ILgron11

Vaarallinen sauna

  • Mies katolla töissä
    Mies katolla töissä

Nuohous on muuttunut. Paikalle ei tule pikkunokipoika, vaan iso jykevä mies, myöhässä. Asiakkaita oli enemmän kuin oli sovittu. Kesä on sutarille kiireistä aikaa ja moni huomaa vasta naapurin saatua nuohoojan paikalle omien hormienkin tarvitsevan puhdistuksen.

 

 Nuohoojalla oli työkaluna tutumpien välineiden lisäksi imuri,  jolla piippuja alhaaltapäin siivoaa. Yllätyksenä imuriin tarttui piipusta huonokuntoinen lepakon luuranko.   

 

Aikanaan, yli vuosisata sitten,  suomalaiset nuohoojat olivat arvostettuja ja osaamisellaan vallanneet Pietarin työmarkkinat. Nyt Suomessa nuohousta voi hoitaa  Virosta tullut  nuohooja.  Näin muuttuvat työmarkkinat.

 

Nuohooja olisi kutsuttava säännöllisin välein. Edellisestä nuohouksesta ehti kulua  pidempään kuin olisi sovelias väli.  Onneksi perheenjäsenet eivät ole himosaunojia.  Puulämmitteinen sauna lämpiää vain kerran viikossa ja takka kesällä hyvin harvoin.. Talvella takan lämmitys on tiuhempaa, joskus voi olla  jokapäiväistä.

 

Kiukaasta, joka on jatkuvalämmitteinen on vapautunut  jo pidempään hengitysilmaan savukaasuja.  Nuohoojan mukaan häkääkin. Palokaasujen häkäpitoisuus voi olla prosentin luokkaa, tupakansavussa jopa kaksi prosenttia. Jo 0,01 %  häkäkaasua voi aiheuttaa myrkytystilan..

 

 Ilmasta häkä siirtyy helposti keuhkojen kautta vereen. Veressä häkä sitoutuu 220 kertaa happea hanakammin punasolujen hemoglobiiniin, jolloin syntyy karboksihemoglobiinia. Kun hemoglobiini ei pysty enää sitomaan happea, elimistöön syntyy hapenpuutetta. Kun karboksihemoglobiinin osuus on 20 % veren hemoglobiinista, alkaa esiintyä oireita. 

 

100 häkäkuolemaa vuodessa ovat turhia. Häkämyrkytystä on syytä epäillä kun ilmenee joitakin näistä oireista.: päänsärky, huimaus, oksentelu, korvien soiminen, näköhäiriöt, heikotus, levottomuus. Hengitys kiihtyy ja sydämen syke nousee. Iho ja limakalvot voivat tulla tavallista punaisemmiksi. Vaikean myrkytyksen oireita ovat tajunnantason heikentyminen tai tajuttomuus, kouristukset, hengitysvaikeudet ja harva pulssi.

 

Kuinka voi arvioida ilmassa olevaa häkää?   Häkä ei haise ja savunhajuun tottuu. Häkä on raskasta ja laskeutuu painavana alas.

 

Saunassa on yksi räppänä ylhäällä ja toinen lauteiden alapuolella. Ovi avautuu löyly- ja pesuhuoneista ulos vilvoittelun aikana.  Ilma vaihtuu ja happea pitäisi riittää, mutta savukaasut olivat yhä kitkerämmän tuntuisia lämmityksen aikana ja sen jälkeenkin.  

Syy savukaasuihin löytyi. Kiuas oli ehtinyt palaa puhki.   Se näki kurkistamalla kiukaaseen ylhäältä päin, vaikka kivien kiveä ei siirretty.  Nuohooja kielsi kiukaan käytön. Hän varoitti häkäkuoleman vaarasta. Havainto  hätkähdytti ja kiukaan käyttökielto otettiin vakavasti. Parikymppinen on uusittava.

 

Eihän kiuas ole nykyisin enää lähes ikuinen, joskus kesti koko saunan olemassaolon ajan.  Lapsuuden kodissa oli saunassa aikuisen korkuinen kiuas. Yläpäässä oli luukku ja kiviä. Saunominen ja pesu tapahtui samassa tilassa. Lauteet olivat ihmisen pään korkeudella. Ylhäällä oli istumiseen kapea penkki, eikä lauteilla ollut kaiteita. Suoraan sen alapuolella ensin kiuas seinän nurkassa ja vieressä valtava vesipata. Ei lauteille lasta yksin päästetty. Sellaista yhdistelmää ei tänään taida olla missään.

 

Ehkä sitten uuden kiukaan myötä on syytä hankkia myös häkävaroitin, kun hiilimonoksidi (CO) eli häkä  ikään kuin piiloutuu olemalla hajuton, mauton, väritön, mutta myrkyllinen kaasu, jota ei voi ihminen aistein havaita.

 

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00759

 

http://www.tukes.fi/fi/Kuluttajille/Kodin-turvalaitteet-ja-henkilonsuojaimet/Hakavaroitin/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Aikanaan, yli vuosisata sitten, suomalaiset nuohoojat olivat arvostettuja ja osaamisellaan vallanneet Pietarin työmarkkinat. Nyt Suomessa nuohousta voi hoitaa Virosta tullut nuohooja. Näin muuttuvat työmarkkinat.''

Virolaisia nokisutareita oli Pietarissa kolme kertaa enemmän kuin suomalaisia. En syytä sinua rasistiksi. Et vain pidä virolaisista.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sinulla varmasti on faktaa millä osoitat tuon kolminkertaisen virolaisten nuohoojien määrään.

Helsingissä nuohooja oli virolainen ja teki työnsä erittäin hyvin. Jälki oli parasta mitä saatoimme saada. Se siitä rasismista.

Huumorisi kenties on hiukan outoa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ennen oli ennen ja nyt on nyt. Ennen nokikolari tuli aina säännöllisesti, nykyisin se pitää itse huolehtia paikalle.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä Ari, oli vaikea löytää maalla uusi nuohooja, kun edellinen oli kuollut. Ennen todellakin nuohous oli säännöllistä ainakin Helsingissä ja sitä se vieläkin on, mutta aina nuohoojalta päin tullut aikataulu ei asiakkaan aikatauluun sovi ja aika voi mennä kokonaan ohi.

Pekka Iiskonmaki

Ilman säännöllistä nuohousta ei vakuutus korvaa tulipaloa, vaikka se ei tulisi edes tulipesästä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Kiitos linkistä. Kyllähän kiukaan paikka oli oikealla tavalla suojattu ja rakennettu ja on yhä, kun uusi tulee tilalle. Pienmpi kuin edellinen, sillä vesivaraajaa ei enää sivulla ole.

Et vielään perustellut millään oikealla tiedolla virolaisia olleen enemmän nuohouksessa Pietarissa kuin Suomalaisia. Odotan faktaa, mutta sinulla ei sitä taida olla.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #11

Tässä minun viimeinen kommenttini Irja Laamaselle. Aistin selvästi inhon virolaisia kohtaan.

Eesti Korstnapühkijate liit antaa mielellään tietoa historiastaan, joka on n.350 -vuotta vanha. Kaikkea en viitsi itse kaivaa. Pitää itsekin nähdä vaivaa ja ''tutkia.''

https://et.wikipedia.org/wiki/Korstnap%C3%BChkija

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #14

Voi Pekka mikä ihmeen väärinymmärtäjä sinä oikein olet. Tahallista selvästi, mutta olkoon.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Kun ei omista mitään, ei tarvitse huolehtiakaan mistään - edes nuohouksista.
Nuorena omistamisen eetos hallitsi, nyt onnekseni ei.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Varmasti Miriam kuitenkin huolehdit jostakin, jota ehkä et nyt ota huomioon. Ainahan on pidettävä kunnossa jotain mitä tarvitsee ja käyttää ellei sitten asu hotellissa. Joku senkin vaihtoehdon on havainnut itselleen hyväksi.

Pekka Iiskonmaki

#8
Tuo on trendi Suomessa. Kansa köyhtyy ja varakkaat muuttavat pois.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mikähän heitto tuo mahtaakaan olla. Tiedän monen heikompituloisen eläkeläisen muuttaneen Espanjaan, sillä siellä samalla rahalla saa paljon enemmän kuin täällä, toistaiseksi. Muuttoliikettä on aina ollut ja joillakin on aina tarve maksimoida oman elämänsä nautinnot.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Ehkä sitten uuden kiukaan myötä on syytä hankkia myös häkävaroitin.."

Ja palovaroitinkin: naapuritalon edessä oli vuosia sitten paloauto kun joku oli kuivattanut vaatteita saunankaiteella kiukaan vieressä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Palovaroitin luonnollisesti on. Häkävaroitin on uusi asia, jota en ennen tullut ajatelleeksi. Uusi Kastor on paikallaan ja koekäytetty. Pienempi, kun ei ole veden lämmittämiseen kiukaassa enää tarvetta. Lämpiää tehokkaammin kuin aiempi, pienempi kooltaan, mutta tilan lämmittämiseen juuri oikean kokoinen.

Kastorin suunnittelussa on hiukan parannettavaa. Tuhkaluukun alareunaa ei ole suunniteltu paljain käsin avattavaksi. On erittäin terävä reuna. Kiuas painaa 75 kilo ja kahden ikäihmisen nostaminen ja kuljettaminen peräkärrystä paikalleen oli ylen hankala tehtävä. Tuohon toivoisi myös suunnittelijoilta panostusta. Toki jos 20 vuotta kestää niin ehkä joku muu uusii kiukaan.

Hyvää tässä kiukaassa on se, että sama merkki ja sama kohta piippuun asentaessa toimii eli on valittavissa kaksi tapaa liittää piippuun kuten oli edellisen kiukaan kohdalla. Mitään ei tarvinnut sen vuoksi muuttaa tai korjata.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kertalämmitteisessä saunassa heitettiin lopuksi ennen kylpemistä "häkälöylyt" ja tuuletettiin. Harvoin tapahtui häkämyrkytyksiä.

Vanhoissa kakluuneissa oli paripellit ja tuuletusluukku peltien yläpuolella. Kun sitä osasi käyttää häkä poistui, jos sitä yleensä tuli.

Entisajan ohjeet oli panna pellit kiinni kun sininen liekki oli sammunut hiillokselta ja niin tehtiin aina. Uunin pinta kuumeni nopeasti ja varastoi lämmön talteen. Ei koskaan onnettomuuksia oikeassa käytössä.

Nyt uusissa uuneissa ei ole vastaavia "luukkuja" ja vaaditaan mustaa hiillosta ennen peltien kiinni panemista. Sekavaia ohjeita uusavuttomille, koska molempia uuneja on käytössä.

Sitten vielä pitäisi sytyttää puut päältä ??? Hölmölaisen hommaa, kun se syttyy pienellä puusytykemäärällä alta ja lisätään sitten päälle vähittäin. Tämä ei liity häkään.

Nuohous pitäisi olla pakollinen ja aikataulutettu kaikille.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Heikki, kommenttisi on täyttä asiaa. Kuntien pitäisi sopia nuohousyrittäjien kanssa, että toiminta olisi säännöllistä. Helsingissä on.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa