ILgron11

Ylioppilaille onnittelut

  • Ruusun teille uusille ylioppilaille lahjoita!
    Ruusun teille uusille ylioppilaille lahjoita!

Mitä kirjoittaisin korttiin? Se on ollut varmasti monilla viime päivinä mielessä ja minulla vieläkin. Pöllökortti odottaa viisaita ajatuksia. Sivu, jolle pitäisi syntyä tekstiä, on yhä valkoinen.

 

Hiljattain joku sanoi radiossa laulavansa ystäviensä  lasten ylioppilasjuhlissa ”Gaudeamus igitur”. Minusta laulamaan ei ole, mutta miespä sen teki  ohjelman aikana. Kitaransoittoa voisi pyytää lapsenlapseltaan, mutta uskon juhlivan odottavan kuoressa ennemmin rahaa kuin musiikkiesitystäni.

 

Hänen ja monen muunkin juhlijan onneksi aurinko paista ja taitaa olla tulossa t hyvä päivä.

 

Ratkaisematta on mitä kirjoittaisi. Minulla ei satu olemaan niitä apuvälineitä mitä muutama ystävä kertoi käyttävänsä. Kirjoja, joissa on kaikenlaisiin tilaisuuksiin sopivia mietelauseita. Netistäkin niitä taitaa löytyä, mutta syntyisikö jotain omaperäistä?  Mitä ihmettä teette tällaisessa tilanteessa?

 

Mukaani tuli käytöksen kultainen kirja vuodelta 1957.

Kirja alkaa Erasmus Rotterdamilaisen sanoin:

”Eij yxikän taida idzellens wanhembia eli Isänmaata valita/mutta ymmärrystä ja tapoja taita jocainen idzellens toimittaa…”

 

Kirja ohjeistaa, että ylioppilaslakkia on pidettävä kunniassa. Sitä ei saa asettaa takaraivolle tai muuten huolimattomasti päähän, sitä ei myöskään sijoiteta huomiota herättävän keimailevasti kiharapilven koristeeksi. Sitä ei  käytetä työvaatteiden kanssa, tytöt eivät liioin käytä sitä housupuvun yhteydessä. Sen käyttöaika on 1.5-30.9. välisenä aikana, eikä sitä muuna osana vuotta saa pitää muulloin kuin erikoismääräyksestä. Se on käytännöllinen päähine, sillä sitä voi käyttää kaikissa tilaisuuksissa kesähattuna yhtä hyvin kuin silinterin sijasta.

 

Tuossa on jotain hauskaa,  virheitäkin, jotain hyvin vanhahtavaa ja ehkä  jotain nyky-ylioppilaallekin sopivaa.

 

Paljon onnea Alinalle ja kaikille tänään ylioppilaslakkinsa saaville!

 

https://www.youtube.com/watch?v=VGJGd4yZUO4

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Onnea Ylioppilas Alinalle ja rakkaille ommaisille, joita ilahuttaa menestyksensä! Ja mie onnittelen puolestani Lauraa täälä Oulussa ja Inka Torniossa!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hilkka onnea he tarvitsevatkin! Elämä on erilasta. Tiet vievät moniin suuntiin. Onnea Ouluun ja Tornioon ja muuallekin tuoreille pitkän koulutaipaleen jo suorittaneille. Eihän se opiskelu edes siihen lopu, vaan jatkuu .......

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Korteista tulee mieleeni tapaus ajalta, jolloin työskentelin eräässä kirjakaupassa. Kauppa oli tunnettu laajasta ja omaperäisestä korttivalikoimastaan. Taiteilijat toivat painattamiaan kortteja myyntiin ja liikkeestä löytyi myös käsintehtyjä kortteja. Lisäksi henkilökunta, minä myös, askarteli kortteja.

Yhtenä päivänä ovesta tuli sisään erittäin arvokkaan oloinen vanharouva, joka ilmoitti tarvitsevansa valmistujaiskortin naispoliisille. Sattuneesta syystä sellaista korttia ei löytynyt ja rouva närkästyi kovin. Rouvalle kun oli kerrottu, että kyseisestä kaupasta löytyy kortteja joka tilanteeseen. Harmistus oli suuri, kun korttia ei löytynytkään. Kyllähän niitä naispoliiseja valmistuu niin paljon, että kaupassa on automaattisesti heille suunnattuja kortteja.

Jos rouva olisi tullut vaikka viikkoa aiemmin, olisimme itsekin voineet väsätä sopivan kortin, tai tilata joltakin vakitaiteilijoistamme, mutta kun kortti olisi pitänyt saada heti mukaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sari, vanhan rouvan tapaus on varmasti aika tyypillinen. Viime hetkellä tehdään jotain, mutta onnistuuko? Vain hyvä sattuma tuo onnistuneen lopputuloksen.

Korteista tuli mieleeni kirja, jonka luin hiljan Anna Cavaldan Kimpassa. Siinä oli aatelissukuinen nuori mies, joka Pariisissa myi kortteja. Tuli vahvasti Seinen rannan kirja ja korttimyymälät mieleen. Siellä voisi vaelleella ja etsiä jotain hauskaa samoin kuin Lontoon South Banksilla.

Olen joskus ostanut vanhoja kortteja, joissa on minulle vieraiden ihmisten viestejä tuttavilleen. Vanhat kortit niissä on jotain.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Isotätien perityistä vanhoista vieraskirjoista päätellen pienenä ei ollut vaikeuksia keksiä mitä kirjoittaisi, olin kiitellytkin kaikesta, toista se on nykyään.

Lakin käytöstä tuli mieleen tarkistaa tämä vuosiluku:

Pääkaupunkiseudun ylioppilaiden yhteinen soihtukulkue järjestettiin ensimmäisen kerran 1951, marsalkka C. G. E. Mannerheimin kuolinvuonna. Kulkue noudattaa yhä marsalkan hautajaissaattueen reittiä vastakkaiseen suuntaan alkaen Hietaniemen hautausmaalta ja päättyen Senaatintorille.

http://itsenaisyyspaiva.ayy.fi/fi/

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ylioppilaslakin käyttö on muuttunut. Vielä 30-luvulla ja ehkä vähän myöhemminkin ylioppilaslakki taisi kesähattuna olla varsin tavallinen. Ruotsissa ja Tanskassa ylioppilaslakin käyttö yleistyi 1840- ja 1850-luvuilla. Mahtoi olla melkeisen harvinainen päähine. Nyttenhän se ei sitä ole. On jopa niin, että kun määrä on lisääntynyt sen arvo taitaa olla hiljalleen hiipunutkin.

Hauska varmasti löytää omia kirjoituksiaa lapsuudesta. Minuakin kiinnostaisi tietää sen aikaisista ajatuksista ja kyvyistä enemmänkin. Sellaista ei kuitenkaan ole mihinkään taltioitu. Muistan hyvin miten kaverin kanssa piirreltiin paljon. Esimerkiksi pääsiäisen aikaan sen aiheisia kuvia.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Tuo hattu päässäs.valkoinen.kuin lakana,
kertoo siitä,että vuotta monta on työtä
takana..ja muista sinä tyttö/poika pakana,
et pidät itses loppuun asti vakaana.

Ei nyt ollu tänä vuonna ketään juhlittavaa ylioppilasta,mutta jos ois ollu,niin hullu Hannu-setä ois voinnu jotain noinkin "fiksua" vääntää ja tarjota sitä vaatimattoman rahasumman,ynnä ylioppilas leivosten kera.

Mutta mahdottomankin paljon onnea kaikille tämän kevään ylioppilaille.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Siinäpä kiva riimi. Toivottavasti joku niitä heruttaisi lisääkin. Eilen olimme juhlissa ja hyvin onnistuivat. Paljon oli väkeä, naapurustoa ja ylioppilaan sukulaisia ja tuttavia. Hauskin oli hänen uimakaverinsa Siltamäestä, uimahallin vierestä, vanhempi täti ihminen, joka on tuntenut Alinan lapsesta saakka. Sai kutsun juhliin, ilahduttavaaa, että tällaisia näin pysyviä suhteita syntyy eri ikäpolvien välille ihan spontaanisti.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa