ILgron11

Turun tuomiokirkon mustakirja

Mustia kirjoja on monenlaisia. Jo aiemmin erään blogin yhteydessä tuli mustakirja esille. En asiaan silloin suuremmin kiinnittänyt huomiota.  Sitten penkoessani vanhoja digitaalisia kansalliskirjaston aineistoja löytyi  kirjoitus, jossa oli Turun tuomiokirkon mustakirjasta kiinnostavia tietoja.

 

Kirja on Suomen keskiaikaista historiaa.  Vanhin osa historiatietoja, ennen vuotta 1318,  on osin hävinnyt silloin, kun venäläiset polttivat Kuusiston linnan. Musta kirja on keksiajan tärkein historiallinen muistomerkki. Sen sanotaan olevan  Henrik Gabriel Porthanin ansiota.  Katolista kirkkoamme koskevat kaikki keskeiset asiakirjat mitä on ollut jäljellä ovat siinä . Sivuja alkuperäisessä teoksessa on 668. 

 

Tuosta kirjasta näkyy miten merkittävä asema katolisella kirkolla oli noina aikoina. Tiedot  merkittävistä ja merkillisistä ihmisistä, jotka joutuivat kirkon kanssa tekemisiin, löytynevät kirjasta.

 

Konrad Bitz teki esityön ”mustan kirjan” pitäjänä  ja keräsi kopiot alkuperäisistä kirjeistä ja muusta aineistosta..  Tämä tapahtui 1470-luvulla  ja siitä työ jatkui. Alkuperäiskappaleet kirjeistä ovat sittemmin hävinneet.  Yksi kappale kirjasta on Ruotsissa valtionarkistossa.  Tuskin vielä tuolloin monia kopiota tehtiin?

 

Vanhimmat asiakirjat ovat paavin kirjeitä vuodelta 1229.  Mahtavat paavit pitivät huolta koko Euroopasta, syrjäisestä Suomestakin.

 

Kun paavista tulee puhe mieleen tulee Borgiat-TV sarja ja vehkeilevät, rahanahneet, moraalittomat toimijat, joilla oma suu oli lähinnä ja omassa perheessäkin tapettiin perheenjäseniä oman edun vuoksi. Miksi meillä ei synny historiallisia sarjoja tai elokuvia? No olihan jo vuosia sitten yksi kartanosarja ja siinä taisi olla kaikki. Katolinen aika ei lie kinnnostava? 

 

Kirjassa on paavi Benedictus XII:n vuonna 1340 kirjoittama kirje, jossa hän julistaa pannaan joukon sääksmäkeläisiä talonpoikia, jotka olivat kieltäytyneet maksamasta ylimääräisiä oravannahkoja verona. Kirkko jakoi oikeutta, mutta maallinen oikeuslaitos tuli Suomeen sen aikana.  Kirjassa mainitaan 1324 pidetyn ensimmäisen kerran maakuntakäräjät. Onko myöhempi historia löytänyt muunlaisia todisteita tästä asiasta?

 

Mistä sitten rahat komeaan kirkkoon?

 

Paavi Nikolaus IV myönsi 1292 yhden vuoden 40 päivän aneen, jokaiselle, joka käy määrättyinä juhlapyhinä valmistumassa olevassa Turun tuomiokirkossa neitsyt Mariaa rukoilemassa. Tietysti myös jotain lahjaksi antamassa.  Bonifacius VIII korotti aneet neljän vuoden päästä  kolminkertaisiksi, kolmen vuoden ja 120 päivän synninpäästöiksi. 

 

Minkälaista meillä täällä olikaan tuolloin?

 

Lutherin toimesta, katolinen kirkko alkoi menettää valtaansa ja uusi aika koittaa.

Tuliko pohjolaan tieto korruptoituneesta ja paheellisuuksien vallitsemasta kirkosta jo aikanaan?

 

Musta kirja julkaistiin valtioarkivaari R. Hausenin toimesta Suomessa ja Valtionarkiston myötävaikutuksella. 01.01.1891 Valvoja no 1

https://fi.wikipedia.org/wiki/Turun_tuomiokirkon_Mustakirja

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kirjahan pitäisi lukea ennen kuin sen saa arvostella. En ole vielä moista kirjaa nähnyt, mutta kovasti tuntuu kiinnostavalle.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mielenkiintoisempaa kuin koulun historiakirjoissa aikanaan. Kaipaan syvempää ja inhimillisempää tietoa Suomen oloista ja keskiajasta. Ei tämä ollut ihan sellainen maa, millainen kuva meille on aikanaan välittynyt.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset