ILgron11

Pimeä aika ja makean nälkä

 • Mehiläinen krokuksessa
  Mehiläinen krokuksessa
 • Mehiläiselle mettä värimintusta
  Mehiläiselle mettä värimintusta
 • Mehiläisvahasta kauniita kynttilöitä.
  Mehiläisvahasta kauniita kynttilöitä.
 • Lähihunajaa
  Lähihunajaa

Auttaisiko hunaja makean nälkään?  Maustaisiko  hunajalla aamupuuronsa tai teensä?  Olen kerran ulkomailla maistanut akaasiahunajaa, mutta olisiko mustikkahunaja hyvää?  Sitä en voi tietää, sillä mistä sitä saisi?

Matkalla Joensuusta Helsinkiin istuin  samassa junan loosissa tsekeistä Suomeen kotoutunee nuoren miehen kanssa. En osaa pitää suutani kiinni ja toinenkaan ei hiljainen ollut. Puhe vilahti mehiläisiin ja hunajaan. Sen lisäksi, että mies osasi erinomaista suomea ja kiitteli kotouttamisohjelmaa, hän kertoi olevansa neljännen polven mehiläishoitaja. Pian Suomeen tulonsa jälkeen  hän oli ollut puhumassa mehiläishoitajien talvipäivillä mehiläisten hoidosta Tsekeissä suomeksi. Viesti meni perille, kuten minullekin matkan aikana.

Täällä kaivataan mehiläishoitajien sukupolvenvaihdosta. Yksi kotoutuvien harrastus, jopa tuleva elinkeino, voisi olla mehiläisten hoito. Sellainen tehtävä tai harrastus ei kovasti tunnut kotimaan asukkaita kiinnostavan.  Hunajaa menisi kaupaksi enemmän kuin tuotetaan, siksi kauppoihin myyntiin tulee ulkomaista hunajaa.

Kuulin kiinalaisesta, joka olisi halunnut ostaa puhdasta suomalaista hunajaa valtavat määrät, mutta ei hunajaa vientiin riitä. Hunajatuotteissa olisi myös kehittämisen paikka.  Eri kukkien, eri makuiset hunajat niillä voisi maustaa ruokia yhtä elegantisti kuin  viineillä, hifistellä hiukan. Olisiko hunajan maistajaiset syksyisin mitään? Kuulin tatarhunajasta, joka sopii erinomaisesti rahkan mausteeksi. Erikoishunajilla voisi olla hyvinkin kysyntää, jos niitä osattaisiin tuottaa. Se vaatii sadonkorjuuta useamman kerran kesän aikana. Kanervahunajan sanotaan sopivan allergikoille. Millaisia mahdollisuuksia ja tuoteideoita synytisikään? 

Junan ikkunoiden takana matkan aikana vilahtelevat metsä- ja peltomaisemat siivittivät keskustelua,  voisivat olla tuottoisia mehiläistarhaajille. Siellähän voisi olla mustikkahunajan keruun paikkoja määrättömästi. Viljelijät eivät välttämättä tiedosta mehiläisten arvoa satojen parantajana. Muualla mehiläiset pellonlaidassa ovat aarteita, joiden saamisesta viljelmien laitaan maksetaan.

Viime kesänä lähitilan mehiläiset valtasivat puutarhani melko myöhään. Viileys piti niitä poissa.  Vasta, kun värimintut olivat kauneimmillaan, mehiläisiä oli liikkeellä enemmän..

Yhtä lailla, kun mehiläiset tuottavat ihmisille arvokkaita aromiaineita, mehiläiset osaavat hoitaa omaa terveyttään. Ne rokottavat jälkeläisensä. Mehiläisten tuottamaa rokotetta ollaan patentoimassa.  

Hunajalla on hyviä ominaisuuksia, mutta tätä en hunajantuotannosta tiennyt, vaikka kasvoinkin mehiläistarhan äärellä. Luomuhunajaa saadaan, kun mehiläishoitaja täyttää tietyt ehdot ja hänen toimintansa tarkastetaan vuosittain. Tavanomaisessa mehiläistarhauksessa ei ole vastaavia ehtoja eikä valvontaa. Vuonna 2014 Suomessa oli 61 luomuhunajan tuottajaa. Heillä oli yhteensä 4 915 mehiläispesää. Joka kymmenes suomalainen mehiläispesä kuuluu valvottuun luomutuotantoon. Helsingissä pihallamme oleva yksi pesä ei kuulu, mutta hyvää makeaa hunajaa siitäkin saa ja naapurustonkin  hedelmäpuut tuottavat joka vuosi runsaan sadon.

Piha mehiläisillä vai ilman tai sopisiko marjat  mieluummin hunajalla mausettuna? 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jo 1800-luvulla mehilläishoidosta, hunajasta, mehiläisten pölytyksen hyödyistä viljelmille ja vahasta kirjoitettiin. Kuinka kauan mehiläisiä on hoidettu Suomessa?
http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/743100?term=mehilaiset&term=mehiläisistä&term=mehiläisillä&term=mehiläiset&term=mehiläisiä&term=mehiläinen&term=Mehiläisten#?page=3

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Rakastan tätä avausta, kiitos Irja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Ari. Sinullakin on suhde noihin pölyttäjiin, siis mehiläisiin ja kukkiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Täytyisi vaan keksiä mihin herkutteluun niitä erikoishunajoita käyttäisi jotta maku pääsisi oikeuksiinsa. Tällä hetkellä menee perushinajaa kun on joku sitkeä kuumetta nostattava mikälie, eikä mm. hunajaporkkanoihinkaan ole niin väliä.

Ehdotuksia?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Seppo Tähiön kirja Hunajaa maun mukaan vuodelta 1984 sisältää melkoisen määrän erilaisia reseptejä. Erikoishunajia kirja ei tunne. Junassa tapaamani henkilö kertoi kehittävänsä erikoishunajien reseptejä, mutta ei suostunut paljastamaan muuta kuin sen tatarhunaja rahka yhdistelmän. Tulossa siis on.

Täällä on ulkomaisista erikoishunajista ja niiden käytöstä, vaikkapa tumman hunajan käytöstä leivonnassa. https://www.dutchgoldhoney.com/store/honey-varieta...

Face bookissa oli tieto, että Joensuusta voi ostsaa luomuhunajaa, jonkä mesikasveina ovat mm. metsävadelma, maitohorsma, puolukka ja mustikka. Olisinpa kiinnostunut maistamaan ja kokeilemaan erilaisten raaka-aineiden kera tai valmiin ruoan kera.
Joensuussa söin mustikka-ruispaistosta, jonka päälle tuli hunajalla hunnutettua kermavaahtoa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No jotain erikoishunajaa olen ostanut, ja vaikka en makean ystävä olekaan niin paahtoleivän päälle ainakin acacia hunajaa, muita en muista. Ja nekin lähinnä tarjottaviksi muille kuin itselleni.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

Innostuinpa tutkimaan tuota Hunajaa maun mukaan kirjaa ja löytyy siitä myös ohjeita kasvisruokiin, kastikkeisiin, liha- ja linturuokiin,

Mille kuulostaa Pekingiläinen inkivääriliha tai kuorrutettu possunkylki tai paistetut hunajapihvit? Piparjuurikastikkeeseenkin voi laittaa hunaja. Hunajabroileria saa valmiiksi maustettuina kaupastakin.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa