ILgron11

Nousi hauki puuhun laulamaan

 • Vastapyydetty parikiloinen
  Vastapyydetty parikiloinen
 • Musiikkitalon luona "nousi hauki puuhun laulamaan"
  Musiikkitalon luona "nousi hauki puuhun laulamaan"
 • Essi Renvallin "poika ja kala"
  Essi Renvallin "poika ja kala"
 • Poika löytää hauen leukaluut
  Poika löytää hauen leukaluut

Hellaakoskimaista huumoria, realismia ja surrealismia Hauen laulussa; Aaro Hellaakosken  hauki "- - nousee keväthumalassa kuusen latvaan ja vetää niin villinraskaan virren, että linnuilla ei ole mitään sanomista!"

Hauen laulussa on nähty myös seksuaalista miehuuden alkuvoimaa: ”miehuuden kutsumuslaulun huipentumaa". Kauneuden elämys murtaa estot ja luonnonlait ja tempaisee runoilijan pinnan alla koetuista patoutuneista kohtaloista ylös laulamaan. Kokemukset ovat kypsyttäneet kutsumusta miehessä, joka ei ui parvissa.

 

Hauki on villin kaunis kala joka on innoittanut runoilijaa ja patsaidentekijöitä ja joskus minua ruoanlaittajanakin. Musiikkitalon edustalla on patsas, johon liittyvät Hellaakosken hauen laulun sanat: ” nousi hauki puuhun laulamaan”. Mannerheimintien ja Sibeliuskadun kulmassa on Essi Renvallin 1936 tekemä suihkukaivoveistos ”kala ja poika” Liekö poikalapsi juuri hauen selässä? Kovasti hauelle  näyttää. 

 

Eilen tuli parikiloinen haukiyllätys vävyltä lahjaksi. Komealihainen otus, josta voi nautti useita aterioita.  Hauki suomustettiin ja sisälmykset poistettiin. Kala paloiteltiin saman tien. Neljä ateriaa kahdelle hengelle tiedossa. Tänään on vuorossa haukea munakastikkeessa.

En tiedä miten muut hauen valmistavat, mutta aion keittää pään ja hauen takaosasta  sopivan pätkän. Sipulia, suolaa, maustepippureita, valkopippureita, laakerinlehteä, loraus etikkaa, teelusikallinen sokeria  ja vettä sen verran, että kalanpalat peittyvät. Kalan kaveriksi käy keltasipuli ja muutamia käärmesipuleita. Pää on iso, joten nestettä tarvitaan runsaahkosti. Tuosta tulee hyvä liemi kastikkeeseen. Kun kala on keitetty, pää nostetaan liemestä. Poskilihat otan talteen. Muu osa kompostiin.

Hauesta poistetaan selkäruoto ja  muut isot ruodot ja valkea valmis kala asetetaan tarjoiluastiaan kannen alle, että pysyy lämpimänä.

Ruotsalaiset uudet perunat ovat nyt parhaimmillaan. Ne ovat herkullisempia kuin ensimmäisinä tulleet espanjalaiset, joita kaikkia ei edes viitsitty syödä. Omat perunat ovat vasta tulleet näkyviin maasta. Perunoiden kera kiehumaan muutama muna, jotka keitetään koviksi, kuoritaan ja hienonnetaan kastiketta varten.

Perinteinen valkokastike. Voi sulatetaan pannulla. Siihen lisätään reilu ruokalusikallinen vehnäjauhoja ja kypsennetään hetken, ei ruskisteta. Kuumaa kalalientä lisätään vähitellen, jotta saadaan kastike. Voi olla löysähkö, sillä lopuksi lisättävä kananmuna tekee kastikkeeseen vahvuutta. Maku tarkistetaan, lisätään suolaa ja mahdollisesti tilliäkin, jos siitä pitää.

Alkupaloina uusia perunoita ja säilykesilakoita. Ne ovat kotimaisia toisin kuin erilaiset sillisäilykkeet. Silakkarullat ja sinappisilakat ovat hyviä eikä niin suolaisia kuin sillisäilykkeet.

Hauki nautitaan munakastikkeen ja perunoiden sekä kevyen salaatin kanssa. Salaatin voi tehdä vaikka tuoreista voikukan ja vuohenputken lehdistä, kurkusta ja tomaatista sekä  maustaa kevyesti suolalla, sitruunalla  ja neitsytöljyillä,  rypsi- tai oliiviöljyllä.

 

Hauen laulu löytyy täältä

https://www.ouka.fi/oulu/pohjoista-kirjallisuutta/laulavan-hauen-arvoitus

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lähtisikö tästä?

Ruukinranta
Tuonelan hauen pää
Pekka Kainulainen ja Veikko Tolvanen 1994

Taideteos Tarvaspäässä Gallen-Kallelan museon pihassa

http://espoonperinneseura.net/wp-content/uploads/2...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä, muistuttaa alkuperäistä. Hurjat ovat hauen hampaat. Mietin, että tekikö Väinämöinen kalan luisen kantelee hauen luista. Lie jossakin tietoa ja sitten sitä löytyi. Haukihan se oli ja hurja hauki. http://kalevalaa.blogspot.fi/2015/03/12-vainamoise...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tätä en viitsinyt blogiin laittaa: Ostimme hiljan haukea lähikaupasta. Haukifileen hinta oli hiukan päälle 14 euroa kilo. Hinta osoittaa, että haukea ei kovasti täällä arvosteta. Ehkä sitä saa helpommin saaliiksi kuin muita kaloja. Usein on myös sanottu, että iso hauki on mauton. Minä en noihin oikein usko. Mikä sen haen maun veisi? Saksassa haukea näytetään arvostettavan, sillä kokonaisen kalan hinta oli hiljan 30 euroa ja fileen 50 euroa. Mikä voi olla syynä näin suureen hintaeroon?

Se hauku valmistui voissa paistamalla ja hiukan suolaa ja pippuria lisäämällä. Ei muuta kuin uusia perunoita ja itse kasvatettua parsaa seuraksi ;D.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No oikein suuri hauki on vähän puinen, mutta siitähän voi tehdä vaikka mureketta tai kalapullia.

Margareta ehti jouluhauesta ensin, viedäänhän hauki perinteisesti Mäntyniemenkin joulupöytään, muistaakseni Korppoosta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tuore hauki on hyvää monessa muodossa. Keitetyn hauen kanssa myös piparjuurikastike on hyvä. Äitini teki herkullista kuohkeata "kalakakkua" hauesta. Tykkään myös paljon nahan kanssa paistetusta hauesta.
Saaristossa syötiin riisillä ja luumuilla täytettyä uunihaukea jouluna.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jouluhauki tuli minullekin mieleen metsässä kulkiessa ja muutamia korvasieniä poimiessa. Enpä tiennyt mitä sen sisälle laitettiin. Kiitos kun kerrot. Presidenttihän saa joka vuosi jouluhauen. Syövätköhän sen?

Mitä tykkään myös haukipullista. Joskus olen niitä tehnyt. Monta muotoa hyvästä kalasta saa. Miksi sitä ei arvosteta kuten kuhaa tai lohta? Lohi kun ei usein ole edes kotimaista. Kasvatettu tehoruokinnalla ja vesiä pilaamalla.

Piparjuuresta tykkään. Sitä kasvoi omalla maalla, mutta ei taida enää löytyä. Löytyiskö jostakin taimitarhasta. Haluan oman piparjuuren.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Todennäköisesti syövät, molemmathan harrastavat kalastustakin.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016021021100531_u...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Löytyy, laita hakuun taimet piparjuuri hinta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Kiitos, pitää kysellä myös lähellä olevista taimitarhoista. Kummallista, kun piparjuurta oli aiemmin kiusaksi asti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Presidentille annetaan nykyisin jouluhauki savustettuna. Sekin on hyvä. Kalapullia olen yleensä tehnyt onkiahvenista.
Olen kalastanut haukea kuudella tai seitsemällä eri tavalla.
Rysällä ja nuotalla en ole kalastanut, mutta olen näynyt tällaistakin kalastusta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mene Irja lähikauppaan ja osta sieltä piparjuuren tynkä ja hautaa maahan haluamaasi paikkaan ja kohta sinulla jo on oma piparjuuri;)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #11

Eikö kestä monta vuotta ennen kuin juuresta tulee riittävän paksu?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Lähteekö se siitä kaupan pestystäkin juuresta? Laitoin aikanaan juurenpätkistä maalle, mutta olivat suoraan mullasta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Hyvä vinkki. Näin kuulin jonku tekevän inkiväärillekin. Toki laittaa sisälle kasvamaan. Neuvokkuus on aina paikallaan. Kiitos Ari. Kyllä se yhdessä kesässä taitaa ihan riittävän isoksi kasvaa, jos ja kun on hyvä maa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa