ILgron11

Iki-ihanat villiruusut

 • Villiruusu ja ylivuotinen kiulukka
  Villiruusu ja ylivuotinen kiulukka
 • Herkkä nuppu
  Herkkä nuppu
 • auennut villiruusun kukka
  auennut villiruusun kukka
 • Valamonruusuksi kutsuttu
  Valamonruusuksi kutsuttu
 • juhannusruusut
  juhannusruusut
 • Postikortissa ruusujen tuoja
  Postikortissa ruusujen tuoja
 • Herkkä villiruusu kestää myös maljakossa.
  Herkkä villiruusu kestää myös maljakossa.

Mistä onkaan Suomen ensimmäinen ruusu kotoisin?  Tuo tuli mieleeni, kun kukkivaa villiruusua metsikössä ihailin. Ruusut ovat  olleet satujen, runojen ja laulujen aiheina.

Ruusut ovat antaneet tuoksunsa ja terälehtensä kauneuden alttarille. Ruusut symboloivat onnea, kestävää rakkautta sekä jälleensyntymistä, lisäksi sitä pidetään vaikenemisen merkkinä. Ruusuja nähdään heraldiikassa.  Politiikkaan ruusut ovat päässeet symboliksi. Käytiinpä Englannissa 1400 luvulla ruusujen sotakin. Nimi on tullut jälkeenpäin ja se juontaa kahden suvun tunnusmerkeistä: Lancasterin punaisesta ja Yorkin valkoisesta ruususta. 

 

Villiruusuni kukka on herkän vaaleanpunainen ja sen kukkaperästä  kehittyy myöhemmin pieni pyöreä punertuva kiulukka.  Ruusun  vaalea väriä on pidetty orastavan rakkauden symbolina.

 

1800-luvun Suomessa ruusuinnostus oli suuri, mutta kenties pitäisi tutkia Suomen luostarien historiaa löytääkseen ruusujen alkuperän? Munkkien mukana aikanaan ruusuja Suomeen. 

 

Suomessa tunnettiin 1900-luvun alkupuolella ellei jo paljon varhemminkin villiruusu, jota orjantappuraksi kutsuttiin.  Orjanruusuna se myös saatettiin tuntea. Liekö villiruusulla yhteyttä karjalanruusuun, jota Suomessa myös kasvaa? Kuka ja miten näitä edes toisistaan erottelisi? Ruusujen sukuun kun kuuluu yli sata lajia, mutta mikä lie ollut täällä ensimmäisenä? Noin 2300 vuotta eaa. löydettiin ensimmäiset merkit ihmisen ja ruusun yhteisestä historiasta Eufratin ja Tigrisin alueelta.

 

Ruusuni lie ollut aloillaan, entisellä laidunmaalla, mäen rinteessä yli sata vuotta kenties paljon pidempäänkin. Sitä ympäröi puustoa ja kivikkoa. Se kuuluu pihapiiriini, mutta milloin ja miten se on paikoilleen päätynyt, linnutko tuoneet vai aiemmat sukupolvetko sen istuttaneet silloin kun caninoita viljeltiin Suomessa?  Rosa caninan eli koiranruusu on kotoisin Euraasiasta.  Sitä on tavattu Ahvenanmaalla. Tarhurit halusivat sitä rungoksi muille ruusuille. Koiranruusu on rauhoitettu kasvi. Ruusuni muistuttaa kovasti sitä.

 

Koiranruusu risteytyy helposti muiden ruusujen kanssa, mutta metrien päässä on vain juhannusruusu.  Sekin ikiaikainen. Suomessa koiranruusua tavataan harvinaisena Ahvenanmaalta sekä muutamin paikoin Etelä-Suomesta. Manner-Suomen koiranruusu esiintymät lienevät viljelykarkulaisia.

 

Villinä tavataan myös orjanruusu, jota esiintyy Keski-Euroopassa ja Ruotsin eteläosassa, sekä paikoin eteläisimmässä Suomessa. Orjanruusukin kasvaa metsäaukeilla, laidunmailla sekä umpeen kasvavilla niityillä vai olisiko metsikössäni sittenkin jokin perin harvinainen ja uhanalainen ruusu?

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Koiranruusu

https://fi.wikipedia.org/wiki/Orjanruusu

https://fi.wikipedia.org/wiki/Metsäruusu

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruusut

http://www.simolanrosario.com/artikkelit/suomenvilliruusut-1.html

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Irja, Suomen ruususeuran sivuilla on kuvia villiruusuista ja ehkä sinne voisi lähettää tunnistettavaksikin.

Olen ajatellut tilata maalle sinne tänne pöpelikköön muutaman villiruusun, mutta ensin täytyy ottaa selvää miten ne leviävät; metsäruusu on aatoksissa.

http://www.ruususeura.fi/a-suomi/a-villiruusut/vil...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuo ruusuni ei ole levinnyt. Kaksi pensasta on enkä ole koskaan tehnyt maanparannusta niille enkä muutoinkaan hoitanut. Hyvin ovat pärjänneet. Voisivatkohan tunnistaa kukkien ym perusteella. Melkein tutuisi tarpeelliselle jokin DNA-testi. Kiitos kuitenkin vinkistä, ehkä noudatan sitä.
Suuri kiitos myös linkistä. Onpa paljon villiruusuja, mutta lähinnä tuota koiranruusua näyttävät kukkani olevan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Täälläkin lähistöllä puistometsässä kasvaa villiruusja. Luulen niiden olevan metsäruusuja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Margareta villiruusu kestää myös maljakossa. Laitoin kuvan. Eilen poimittu ja tänään vielä ainakin freesi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ensimmäinen nuoruutta ja vanhuutta esittävä kuva on tavattoman kaunis!
Kun ei tänne voi laittaa kommentteihin mitään kuvia laitoin omat metsässä kavavat ruusut mailina vertailtavaksi. Arillakin oli joku ruusu.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Arin ruusu näytää kurttulehtiruusulle. Valamonruusu, joka kuvassani on, on tummempi kuin Arin ruusu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei taida ainakaan lehdistä päätellen olla kurtturuusu vaan Oulun seudulla tavattava Kempeleenruusu. Kiulukoista näkee myöhemmin paremmin.

http://www.taimikko.com/luettelot/taimikortit/ruus...

Niitä vähän saman näköisiä on Suomessa useampiakin lajikkeita, mm.

http://www.simolanrosario.com/a-uudet-sivut/uudet-...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Kempeleenruusuna sitä omaa ruusuani pidän. Ei ole Valamonruusu ainakaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

Kempeleen ruusu on minulle uusi tieto. Kaikkeahan ei koskaan voi tietää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Irjalla on hienot ruusut, minäkin rakastan metsäruusuja ja villiruusuja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Vanha paikka, vanhoja kasveja, kuusamakin tuolla villinä kasvaa. Nyt kukinta jo loppu, mutta ennen juhannusta ja juhannuksen aikaan oli mahtavat tuoksut. Kiipeää korkealle puihin. Kuusamaakin on monta lajia. En tiedä kuinka vanha tämä täällä oleva on. Isot kukat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Taidat olla onnellinen nainen, kun juhannuksena tuoksut ja luonnon kauneus huumaavat pihapiiriäsi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Tuoksuja on ollut melkoisesti pitkin kesää. Kohta kukkivat isot jasmiinipensaat ja tänä vuonna aiempaa runsaammin. Kukille tämä kesä ei ole ollenkaan ollut huono. Rhodot ovat kukkineet runsaasti. Metsäpoluilla kukkivat ja tuoksuvat valkolehdokit. Olen onnellinen. Kukka-altaassa kukkii ja tuoksuu petunioiden keskellä lavendeli. Poimin siitä loppuvaiheen kukkia vaatekaappiin tuoksumaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #12

http://edaplus.info/food_pictures/brier-big.jpg

Tämmöisen villiruusun "kiulukoita" kerässimme syksyllä, kuivatimme vintillä ja veimme/myimme apteekkiin jopa ämpärikaupalla.

Tutkijoitten mukaan villiruusun "kiulukoissa" (шиповник) on esimerkiksi C-vitamiinia 5-10 kertaa enemmän kuin mustaherukassa ja 40 kertaa enemmän kuin sitruunassa.

http://edaplus.info/produce/brier.html

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #13

Ruusunmarjaviili maistuu minulle. Usein syksyllä maistelen kurttulehtiruusujen kiulukoita. Niissä on melkoisen paksu malto, hyviä.
Viitsiiköhän kukaan enää keräillä kiulukoita? Mietin olisiko tuo c-vitamiinipitoisuus noissa muissakin ruusunmarjoissa isompi kuin mustaherukassa, ainakin marja-aroniassa on paljon c-vitamiinia. Niinpä tiedämme c-vitamiinilähteet. Ennen appelsiinejä ja sitruunoita ei saanut samoin kuin nyt niitä saa. Miten paljon nykyisissä hedelmissä vain on lisäaineita ja turhaa myrkkylastia kertyy. Niiden seurauksia emme edes tunne, yllättäviä uusia sairauksiako niistä tulee?

Kiitos Viola kommentista ja linkeistä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #14

Irja Laamanen kirjoitti: [Usein syksyllä maistelen kurttulehtiruusujen kiulukoita. Niissä on melkoisen paksu malto, hyviä.],

- noita kiulukoita (sanan kuulin ensimmäistä kertaa) on maisteltu tosi paljon entisessä elämässäni Neuvostoliitossa. Niistä keitettiin hilloa! Se vaati paljon työtä. Halkaista ensin se kiulukka ja saada siitä pois ne karvaiset siemenet. Sitten keitettiin sokeriliemessä ja siitä tuli ruusunmarjan väristä hilloa, joka maistui sitten talvella vaikkapa levitettynä pullan päälle tai teen kanssa...Voi keittää myös hilloa kukan terälehdistä.

Venäjänkielinen video:

https://www.youtube.com/watch?v=1x1qVDCGhqA
Варенье из роз. Варенье из лепестков роз.

Sen kun maistelemaan! :))

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa