ILgron11

Inspiroivat joutsenet

 • Joutsenpari
  Joutsenpari
 • Joutsenet pellolla
  Joutsenet pellolla
 • Joutsen pakkasaamuna
  Joutsen pakkasaamuna
 • Tyypillinen laulujoutsen
  Tyypillinen laulujoutsen

Valkoiset, kauniit  laulujoutsenet lensivät ylitseni. En ihmettele, että joutsen on kiehtonut omalla erikoisella tavallaan taiteilijoita. Kalevalassa joutsen liittyi tuonpuoleiseen (Tuonen joutsen). Aksel Gallen-Kallelan maalauksessa mustassa virrassa valkea laulujoutsen. Joutsenta on pidetty  Itämeren suomalaisen taruston mukaan pyhänä,  tabuna ja siksi sen  ampujaa kohtasi kuolema. Tarut eivät aina ole vaikuttaneet, sillä  sodan aikana ne ammuttiin, melkein sukupuuttoon. 1940-luvulla niitä olikin vain noin 15 paria.  Yrjö Kokon kirja: Laulujoutsen sai aikaan muutoksen, joutsenten  rauhoittamisen. Näin kanta alkoi kasvaa.

 

Laulujoutsen on kansallislintumme.  Niitä talvehtii  Suomessakin, siellä missä vesi pysyy avoimena. Niiden parisuhde on elinikäinen.  Osaavatko joutsen surra?  Mitä parin menettäminen merkitsee? Ainakin yksinäinen joutsen on surullinen lintu. Sen kuulee äänestä. Se lentää yksinäisen oloisena kuin etsisi jotain. Keväällä sellainen lensi läheisen vesistön yllä. Pariutuneet  joutsenet  sen sijaan mekastivat ja läpyttivät siivillään vettä yön pimeinä hetkinä.

 

Isoja lintuja on  helpompi vangita kuviin. Sen totesin, kun seurasin  kamerallani niiden lentoa metsien taakse.

 

Joutsenlaulussa on suomalaista melankoliaa:

 

Yö -  joutsenlaulu : https://www.youtube.com/watch?v=cx7ykE6myo0

 

En tiedä kumpi tallenne olisi parempi?  https://www.youtube.com/watch?v=LZt3-Sm8xZM

 

Noista pidän, mutta joutsenen ääni ei luonnossa erityisemmin  ole viehättänyt. Laulujoutsen päästelee trumpettimaisia törähdyksiä ja raikuvia toitotuksia.  Laulujoutsen käyttäytyy jopa aggressiivisesti. Joskus niitä olii laiturimme vierellä, sähisivät. Lähelle ei ollut menemistä.

 

Musta joutsen  on merkillinen poikkeus.  Siihen kasaantuu jotain epämiellyttävää ja onnetonta.  Se ja sen valkoiset kumppanit ovat  antaneet aihetta elokuviin, baletteihin, kirjoihin.

 

”Musta joutsen: erittäin epätodennäköisen vaikutus” on kirja, jota luin vuosia sitten. Luettavaa vaikeimmasta päästä. Sopii vain pieninä annoksina, hitaasti nautittuna. Kirja alkaa näin: Ennen Australian löytämistä  Vanhan maailman ihmiset olivat vakuuttuneita siitä, että kaikki joutsenet olivat valkoisia. Uskomus oli kiistaton. Empiiriset todisteet näyttivät vahvistavan sen. Ensimmäisen mustan joutsenen näkeminen olisi voinut olla mielenkiintoinen yllätys muutamalle lintutieteilijälle. Tällä kirjoittaja osoittaa miten rajoittunutta ja harhautunutta havaintoihin tai kokemukseen perustuva oppiminen voi olla.  Niinpä pelkästään  yksi havainto voi kumota yleisen väitteen.

 

Kirja olisi helpommin sisäistettävissä, jos sen suomennos olisi parempi. 

http://www.terracognita.fi/kirjat/9789525697049.html

 http://fi.wikipedia.org/wiki/Lemminkäisen_äiti#/media/File:Gallen_Kallela_Lemminkainens_Mother.jpg

https://plus.google.com/u/0/117812717306722497215/posts/jLwuNBNEVRg?pid=6152073976187565906&oid=117812717306722497215

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Luin juuri uudelleen Yrjö Kokon kirjan ja tuli hyvä fiilis. Nyt joutsenia on kuitenkin jo niin paljon, että tulisi harkita niiden metsästämistä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Paljonko niitä mahtaa olla? Söisitkö? Mihin käyttäisit höyhenet, sulat, nahan ja lihat? Voisi metsästäjälle käydä huonosti. Yrjö Kokon kirjoja olen kauan sitten lukenut. Hyvin on luontoystävällinen. Oli oman aikansa vihreä ajatuksiltaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei vuohen tai lampaan syöjäkään ajattele mitä nahkalle tapahtuu. Tai hevosen ja sian liha on haluttua, vaikka ei niillä ole sulkia lainkaan.

Joutsenen liha on hyvää, itse en ole syönyt, mutta uskoisin sen olevan kelvollista. Eihän niitä tarvitse lahdat sukupuuttoon. Pidetäänhän muidenkin eläinten tiheyttä metsästäen kurissa, kuten hirvi tai karhu.

Kun meillä tapettiin pihalla kesän tepastelleet hanhet ja ankat, niin höyhenet menivät kompostiin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

Joutsenhan on toki hanhen ja sorsien sukua. Hyvää se varmasti on. Siksi kai sitä metsästettiinkin. Rangaistava teko tappaa rauhoitettu lintu. Sakko lie jotain 500-600. Olisi aika kallis paisti.

Virallisesti siis näin: Rauhoitetun eläimen tappaminen on luonnonsuojelurikos, josta joutuu tuomion lisäksi maksamaan korvauksen. Esimerkiksi kyhmyjoutsenen tappamisesta seuraa 589 euron lasku, sakko- tai vankeusrangaistus sekä rikoksentekovälineen menettäminen valtiolle

http://www.city.fi/opas/pimean+lihan+himo/2437

Olen minä osallistunut kanadanhanhen tappamiseen ikuisuus sitten. Ei maistunut hyvälle, koska oli muisto uikuttavistsa kavereista ja taisi olla huonosti kypsennetty tai vain ei tahtonut mennä kurkusta alas.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

En kehoittanut metsästämään vaan sanoin, että kannattaa jo Suomessa harkita metsästyksen aloittamista. Jos niin päätetään ei sakkoa tai vankeutta tietenkään tule, jos pysytään lupien rajoissa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Juu, kyllä sen ymmärsin. Päätöksiä tarvitaan toki. Hauskaa vaan ajatella, että joutse onkin hanhen veroinen ehkä parempikin. Voisi sitä maistaa, jos sellaista laillisesti syötäväksi saisi. Enpä kokenut sinun kehottaneen laittomiin hommiin. Kauniita ovat nuo linnut ja moneksihan niistä on. Syövät ruohoakin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Kauniita ovat ja olen aina ihan "myyty" kun vain näen joutsenia. En olisi itse ensimmäisenä niitä metsästämässä, kun en ole metsämiehiä lainkaan. Mutta ymmärrän, että jos laji on runsas siitä voisi muutamia napata joidenkin metsästäjien iloksi.

Minä vain katselen ja maalaan kankaalle niitä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Niin täälläkin on sinun joutseniasia ollut. Montako olet maalannut?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Syötäviksihän niitä viime vuosisadan alussa metsästettiin niin ettei paljon jäänyt, mutta nyt kanta on rauhoituksen vuoksi elpynyt. Olen jossain blogissa kertonutkin että käydessäni nuorena rannikolla joku vanha mummo muisteli että kyllä joutsenen liha on rasvaista ja hyvää.

Tuskin niitä vieläkään metsästettäviksi riittää muuten kuin joillain alueilla metsästysseuroille luvilla, lupakiintiöthän mm. ilveksilläkin on.

Yritin vilkaista netistä paljonko niitä on, mutta en ainakaan ensi hakemalta löytänyt tuoretta tietoa. Kyhmyjoutsenia kaiketi enemmän, siinä 10 000 paria, laulujoutsenia jonkin verran vähemmän.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Joutsenten kanta lie laskettu viime vuonna. Lapissa on ollut puhetta joutsenen metsästyksestä. Luontoihmiet vastustavat, sillä kanta lie vasta saavuttanut sen rajan, että se alkaa itsestään pienentyä. Mene ja tiedä, mutta näin oli puhetta viime vuonna. http://yle.fi/uutiset/joutsenen_metsastys_jakaa_mi...

Vielä en ole havainnut sellaista, mutta.

Yli tuhat joutsenta uhmasi Suomen talveakin. Eihän talvi kova ollut, joten varmasti selvisivät.

Humansin BirdLifen sivuilla kirjoituskilpailun: Kirjoita joutsenet lentoon. http://www.birdlife.fi/kirjoituskilpailu/ Jatkuu syyskuuhun saakka, joten mikäpä estäisi yrittämästä?

Arillekin sopiva sarja täällä:
1. Twiitti tai tekstiviesti (korkeintaan 160 merkkiä)
2. Runo
3. Vapaamuotoinen teksti (korkeintaan 6 000 merkkiä välilyönnit mukaan lukien)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Kanta onkin ilmeisesti kasvanut aika reippaasti, tällainen artikkeli löytyi

http://lavajarvenlinnut.blogspot.fi/2014/10/birdli...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Hyvä linkki. Arvelinkin, että BirdLifellä olisi vastaus. Hyvä, että etsit. Melkoinen kanta jo. Riittäisikö siitä syötäväksi, onkin jo toinen juttu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Pari kesää sitten näin uimalaiturilta viettävän tapahtuman; joutsenemo pienten harmaiden poikasten kanssa. Kun sen pari lähestyi perhettä emo lähti vastaan tervehtimään, sitten sisarusparven vanhin ui eteen tervehtimään perheenisä (luulisin) poikasten puolesta.
Missä Gallen-Kallelan malauksessa on valkea joutsen?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eikös se ole Lemminkäisen äidissä, muita en tiedä.

Löytyi kuva

https://www.pinterest.com/pin/479422322804990906/

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Juuri tuo. Nyt on useita. Linkkini blogissa veikin väärään paikkaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Kyllä se minulla aukeni juurikin Lemminkäisen äitiin, ja suurempana kuin löytämäni.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tuosta ei oikein näe onko kyseessä kyhmy vai laulujoutsen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #31

Eiköhän se ole kalevalainen laulujoutsen, kyhmyjoutsen kun on uudehko tulokaskin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #32

Onhan hän voinut ottaa mallia jostain lintupuiston lammikon asukkaasta?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #43

Wikipediasta: Gallen-Kallelan Lemminkäisen äiti -maalauksessa joutsen lipuu Tuonelan virralla. Kaulan asennosta näkee, että mallina on ollut laulujoutsen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Laulujoutsen

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #44

Totta, kiinnitin kyllä huomiota siihenkin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #43

Tutta tuo kaulan muoto. Jossakin on sanottu, että laulujoutsenella j ja kyhmyjoutsenalla s. Kuvan joutsenella kaula on suora.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Margareta, tuopa oli hauska tapahtuma. Ystäväni sai aikanaan huuli-kitalakihalkioiset kaksoset. Heille luettiin aina Anderssenin satua Rumasta ankanpoikasesta. Tytöistäpä kasvoikin kauniit aikuiset. Ihan niinkuin sadussakin harmaasta linnusta tulee kaunis valkoinen aikuinen.

Avaa linkki A KG:n työhön vaikka täältä http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gallen_Kall...

Voit sitten nähdä sen. On ylhäällä vasemmalla. Melko symbolisen näköinen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja Lemminkäisestä joutsenen metsästykseen, en vaan löydä enempää kuin Lemminkäisestä

Eräänä tehtävänä hän lähtee ampumaan tuonen joutsenen, mutta kuten suomalaisten mytologia opettaa, pyhän vesilinnun joutsenen ampujaa kohtaa tuho. Katkera märkähattu karjapaimen lappalainen syöksee vesikyyn tai umpiputken Lemminkäisen läpi, ja sortaa hänet tuonen mustaan virtaan.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Lemmink%C3%A4inen

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #18

Rahan metsästäjille mikään ei ole pyhä. Suren kun luontoa tuhotaan surutta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #19

Kuinka sen ottaa. Meiltä käy 2 miestä hirvijahdissakin, ilman niitä taimikkotuhojakin olisi enemmän, hirvet kun syövät istutettujen mäntyjen latvatkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Hirvijahdissa on käyty iät ja ajat ja luojan luontoa kunnioitettu pyytämällä jumalilta anteeksi.
Ilman avohakkuita ei tarttisi taimikkoja istuttaa hirvien ruokapöydäksi.
Äskettäin on Pyhäjoella hävitetty miljoonien olentojen koti. Ja hirvittää kun takapihalleni pyhään uhrilehtoon rakennetaan kerrostaloja ja ikikuuset kaadetaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #21

Hirveä mekin syksyllä välillä nautimme. Peuran naapuri ampuu ja niitä on paljon. On hyvä pitää kanta kohtuuden rajoissa, mitkä sitten lienevätkään. Lupakulttuuriinhan se määrittely varmasti kuuluu. Meillä on mielestäni hyvin rauhoitus ja lupa-asiat.
Tänään kohtasin kurjen pellolla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #19

Nyt on rahan vallan aika. Emme näe kovin kauas, emme ymmärrä kovin syvällisesti tapahtumia. Emme ammenna historiasta. Rahahan on nopeaa ja sen perässä on vaikea pysyä, siksikö se on tullut niin tärkeäksi? No en tiedä onko hyvä kysymys edes, ehkä ei?

Luonto on tärkeä! Ympäristöministeriötäkin yritetään tuhota ja ehkä siinä nyt onnistutaan, kun kepu on keulassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #22

Ans kattoo yhdistetäänkö ympäristöministeriö ja MMM.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #23

Luonnonvaraministeriötä veikkailen. Lie meillä jotain turhaa paperin pyöritystä. Aloittaisivat eduskunnasta, mutta veikkaan, että sitä eivät tee.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #22

Kyllähän me näemme mihin katastroofiin tämä rahan valta johtaa, mutta he eivät näe, sen kun hokevat talouden kasvua ja kilpailukykyä.
Rahan käyttäminenkin on tullut hiton kalliiksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #18

Kiitos Seija tuosta. Täällä hiukan lisää vesilinnuista. Nehän ovat oma kansansa: Vesilinnuilla on erityinen asema itämerensuomalaisten mytologiassa. Vesilintu on luonut maailman (katso: maailman synty), ja jotkut vesilinnut, kuten joutsen, olivat pyhiä. Viron entinen presidentti Lennart Meri onkin nimittänyt itämerensuomalaisia vesilinnun kansaksi.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Itämerensuomalainen_mytologia

Mietin mitä sanoo vanha Otavan Pieni tietosanakirja joutsenista. Vuonna 1936 kirjoitettiin näin: Joutsenet (Cygnus) Sälönokkaisten lahkoon kuuluvia pitkäkaulaisia vesilintuja. Pohjois-Suomessa ja Karjalassa elää iso-j. (C. musicus) Liekö ollut muuten laulujoutsen tuo musikaalinen lintu?

Samankokoinen on kesy kyhmyjoutsen (C. olor), jonka nokan tyvessä on musta kyhmy; villinä se elää Etelä-Ruotsissa, Keski- ja Etelä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa. Kertooko tämä jotain ajan tietämyksen tasostakin?

Australiassa elää musta j. (C. antratus)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

Tarkistin, ja on tilattavissa lähikirjastoon videokasettina ellei ole, DVD:nä nettiostoksena

http://www2.kirjastot.fi/kysy/arkistohaku/kysymys/...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #24

Videokasettien lukuun sopivaa laitetta ei enää ole, valitettavasti. Kaikkea ei vain ole säästetty.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20

Eikö Suomenlahdella ole kyhmyjoutsenia? Niitä on pesinyt meidän mökkilahdessa Selkämerellä. Parisenkymmentä vuotta sama pari saapui joka kevät. Oli huikea tunne kun näin heidät ensimmäisen kerran. Kyhmyjoutsenkin voi olla aggresiivinen.
Ko. iso-joutsen on ilmeisesti laulujoutsen. Muistaakseni on olemassa pikkujoutsenkin. Se lienee harvinainen, en ole koskaan nähnyt muuta kuin kuvissa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #29

Tässä kyhmyjoutsenista. Nyt en enää ihmettele miksi niitä joskus kasvatettiin täällä. Kyhmyjoutsen on runsain Lounais- ja Länsi-Suomen rannikkoseuduilla. Pesiviä pareja arvioidaan olevan 8 000. Lajin leviämistä laajemmalle estää se, että jääpeite saattaa tulla syksyllä ennen kuin poikaset ovat lentokykyisiä. Kyhmyjoutsen oppii lentämään vasta noin 4,5 kuukauden iässä.
Poikaset pitäisi tehdä ajoissa, että ehtivät kypsyä. Niitä myöhäisiä poikasia olisi pelastettava. Kuolla kylmään ei saa sallia.

Laulujoutsenta on selvästi pidetty musikaalisena lintuna. Onkohan sen äänissä tapahtunut ajan myötä muutosta?
Täällä lintujen ääniä. Lauslujoutsenkin mukana. http://www.virtual-bird.com/birdsounds.htm

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #33

Tuo joutsenen laulukin selvisi netistä:

Yksittäisen joutsenen ääntely muistuttaa trumpetinsoittoa. Mutta kun niitä on useampia yht'aikaa äänessä, kuoron yhteinen ääntely on ikään kuin laulua.

http://www.akaslompolo.net/pekkahietaniemi/joutsen...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #18

SKS:n sivuilla on tietokanta, jossa vanhoja runoja. Siellä on monta, jossa joutsen on mainittuna. Myös ainakin yksi jossa tuoneltasta on runoiltu. Eilen sen löysin. Nyt on kiire, enkä ehdi etsiä juuri tuota runotietokantaa esille, mutta SKS:n sivut: http://www.finlit.fi

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #46

Tunnetuimpia lienee Anni Swanin puolison Otto Mannisen Joutsenet, kuorolaulunakin

https://www.youtube.com/watch?v=Q-II_Y5xEl4

Käyttäjän amgs kuva

Tänään radiossa oli yksi taiiteilija haastatteltavana. Hän kuvaa lintuja ja sanoi jotenkin niin, että jos kansallislinnun valinta tehtäisiin tänään, ehkä lintu olisi toinen!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hänellä ei tainnut olla vaihtoehtoja tarjolla kuitenkaan ja olisinkin kiinnostunut miksi ajatteli vaihtoa. Joutsen on Itämerenmaiden mytologiaan liittyvä lintu.
Katselin vanhaa keittokirjaa 1920-luvulta. Minula on vain osa II Carl Tigerstedtin ja Katri Laineen Keittiökirjasta. Osassa yksi olisi ollut joutsenen valmistusohje. Ei niin, että olisin sitä tarvinnut, vaan olisin halunnut tietää silloisesta ohjeesta. Tuossa II osassa oli joutselautasliinojen taitteluohjeita.

Käyttäjän amgs kuva

Hänellä oli, mutta en muista mikä se oli. :( Tämä herra on se, jonka kuvia linnuista ovat postimerkeissä! Käsitin niin, että silloin, kun laulujoutsenesta tuli kansallislintu, sillä oli tilauksensa, mm suojelutarpeen takia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #36

Ana taisinkin puolella korvalla kuulla tuon ohjelman, mutta en ollenkaan noteerannut, että puhuttiin myös joutsenista. Mies on graafikko ja on tehnyt upeita julisteita jne. Eikö vaan?

Yleisöäänestyksellä haettiin lintua, joka sopisi Suomen kansallislinnuksi. Tämän äänestyksen voitti joutsen ja Suomen Lintujensuojeluneuvosto valitsi joutsenen virallisesti Suomen kansallislinnuksi 1981. Ajattelin, etä olisi ollut pidempäänkin kansallislintu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Netistä löytyy joutsenpaistin ohje suomeksikin, mutta ei ainakaan vielä vanhaa. Olavinlinnassa näkyy olleen aikoinaan juhlaruokaa, ja muistaakseni Venäjällä tsaarin hovissakin - olisikohan Eva Mannerheim Sparren keittokirjassa ohjetta.

http://www2.hs.fi/extrat/kulttuuri/rakennukset/rak...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #37

Täytyykin tarkistaa Hesassa tuon kirjan ruokaohjeita. Minulla on anopin vanhoja keittokirjoja. Niissäkin voi olla ohjeita. Ikivanhoissa on kaikenlaista mielenkiintoista. Tuskin ohjeet sen kummoisempia ovat kuin hanhen tai ankan valmistuksen ohjeetkaan. Ankan rasva on kuulemma tervellistä ja niin lie sitten joutsenenkin. Meillä ei syödä pikkulintuja, mutta etelämpänä Euroopassa sekin on tapana. Hyönteisistä tunnutaan tehtävän trendikästä ruokaa, samoin jauhomadoista. Minun ruokavaliooni eivät ehkä päädy.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #39

Eipä ihme että joutsen oli häviämässä Suomesta, linkin mukaan muniakin on myyty.

http://www.geocaching.com/geocache/GC51VB3_ennelin...

En minäkään taida ryhtyä hyönteissyöjäksi vaikka niitä pyöriteltäisiin siirapissa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #40

Suklaakuorrutettuja muurahaisia oon maistanut vuosikymmeniä sitten. No en ihastunut enkä fanita.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Irja, piti tulla ihan kiittämään, että vinkkasit siitä Ruusun nimestä. Olen nyt puolivälissä kirjaa. Täytyy sanoa, että on kyllä koukuttava tarina. Tänään jäi tiskitkin tiskaamatta, koska en malttanut laskea kirjaa käsistäni. Tuskin olisin alkanut lukemaan tätä ilman suositteluasi:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ihanaa Sari, kun kerrot mitä mieltä olet. Koukussa olin minäkn. Umberto Ecolta olen muutakin aikonut lukea. Nyt etsin Saramagoan kirjaa Kertomus sokeudesta. En ole löytänyt kirjakaupoista enkä kirppiksiltä. Antikvariaatista yritin, mutta niin yritti antikvariaatin mieskin. Vei minut loukkoihin tutkimaan kirjojaan ja kävi persuksia hivelemään ja kiinni. Toisten en sinne kirjakauppaan mene, vaikka miesparka naista tarvitsikin yksinäisyyttä helpottamaan. Äkkiä karkasin ulos ja olin ostanut Peggy Guggenheimista kertovan kirjan. Pitää hakea Saramago varmaan kirjastosta.

Oletko muuten lukenut Villijoutsenet. Kiinalaisen kirjoittama ja koukuttava kuin mikä. Suosittelen seuraavaksi. Minulla kaks niitä, mutta miten saisit sen minulta?
http://www.adlibris.com/fi/kirja/villijoutsenet-97...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Olen divarissa nähnyt sen Villijoutsenet-kirjan, mutta en ole hoksannut ostaa. Sähköpostiosoitteeni on profiilitekstini lopussa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Suosittelen sinulle Isabel Allenden Henkien taloa ja Alice Hoffmanin Punaista puutarhaa ellet ole jo lukenut. Historiallisia kirjoja molemmat.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #52

Isabel Allenden olen lukenut, mutta en Hoffmanin Punaista puutarhaa. Henkien talo oli koskettava. Kiitos vinkeistä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #53

Alice Hoffman on muutenkin hyvä kirjailija. Noitasisarista on tehty elokuva Lumotut sisaret, mutta leffa on surkea. Leffan perusteella ei kannta tehdä johtopäätöksia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #54

Siis jotain magiaan liittyvääkö?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #56

Arvostelu antoi hyvän kuvan ja herätti kiinnostusta, vaikka tuontyyppisen kirjallisuuden aika oli joskus kauan sitten.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #56

Arvostelu antoi hyvän kuvan ja herätti kiinnostusta, vaikka tuontyyppisen kirjallisuuden aika oli joskus kauan sitten.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa