ILgron11

Suomalainen äitienpäivä 90 vuotta

 • Lehtikuvia äideistä
  Lehtikuvia äideistä
 • Lehtikuvia äideistä
  Lehtikuvia äideistä
 • Lehtikuvia äideistä
  Lehtikuvia äideistä
 • Lehtikuvia äideistä
  Lehtikuvia äideistä
 • Lehtikuvia äideistä
  Lehtikuvia äideistä

Katselin vanhojen lehtien kuvia äideistä. Kuvissa äiti näyttäytyi kauniina isompaa tai pienempää lastaan hellivänä, ravitsevana tai lohduttavana vahvana naisena. Kuvat paljastivat yhden puolen. Meitä äideiksi tai isoäideksi kutsuttuja naisia on monenlaisia.

 

Kun suurin osa esille tulleista 1900-luvun alun lehtien kuvista oli sosialistisista lehdistä. Siitä  heräsi kysymys milloin ja missä äitienpäivää alettiin viettää. Wikipedia kertoi, että idea äitienpäivästä on vuodelta 1905, ja Yhdysvallat on äitienpäivänkin kotimaa. Anna Jarvis on äitienpäivän äiti, vaikka ei itse äiti koskaan ollutkaan. 

 

Äitienpäivän vieton idea  on kuitenkin vieläkin vanhempaa perua:  "Äitienpäivää alettiin viettää Amerikassa 1870, kun Julia Ward Howe kirjoitti Äitienpäivän julistuksen. Kirjoitettuna vastaukseksi Amerikan sisällissotaan ja ranskalais-preussilaiseen sotaan hänen julistuksensa kutsui naisia käyttämään asemaansa äiteinä vaikuttaakseen yhteiskuntaan ja siten taistelemaan kaikkien sotien lopettamiseksi. Hän kutsui naisia nousemaan epäoikeudenmukaisen sodan väkivaltaa vastaan rooleissaan vaimoina ja äiteinä, protestoimaan turhuutta vastaan, jossa heidän poikansa tappavat toisten äitien poikia."

 

Myöhemmässä, Anna Jarviksen  ehdotuksessa  päivän vietto nähtiin niin, että yhteiskunta ei ottanut huomioon äitien asemaa kansakunnan teollistumisessa ja lasten kasvatuksessa. 

 

Muistojuhla kaikille äideille järjestettiin  Yhdysvalloissa vuonna 1907, joka oli äitini syntymävuosi. Vasta seuraavan vuoden toukokuussa 1908 järjestettiin virallinen äitienpäivä.

 

Suomessa vietettiin äitienpäivää  ensimmäisen kerran Alavieskassa 1918 heinäkuussa. Se vakiintui yhteiseksi juhlaksi vasta 1927, 90-vuotta sitten.  Virallinen liputuspäivä äitienpäivästä tuli 1947. 70-vuotta sitten.

 

Äitien päivällä on edellä kuvattuja vieläkin vanhempi perusta antiikin Kreikassa ja Roomassa. Se oli jo silloin keväinen juhla, ja  perustui äitiyden jumalalliseen alkuperään. Kreikassa juhlalla kunnioitettiin Rheaa, Cronuksen vaimoa ja muita jumalattaria.

 

Roomassa Hilaria festivaaleilla juhlan kohde oli Cybele, jumalatarten äiti.

 

Varhaiset kristityt juhlivat Kristuksen äidin, neitsyt-Marian päivää, äitienpäivänä.

 

Meillä kaikilla on monta syytä juhlia äitien päivä. Äidit ovat meidät tänne saattaneet ja äidit tulevaisuudessakin vastaavat siitä, että maapallolla on  naisia ja miehiä, tyttöjä ja poikia ja heitäkin, joiden sukupuoli on tarkemmin määrittelemätön. Äitiyttä on syytä varjella.

 

Äidit ovat omanlaisiaan. Oma äitini sanoi: ”Minä en ole hyvä, enkä paha”.  Sillä hän kertoi paljon itsestään. Hänestä tuli biologinen äiti juuri ennen neljääkymmentä ikävuotta. Hän oli ottanut isäni kanssa huolehtiakseen kahdesta orvoksi jääneestä serkustani ja äitinsä menettäneestä veljestäni.  Hänen äitiytensä oli alkanut  15-vuotta aiemmin kuin hän sai oman biologisen lapsen. Äitien päivänä juhlitaan myös niitä äitejä, jotka ovat saaneet ja ottaneet tehtäväkseen rakastaa ja huolehtia toisten äitien synnyttämistä lapsista.

 

Hyvää Äitienpäivää!

 

http://www.mothersdaycelebration.com/mothers-day-history.html

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kyllä isätkin äidin tehtävät nykyisin hoitavat. Jotku isät hoitaneet varmasti kautta aikain.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kiitokset mielenkiintoisesta tietopaketista. En ollut oikein kunnolla selvillä äitienpäivän perinteiden historiasta. Minulle oli uutta, että tätä tärkeää päivää ei ole vietetty pitempään täällä "vanhassa maailmassa".

Useimmissa maissa äitienpäivää vietetään tänä samana päivänä. Vielä lyhyemmän historian omaava isänpäivä on sen sijaan eri maissa kovin eri aikoihin.

Seurailen erityisesti Australiaa, jossa äitienpäivä on samaan aikaan kuin meilläkin. Isänpäivä sen sijaan on Australiassa syyskuun 1. sunnuntaina, kun se meillä on äitienpäivästä tasan puolen vuoden päässä marraskuun 2. sunnuntaina.

Parhaat äitienpäivätoivotukset kaikkialle!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Englannissa äitejä juhlittiin 1600-luvulla, mutta juhla ei tainnut jäädä pidempiaikaiseksi vielä silloin. Tuli tunne, että äitinepäivä on hyvin kansainvälinen juhla. Minusta sen vieton alkuperäinen aihe on erittäin merkittävä. Äidit haluavat suojella poikiaan etteivät tappaisi toisiaan. Tämä koskettaa. Onhan minullakin kolme nuorta poikaa, lapsenlasta ja heitä rakastan kovasti. Siksi myös maailmantilanteen kiristymisestä tulevat uutiset huolestuttavat välillä kovastikin.

Meillä aikanaan äitienpäivä oli suuri juhla, ja juhlinnan kohde oli silloin isoäitini. Hän asui meillä ja kaikki hänen elossa olevat lapsensa tulivat aina käymään ja toivat kukkia ja muuta hyvää hänelle. Silloin näin ensimmäistä kertaa rhodo pensaan. Silloin vielä ne eivät Suomessa selvinneet talvista.

Kiitos kommentistasi Timo.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kiitos Irja! Mielenkiintoista tietoa takavuosilta. Eipä noita tule aina ajatelleeksi.

Myös oma äitini sai pojan hoivattavakseen mentyään naimisiin isäni kanssa. Eli, äitiys alkoi jo ennen omaa biologista äitiyttä. Äidilläni olikin vahvoja sympatioita pientä orpopoikaa kohtaan, olihan hän itsekin jäänyt orvoksi toisesta vanhemmastaan jo vuoden ikäisenä.

Kansakoulussamme pidettiin aina äitienpäiväjuhla, johon piti saada uudet leningit ja kengät. Lapsille oli tärkeää asetella itsetehty silkkinen kukka jokaisen, juhlaan osallistuvan äidin rinnuksille.

Muistissani on matka koululle. Iloisina hyppelimme sulasta toiseen, kun maa ei ollut vielä täysin lumesta vapaa. Pohjois-Savossa kevät ei vielä kukoistanut täysin rinnoin äitienpäivän aikoihin. Taisivat olla silloin jo 10. pvä toukokuuta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ei Helsingissäkään kevät aina äitienpäivän aikaan ollut aurinkoinen ja sää lämmin. Tietysti parhaiten muistaa ne kauniit päivä, jolloin saattoi olla ulkona pelkässä juhlamekossa. Muistan miten sukulaiset ihailivat kukkapenkkejä, joissa kukoistivat narsissit ja skillat. Oli sellaisiakin vuosia.

Kiitos Mirjan muistoistasi. Mekin teimme koulussa äitienpäiväkortteja. Sinivuokkoja leikkasimme sinisistä papereista, joissa oli liima takana ja sitten kirjoitimme korttiin runon. Kyllähän lapset vieläkin äitejä muistavat koulussa tehdyin kortein.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa