedet, upea putous.
 • Kasvit valtaavat laavaisia kallioita
  Kasvit valtaavat laavaisia kallioita
 • Laavakallioita Atlantin huuhdottavana
  Laavakallioita Atlantin huuhdottavana
 • Kivikkoista rantaa
  Kivikkoista rantaa
 • Atlantin aallot mustalla laavahiekalla
  Atlantin aallot mustalla laavahiekalla
 • Lunniyhteisö rantakalliolla
  Lunniyhteisö rantakalliolla
 • Seljalandfossin putous
  Seljalandfossin putous
 • Solheimajökull, vedet ja jäälohkareet
  Solheimajökull, vedet ja jäälohkareet
 • Valtava Solheimajökull, jäätikkö sulaa. Arvioidaan, että 50 vuoden kuluttua jäätikköä ei enää ole, jos sulaiminen on yhtä voimakasta kuin viime vuosina. Tulivuoren tuhkakerroksia ja muuta historiallista kerrostumaa katoaa.
  Valtava Solheimajökull, jäätikkö sulaa. Arvioidaan, että 50 vuoden kuluttua jäätikköä ei enää ole, jos sulaiminen on yhtä voimakasta kuin viime vuosina. Tulivuoren tuhkakerroksia ja muuta historiallista kerrostumaa katoaa.
 • Amerikan ja Euroopan siirroksella
  Amerikan ja Euroopan siirroksella
 • Amerikan ja Euroopan siirroksella riittää turisteja
  Amerikan ja Euroopan siirroksella riittää turisteja

Islanti paljastui elämysten saareksi. Ahaa elämyksilläkin oli sijansa. Matkasta tuli omanlaisensa aikamatka. , Oli hienoa kokea ajan vaikutukset. Kamera oli hyväksi avuksi. Ikävintä oli, kun sen akku tyhjeni ja laturi oli jäänyt kotiin. 

Reykjavikissa on Saga-museo, jossa kerrotaan sanoin ja kuvin tärkeimmät historialliset tapahtumat. Esittely alkaa irlantilaisten munkkien, ”papar”,   tulosta ensimmäisinä saarelle. He jättivät jälkeensä irlantilaisia kirjoja kirjoitti Ari Þorgilsson, islantilainen historioitsija. He lähtivät saarelta, koska  eivät halunneet jakaa maata sinne tulleiden pakanoiden kanssa. Tulijat  olivat viikinkejä. Ensimmäinen viikinki oli Flóki Vilgerðarson perheineen ja muine porukoineen.  Tulijat   eivät tienneet missä olivat. Korpit olivat auttaneet löytämään Atlantin aaltojen keskeltä maata.  Oli kesä, Saarella oli täysin erilaiset maisemat  kuin kotona Norjassa oli ollut, mutta siellä ei ollut ketään hallitsemassa ja verottamassa.  Syynä tähän muuttoon uuteen ympäristöön on katsottu olevan vallan ja omaisuuden keskittyminen Norjassa.

 

Flókin viikinkiporukan tullessa elettiin 800-luvun loppua.  Viikinkilaiva rantautui Islannin lounaisosaan.  Viikinkilaivassa oli oppaamme arvion mukaan noin 15 henkeä,  saaren geenipoolin ja uuden elämän alku.

 

Islanti tunnetaankin vanhimmasta parlamentista nimeltään ”Allting”.  Se kokoontumiset alkoivat noin vuonna 930 ja kokoontumiset jatkuivat samassa paikassa 850 vuotta, vuoteen 1798.  Jo ennen (870-930) oli ollut asukkaiden keskuudessa esillä miten maata hallitaan ja minkälainen uusi yhteiskunta on.  Tuo merkittävä yhteinen kokous- ja lainsäätöpaikka tunnetaan nykyisin Unescon perintökohteena ja se sijaitsee Thingvellirin kansallispuistossa. Tuossa tärkeässä paikassa näkyvät  vielä vanhemman historian Amerikan ja Euroopan mannerlaattojen erkanemisen jäljet.

 

Katolinen kirkko on vaikuttanut maassa ensimmäisten munkkien lähdettyäkin. Vuonna 1000 Allting päätti, että maa hyväksyy kristinopin.  En voi olla silti nostamatta esille 1343- luvulla poltettua  nunnaa, jota kutsuttiin ”Systir Kathriniksi”. Hänet tuomitsi vasta nimitetty piispa Jon Sigudsson. Mies tunnettiin periksiantamattomana ja kovana.  Syynä julmaan tuomioon sanottiin, että sisar Kathrin oli  myynyt sielunsa paholaiselle.  

 

Maassa on koettu kovia aikoja.  Sen kansalaiset ovat kasvaneet tulen ja jään maassa ja selvinneet taistelussa ankaran luonnon keskellä. Alati tapahtuvat muutokset ovat tuttuja ja opettaneet sopeutumaan.  Elämästä saarella on kirjoittanut  Halldór Kiljan Laxness, joka sai Nobelin kirjallisuuden palkinnon vuonna 1955. Laxness on kansainvälisesti tunnetuin islantilainen kirjailija. Näimme hänen kauniin  vuorten ympäröimässä laaksossa olevan asuinympäristön ja kuulimme hänen Jaguar-merkkisten autojensa harrastuksesta, Laxness runoili ja kirjoitti yli 60 teosta. Hän puolusti heikko-osaisia, kuvasi ankaraa elämää saaren vaatimattomassa, rutiköyhässä kalastajakylässä. Luin matkalla Salka Valkan. Se kosketti enemmän paikan päällä kuin koskaan olisi kotona koskettanut. Se on ironian sävyttämä kirja, joka kuvaa yhteiskuntaa ja sen parempi ja huonompiosaisia tekemättä kenestäkään pyhimystä. Yksi perhe piti  pitkään saarelaisia ”orjina”. Ehkä tuota perhettä voisi kutsua myös sosiaalitoimistoksi, sillä kaikista pidettiin jonkinlaista huolta. Raha ei liikkunut, palkkaa ei maksettu, vaan kalastajina ja kalanperkaajina työtä tekevillä oli tili rikkaan miehen kauppaan. Sieltä he saivat elintarvikkeet ja hiukan muutakin. Omistaja myi heidän työnsä tulokset ulkomaille.  Varat karttuivat tilien hallitsijalle. Niillä perhe koulutti omat lapsensa  ulkomailla ja rakensi Tanskassa linnaa. Ainakin yksi tällainen perhe asui Reykjavikin edustalla olevassa saaressa 1800-luvulla.  Liekö siitä löytynyt esikuvaa kirjaankin. Salka Valka oli köyhä, mutta ei tyhmä ja hän oli naiseksi harvinaisen vahva ja kykenevä, vaikka kirjailija tutustutti häneenkin ironian kautta.

 

Islanti on välittömästi pohjoisen napapiirin eteläpuolella oleva NATO-maa. Vuonna 1944 itsenäistynyt tasavalta on pinta-alaltaan noin kolmasosan Suomesta. Islanti pysyi Norjan kruununsiirtomaana vuoteen 1814, jolloin Tanskan ja Norjan kuningaskunnat erotettiin ja Islanti jäi Tanskan alaisuuteen. Islantia puhuvia on vain noin 350 000 ja maa onkin pienin pohjoismaista. Niinpä islannin kouluissa opetetaan ”pakkotanskaa”. Aiemmin se oli ensimmäinen kieli islannin jälkeen. Nyt koululainen voi ottaa ensimmäiseksi kieleksi englannin.

 

Islannista  syntyisi kertomuksia erityisesti luonnosta ja ilmaston lämpenemisen odotetuista vaikutuksista maan tulevaisuuteen.  Islannissa on  valtavia laavakenttiä ja toimivia tulivuoria  jäisine huippuineen.  Jään peittämää aluetta on noin  kymmenesosa koko pinta-alasta, mutta jää hupenee ilmaston lämpenemisen johdosta nopeasti.  Jään ”vuosirenkaat” ja sen myötä tieto menneestä katoaa.  Islantilaiset vaikuttavatkin ympäristötietoisilta. Maaseudulla karja ja hevostiloilla rehujen säilöntään käytetyt muovit kierrätetään. Muoviin pakattuja säilörehupaaleja näkyi runsaasti pelloilla. Vaaleanpunaiset, säilöpaalit  kertovat viljelijän halusta osallistua vaikkapa rintasyövän torjuntaa. Sininen paalin väri osoittaa  talon tukevan verisyöpää sairastavia.

 

Lähempää historiaa on huhtikuussa 2011 tapahtunut tulivuoren ilmaan nostattama pistelevä, silmiin ja hengityselimiin ja ympäristöön kasautunut tuhka, joka sulki pitkäksi aikaa lentoliikenteen ja vaikeutti paikallisten elämää ja vaikutti  laajasti muuallekin kuin vain Islantiin. 

 

Yksi suuri selviytymistaistelu alkoi vuonna 2008., kun Islannin pankit romahtivat.  Islanti haki Euroopan unionin jäsenyyttä heinäkuussa 2009, kun sen talous oli ajautunut suuriin vaikeuksiin.

Reykjavikiin oli suunniteltu Harpa -niminen rakennus. Sen rahoittajat kaatuivat ja suunnitelmat tuosta rakennuksesta ja sen viereen rakennettavasta hotellista menivät uusiksi.  Islantilaisten oli rakennettava selviytymisstrategia.  Islanti veti EU-hakemukset pois 2013. Tuo romahdus vaikuttaa yhä islantilaisten elämäänsä ja turistien matkakassaan.  Islanti on matkaajalle yhtä lailla kuin asukkaillekin kallis maa.

 

Harpa valmistui, kun valtio ja Reykjavikin kaupunki tulivat rahoittajiksi, mutta hotellityömaa on vielä melkein alkutekijöissään. Sitkeät islantilaiset rakentavat sen vielä. Harpassa jouduttiin luopumaan marmorilattioista ja paljosta muustakin, mutta komea maamerkki siitä kuitenkin tuli Reykjavikin rantamaisemaan. Rakennuksessa on musiikkisaleja, ooppera esityksiä, kahvila ja erilaisia myymälöitä. Sieltä hankimme myös muutamaksi päiväksi kiertoajelut, joilla pääsimme tutustumaan maan historiaan ja Reykjavikin ulkopuolella, etelämpänä ja lännempänä, olevaan ympäristöön jäävuoriin ja koskiin, geisireihin ja siniseen lagunaan, lunneihin ja mystisiin laavan peittämiin tasaisempiin ja korkeampiin alueisiin.

 

Islanti on paljon enemmän ja siitä syntyisi kerrottavaa enemmänkin kuin vain yksi blogi. Islanti vetää puoleensa turisteja ympäri maailmaa. Finnairin kone oli mennen tullen täynnä Aasialaisia, suurin osa matkaajista lähinnä Kiinasta. Meidän lisäksemme ei juuri muita suomalaisia meno- ja paluulennolla ollut. Näin Suomikin hyötyy Islannin vetovoimasta ja turismista.

 

https://de.wikipedia.org/wiki/Ari_Þorgilsson

 https://en.wikipedia.org/wiki/Hrafna-Flóki_Vilgerðarson

https://www.thingsites.com/thing-site-profiles/thingvellir-iceland?setlang=da

https://fi.wikipedia.org/wiki/Islanti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Miltä näyttää reykjavikilainen rahvas? Onko joukossa - ministeri Risikon sanoin - "ulkomaalaisen näköisiä"?

Minulla on käsitys geneettisesti erittäin yhtenäisestä kansasta, jota suorasukaisesti voisi kutsua sisäsiittoiseksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Toden totta mitä sanot. Toki baarissa oli georgialainen työntekijä. Muuttanut Islantiin noin vuosi sitten. Islannin kieli on niin vaikea, että kunnolla se opitaan vain äidinmaidossa. Tapasin suomalaisen naisen, joka oli muuttanut 11 vuotta sitten Islantiin ja oli naimisissa Islantilaisen kanssa. Näin sain myös jonkin verran tietoa elämästä ja arjesta siellä. Vaalea suomalainen sopii hyvin viikinkien joukkoon. Ei näkynyt arkisin juuri muita kuin turisteja kaupungilla. Geeniperimä on varmasti omanlaisensa kuten suomalaisilla on ollut.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sagassa kerroan, jotta miksi osa islantilaisista on punatukkaisia, huomasitko?

Islannissa muuten saa puhelimeen applikaation, jolla voi varmistaa, ettei vastakkaisen sukupuolen edustaja ole liian läheistä sukua.

Ja mitä pidit mädästä haista?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

Mätää haita, siis fermentoitua, meinasimme ostaa, sillä yksi ystävä toivoi saavansa sitä. Emme löytäneet lähikaupasta emmekä sitten huomanneet, että ns. kirpputori, oli auki vain lauantaisin ja sunnuntaisin, joten sieltä sitä olisi ainakin saatu. Ostimme kuivaa koljaa, jota lapsetkin nauttivat TV:t katsellessa ja aikuiset syövät viinaannoksen kera. Haisi niin julmasti, että yksi lisä kerros matkalaukussa sitä suojaamassa ei riittänyt eikä kaksikaan pussia. Mieheni farkut haisivat koljalle, kun ne matkalaukusta otimme. Nyt pitää miettiä mitä siitä tekisimme ja miten sitä tarjoaisimme. Ehkä kalanlientä oheen ja muut kalakeittotarpeet sekä osterikastiketta ja kalakastiketta lisäksi. Jollakinhan sen voimakkaan hajun saa ehkä vähemmäksi.

Enpä ole sitä saagaa lukenut enkä kovasti punatukkaisia nähnyt. Sellaista sukuahan itsekin olen. Isoisäni veli oli punapää ja pari serkkuani ja minullakin hiukan sitä väriä on hiuksissa. Viikinkien perua kai sitten ;D.

Tuollainen applikaatio voisi olla Suomessakin hyvä. Viikossa ei kaikkea ehdi huomata eikä kuulla. Mielenkiintoisia tietoja kuitenkin, kiitos niistä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #8

Jo viikingit ymmärsivät, jotta sisäsiittoisuus on paha juttu, joten he kävivät ryöstämässä naisia Irlannista. Nuo naiset olivat aluksi orjia, mutta saivat vapaan naisen aseman mentyään naimisiin viikinkien kanssa, ja saattoivat sitä kautta nousta huomattaviin yhteiskunnallisiin asemiin Islannissa, jossa suvun matriarkka oli tärkeä henkilö.

Youtubessa on muuten elokuva The Vikings, jossa sivutaan tätä.

Minä pidin haista, mutta vanhin poikani meni oksentamaan. Söin hänenkin annoksensa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #10

Olen seurannut viikingit sarjaa, mutta en nähnyt tuota you rube-elokuvaa. Pitää kaivaa sekin, sillä tieto, siis myös oikea tieto, viikingeistä kiinnostaa. Kuninkaalliset eivät välttämättä ole ymmärtäneet sisäsiittoisuuden merkitystä kuin vasta viime vuosina, ehkä. http://ngm.nationalgeographic.com/print/2010/09/tu...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Luin vain jutun ensin ja katselen nyt sitten kuvat jälkikäteen. Juttu vei niin mukana.

Kiva matka ja hyvä kirjoitus.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Ari. Kokemuksista on hyvä kertoa. Ihan täpinöissäni olen niistä vieläkin. Palasimme Finskillä business luokassa, erikoistajous, sillä economy luokka oli aivan täynnä kiinalaisia ja bisneksessäkin oli kiinalaisia muut paitsi me kaksi. Kiinalaiset eivät välittäneet emäntien viesteistä. Jonotimme matkalaukkua tiputtamaan pitkän kiinalaisrivin takana. Olimme bookanneet jo edellisenä päivän istuimet. Olimme priority jonossa, jossa meidän olisi pitänyt päästä pikaisesti jättämään laukkumme. Ei päästy. Kiinalaiset olivat varanneet jonosta paikat kavereillekin ja niitä tuli jonoon aina sopivasti lisää edellemme, joten eihän jono edessämme lyhentynyt. Lopulta huolestuin, sillä pitkä jono edessä ja viisi minuuttia enää aikaa matkalaukun jättöön. Menin tiskille ja kehotettiin heti tuomaan laukku. Kaksi kiinalaistyttöä sanoi minulle, että he menevät ensin. No menivät. Sitten juostiin lähtöaulaan ja konettahan täytettiin jo kun pääsimme perille. Kiinalaiset tietävät keitä ovat. Me emme osaa sellaista vielä. On paljon opittavaa, jotta pärjäämme tässä muuttuvassa maailmassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onko kiinalaiset alkaneet röyhkeiksi?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Taitaa ennemmikin kuulua suuren väestön ominaisuuksiin ja meille tuntemattomaan käyttäytymiseen. Jokaisen Kiinassa varmasti pidettävä puolensa.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Aika matkan olet tehnyt. Hieno juttu maasta, jossa en ole käynyt - vielä. Ihan noinko paljon kuvia tänne blogiin mahtuu? Onko siinä muuta rajaa kuin, oliko 20 megan kokonaisraja. Hienoja kuvia.

Jutussa olikin vastaus kysymykseeni, jonka esitin omassa blogissani. Ilm. "pakkotanska" on kaikkia koskeva ja lakisääteinen.

Lisää tällaisia matkajuttuja ((

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Enpä ole kuvien kokorajaakaan tarkkaillut, mutta toistaiseksi se ei ole tullut vastaan. Aika paljon olen vuosien kuluessa tänne kuvia laittanut. Otan kuvat järjestelmäkameralla, paitsi tuossa kokoelmassa olevista muutaman tai yhden viimeisen, kun kameran akkua en voinut ladata ja liike, josta ehkä olisin akun saanut oli kaukana.

Kävelimme edellisenä päivänä yli viisikilometriä, jotta löysimme Applekaupan. Mies tarvitsi Apple-kelloon laturin johdon. Toista kertaa ei lähtenyt matkaan ja bussimatkat olivat Reykjavikissa á 440 kruunua yhteen suuntaan ja bussiin piti olla tasaraha, eikä niistä bussinumeroista, jotka tuonne pitkälle olisivat menneet ollut oikein tietoja saatavissa.
Jäi muutama mahtava kohde kuvaamatta, mutta onneksi toisella oli hiukan viertaa kakkosakussaan. Minulla ei ollut kahta akkua, joten matkalle kannattaa varautua aina monin tavoin. Varsinkin, kun kuvattavaa riittää. Ehkä toisessa blogissa lisää kuvia muun muassa lunneista läheltä ja upeasta valtavasta putouksesta, jossa sateenkaari komeili.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Hieno matkakertomus kuvineen! Nyt tiedän huomattavasti enemmän Islannista. Kiitos Irja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Ellen. Islanti on vaikuttava, eikä taida olla viimeinen blogini Islannista.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa