ILgron11

Silmälasit - tärkeät ja kartetut

  • Etumaiset ovat isoäidinaikaiset silmälasit. Olisiko kaikkein yleisimmin esiintynyt malli?
    Etumaiset ovat isoäidinaikaiset silmälasit. Olisiko kaikkein yleisimmin esiintynyt malli?

Silmät on sielun peili. Kun silmissä on vikaa, on sitä sielun peilissäkin. Sinisilmäisiä voimme olla.  Sekin kertoo kuvaannollisesta yhteydestä sisimpäämme. Niinpä luettuani  Ilari Aallon blogin Silmälasien arkeologiasta paneuduin silmälasien kehittymisen historiaan.  

 

Näkökyvyllä on kautta ihmisen historian ollut suuri merkitys. Silmälasien kehittämistä ja näkökyvyn parantamista voidaan pitää yhtenä suurimmista hyvistä töistä ihmiskunnalle. Emme oikein pärjää ilman silmälaseja tai piilolinssejä tai laserleikkauksia. Sen sain henkilökohtaisesti tuntea,  kun silmiini tuli vikaa.

 

Silmälasien alkuaikoihin on liittynyt ennakkoluuloja ja nehän aiheen herkulliseksi tekevät. Kun silmälasit tulivat muotiin 1500-luvulla Euroopassa,  niitä käytettiin vaikka ei välttämättä ollut edes tarvetta.  Silmälaseista tuli sivistyksen merkki ja niitä pidettiin joko nenän päällä tai ne roikkuivat nauhasta rinnalla. Nyt ihmisellä on Rayban aurinkolasit, kun hän uskoo näyttävänsä kauniimmalle tai komeammalle tai vain olla jotain ja jokin....

Aina ei lääkäri ole ymmärtänyt silmälasien tarvetta. Tällainen oli  Montpellierin professori Bernhard b. Garbon (vuosi 1305).  Hän piti silmälaseja tarpeettomina, koska oli keksinyt lääkkeen näön parantamiseen.  Rehellisempi on Gui de Chauliac, joka  kehuttuaan ensin silmätippojaan  uhkaili:” jolleivät ne auta, niin ainoa keino on turvautua silmälaseihin”.   Tuolloin silmälaseja katsottiin pelonsekaisella kunnioituksella.

 

Ei tule tuomita  Theophrastus Bombastusta. Hän väitti, että silmälasien avulla voi nähdä tulevia asioita. Ei sovi  myöskään nauraa Necordille, joka vuonna 1551 kirjoitti, että Roger Bacon on tahtonut itselleen lasit, joissa paholaisella lienee sormensa pelissä.  Lasien kautta kun voi nähdä monia ihmeellisiä asioita.

 

Ensimmäisissä silmälaseissa oli kaksi lasia, jotka oli kiinnitetyt hattuun nahkakappaleilla. ”Wasta 15:nen wuosisadan alussa tuli nenä silmälasien kannattajaksi. Aluksi on epäilemättä ollut pyöreät lasit nenälasissa. Myöhempää keksintöä owat soikeat ja wasta meidän aikanamme (1890-luku) owat pängsneet eli nenänpuristajat päässeet arwoon ja alkavat työntää yhä enemmän tawalliset silmälasti, joista on korwan taa menewät sangat, pois tieltään”.

 

Pohjoismaissa silmälasien  uskottiin estävän normaalia näkemistä.  Panna silmälasit nenälle tarkoitti silloin samaa kuin ”huiputtaa toista”.

 

Silmälaseja nimitettiin 1600-luvulla Ranskassa pikku kuiksi, koska niistä silloin puuttuivat sangat ja lasit olivat pyöreät.  Suomessa silmälaseja nimitettiin brilleiksi, koska alkuun niitä ei valmistettu lasista vaan beryllistä.

 

Vielä on tallella suurennuslaseja muinaisilta ajoilta kirjoittaa wieniläinen E. Bock. Kirjoitus julkaistiin  suomeksi  03.11.1903 Kaleva-lehdessä no 254 aiheena Silmälasien historia. Polttolasia käytettiin tarkkuustyössä,  toista oli hänen mukaansa silmälasien historia, jota ei  muuten E. Bock pitänyt kovin vanhana.

 

Silmälasien varhempaa historiaa

 

Rooman keisari Nero hallitsi vuosina 54-68 j.Kr. . Hän oli käyttänyt silmälaseja gladiaattoritaisteluja katsellessaan. Ne eivät kuitenkaan olleet tavallista lasia, vaan jalokiveä, läpinäkyvää vihreää smaragdia (eräs berylli tämäkin). Sen väristä roomalainen virkamies ja oppinut Plinius sanoi:” sen woittawan wihreäin kasvien ja lehtien wärin ja joka ei rasita silmää, kun se on wäsynyt, waan wirkistää sitä suloisella lempeällä wärillään”.  Pliniuksen mukaan lääkärit käyttivät  tuolloin vedellä täytettyjä lasipalloja polttamistarkoituksiin, sekä tarkkuustyöhön.

Neron aikalainen Plinius (23-79 j.Kr.) kuoli Vesuviuksen purkauksessa. Liekö sieltäkin kaivauksissa löytynyt ”silmälaseja” tai  näkemistä parantavia suurennuslaseja?

 

Keisari Neron käyttämän smaragdin tarkoitus lie ollut himmentää valoa. Keisari sairasti jotain silmäsairautta. Voisiko silloin kyseessä olla olleet ensimmäiset aurinkolasit?

 

Arabialaisen tiedemiehen Alhazen (Ibn al-Haytham)  tutkimukset silmän optiikasta ja anatomiasta vaikuttivat merkittävästi optiikan kehittymiseen Euroopassa ja silmälasienkin kehittymiseen aikavälillä 1260-1650 Book of Optics.

 

Epäilyttävä kunnia silmälasien keksijän kasvattamisesta on langennut Italialle.  Virheellisesti tai ei. Kuka ja missä teki lasit jo aikanaan keisari Nerolle?

Paremmin tunnettuina, mutta ehkä ei alkuperäisinä keksijöinä kuitenkaan,  pidetään aatelismies Salvino degli Armatia (kuoli vuonna 1317) ja Alessandro della Spinaa (kuoli 1313). Miehet olivat kenties tunteneet toisensa.  Ottiko kunnian väärä mies?

Kun hautakirjoituksessa   Firenzeläisen Pyhän Maria Maggioren kirkossa luki : ” Tässä lepää Salvino degli Armati” silmälasien keksijä. Herra antakoon hänelle anteeksi hänen syntinsä.”  Tieto Armatista ensimmäisenä silmälasien keksijänä on sittemmin osoittautunut vääräksi.

 

Jonkinlaisia ristiriitaisuuksia tiedoissa on, sillä Ilari Aallon blogissa on taulu, jonka tiedoissa lukee näin: ”1300-luvun maalaus esittää dominikaanioppinut Hugo de Saint-Cheriä (k. 1263) keskittyneenä kirjoitustyöhön.  Hänen aikanaan silmälasit eivät vielä olleet käytössä.”  Kuvan miehellä on kuitenkin ihan nykyaikaisen näköiset rillit.  Virheitä ajoituksissa vai missä? Olisi mielenkiintoista tarkastella aihetta enemmänkin maalaustaiteen näkökulmasta.

 

Isoäitini selvisi vain yksillä ja samoilla laseilla ikänsä. Ne ovat yhä minulla muistona hänestä.  Silmälasit ovat istuneet nenälläni toisesta lukiovuodesta alkaen ja vuosien saatossa silmälaseja on tullut hankittua lukuisia aina tarpeen mukaan, mutta kauden muotiakin seuraten.   Viime talvena, kun lääkkeet rikkoivat silmiäni, pelkäsin palaako näköni enää. Pitääkö hankkia uudet lasit, vaikka nenälläni oli vain vajaa vuoden vanhat lasit.  Onneksi elämme aikaa, jolloin silmiä osataan hoitaa ja löytyy testattuja ja luotettavia parantavia voiteita ja niiden avulla saadaan silmät kuntoon ja näkeminen palautettua.

 

https://it.wikipedia.org/wiki/Alessandro_della_Spina

https://it.wikipedia.org/wiki/Salvino_degli_Armati

https://fi.wikipedia.org/wiki/Silmälasit

https://en.wikipedia.org/wiki/Ophthalmology

https://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_Optics

03.11.1903 Kaleva no 254

http://mullanaltablogi.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/240985-silmalasien-arkeologiaa

05.05.1892 Sanomia Turusta no 104

http://www.terve.fi/sidekalvon-tulehdus/sidekalvon-tulehdus

http://www.silmalaakariyhdistys.fi/fin/silmataudit_ja_nakeminen/kuivat_silmat/

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00669

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sen kun mekin vielä oppisimme. Ehkä se on tulevaisuutta kuten monen muunkinlainen näkeminen 4D jne. Oletko käynyt elokuvissa, jossa katsotaan ihmelaseilla tai oletko tutustunut virtuaalilaseihin?

Aina vain eteenpäin mennään.

https://www.voice.fi/viihde/a-48148

Tuttavalla on tällainen elokuvateatteri Helsingissä. Vielä en ole ehtinyt sinne. Lontoossa näin Vahakapinetissa vastaavan. https://www.flytourxd.com

Muuttaisiko noilla kissansilmälaseilla tätäkin vaikutelmaa: Millaisen mielikuvan ihmisen silmien pelkkä muoto sitten antaa, on sekin osin kulttuurisidonnaista. Länsimaalaisen näkökulmasta vinot silmät voivat antaa vihaisen, torjuvan tai viekkaan vaikutelman. Pyöreäsilmäinen taas voi näyttää itämaisen mielestä hölmöltä. Silloin pakkaa sekoittavat perustunteet, jopa tunneaivoista tuleva primitiivireaktio:
https://yle.fi/uutiset/3-7153297

Kiitos Seija kommentistasi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No en ole tutustunut. Joskus ihan nuorena tosin olisi muistaakseni ollut jotain 3-ulotteisia, mutta en niihinkään.

Ja eihän ne kissansilmälasit silmiä muuta, ainoastaan kasvojen yleisvaikutelmaa:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

En tiedä sopisko kissalasit. Muistan ystävälläni, ainakin yhdellä olleen joskus. Vähän erilaista silmien muuttamiseen tarvitaan kuten värilliset piilolasit. Piilolasit eivät vain kaikille sovi, ei minullekaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #4

Piilolaseja en ole edes kokeillut, vain vaihdellut pokia. Hiljattain kaukainen sukulaistyttö muisti kissasankanikin ja muutenkin niitä on kulloisenkin muodinkin mukaan ollut. Työ-, vapaa-aika, ilta- ja näköön teetettyjä aurinkolasejakin, laitoin niitä joku vuosi sitten johonkin keräykseen vinon pinon.

PS. Kun käyttää silmälaseja niin kannattaahan niihin satsata kun ovat about keskellä naamaa. Vilkaisevathan jotkut sitäkin ovatko kengät asuun sopivat ja myös ovatko kunnossa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Kunnolliset ja kestävää laatua ovat olleet lasini myös. Epäsopivat eivät sovi ;D Piilokarsastukseen oma hionta, joka myös maksaa. En ole Virosta käynyt lasejani ostamassa. Saa kuulemma halvalla, mutta ottavatko ihmiset silloin huomioon kaikki ylimääräiset kulut mitä hankintaan liittyy.

Käyttäjän mullanaltablogi kuva
Ilari Aalto

Hugo de Saint-Cherille on kuvattu silmälasit, koska 1300-luvulla ne kuuluivat jo tarkkuustyöstä tehneen oppineen kirjurin varustukseen, vaikka näin ei ollut vielä sata vuotta aiemmin. Samalla tavalla Torshällan maalarille ei ollut mitään ongelmaa kuvata profeetta Abrahamilla silmälaseja, vaikka patriarkan aikaan niitä ei varmasti ollut. Keskiajan taide kumpusi aina nykyhetkestä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos kommentista. Näin taas rikastuin tiedosta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa