ILgron11

Syyriasta tuli ruumishuone

  • Pysäyttäviä kokemuksia. Missä ovat ihmisen julmuuden rajat vai onko niitä?
    Pysäyttäviä kokemuksia. Missä ovat ihmisen julmuuden rajat vai onko niitä?

Mitä Syyriassa tapahtuu? Aioin kysyä sitä syyrialaiselta ystävältäni. En ole tavoittanut häntä. Hänestä ovat muistona sateenkaaren värein kirjaillut pienet kupit. Ostimme ne Rotterdamista, kun aikaa oli kokouksen väliajalla pistäytyä ostoksilla.

Eilen toinen ystäväni laittoi linkin kirjaan. Se on Samar Yazbek: The Crossing: My journey to the shattered heart of Syria.  Yazbek koki ja näki Syyrian kauheudet, joita hän kuvaa kirjassaan. Hän kritisoi myös  Assadin hallintoa. Hän tunsi nahoissaan miten rauhallinen kapinointi muuttui lopulta verilöylyksi. Hän yritti antaa hälyytyksen  maailmalle, tuloksetta. Senhän tämän päivän tapahtumat Syyriassa osoittavat.

Hän oli ainut aktivisti, joka kulki laajalla  alueella vapautetussa Syyriassa (`Liberated Syria`) . Hänen kirjansa The Crossing  on testamentti Syyrian todellisuudesta vielä hetki sitten tai kuten ruotsalainen blogisti kirjoittaa pohjaton kuilu. Kun blogin ja the Guardianin artikkelin olin lukenut lähetin s-postin. Toivoin saavani kirjan. Eikä aikaakaan, kun  minulle tuotiin ipadi, jossa kirja oli luettavana. Tämä nopealla vauhdilla elävä maailma toimii. Joskus hyvin, joskus käsittämättömin tuhovoimin, vailla minkäänlaista inhimillisyyttä.

Samar Yazbek syntyi 1970 Jablehissa, pienessä rannikkokaupungissa.  Hän oli syntyään alawiitti.  Näin hän edusti pientä hallitsevaa vähemmistöä, samaa uskontokuntaa kuin Syyrian nykyinen hallitsija Assad. Hän  opiskeli kirjallisuutta ennen kuin ryhtyi journalistiksi. Hän oli myös elokuvien ja Syyrian televisiossa käsikirjoittajana.

Syyria, jossa hän oli asunut oli ollut yksi maailman kauneimpia paikkoja, mutta lyhyessä ajassa oli muuttunut hävityksen kauhistukseksi.  Siksi hän omisti kirjansa syyrialaisille marttyyreille kirjoittaessaan Syyrian teurastuksesta.

Kirja alkaa kuvauksella, jossa hän kertoo miten piikkilanka repii hänen selkäänsä, vuosi on 2012 . ”Hän vapisi hallitsemattomasti. Hän odotti tunteja yön tuloa ja yritti välttää herättämästä huomiota turkkilaisissa sotilaissa. Taivas tummui lopulta ja hän nosti katseensa taivaalle. Hän oli kahden maan rajalla. Ensimmäistä  rajaa alittaessa jalat vajosivat maaperään ja piikit aidasta raatelivat selkää.  Hänen oli juostava puoli tuntia, jotta olisi toisella puolella”.

Hän hoki itselleen: ”Olen takaisin. Tämä ei ole näkymä elokuvasta, vaan todellisuutta…. Olen takaisin .. Olen täällä.  

Hän oli paennut tyttärensä kanssa Syyriasta  Ranskaan 2011. Syynä osallistuminen rauhanomaiseen mielenosoitukseen.  Hän palasi koska uskoi, että Syyriaan saadaan vielä demokratia ja vapaus. Hän halusi auttaa naisia ja lapsia saamaan koulutusta.  Hän uskoi toimivansa hyvän ja oikean puolesta.

Hän sai tällä kirjassa kuvaamallaan matkalla oppaakseen kaksi kapinoitsijaa Maysaran ja Mohammadin, kaksi hyvin erilaista saman perheen jäsentä. Heidän perheen luona hän sai suojaa.

Matka paljasti karmean todellisuuden. Joka puolella oli aseistettuja militantteja. Hän keräsi mielikuvia.  Niistä hän kirjoittaa ja karmeista kokemuksistaan, joiden ei uskoisi olevan tästä maailmasta ja  kuitenkin ne ovat.

Hän kertoo, että 95 prosenttia kaikista IS-sotilaista on kotoisin Jemenistä, Saudeista, Tsetseniasta ja Somaliasta.

Samar Yazbek on erityisen vihainen nuorille muslimi tytöille, jotka jättävät kyllästyneinä  ja kapinoitsevina l kotinsa ja perheensä. He ovat länsimaistuneita muslimeja, mutta  lähtevät unelmiensa viriilien arabitaistelijoiden, perään Syyriaan.  He eivät ymmärrä islamia tai tunne Syyriaa. He pahentavat vain tilannetta.

Kirjan ruotsalainen käännös on ”Resan i tomheten. En berättelse från Syrien”. Nimi kuvaa hyvin kirjan sisältöä ainutkertaista kirjoitettua todistusaineistoa maailman vaarallisimmasta maasta.

Painetun kirjan saaminen olisi kestänyt pidempään, joten olen kiitollinen saamastani sähköisestä Kindle versiosta. Toki sähköinen maskoi Amazonin kirjakaupassa enemmän kuin painettu.

The Guardian teki myös vaikuttavan haastattelun. http://www.theguardian.com/world/2015/jun/28/samar-yazbek-syria-the-crossing-interview

http://www.arbetarbladet.se/kultur/masterlig-reportagebok-is-i-praktiken

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Bashar al-Assadin Syyria. Syyrian eliitti elää omaa luksus elämäänsä. Hallitus yrittää pitää yllä romuttuvaa valtiota. Ylellisiä lomanviettopaikkoja rakennetaan. http://areena.yle.fi/1-3121715

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset