ILgron11

Marquessaarelainen tatuointi linkki menneisyyden ja nykyisyyden välillä

 • Marquessaarelainen tatuointi linkki menneisyyden ja nykyisyyden välillä
 • Tatuointikuvioiden merkitys
  Tatuointikuvioiden merkitys
 • Kirja tatuoinnista
  Kirja tatuoinnista
 • Tatuoitu laivalta
  Tatuoitu laivalta
 • Tatuoitu tanssija saarella.
  Tatuoitu tanssija saarella.
 • Katolinen kirkko. Häviäisikö kristinusko muutamien sukupolvien kuluttua?
  Katolinen kirkko. Häviäisikö kristinusko muutamien sukupolvien kuluttua?
 • Tikejä museon edustalla
  Tikejä museon edustalla
 • Kirkon sisätilat
  Kirkon sisätilat
 • Kokonaan tatuoitu. Kuva museosta.
  Kokonaan tatuoitu. Kuva museosta.

Tatuointia muodin vuoksi vain tatuointia, jotta olisi yhteys esi-isiin?

 

 ”I te tiki” on polynesiaa ja tarkoittaa lyödä tai hakata kuva iholle.  Tiki = kuva, mutta myös esi-isien jumalhahmo. Tatuointi sana on peräisin Marquessaarilta. Tatuointi  tulee tahitin kielisestä sanasta tatau. Sana löytyy James Cookin lokikirjasta hieman eri muodossa tattow.

 

Tutustuimme tatuoinnin saloihin ja piirsimme laivalla paperille polynesialaisia symboleja, niillä kaikilla  näyttää olevan oma erityinen merkityksensä.  

 

Polynesialaiset vaatteet oli aikanaan valmistettu puun kuoresta. Sellaisia materiaaleja ei värjätty, sillä iholla oleva tatuointi oli riittävä koristelu.  Myöhemmin eurooppalaiset toivat puuvillan saarille. Kankaita ryhdyttiin värjäämään ja käyttämään niin miesten kuin naistenkin asuina (pareo).

 

Päälliköillä ja sotureilla oli aikanaan runsain tatuointi. Se oli osoitus kauneudesta, terveydestä ja asemasta. Tatuoinnin tekijää arvostettiin. Hänelle annettiin lahjoja, ruokaa ja asunto.  Kun päällikkö sai tatuoinnin, suoritettiin ihmisuhri. 10-vuotiaana tyttö voitiin tatuoida. Ensimmäinen tatuointi tehtiin oikeaan käteen. Myöhemmin tatuoitiin huulet, korvat käsivarret ja jalat. Pojalle tehtiin ensimmäinen tatuointi neljätoistavuotiaana. Väri tatuointiin saatiin pienestä pähkinästä.(Aleurites triloba). Se poltettiin bambukepin päässä. Tuhka kerättiin kivenkoloon tai kookospähkinän kuoreen ja sekoitettiin  veteen tai öljyyn. Reiät iholle tehtiin joko linnun tai ihmisen luunkappaleilla. Väriseos hierottiin reikiin.  Tatuoitava kärsi. Häntä jouduttiin pitelemään tiukassa otteessa kivuliaassa tapahtumassa.

 

Ei ihme, että lähetyssaarnaajat pakottivat  paikalliset luopumaan tatuoinnista, mutta myös pukeutumaan toisin kuin oli tapana. Muun uuden mukana tulivat alkoholi ja sairaudet. Ne levisivät, tappoivat ja turmelivat saarelaisia.  1960-luvulla  alkoholin vuoksi oli vielä 50 kuolemaa päivässä.

 

Marquessaarelaiset naiset  eivät nähneet saarillensa tulleiden  lähetyssaarnaajien silmissä sellaista katsetta, mihin he olivat naisina tottuneet. Niinpä lähetyssaarnaajat vaikuttivat oudoilta, miehiäkö  edes vai mitä olivat? 

 

Tatuointi  katosi kiellettynä pitkäksi aikaa, mutta on  palannut.  Robert Huukena on kirjoittanut kirjan tatuoinnista ja järjestänyt kuvat symbolien mukaan.

 

Marquessaarten tatuoinnit ovat esi-isien jäljiltä (the Acestors of the Land of Men). Miesten tatuointi oli ja on yhä runsaampaa kuin naisten.  Aikojen saatossa nämä ´patutiki` -mallit menettivät alkuperäiset  symboliset, henkiset ja jalot arvonsa.

 

Tatuointien lisäksi  on palautumassa uskonnollisten riittien viljely nuorten keskuudessa. Esi-isien  jumalhahmot  ovat saamassa uudelleen paikkansa. Kristinuskon arvioidaan katoavat 2-3- sukupolven kuluessa.

 

Tikitatuoinnissa tarina on iholla kuin  käyntikorttina. Mukana kuvissa voi olla perhe ja muu henkilölle arvokas.

 

Euroopassa kouluttamattomat  merimiehet ottivat tatuointeja.  Tatuointi oli myös rikollisten keskuudessa suosittua.  Tatuoinnilla oli huono maine.  Toisin on tänään. Tatuointi on muotia, mutta onko sillä muuta merkitystä?

Polynesiassa sen sijaa ei  ollut aikanaan jalosukuista, joka ei olisi tatuoitu. Tatuoinnilla suojauduttiin myös pahan vaikutuksilta ja tatuointi onkin  genealoginen linkki sukupolvien välillä.

 

 

http://www.tiki-tattoo.com

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tatuointi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Itsepidän paljon noista tiki ja tribaali tatuointien kuvioinneista vaikkei ne selkeästi esitä "mitään" mikä on kauhistus länsimaisille itämaisiin ja old school tatuointeihin mieltyneille tatuoijille joille ne on pois muodista. Muistelisin kuitenkin että tikit ja tribaalit oli laajemmassa muodissa 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa jolloin surffaaminen, skeittaus, rantapallo ja jalkapallo llivat ihailtuja nuorisolajeja. Länsimaiset tatuoijat varmaan näkevätkin paljon painajaisia tatuoiduista Polynesialaisista. Toisinaan sitä miettii millaisia ovat olleet Euroopan alkuperäiset tatuoinnit olivatko ne jäämies özin pisteistä ja viivoista koostuvai yhdistelmiä (kuin Maya-intiaanien numerot) vaiko Skotlannin piktien tribaalit siniset ihomaalaukset.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Toistaiseksi löytyi vain tatuoinnin historiaa eri puolilta maapalloa. Yleistä se on ollut ja kuviakin tehty paljon. Özin tatuointien epäillään olleen terveyteen liittyviä. Studies have revealed that Ötzi had 61 carbon-ink tattoos consisting of 19 groups of lines simple dots and lines on his lower spine, left wrist, behind his right knee, and on his ankles. It has been argued that these tattoos were a form of healing because of their placement, though other explanations are plausible.

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_tattooing

Euroopassakin tatuointien katsottiin liittyvän pakanuuteen kuten tuolla maailman äärissäkin. Lähetyssaarnaajat siirsivät käsityksensä uuteen kulttuuriin eivätkä hyväksyneet tatuointia.

the Scandinavian Rus' tribe in the early 10th century, describing them as tattooed from "fingernails to neck" with dark blue "tree patterns" and other "figures. Puun kuvia ainakin oli, mutta mitä kaikkea muuta?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Pikteillä kuvataan olleen tribalimaisia kuvioita ja hyvin yksinkertaisia pöllöjä, karhuja ja vesihevosia. Arveluttavaa kuitenkin onko kuvat tehty piktien elinaikana vai tatuointikulttuurin ja kansan kadottua pohjoisesta Skotlannista.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Todisteita voi olla vaikea löytää. Pitäisi löytyä muumioita. Miten muuten voitaisiin ikiaikaiset teot osoittaa tosiksi. Toki kirjoituksia voisi löytyä historiallisista aarrekammioista. Värejä osattiin jo varhain tehdä, mutta kuinka turvallisia ne olivat ja mihin kokeilut lie johtaneet, jos niitä tehtiin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Marquessaarelaiset naiset eivät nähneet saarillensa tulleiden lähetyssaarnaajien silmissä sellaista katsetta, mihin he olivat naisina tottuneet.

Niin naiset odottavat himokasta katsetta ja pettyvät jos heitä ei noteerata naisena.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Varsinkin tuolla maailman äärellä taisi elämässä vallita erilaiset arvot kuin maissa, joista uskonto tuotiin. Vähäpukeisuus kuuman kosteassa ilmanalassa oli ja yhä on luonnollista. Ulos mennessähän vaatteet saavat kosteuden sisältä päin.

Jotenkin viekottelevuudesta yhä kertoivat hyvinkin taidokkaasti esiintyvät, notkeat tanssijat. Monta videota. Papit suhtautuivat seksiin kielteisesti ja yrittivät karsia ihmisten luonnollisia haluja ja tarpeita. Joku lähti suorastaan karkuun houkutuksia, joku jäi ja sopeutui. Pitää tutustua lisää. Ehkä tämä voisi olla kiinnostavaa luettavaa: Herman Melville lähti valaanpyyntialus Acushnetin mukana Tyynellemerelle 3. tammikuuta 1841. Melville jätti 9. heinäkuuta 1842 yhdessä Richard Tobias Greenen kanssa aluksen Nuku Hivalla Marquesassaarilla ja karkasi saaren sisäosiin. Paikalliset naapuriheimoja kohtaan aggressiiviset ja jopa kannibalismia harjoittaneet taipiit nappasivat Melvillen ja Greenen. Tärkein lähde Melvillen Nuku Hivan -ajasta on hänen seikkailullinen matkakirjansa Taipii – kappale polynesialaisten elämää, jonka perusteella hän oli saarella sekä vankina että vieraana.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa