ILgron11

The Crown - Monarkia

  • Kortti kruunajaisista. Kuningas Yrjö Vi ja kuningatar Elisabet ja prinsessa Elisabet
    Kortti kruunajaisista. Kuningas Yrjö Vi ja kuningatar Elisabet ja prinsessa Elisabet
  • Kuninkaalliset postimerkissä
    Kuninkaalliset postimerkissä

Miten suomentaisit The Crown- sarjan nimen? Voisiko se olla Monarkia, kun Kruunu tuntuu liian arkiselle.

 

Englannin hallitsijoiden elämään on voinut eri tavoin tutustua menneiden vuosien myötä. Britanniassa on välillä vierailtava, jos ei muuten niin ainakin elokuvien muodossa.

 

Hyvää näkökulmaan  Englannin nykymonarkkien menneisyyteen ja nykyisyyteen antaa  The Crown- sarja, jota on tehty brittiläis- amerikkalaisen käsikirjoittajan Peter Morganin ja tuottajan Left Bank Pictures voimin.

 

On erityinen nautinto katsoa laadukasta kuvausta ajalta, joka on yhteydessä omaan aikaamme, omiin muistoihin tapahtumista. Tutuksi historia tuli jo isäni kautta. Hän kertoi suomalaisen panssarilaiva Väinämöinen osallistumisesta sotalaivojen paraatiin vuoden  1937 kruunajaisissa. Merkittävää oli tuolloin muun muassa nähdä prinsessa Elisabet.  En  ole varma oliko mukana myös Margaret.  Vaikka muita maita edustavat laivat olivat suurempia ja komeampia, panssarilaiva Väinämöinen oli komeinta mitä Suomella oli lähettää vierailulle. Laivastovierailut olivat tuolloin myös ulkopolitiikan työvälineitä kirjoittaa Eino Pukkila kirjassaan Merisotilas. Laivastoelämää 1920- ja 1930-luvuilla . 

 

The Crown sarja ei näy vielä TV:ssä julkisella puolella. Olettaisin sen kiinnostavan  katsojia siinä määrin kuin vaikkapa Downton Abbey. Ehkä  se siksi joskus vielä on ilman erillistä maksua katsottavissa.

 

Koko sarjaa en vielä ole ehtinyt nähdä. Tähän mennessä yksikään osa ei ole tuottanut pettymystä.  Niinpä on jotain, mitä odottaa tulevina päivinä.  

 

Sarjan kohokohtia ovat kuninkaallisen perheen ja muun valtiomahdin sidonnaisuudet ja  perheenjäsenten luonnekuvaukset. Alkuosissa keskeisiä hahmoja ovat lempeä ja kiltti isähahmo Yrjö VI  sekä kruunusta rakkauden vuoksi luopunut veljensä. Isän ja tytärten suhde oli lämmin ja läheinen.  Myöhemmin keskukseksi nousee Elisabet II ja  puolisonsa prinssi Philip  ja  muun muassa pääministeri  Winston Churchill.  Valta vaikuttaa. Vallasta on vaikea luopua.  Vallan nimissä juonitaan ja pidetään vahoista tavoista ja tottumuksista kiinni. Prinssi Philipin turhautuminen ja alistuminen vaimonsa vallan alaisuuteen on sydäntä särkevää katsottavaa. Onnellisesti alkanut avioliitto saa uusia ulottuvuuksia, sillä  Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsija kuningas tai kuningatar on tai oli ainakin tuolloin vielä Jumalan asettama. Hallitsija oli  vain Jumalalle tilivelvollinen.  Kaikki kansalaiset  omaa puolisoa ja  perhekuntaa myöden ovat kuningattaren alaisia. Heiltä edellytetään nöyryyttä. Miten on tänään?  Monet skandaalit ovat koetelleet monarkiaa. Tuskin niistä on päästy eroon vieläkään.

 

Erittäin kiinnostavan roolin on saanut Prinssi Philipiä näyttelevä henkilö Matt Smith. Mille hauskanoloisesta prinssistä tuntuu,  miten hän lopulta sopeutuu elämään vaimonsa varjossa vai ottaako vapauksia?  Kuningattareksi  (osassa Claire Foy) kasvaminenkaan ei käy käden käänteessä. Setä kutsuu kruunun perinyttä ilkeämielisesti Shirley Templeksi.  Kuninkaaliset koetaan kylminä ja laskelmoivina. Tämä Edward -setä tekee pilkkaa koko hovista, mutta kaipaa  kuitenkin sukunsa pariin. Näinkö  oli?   Lehdistöhän on aina  poiminut kaikki poikkipuolisesti asennoituvat tai oman tiensä kulkijat mehukkaiden juttujen kohteiksi. Sarjan edetessä heitä on varmasti useita. Senhän jo tiedämme, mutta miten sarjan tekijät ovat tapahtumat värittäneet, näkyy vasta sarjan edetessä.

 

Sarjan ajanjaksot ulottuvat 1947 tapahtuneista Elisabeth II ja Tanskan ja Kreikan prinssi Philipin häistä aina nykyaikaan saakka. Häissä prinssin elämä jo muuttuu. Elisabeth toinen ei voi saada puolisonsa sukunimeä  Mountbatten. Hän säilyy Windsorina, kun hallitus estää toivotun nimenvaihdoksen. Modernin ajan tuloa edustaa kruunajaisten kuvaaminen ja esittäminen kansalaisille. Julkisuus muuttaa monarkiaakin.

 

On useamman kerran tullut mieleen mitä sitten, kun Elisabet II aika  on täysi. Mille maailma näyttääkään sen jälkeen? Onko kuninkaallisilla yhä yhtälaista arvoa kuin oli historian saatossa?  Ovatko tElisabetin ajan jälkeen kaikki liittolaiset matkassa mukana?  Säilyykö monarkia? Nyt  kuningatar Elisabet II on maailman vanhin kruunupää.  Britannian kuningasperhe pitää hallussaan toistakin ennätystä. Prinssi Charles  on ollut kruununperillinen pitempään kuin kukaan muu kuninkaallinen.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Crown_(TV_series)

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Panssarilaiva_Väinämöinen

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Monarkia

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Winston_Churchill

 

https://www.royal.uk

 

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/eurooppa/han-nyt-kruunupaista-vanhin-elisabet-88-ja-63-vuotta-vallassa/?shared=69082-3a5ddd5d-4

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Onko oikein tai väärin käyttää englanninkielisestä nimestä Elisabeth muotoa Elisabet.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Katselin tuon sarjan suoratoistokanavalta kolmen päivän aikana putkeen.Se oli varsin hyvin tehty,jaksoi kattoa,vaikka tarina olikin historiasta tuttua.Vaikka tuo olikin dramatisoitu,niin se antoi todennäköisesti suht oikean kuvan heidän elämästään.Kun ihminen on pakosta tuon luoka julkinen hahmo ja kuningaskunnan pää,niin joskus joutuu melkein muistuttamaan itseään,että sekin on ihminen..se käy veskissä,kuten mekin ja tekee siellä samoja asioita,kuin mekin :)) ...taivas varjele.:)
Se monarkin kruunu on painava..tuo sarja avasi sitä mielestäni melko hyvin.
Sitä on tullut joskus miettineeksi on tuo ihminen koskaan ollut oikeasti onnelinen hallitsija-aikanaan?

Noista nimistä kai nuo nimet tulis kirjoittaa alkuperäisasussaan,mutta meillähän nyt suomennellaan ihan vapaasti..tuosshan taitaa olla niin,että me kirjoitamme foneettisesti,siis sen mukaan,miltä se kuulostaa..periaatttessa tuo jälkimäinen on väärin.
Muistanet,että perheen kesken Ellu on Lilibeth..miten tuon suomentais..Pikku Betty,vai mikä..Lilja Betty..?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Hannu kommentista. Trailereitako katsoit vain Netflixin kautta. En muutoin tiedä kauanko koko sarjan katsomiseen voisi mennä. Koko aikaa ei auta istua. Onneksi toisella meistä on kello, joka ilmoittelee milloin on syytä liikkua ja nousta seisomaan. Minuakin on mies alkanut kehotella liikkumaan, vaikka olen aiemmin ollut se aktiivisempi osapuoli.

Juu, tuo niminen kirjoittelu rupesi arveluttamaan, kun luin Suomen kuvalehden jutun Elisabeth II vierailusta täällä. Siinä oli ilman h:ta nimi. Muuttelin alkuperäisiä nimiä, ei olis kannattanut.

Isäni oli meripuolustuksessa 10 vuotta. Hän oli Turussa Chrichton Vulcanin telakalla valvomassa Ilmarisen ja Väinämöisen dieselmoottoreiden ja putkistojen asennuksia. Sitä kautta päätyi Väinämöisen myötä kruunajaisiinkin. Kaksi vuotta kansakoulua käynyt ja teollisuuskouluun silti päässyt nuori Karjalasta Helsinkiin tullut mies. Kertoi, että toiset opiskelijat olivat ylioppilaita. Aikamoinen lähtötason ero siihen aikaan. Sellaista ei varmasti enää ole missään.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa