ILgron11

Aika aloittaa bataatin kasvatuskokeilu

  • Bataatissa näyttää olevan samankaltainen kukka kuin isossa kierrossa. Tässä valkoinen, mutta kukka voi olla myös vaalea liila.
    Bataatissa näyttää olevan samankaltainen kukka kuin isossa kierrossa. Tässä valkoinen, mutta kukka voi olla myös vaalea liila.
  • Bataatin kukkia
    Bataatin kukkia

Bataatti on hyvää uunivihannesten joukossa ja bataattilaatikkona. Voi siitä tehdä chipsejäkin. Päätin kokeilla mille maistuisivat itsekasvatettut bataatit ja saisiko bataattisatoa tänä vuonna vielä.  Bataatti voi olla kaunis huonekasvi. Näin kuvan bataatinkukista.

 

Bataatin viljelystä oli face bookissa keskustelua. Sitä seurattuani ja ihmeteltyäni miten tietämättömänä tämän päivän kokeilija voi aloittaa etsin viljelystä kokemuksia.

 

Bataatti kasvaa hitaasti, joten nyt on aloitettava. Puolen vuoden esikasvatus on pitkä, joten on aloitettava saman tien. Kasvatettavaksi kannattaa valita mukulan, jonka pinnalla pilkottaa pienen pieni kirkkaan punainen piste. Siitä sitten voi alkaa kasvaa melkoinen liaani tai leveä röyhy varsia ja lehtiä kuin pieni taimitarha.

 

Valoon pöydällekin jätetty bataatti alkaa versota. Varsinaista kiirettä ei ole ruukuttamisessa.

 

Kun ruukuttamisen aika tulee, riittää, että bataatti asetetaan ruukkuun versot ylöspäin.

Kokonaista bataattia ei ruukussa  tarvita. Niinpä bataatista voi leikata osan pois ja syödä.  Alkuun kasvatuksessa käytettävän mullan tulee olla laihaa, mielellään turvehiekkaa. Siinä alku saa kasvaa pari kuukautta. Sen jälkeen kasvi siirretään väljempään ruukkuun ja parempaan maahan. Kasvin kosteana pitäminen lie tärkeää.  Senhän näkee, kun kokeilee.

 

Istuttaako bataatti kasvimaalle vai kasvihuoneeseen? Aion kokeilla molempia, joten tarvitsen kaksi ruukkua kahdelle esikasvatettavalle.  Ilmeisesti pitää ostaa tarkoitukseen kaksi kasvia. Näin jää hiukan enemmän ruuanvalmistukseen. Muusia tai hienommin ilmaistuna pyreetäkin keitetystä bataatista voi tehdä. Hyvää.

 

Bataatti on lyhyen päivän kasvi. Minkälaista ravintoa olisivat sen lehdet?  Kasvattaako bataatti mukuloita?  Joku on satoa saanut. Olisiko itse kasvatettu bataatti kaupasta ostettua makoisampi?

 

Bataattia on viljelty Kurussa pellolla runsaamminkin. Antti  Laakso  on viljellyt bataattia puolen hehtaarin pellolla kotitilallaan. Hän idätti ikkunalla aloitti maaliskuussa , jotta niistä sai taimia kesäksi.  Olen toki aina inhonnut ylimääräisiä multalaatikoita ikkunoilla, mutta nyt pari ei taida haitata ja voihan alut laittaa ruukkuun. Näytti miehellä olevan kokonaiset bataati itämässä. Kumpi lie parempi satoa ajatellen kokonainen vai puolikas?

 

Antti Laakso aloitti bataatin viljelyn aika lailla kokeilumielessä kuumana hellekesänä 2010. Hyvä 11,5 kilon sato palkitsi vaivat. Seuraavakin kesä oli ihanteellisen lämmin ja satoa tuli jo 50 kiloa.

 

Muutama viimeksi kulunut kesä on ollut ehkä viljelyyn liian viileä. Näin ainakin face bookissa kirjoittaneet ja ulkokasvatusta harrastaneet totesivat. Sato jäi pieneksi.

 

Antti Laakso on kirjoittanut kirjan  ´Bataatti kasvisten kuninkaallinen`, jottei muiden innostuneiden tarvitse hakea tietoa yhtä monimutkaisella tavalla kuin hän on tehnyt.

 

Liekö enemmänkin kokeilijoita tai jopa hehtaareja bataatinviljelyssä  Suomessa?

 

http://moro.aamulehti.fi/2015/03/05/onnistuu-kurussakin-antti-laakso-ei-...

http://www.puutarha-artikkelit.fi/artikkelit/bataatin-viljely/

https://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit?reseptihaku=bataatti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Bataattimuusia saa kaupasta valmiiksi "makkarana" ja se maksaa enemmän kuin tuore lohi, joten viljely voi olla kannattavaakin, paitsi raaka bataatti ei ole juurikaan perunaa kalliinpaa.

Tuo esikasvatus on aika työlästä täällä pohjoisessa, kun valoa ei riitä tarpeeksi edes itselle;)))

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

En usko, että haittaa esikasvatusta vähäinen valo. Lyhyen päivän kasvi, ja valoahan on jo melkein lyhyen päivän verran.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En tarkoittanut että kasvi olisi nuuka valolle, mutta jos ikkunalaudan jo täyttää muut valoa kaipaavat esikasvatuskasvit, kuten paprika, chili ja tomaatti, niin ei siihen enää huoneeseen sovi perunoita tai bataatteja laitettavaksi.

Kiina tuottaa maailman bataateista 83 prosenttia ja eihän me täällä haikailla esim. riisin viljelyn perään.

Riisistä puheen ollen tein eilen "risoton" kotimaista spelttiryyniä hyväksi käyttäen, keittoaika oli hieman pidempi noin 35 min ja maku lähes sama kuin tummassa riisissäkin. Eli Suomessa kannattaisi viljellä spelttiä ja käyttää sitä riisin korvikkeena. Olen käyttänyt spelttiä monissa eri kohdissa riisin korvikkeena toimii lähes aina varsin hyvin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

Kiitos vinkistä. Pitääpä kokeilla spelttiä. Olen keittänyt ohraa kerran riisin sijasta, mutta meillä se ei oikein mennyt kaupaksi.

Ikkunallani kasvaa sitruuna ja välillä saan siitä satoa. Sen kukat tuoksuvat taivaallisille. Muutoin en ole kovin innokas viljelijä. Niinpä kaktukset pärjäävät vaikka niitä ei kuukauteen kastelisi, samoin orkideatkin. Sitruuna vaatii paljon vettä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Minä ajattelin kokeilla inkivääriä tänä kesänä; se on perso valolle eikä pelkää kymääkään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Voisi sekin olla mielenkiintoinen kasvatettava ja ilmeisen helppo. Kaupasta saa juurakoita vai miten sen kasvatuksen olet ajatellut aloitta?

Kerran sain sähköpostiini tietoa inkivääristä. Syö inkivääriä pala joka aamu niin saavat apteekkarit ja lääkärit kuolla nälkään. Näin kirjoitettiin asiallisen näköisessä jutussa.

Siinä oli myös linkki tieteelliseen tutkimukseen, jonka avulla oli osoitettu inkiväärillä olevan lääkinnällistä vaikutusta. Inkivääriekstraktilla sanottiin voitavan ehkäistä eturauhassyöpää. Sen sanottiin vähentävän tulehduksia ja parantavan antioksidanttien vaikutusta hiirillä. Aineosa 6-shogaol oli tämä erinomainen aine, jolla oli kemoterapeuttista vaikutusta.

Kauan sitä on käytetty ja olen yrittänyt flunssan ensioireita häivyttää keittämällä inkivääriä, sitruunaa ja hunajaa ja nauttimalla tätä juomaa.

Jos itse kasvattaisi tietäisi miten on kasvanut. Olisikohan parempaa laadultaan kuin myynnissä olevat?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Irja

Panen kaupasta ostetut inkiväärin juuret lämpimään peltoon alkukeväästä, ja odotan syksyn kylmiin saakka. Ei ole vielä kokemusta.
Bataattia ajattelin kokeilla ohjeesi mukaisesti.
Maa-artisokka odottelee jo lumen alla.
Talvivalkosipulit myös.
Istutin myös syksyllä palsternakkaa ja porkkanaa kokeeksi.
Perunakin oli aikamoinen ihme, kun löysin muutaman mukulan syvältä vaosta keväällä ja, ne olivat ihan hyvän makuisia - ei makeita.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Perunahan kuopassa imeltyy jos saa kylmää, mutta mullassako ei, vaikka maa on roudassa?

Inkivääri voisi eteläisessä Suomessa menestyäkin ja se on monivuotinen. Pitää vain nostaa maavarret kellariin aina talveksi.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #8

Ari

Oletko kokeillut inkivääriä ?

Nuo perunat (muutamat) olivat kyllä ihme juttu. Noinhan sen imeltymisen pitäisi tapahtua, nimim. kokemusta on. Missähän poterossa olivat ? Maata oli päällä kylläkin n. 40 cm ja lunta päällä. Roudan syvyyttä sillä kohtaa en tiedä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Enpä ole inkivääriä kasvattanut, vielä. Pitäneet ottaa harkintaan. Toivottavasti kesästä tulee vihdoin hyvä kahden tosi huonon kasvukauden jälkeen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Jospa tulis edes normaali kesä, ei kylmä eikä kuuma. Silloin voisi ulkoa saada satoakin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Hyvä kasvukausi ei tarkoita hellettä, vaan tasaista kosteutta ja lämpötila noin 24 astetta kuumimmillaan. Viime keväänä toukokuun tuuli ja kesäkuun kylmyys yhdessä viileän heinäkuun kanssa tekivät tehtävänsä, vaikka havupuut ilmeisesti voivat melkolailla hyvin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Porkkana sopii hyvin syksyllä kylvettäväksi. Valkosipulit samoin lähtevät rivakasti kasvamaan, kun ne on syksyllä istutettu. Kokemusta on. Sipulitkin olisi voinut laittaa syksyllä maahan, hyvin säilyvät ja alkavat kasvaa. Usein vain on niin väsähtänyt jo syksyllä, että toimet jättää vähempään. Tekee ne pakolliset. Keväällä innoissaan sitten tekee kaikkea mukavaa ja jaksaa taas talven jälkeen paremmin.

Minullakin maa-artisokkaa maassa. En ole vielä satoa saanut. Tuskin vielä tänäkään keväänä. Annan vahvistua vielä.
Peruna minullakin on säilynyt talven yli, kun on vahingossa maahan jäänyt.

Katsotaan miten hyvin onnistutaan bataatin viljelyssä. Siitä voi välillä laittaa väliaika tietoa.

Mietin sitä pitäisikö lainata kirjastosta tai ostaa tuo bataatin kasvatuskirja.

Sitruunaruohoakin olen kokeillut kauan sitten. Malesiassa ystäväni keräsi sitä omalta pihaltaan ruokaa, jota yhdessä valmistimme.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ihminen on utelias ja haluaa aina kokeilla jotain uutta:

Perun pääkaupungissa Limassa alkaa ensi kuussa suuri perunatutkimus. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa toivoo pystyvänsä viljelemään tulevaisuudessa perunoita Marsissa. (Yle)

Seuraavaksi Nasa sitten tutkii miten inkivääri kasvaa Venuksessa?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Juu, mikään tavallinen ei riitä.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa