ILgron11

Kuminasta on moneksi

 • Kuminaa
  Kuminaa
 • Voisi luulla vaikka koiranputkeksi
  Voisi luulla vaikka koiranputkeksi
 • Outoa valkoista
  Outoa valkoista
 • Aurinkoista
  Aurinkoista
 • Maistuisiko
  Maistuisiko
 • Kylvyn ainekset vaikkapa juhannukseksi
  Kylvyn ainekset vaikkapa juhannukseksi
 • Kylpyveden ainesten kokoaminen myöhempää käyttöä varten
  Kylpyveden ainesten kokoaminen myöhempää käyttöä varten

Juhannuksen aikaan ovat kukkineet rypsipellot, nyt pellot ovat valkoisia. Alkuun mietin mitä pellolle  lie kylvetty,  mutta kun tänään maistoin  tunsin kasvin. Toinen ehdotti koiranputkea. Kuka nyt hehtaaritolkulla koiranputkea kasvattaisi? Mutta mihin ihmeessä sitä tarvitaan niin runsaasti?

 

Luonnonkumina on tuttu. Se on kasvanut pihalla  ihan itsekseen joskus.  Kumina on muinaistulokas. Kasvi, joka on levinnyt ihmisen myötävaikutuksella niin varhain, että saapumisesta ei ole muistiinpanoja, jo ennen 1600-lukua. Mistä lie kulkeutunut tänne?

 

Kumina tuli mieleen näkkileivän mausteena.  Ruutu-näkkileivässähän sitä lie vieläkin.   Akvavit-viina saa omaleimaisen makunsa kuminasta. Olen maistanut tuota juomaa, mutta en muista olisiko ollut kuminan makua tunnistettavissa.  Kuminaa käytettiin jo isoäitini aikaan lääkkeenä vatsavaivoihin ja yskään.  Minun lapsuudessakin sitä vatsalääkkeeksi syötetiin.  Sillä on vatsaa tasapainottavia ominaisuuksia. Niin sanottiin ennen kuin oli edes tutkimuksin niitä osoitettu.

 

Jo vuoden 1899 lehdessä kerrottiin, että kuminasta tehtiin lientä ja kuminaa syötiin  keväällä pinaattina. Lehdessä on kuminakeitto ohje. Kuminasta käytettiin nuoret taimet keittoon. Linkkaamastani digikirjaston julkaisusta löytyy tarkempi tieto. Näitä vanhoja ohjeita voisi kokeillakin, mutta kun ei toisten peltoon ole menemistä, eikä omalla pihalla ole luonnonkuminaa juuri nyt.

 

Valtavat määrät  kuminaa, öljyksikö  vain?  Kuminaöljystä olen joskus lukenut.  Sitä saa siemenestä.  Öljyssä on 40–60 % karvonia ja 38–54 % limoneenia. Limoneenia käytetään yleisesti kosmetiikkatuotteissa sitruunan tuoksuna. Muitakin öljyjä kuminassa on.

 

Kuminan kanssa samaa sarjaan kuuluvat myös mausteyrteistä tilli, anis, fenkoli (saksankumina),  liekö saksankirveli nimeltään tänään?

 

Mausteominaisuutensa  lisäksi se on hyvä  kuitukasvi.  Sen sanotaan juuri kuituisuudesta johtuen  suojelevan syövältä. Sillä on huonoa kolesterolia vähentävä vaikutus.  Se sisältää myös flavoneoideja.  Hyviä ominaisuuksia löytyy runsaamminkin. Kyllä vanha kansa tiesi.

 

Sehän sopii kaalikeittoon ja hapankaaliin ja muuallekin mausteeksi.  Kumina speltti –sämpylöitäkin voisi kokeilla. http://prinsessojenkotitalous.blogspot.fi/2014/06/hunajaiset-kumina-spelttisampylat.html

 

Kuminaa on käytetty muiden kukkien ohella myös kylpyvedessä parantavana aineena.

 

Suomessa tuotettu kumina on laadukasta. Se on vientikasvi.  Sen ulkomaisesta kaupasta on teitoa vuodelta 1849, jolloin sitä vietiin Lyyypekkiin myyntiin 270 000 naulaa.  Taas  1894 sitä haviteltiin kauppatavaraksi ja vientituotteeksi. Kaikesta maailmalla käytetystä kuminasta lähes kolmannes tuotetaan Suomessa. Euroopan lisäksi kuminaa viedään Yhdysvaltoihin ja Aasiaan: kaikkiaan yli 40 eri maahan.

 

Ihmeissäni aluksi ja nyt hyvillä mielin ihailen silmänkantamattomiin ulottuvia kuminapeltoja.

 

http://mttelo.mtt.fi/suomesta-kuuluu-kuminaa

http://www.nutrition-and-you.com/caraway-seed.html

http://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/920169?term=kuminoita&term=Kumina&term=kuminasta&term=kuminat&term=kuminan&term=kumina&term=kuminaan#?page=36

http://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/920121?term=Kuminoita&term=kuminoita&term=Kumina&term=kuminaa&term=Kuminan&term=kuminat&term=kuminoista&term=Kuminain&term=kuminan#?page=12

http://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/942216?term=Kuminoita#?page=25

http://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/664896?term=kuminoita#?page=45

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muuan viinan päälle ymmärtävä sukulaiseni ei suvainnut kuminaa missään muodossa. Kaikista maustetuista leivistä hän haisteli, ettei niissä vain ole kuminaa.

Kun vanhempani tarjosivat hänelle kerran akvaviittia eräässä tilaisuudessa, niin eipä tuo kumina häirinnyt tippaakaan. ;)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ehkä se ei akvaviitissä maistunut sellaiselle kuin mausteena muualla. Pitäisi ehkä testata.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minulla on iso purkillinen kuminaa ja ripottelen sitä näkkärin päälle, kun en välttämättä ruutunäkistä piittaa sen kuminapitoisuudesta huolimatta. Parasta on Ylhäisten näkkileipä jossa on kaksi vaihtoehtoa joko kuminalla tai ilman.

Ja palindromikin tukee vatsaa hellivää kuminaa:

Älly kuminasta vatsan imu, kyllä!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Täällä on ruokaohje, joka tuntuu kiinnostavalle: maa-artisokkaa, kaalia, kinkkua ja kuminaa: http://ankeriasvipunen.com/2011/08/06/maa-artisokk...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #15

Kiitos kokeilun paikka, kunhan maa-artisokat syksyllä nostetaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Isäni maustoi snapsin kuminaöljyllä. Kerran hän vahingossa laittoi karvasmanteliöljyä kuminan sijaan. Sitä sitten tarjottiin mökillä joillekin vieraille, joille maistui viina mausta riippumatta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Palmun Tähdet kertovat ja karvasmanteli taitavat liittyä yhteen?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #27

Syanidi taitaa maistua karvasmantelilta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kuminasta minäkin olen aina tykännyt, leivässä, ja noukin siemeniä maalta leipätaikinaan joskin aivan liian harvoin leipää teen.

Käännöskukkasissa on sitten kuminana jeera, joka on aivan eri mauste, ja ens hätään löytyi tämä

https://fi.wikipedia.org/wiki/Roomankumina

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Seija, mielenkiintoista tietoa jaoit. Jeeraa on hyllyssä. Molemmat mausteet ovat siis ikiaikaisin. Kuinka läheistä suku lienevätkään toisillee geneettisesti?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Irja, genetiikasta ei hajuakaan, tiedän vaan miltä kumpikin maistuu.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Minulla aihe vähän verissä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Mielenkiintoinen aihe sinulla taas, odotetaan miten jatkuu.

Ja sitäkin kauanko ruokaohjeiden käännöksissä jeera kuminaksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Löysin jo yhden kiinnostavan ruokaohjeen, joka on tuolla Juhan jutun alla. maa-arttisokkaa, kaalia, kinkkua ja kuminaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Seija, se jeera on roomankumina, eli juustokumina suomeksi.

Juustokumina on englanniksi cumin ja kumina on caraway. Vaan kuinka helppoa onkaan kääntää mausteiden käännökset juuri toisinpäin, ja väittää englanninkielistä sanaa cumin kuminaksi. Niinpä käännetyissä resepteissä oleva suomenkielinen kumina onkin usein ollut alkuperäiskielellä juustokumina, mutta kääntäjä on kääntänyt sattumalta sen (cumin) virheellisesti pelkäksi kuminaksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #30

Juu, on kaapissa ja purkissa lukee juustokumina.

Ja voipi olla että käännättävät tekstit jossain, eikä kääntäjällä ole mausteista hajuakaan, jotta siitä vaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #30

Ari tuo englanninkielinen nimi johtunee kuminan latinankielisestä nimestä Carum carvi L.. Kun se vielä on kasvanut teidn varsilla, niin tuo cara ja siihen way liw ollur oikein passeli.

Siksipä katselinkin mitä englantilaiset nimestä sanovat: English word gara means "triangular piece of land" and weg meaning "path" or "road". Siitä tullee caraway ja se näyttää olevan jonkin perheen sukunimi alkujaan Sussexista ja 1000 luvulta. Hauskaa, pohjoista alkuperääkö? Kuminaan sillä ei silti lie yhteyttä.

https://www.houseofnames.com/caraway-family-crest

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvä aihe, kiitos. Tutustun hieman myöhemmin lisää.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Lisäänkin pari kuvaa teksteistä vielä. Liittyvät kylpyveteen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuminaa kasvoi mummolassa saunapolun vieressä. Suomi on kai aivan ylivoimaisesti suurin kuminantuottaja, sillä pohjolan pitkä päivä antaa ainutlaatuisen aromin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Pahus heitti järjestelmä ulos, kun oli teksti valmiina. En jaksaisi toistaa. Hausjärvellä on maailman suurin kuminantuottaja. Mietiskelin, että ovatko nyt kaikki innostuneet tuosta yhdestä ja samasta asiasta eikä enää muuta viljelläkään kohta.

http://timoheinonen.fi/vierailulla-tiina-petri-aro...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hapankaaliin kuuluu minusta kumina ehdottomasti.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kuuluuhan se hapankaaliin, mutta mihinkä muualle sitä laitat? Ostoksesta tietysti. Enää ei taida mummolan tienlaidasta sitä löytyä vai kuinka? Ja kuminalla maustetut näkkileivät ovat kadonneet, miksi ihmeessä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kaalikeittoonkin sitä laittaisin, mutta kun kumppani ei siedä kuminaa, niin ripottelen siemeniä omalle lautaselleni. Kuminaa syön, vaikka se ei kaikista ole trendikästä. Siksi se on jäänyt kai leivistäkin pois, kun kuluttajat ovat nirsoja. Mummon poluln vieressa sitä tuskin enää kasvaa, kun talo on jäänyt kylmilleen jo vuosikymmenet sitten.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Irja, keksin vasta katsoa maustamisopasta:

Kumina
Kumina on kaksivuotinen sarjakukkaiskasvi, joka kasvaa villinä melko yleisesti Etelä- ja Keski-Suomessa. Käytä kaali- ja papuruuissa, leivissä, kotijuustoissa ja hapankaalissa.

On kaikenlaisia papuja, täytyy funteerata mihin kokeilisi.

http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/ruoka/maust...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #20

Kiitos Seija linkistä taas kerran. Olin poissa tietokoneen äärestä muutamia päiviä, joten en ehtinyt kommentoida.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Toin kerran Lapista kuminaa. Se oli erityisen aromaattista. Ilmeisesti valoisat yöt lisäävät kuminan aromia.
Hiivaleivässä pidän fenkolista.
Olen joskus laittanut hapankaaliin kuminaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ehkä juuri pitkä päivä kasvattaa parasta. Niinpä meillä on jokin valtti sen kasvin ja sen kasvun kannalta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuosta tuli mieleen Arktiset aromit -sivut, mutta kuminaa ei löydy. Kuusenkerkkää, joka oli äskettäin keskustelussa, sen sijaan on:

http://www.arktisetaromit.fi/fi/arktiset+aromit/ru...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #26

Kumina ei ole muodissa viimeaikoina. Voi olla, että se jakaa ihmisten makukokemukset samalla tavoin kuin korianteri. Joku siitä tykkää toinen ei voi sietää.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa