ILgron11

Ekenäs - Tammisaari kesällä

 • Kaupungintalon ja torin nurkilla
  Kaupungintalon ja torin nurkilla
 • Kuninkaakadun varrella Lazy cowboy
  Kuninkaakadun varrella Lazy cowboy
 • Jäätelöä matkailijan virkistykseksi
  Jäätelöä matkailijan virkistykseksi
 • Torilla
  Torilla
 • Ruuhkaa Kuninkaankadulla
  Ruuhkaa Kuninkaankadulla
 • Keväistä kauneutta museon lähettyvillä
  Keväistä kauneutta museon lähettyvillä
 • Kirpputoreja sivukaduilla
  Kirpputoreja sivukaduilla
 • Taiteilijoilla työpajoja
  Taiteilijoilla työpajoja
 • Pihakoristeita
  Pihakoristeita

Kesällä Tammisaaressa on elämää, varsinkin toripäivinä.  Tututumiskohteita vaikka miten paljon. Nähtävää riittää jokaiselle.  Pääkatu Kuninkaankatu voi olla välillä tupaten täynnä. Sinne sekaan ei veisi pientä koiraansakaan. Ihmiset seisovat juttelemassa, yleensä kapeimmassa kohdassa, joten ohi on vaikea mennä.

 

Soittajiakin on välillä kaduilla. Vaikka Kuninkaankatua ei ole pituudella pilattu, sen kulkemiseen menee aikaa. Onhan sillä useita sivukatuja, joilla on kaikenlaisia pieniä putiikkeja ja niissä on kiva pistäytyä.  Kirpputorit ovat auki ja taiteilijat avaavat pajojaan

 

Kaivohuoneen lähellä Lazy cowboy houkuttelee nauttimaan viilentävää juomaa ulkoterassille.  Sisällä voi ostaa kahvit ja katsella mitä kirpputorikamaa voisi muistoksi ostaa. Talvella Lazy cowboy siirtää toiminnan sisätiloihin. Sisällä voi käydä naukkaamassa vaikka oluet. Kuka nyt terassia talvella käyttäisi.

 

Tori on keskiviikkoisin ja lauantaisin vilkas. Siellä on pari hyvää  kalamyyjää ja vihanneksia ja marjoja löytyy jokaiseen makuun. Thaikauppiaatkin palaavat torille aina kesällä. He myyvät mustikoita tai kevätkääryleitä ja leivonnaisiaan. Yritteliäitä ihmisiä.

 

Kukkatarhaan torilta saa perinnekasveja, joskus edullisemmin kuin paikallisesta Rautiasta tai muista oikeista kaupoista. 

 

Carl de Mumma on suosikkini eikä Wi box sille häviä. Näistä kahviloista saa ihania tuoreita leivoksia. Helen Schjerfbeck leivos oli joitakin vuosia sitten Wi boxin erikoisuus, mutta voi sitä yhtä saada, jos on onnea. Hedelmäleipäkin on hyvää, mutta sitä ei joka päivä leivota.

 

Carl de Mummassa istuvat niin kanta-asiakkaat kuin kaupungissa pikaisesti piipahtavat vieraat. Se oli suosikkini jo silloin, kun kahvila oli pinenpieni, eikä terassiakaan ollut. Silloin katselimme miten leipuri leipoi myymälään herkut. Oli kuin televisiota olisi katsonut. Välillä mies muisti myös ystävällisesti hymyillä asiakkaille lasin takaa. Sitä näytelmää emme enää ole vuosiin nähneet, sillä suosikkikahvilalle on varattu kaikki yläkerran tilat. Kellarissa leivotaan.

 

Kaupungintalon kulmalla on informaatiopiste, josta voi kysyä tapahtumista ja ties mistä kukin haluaa, vaikka leirintäalueestakin.

 

Helen Schjerfbeck on ollut paikallisia ja hänen töihinsä voi tutustua kaupungin museossa. Siellä on paljon muutakin paikalliseen elämään liittyvää.  Joten Tammisaaressa voi viihtyä pidempäänkin.  Luontokeskuksessa voi hiljaisuudessa katsella luonnonpuiston elämään eri vuodenaikoina tai lähteä veneellä tai Sunnan kakkosella tutustumaan saaristoon. Elämyksiä nekin. Jussarössäkin voi piipahtaa päivän aikana.   Näihin tutustumiskohteisiin ei enää   yksi päivä riitä.

 

http://www.raasepori.fi/museo/museokeskus-ekta

http://www.luontoon.fi/tammisaarensaaristo

http://www.visitraseborg.com/fi/kuukauden-yrittaja

http://www.kotimaassa.fi/index.php?article_id=3910&__from_id__=888

http://www.surfnet.fi/saaristoristeilyt/fi/yhteys.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Carl de Mumma on testattu ja erittäin hyväksi todettu. Muutenkin olen samaa mieltä, että Tammisaari on mainio kesäkohde kauniine katukokonaisuuksineen ja museoineen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Wi-boxin herkkuja et vielä kenties ehtinyt nauttia? Ihana aurinkoinen sää tänään ja torilla tavallista enemmän kauppiaita. Torilta voi ostaa myös mainiot luomumunat.

Eikä kauas tarvitse Tammisaaren keskustasta mennä, kun tulee upeaan luontoon, metsiin ja rannoille. Ramsholmenillakin kannattaa käydä.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Tammisaari on todellakin aivan viehättävä kesäkaupunki. Äidinäitini oli seudulta kotoisin ja siksi kävimme Eekeneesissä sukulaisissa kun olin lapsi. Muistan hyvin, miten jännittävän erilainen kaupungin keskusta oli - erityisesti sen puutalot - verrattuna Helsingin keskustaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Leila kiitos. Tyyli säilyy. Puutalojen ikkunapielet ja rakenteet kuvastavat eri aikakausia. Oli kiva kerran kuunnella kaupungin historiaa. Olimme työporukan kanssa vuosia sitten Tammisaaressa opastetulla kierroksella. Se tekee hyvää, vaikka kaupunkin tuntuisikin monin tavoin tutulle. Kaikkea ei vain tiedä.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Ennen Raaseporia Tammisaari ja Hanko eivät oikein päässeet kaikista asioista sopimukseen niin, että Hanko osti tiettyjä palveluja monta vuotta jopa Lohjalta niin että sai posottaa Tammisaaren läpi "Hankooseen". No nyt on
"Sydspets".

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuokin ilmiö lie vielä jollakin tavoin hengissä. Sisäänpäinlämpiämistä on myös havaittavissa. Hankoa on ruokkinut rahtiliikenne, mutta sekin on ollut vähenemään päin. Pienten kaupunkien ei ole helppo luoda tuottavia elinkeinoja. Koverharkin lopetti toimintansa. Ido lopetti vuosia sitten Tammisaaressa. Synnytysosasto oli tuottoisa, ja toi venäläisiäkin synnyttäjiä paikkakunnalle. Lopetettiin kuitenkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tammisaaressa elää ruotsin kieli väkevästi arkisessa käytössä kaupoissa, turuilla ja toreilla. Kun se kuitenkin kuuluu Uusimaahan ja on vain "kiven heiton päässä" Kehä kolmosesta, niin tuo tekee kaupungille myös omaleimaisen eksoottisen vaikutelman.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nykyisin ruotsinkieltä kuulee kaupungilla vähemmän kuin vuosia sitten. Aikanaan kaikki täkäläiset eivät edes puhuneet suomea, ymmärsivät hiukan. Tammisaari ehkä kuitenkin on yksi Suomen ruotsinkielisimmistä alueista.

Olimme keväällä kaupungilla lapsenlapseni kaverin kanssa. Nuori mies, joka on asunut melkein koko ikänsä Suomessa ja käynyt meikäläiset koulut ei tunnistanut kieltä. Minua hiukan ihmetytti mitä siellä koulussa oli opetettu ja missä asemassa ruotsinkieli oli ollut. Ehkä kaikkie eivät vain opi tai halua oppia tai käytännössä tunnista sitä mitä ovat oppineet, teoriassa kieli vain ehkä tuttu? Toki täällä on oma tunnistettava murteensa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa