ILgron11

Paul Gauguinin jalanjäljillä Marquessaarella

 • Vaatimattomasti merkitty hauta. Tarvitsisiko tällaisen merkkihenkilön edes näyttävästi esiintyä kuoltuaan?
  Vaatimattomasti merkitty hauta. Tarvitsisiko tällaisen merkkihenkilön edes näyttävästi esiintyä kuoltuaan?
 • Näkymä mäeltä satamaan.
  Näkymä mäeltä satamaan.
 • Atuonan kaunista kylää Hiva Oa saarella.
  Atuonan kaunista kylää Hiva Oa saarella.
 • Paul Gauguinille omistettu kulttuurikeskus Atuonan kylässä.
  Paul Gauguinille omistettu kulttuurikeskus Atuonan kylässä.
 • Paul Gauguinin kuvasta kopio
  Paul Gauguinin kuvasta kopio
 • "Woman with a Mango" kopio alkuperäisestä , Miten nämä kääntäisi?
  "Woman with a Mango" kopio alkuperäisestä , Miten nämä kääntäisi?

Paul Gauguinin tie  Marques saarille osoittaa miten  tarve elvyttää voimiansa on vahva ja voi synnyttää viimeisinä elinvuosinakin jotain uutta ja ennen näkemätöntä.

 

Paul Gauguin oli ikuinen etsijäsielu, ei mikään valmiiksi poljettujen ja tehtyjen reittien kulkija.

 

Viimeisinä elinvuosinaan hän kaipasi uusia innoituksia ja voimia luomistyöhönsä. Tämä näkyy vaikkapa kirjeessä Charles Moricelle:” Olen seuraavan kuukauden Fatu Hivalla, saarella joka  on vieläkin melkein kannibalistinen. Luulen, että villi elementti yhdessä täydellisen eristäytyneisyyden kanssa elvyttää intoni tulen vielä ennen kuin kuolen.  Haluan mielikuvitukselleni uutta elämää ja kykyni esille sopivin tuloksin. ”

 

Vaikuttiko jo hyvin pienenä koettu matka ja uuteen  kulttuuriin tutustuminen  laajasti myöhemmin koettuun?

 

Gauguin syntyi Ranskassa 7. kesäkuuta 1848. Vuoden ikäiseksi varttuneen Paul G:n perhe lähti kohti Etelä-Amerikkaa. Isä kuoli matkalla. Jäljelle jäänyt perhe asui seuraavat viisi vuotta Limassa, jossa journalistin poika Paul sai lähtemättömiä vaikutteita Inkojen kulttuurista. Joissakin itsestään tekemissä maalauksissa voidaan nähdä inkavaikutteita.

Miten eivät inkat koskettaisi? Hämmästyttävän erilaista kulttuuria, joka vaikuttaa matkaajaan, minuunkin, vielä tänäänkin? 

Itsestään selvää ei näytä olleen, että Gauguinista tulisi edes taiteilija. Hän vietti nuorena merellä aikaa ja matkusteli kuusi vuotta. Sen jälkeen hän toimi ansiokkaasti pörssimeklarina ja harrasti maalausta vapaillaan. Pörssiromahdus 1882 sai hänet irrottautumaan pörssistä ja ratkaisemaan suuntansa. Hänestä tuli päätoiminen taitelija, veistosten ja taulujen tekijä.  Hänen kuuluisimpia maalauksiaan ovat  värikkään kuvat polynesialaisista naisista.

 

Paul Gauguin sairastui syfilikseen, oli tehdä itsemurhan ja jonkinlaisen mielenhäiriön vallassa hän veisti kiveen Ovirin (liittyy Tahitilaiseen mytologiaan), veistoksen, jossa esiintyy puoliksi  ihminen ja puoliksi eläin.

 

 Paul Gauguinin rosoisen tuntuiset elämänvaiheet ja niihin liittyvät voimakkaat elementit, taitelijaystävät van Gogh ja Degas  muun muassa ja tietysti monenlaiset naiset ja matkustelu ovat osaltaan tehneet  hänestä sen, mitä jälkimaailma hänen töissään yhä aistii.

 

Paul Gauguin kuoli  Hiva Oalla  8. toukokuuta 1903. Hän oli ilmoittanut viimeisen toivomuksensa Daniel de Monfriedelle:”Haluan suuren keraamisen hahmon haudalleni Ovirista". Haudalla onkin kopio.  Pariisissa Musée d’Orsayssä on alkuperäinen työ. Singer Polignac Säätiön sanotaan  toimittaneen kopion hviimeiselle leposijalle 1973 . Se löytyy ikivihreän temppelipuun alta Hiva Oa saarelta Calvaryn hautausmaalta.  Hautausmaa on ylhäällä mäellä paikassa, josta avautuu upea näköala Atuonan kylän satamaan.  

 

Paul Gauguin maalasi Hiva Oalla asuessaa joitakin parhaimmista töistää. Atuonan kylässä on Paul Gauguin töiden kopioita museossa  kultuurikeskuksen alueella, josta  löytyy myös  tämän impressionistitaitelijan viimeisen kodin, kaksikerroksisen Maison du joir- talon rekonstruktio.  Museon taideteokset ovat kaikki muiden kuin Gauguinin maalaamia. Niitä voisi hyvin verrata Googlen kuvahualla eri museoista löytyviin alkuperäiiin töihin 

Liekö huhupuhetta, että Ateneumiin olisi tulossa näyttely Paul Gauguinin töistä?

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Paul_Gauguin

 

Kirja: The Maquesas islands Mavei Mai. Sharon Chester 2004.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Mahtavaa, siis tuo oli sieltä ja tuohan tuo oman näkemyksen jopa meikäläisenki päähän, siis ne värit ja kuosit, jee ja aatella sielä sie olet käyny!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hilkka, olikin yksi matkan odotetuimmista kohteista. Olisin halunnut Tahitilla käydä Gauguin museossa, mutta on ollut jo vuosia suljettuna. Kyllä ne lukuisat työt siellä kulttuurikeskuksessa näyttivät miten runsasta Gauguinin taide on. Odotan kovasti, että Ateneumiin tulisi näyttely.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Olisin halunnut Tahitilla käydä Gauguin museossa, mutta on ollut jo vuosia suljettuna.

Onpa nolo juttu, mutta myöskin Helsingissä voi haluta käydä Guggenheimissa, mutta se on vuosia ollut suunnitteilla, - ilman todellista markkinatutkimusta.

Gaguinin töistä pidän, mutta en kaikista. Juuri nuo siellä saarella maalatut ovat valovoimisia, ehkä sinäkin aistit siellä sen valon?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

Vaikka juuri tuo päivä olikin hiukan harmaa, kyllä se valo kuitenkin töistä paistoi ja hyvin on mies kuvannut paikallisia ihmisiä. Ovat melkoisen kookkaita, reheviä, hymyileviä, pursuilevia. Miehetkin lihaksikkaita. Oli mahtava katsoa heidän tanssiaan, jonka oppivat jo pienestä niin kuin meren kanssa elämisen. Melkoisen yhteisöllistä toimintaa, sellaista syntyy, kun elää luonnon keskellä ja armoilla. Panin muuten merkille, että noilla saarilla ei tarvinnut kalterein sulkeutua koteihin kuten niin laajalla jo maailmalla on tehtävä. Oli erittäin ilahduttava havainto.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Ainakin Venäjällä huomaa miten alakerrosten ikkunat ovat kalterin varmmennettu, ja ulko-ovissa useimmeiten vähintäin kolme lukkoa.

Ihmettelee mies jolla ei ole juurikaan koskaan ollut asuintalon ovi lukittuna.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Et siis ole joutunut ryöväyksen kohteeksi, onnittelen. Kun kerran pari sen kokee, tulee varovaiseksi. Kyllä olen kuullut muistakin yhtä avoimista kodeista, eivätkä ne lukot lopulta mitään pidätä, jos joku sisälle haluaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Enpä ole ryöväreille mikään kultakaivos, joten saan olla rauhassa. Rikkaan pitää vartioida omaisuuttaan, köyhän ei tarvitse sitä tehdä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Ei se ihan niin mene, mutta ehkä melkein. Köyhät ryöväävät köyhiä ja rikkaat rikkaita ja kaikkia muitakin.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset