ILgron11

Japanomania vaikuttaa

 • Unelma
  Unelma
 • Kiinalainen vaiko japanilainen
  Kiinalainen vaiko japanilainen
 • Google kuvahaulla löytynyt
  Google kuvahaulla löytynyt
 • Joensuun taidemuseossa kuvattu, nyt Ateneumissa nähtävänä japanomaniaa heijastaen.
  Joensuun taidemuseossa kuvattu, nyt Ateneumissa nähtävänä japanomaniaa heijastaen.
 • Arabian aasialainen teekuppi ja lautanen, japanilaista vai kiinalaista tunnelmaa?
  Arabian aasialainen teekuppi ja lautanen, japanilaista vai kiinalaista tunnelmaa?
 • Eipä nouse oikeaan asentoon tämäkään.
  Eipä nouse oikeaan asentoon tämäkään.
 • Pieniä taiten tehtyjä esineitä.
  Pieniä taiten tehtyjä esineitä.
 • Tämän päivän japanomaniaa, sushia varten pienet kipot
  Tämän päivän japanomaniaa, sushia varten pienet kipot

 

Ateneumin taidenäyttely herätti muistot  lapsuuden kodissa olleista aasialaisista esineitä.  Ovatko ne olleet japanilaisia tai kiinalaisia, sitä en tiedä.  Paljon samankaltaista tuntuu noissa kulttuureissa olevan.

 

Näyttelyssä kävi ilmi miten voimakkaasti japanilaisuus, aasialaisuus, vaikutti suomalaisiin taiteilijoihin. Uusi kulttuuri toi uutta kuvataiteeseen, kun Japani 1860-luvulla avautui . Se herätti.  Japanilaisen taiteen ja esineistön keräilystä tuli  muoti-ilmiö.

 

Olen aina pitänyt japanilaisista puutarhoista. Elättelin toiveita oman japanilaisen nurkkauksen perustamisesta puutarhaan. Sammal sai levitä siitä se alkaisi. Kiviä ja lyhtykin päätyivät koristamaan puutarhaa, mutta siihen se japanilaisuus jäi. Melko työläshän  puutarhan luominen on, ainakin sellaisen, jossa olisi solisevaa vettä, silta veden yli, kaunis pieni puu ja sileäksi haravoitua hiekka. Kaikki yksityiskohdat harkiten tehty rauhallisen tunnelman luomiseksi. Eksotiikkaa, mutta ehkä vielä joskus taiten toteutettuna tai sitten  on parempi tyytyä  kirjoihin japanilaisista puutarhoista.

 

Kotona pisti silmiin  kulho,  joka voisi olla japanilainen. Google kuvahakua käyttäen löytyikin samanmallinen kulho, mutta erilaisin kuvin. Kuvat kulhossani eroavat. Onko omani edes japanilainen, ero kiinalaiseen voi olla hiuksen hieno. Mistä voisi tietää  valmistajan alkuperän?  Kulhojen pohjassa olevat leimat poikkeavat toisistaan.  Eivätkä merkit ole millään tavoin tuttuja ja siten puhuttelevia. Liekö Kiinassa kopioitu hyvä kulhon malli ja siltä pohjalta valmistettu kotonani oleva?

 

Pienet luiset veistokset, taiten tehtyjä,  lienevät japanilaista alkuperää. Ainakin vaunujen kyydissä oleva nainen näyttää japanilaiselle, geisha ehkä. Voisiko noiden hahmojenkaan alkuperästä löytyä vielä jotain? Pienissä esineissä ei ole tekijästä tietoja.

 

Albert Edelfeltin Virgine oli tuotu Joensuun taidemuseosta Ateneumiin ja kyllähän sekin sopi tähän japanilaishenkiseen näyttelyyn.  Sen kohdalle tullessa oli jo ehtinyt aistia niin paljon japanilaisuutta, että Virginessäkin selvästi näkyi japanilaisuuden vaikutuksia, tieten tai tiedostamatta aikaan saatuina.  Moni muukin ulkomainen ja kotimainen, Edelfeltin aikalainen  kuten  vaikkapa Helen Schjerfbeck sai vaikutteita japanilaisuudesta. Hänen tauluissaan on tyyneyttä ja selkeyttä. Sellaista edustaa mielestäni hyvin järjestäytynyt  japanilainen yhteiskunta.

Japanomaniassa on selvästi enemmän kuin pelkkä  kuva tai esine, tunnelma, joka syntyy ja vaikuttaa syvemmälle ja joka jää olemaan.

Arabia valmisti  vuosikymmeniä sitten ruskealla kuvioituja teekuppeja. Niissäkin on aasialainen henki. Miten vaikea toisen kulttuurin vaikutuksia  omaan arjen tiimellyksessä on edes erotella ja havaita. Kaiken aikaa uutta kulttuuria tulee  kaikista ilmansuunnista. Emme edes äkkiä huomaa niin merkitystä. 

Eilen kuulin, että Ruotsissa halutaan nähdä  uusien kulttuurien  tulo hyvänä, miksi ei näin olisi täälläkin? Vasta aikojen kuluttua, etäämmältä pystytään näkemään vaikutukset.  

Japanomaniaa on yhä kodeissakin. Sitä ei edes tiedosta ennen kuin on herätellyt aistinsa. Siihen  Ateneumin näyttely tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minulla on Arabian kahvikuppi sinisenä samanlaisella koristeella kuin teekuppisi. Se on kai arkisempi versio ilman kultareunusta. Kuvassa olevan miehen asu näyttää kiinalaiselta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Aasialainen malli, mutta miten erotella japanilaiset ja kiinalaiset? Olis kiva tietää enemmän noista kupeista.

Margareta lisäsin ne pienet esineet ja tämän päivän japanomaniaakin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Isoäidillä oli tuollainen kahvikalusto, yksi kuppi on säästynyt. En tiedä mistä koriste on peräisin mutta aihe esittää kiinalaista.
Minulla on vanha kiinalainen vati jossa on jing-jang kuvio.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Oli hieno näyttely. Ja kertoi myöskin siitä filosofisesta tarkkuudesta, miten japanilainen taiteilija tarttuu taiteellaan maailmanmenoon; "heinänkorsi-työ".

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Juuri noin. Miten helpon näköisesti, josta ei varmastikaan ole kyse, on luotu herkkää kauneutta. Kanagawan Suuri aalto taas on kuin satukirjasta. Täällä sitä voi ihailla ellei mene Ateneumiin: http://www.allposters.fi/-sp/Suuri-aalto-Kanagawa-...

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Yösydännä,kun luuvalo riekkuu kropassa siihen malliin,ettei nukkumisesta tule mitään..lääkkeen vaikutusta odotellessa..

Japanilaisuuden suhteen en voi puhua omalla kohdallani maniasta,mutta jollakin lailla olen siitä pitänyt ja ollut kiinnostunut jossain määrin jo lapsesa saakka.Kiitos tästä kuuluu melko varmasti jo silloin muinoin edistykselliselle kansakoulun opettajalleni,joka piirrustus tunnille toi ja teki japanilaisen ikebana kukka-asetelman..se oli uskomattoman vaikuttava näky pikkupojalle,joka oli lapsi ja lapsi aivan toisella tavalla,kuin tuon ikäiset nykyään.Elettiin viiskyt-kuuskytluvun vaihdetta lienee..suunnilleen.
Kun kotona kukat läntättiin kimpussa maljakkoon,niin pitihän sitä äiskälle näyttää mitä oli opittu.Minulla on se käsitys,että japanilaiset ovat vieneet kautta historiansa aivan arkisiakin asioita taiteenteoksi asti.
Kaikki on tarkoin mietittyä,suunniteltua ja tehtyä..jonkinlainen henkinen funktio on asiassa aina mukana.Ajatellaanpa vaikka sushiannosta,sekin on enemmän,kuin ruoka..taideteos.
Japanilainen piiros ja maalaustaide on maailmanluokassa lähes vailla vertaansa..ainakin minun mielestäni.Japnilaisista taiteista puhuttaessa,ei sovi unohtaa tatuointitaidetta,joka siellä on viety sfääreihin,jo muinaistakin muinaisimpina aikoina.Japanilaista eroottista taidekkaan sovi unohtaa..sekin on aiheesta huolimatta varsin hienostunutta.
Ja sitte nuo puutarhat..ei tarvitse sanoakkaan.Tuossa melkein naapurissa on Kumpulan kasvitieteellinen puutarha,jossa on tuollainen japanilaistyylinen puistonosa..yksinkertainen,mutta kaunis.
Viivin kanssa kuljettiin melkein päivittäin lenkillä siitä ohi ja pysähdyttiin ihailemaan maisemaa,minä poltin tupakin ja Viivi mutusteli muutaman koirankeksin,kun sille ei tupakki maistunnu..siinä hetki levättiin ja rauhoituttiin :)
No noista kupeista sitten..meilläkin oli just tuollaiset samanlaiset..ruskeat..ne pantiin pöytään vain paremmille vieraille tai isompina juhlapyhinä..taisivat olla vanhempieni häälahja..kaffe serviisi.
Tuo kupin aihe on selvästi kiinalainen.Vaatetus mekon ja hatun muoto kertoo sen.Jos aihe olisi japanilainen puku olisi tuollainen kimonotyyppinen enneminkin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Hannu niin ihanan koskettavista muistoista. Ikebanaa en vielä kouluaikoina tuntenut. Sinulla oli sivistynyt opettaja ja varmasti kiinnostunut japanilaisuudesta, että sait tuollaista kokea. Ystäväni käy ikebanakurssilla ja laittaa aina välillä ihania asetelmia face bookiin nähtäväksi.

Kun olin noin kolmivuotiskauden Viikissä maat.-metsät kirjastossa informaatikkona katselin usein lehtiä, joissa oli uskomattoman hienoja kukka-asetelmia. Ei sellaisia täällä nähnyt. Yksi kukkakauppias kaveri järjesti myös kukkiensidonta kurssin, jolle tietysti osallistuin. Siinä tuota yksinkertaista asettelua myös opittiin.

Minun unelmani on kirsikkatarha, sellainen japanilaistyylinen. Kirsikkapuita on, mutta ei se vielä muistuta unelmaani kirsikkatarhasta. Pitää mennä varmasti myöhemmin keväällä katsomaan mille sen pitäisi näyttää. Tulossa on hanami, kirsikan katselujuhla. Se on Roihuvuoressa. Ehkä sinne sitten http://www.roihuvuori.fi/hanami/

Luumunkukat ovat kuulemma vieläkin tärkeämpiä kuin kirsikankukat japanilaisille.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä innostuin ikebanasta kouluaikoina, en enää muista mistä sain inspiraatiota siihen, luultavasti jostain kuvalehdestä. Isoäitinikin oli jotain perusteita kertonut minulle jo lapsena. Hän harrasti kuivakukka-asetelmien tekoa. Ne tosin eivät perustuneet ikebanan.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Niin joo tietysti kirsikat..sakura..sakura,sakura,ya yo i no sorawa..taitaa olla se tunnetuin japanilainen kansanlaulu..ja kukat ja hedelmät..luumu ja kirsikka taitaa olla jotain sukua keskenään,kumpikin jos oikein muistan..on prunes...jotain.Kävikin mielesä toi japanilainen puutarha,että jossain täälläpäin sellainen on,en vaan muistannu missä,vaan tässähän sekin selvis..ei oo ees pitkä matka tästä meiltä..en ole käynyt,vaan voishan sitä tuossa kevveemmällä mennäkkii.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sitten kun kirsikat kukkivat, eikä siihen mene järin pitkään. Ovat nimittäin niitä ensimmäisiä kukkivia hedelmäpuita luumut ja kirsikat.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eikö Hesperianpuistossa ole jotain vaaleanpunaisina kukkivia kirsikkapuita pitkä rivi?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #12

Löytyi sivut, joilla on kuvia Helsingin puistoista. Vaikka ei yhtään kirsikkapuuta kuvissa nopeasti tarkasteltuna näkynyt, puistot ovat hienoja ja niitä on ympäri Helsinkiä. Keväisten puistoretkien paikka. Viime keväänä kävimme ulkomaisten ystävieni kanssa Herttoniemen siirtolapuutarhoja ihailemassa. Nyt en muista Hesperian puiston kirsikkapuita, mutta Eirass olen muutamia vaaleanpunaisena kukkivia kirsikkapuita kuvannut. Kauniita, selvästikin.http://www.hel.fi/static/hkr/julkaisut/LuonHKIfi.pdf

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen aina ihaillut japanilaista kulttuuria, ihmisiä, kimonoita, astioita ja heidän upeaa puutarhataidettaan. Yritin itsekin saada meidän pihan yhteen nurkaukseen "täydellisen japanilaisen puutarhan" ... Valitsin kasvit, kivet ja puut tarkasti mallien mukaan ja taustallekin vielä tyypillisen keveän bambuseinämän, mutta tila oli yksinkertaisesti ihan liian pieni, jotta sama avaruuden ja tilan tuntua olisin saanut aikaan. Nyt se rehoittaa taas ihan suomalaiseen tyyliin, eikä japanilaisuudesta ole mitään muuta jäljellä kuin kaunis utopia:)

En ole koskaan käynyt Japanissa, vaikka aina keväällä kun alkaa olla kuvia japanilaisista kirsikkapuistoista, niin vanha haave herää aina eloon. Jospa joskus vielä ehtisi ne nähdä omin silmin, mutta epäilen sen jäävän haaveeksi. ...tai tiedä häntä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #13

Kaija, ihailen ja ihmettelen kuten sinäkin.

Tänään kotona puhuimme Japanista, kun uutisissa muisteltiin Japania kohdannutta tsunamia ja ydinvoimalaonnettomuutta.

Minua kiinnostaisi Japani, mutta siellä on yhtenään maanjäristyksiä, enkä tiedä miten osaisi sellaiseen suhtautua. Paikalliset ovat tottuneet, mutta vierailevalle voi tulla melkoinen yllätysreaktio.

Yksi perheenjäsen on useamman kerran ollut Japanissa. Matkalta on aina tullut positiivista viestintää, joten ehkä vielä joskus......

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #13

Suomalainen muotoilu sai vaikutteita Japanista. Muotoilija Yki Nummi oli hyvin innostunut Japanista ja kävi siellä useamman kerran.
Minäkin olen haaveillut Japanin matkasta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #17

Yki Nummi olikin syntynyt Kiinassa lähetyssaarnaajaperheeseen. Ei mikään ihme, että Japani innosti. Lokki valaisinta olen aina ihaillut ja vieläkin voisin sellaisen hankkia, mutta lienevät melkoisen arvokkaita.

Lukupiirissä luimme viime vuonna Mia Kankimäkien Asioita, jotka saavat sydämeni lyömään nopeammin. Kertoi Japanista ennen ja vähän näkyisinkin. Geisha on myös kuulunut lukemistooni. Onko sinulla jokin lukusuosikki Japanista?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #18

Olen minä aika monia japanilaisia hyvien kirjailijoiden teoksia lukenut mutta ei tule mieleen mitään erityistä suosikkia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sain muuten kutsun tuon näyttelyn avajaisiin. Pahus olisihan sinne pitänyt mennä. Kaikkialle ei vain ehdi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kahvikupin koriste on nimeltään Singapore.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Margareta sehän ratkaisi arvoituksen, kiinalaiset kuviot.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa