ILgron11

Mars petkutus

  • Täsysikuu
    Täsysikuu
  • Israel kaukaisuudessa
    Israel kaukaisuudessa

Voisiko Mars ja kuu näkyä yhtä aikaa ja lähes saman suuruisena 27 elokuuta yötaivaalla? Sellainen kuva ja juttu kiertää face bookissa.  Jakaisitko tiedon, kuten viestissä kehotetaan. Moni näin tekee, mutta patti pettymys sehän ei pidä paikkaansa.

 

Tässä ovat faktat. Tämän vuoden lokakuun 30.  Kello 0319 Universaalia aikaa. Marsin ja Maan etäisyys toisistaan on 69 miljoonaa kilometriä. Näkevin silmin katsottuna Mars näyttää punaiselle tähdelle,  pienelle valolähteelle eikä samankokoiselle kuin täysikuu.

 

Face bookissa kiertävästä kuvasta tuli heti mieleeni Lars von Tierin elokuva Melancholia. Siinä maapalloa uhkaa suuri planeetta nimeltään Melancholia. Se kasvoi lähestyessään maata valtavaksi ja loi samalla kasvava uhkan tunnun. 

 

Kuvalla, jossa ovat Maa ja Mars vierekkäin ei samaa tunnelmaa synny, mutta jokin tarkoitus sen levityksen alkuunpanijalla on täytynyt olla.  Vai  liekö sittenkin leikittely ja väärän tiedon lähettäminen ainoita? Kyllähän tuollaiset uutiset helposti leviävät globaalisti. Mitä  sellainen osoittaa? Merkillisen paljon netissä liikkuu väärää tietoa. Sellaisen tunnistaminen ei aina edes onnistu. Miten opimme tai  opetetaan lapset kriittisiksi ja arvioimaan tietojen oikeellisuutta?  Sitä meille vanhemman polven ihmisille ei koulussa opetettu. Kaikki annettu oli koulukirjoissa ja tieto oli omaksuttava ilman kritiikkiä ja osoitettava osaaminen vielä kokein.

Uskalsitko edes epäillä tiedon oikeellisuutta koululaisena?  Mitä siitä seurasi?  Opetettiinko edes tietoa arvioimaan? Opetetaanko tänä päivänäkään?

 

Jos kuu lähenisi liikaa maata, se nostattaisi täällä valtavat vuorovedet.  69 miljoonaa kilometriä on hyvä etäisyys. Silloin Mars loistaa kirkkaampana kuin mikään muu, paitsi tietysti aurinko, kuu ja venus. Nyt jo voit nähdä kirkkaan Marsin aamutaivaalla. Betlehemin tähtikö  Mars olisi voinut ollakin?

 

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Melancholia

http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2005/07jul_marshoax/

http://tieku.fi/maailmankaikkeus/tahti/betlehemin-tahti-loistiko-betlehemin-ylla-tahti-jouluyona

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuo päivämäärä 27 elokuuta lie kuitenkin oikea. Nimittäin näyttää sittenkin sille, että Mars voisi silloin olla lähempänä maata. Lähinnä saattavat olla Ranskan Polynesialaiset. http://science.nasa.gov/science-news/science-at-na...

Vahinko, että Nasan sivuilta ei oikein ajoista ota selvää eli mitä vuotta mikin uutinen varsinaisesti koskee.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa