*

ILgron11

Jeesus, Rooman imperiumin kansalainen

 • Roomalaisten jälkiä Jordaniassa.
  Roomalaisten jälkiä Jordaniassa.
 • Askeettista elämää, aasin mentäviä ympäristöjä
  Askeettista elämää, aasin mentäviä ympäristöjä
 • Roomalaisen taistelijan asu
  Roomalaisen taistelijan asu
 • Taisteluareena
  Taisteluareena
 • Roomalaisten kivipäällysteinen katu Jordaniassa
  Roomalaisten kivipäällysteinen katu Jordaniassa
 • Muutama vuosituhat sitten rakennettu, kestäneet maanjäristyksetkin
  Muutama vuosituhat sitten rakennettu, kestäneet maanjäristyksetkin

Hiljainen viikko panee miettimään historiallisia tapahtumia.  Erityisesti ajatukset uppoavat kristillisyyteen, johon liittyy  niin hyvää kuin pahaakin.  Kiirastorstain Iltalehteen oli poimittu kertomuksia uskontojen uhreista. Esille tuli uskonlahkojen vastenmielisiä ja epäinhimillisiä piirteitä. Lahkoon kuuluvat voivat kiusata ja tuottaa elinikäiset traumat erityisesti läheiselleen, joka syystä tai toisesta haluaa eroon lahkosta.

 

History channelin (HD)  dokumenteissa on ollut viime aikoina Jeesuksen ajan roomalaisuudesta ja sen vaikutuksista  Jerusalemin alueelle. Pääsiäinen oli juutalaisten juhla, jota vietettiin juutalaisten Egyptistä vapautumisen muistoksi.  Roomassa saakka tiedettiin, että Jerusalemin ympäristössä oli odotettavissa rettelöintiä tämän juhlan aikaan, niihin oli varauduttu huomattavan ison sotilaiden määrän avulla.  Juutalaisten juhlat eivät roomalaisille sopineet.  Juutalaiset lait ja Rooman lait olivat yhteen sovittamattomia. Jeesuksen ei sanottu kunnioittavan kumpiakaan. Häntä pidettiin toisinajattelijana tai jopa kapinallisena. Hän oli myös tuonut julkisesti esille poikkeavia ajatuksiaan. Jeesus opetuslapsineen  ja poikkeavine oppeineen osoittautui näin  aikalaisilleen pelottavana radikaalina. Hänhän kuvaili ihmisille minkälainen olisi uusi valtakunta ja sen johtajat,  joihin hän itsekin kuului. Hän  uhkasi puheillaan valtaapitäviä?

 

Lukemattomat taiteilijat  ympäri maailmaa ovat saaneet innoituksen  tuon ajan  historiallisten tapahtumien kuvaamisesta taideteoksissaan. HD:n ajankuviin olikin yhdistetty  taidetta, tieteellistä tietoa, kuvia nykypäivästä ja menneiltä ajoilta ja näin saatu historiallisista elokuvista  erittäin vaikuttavia. Ne pyrkivät rakentamaan myös uskottavia selityksiä menneille tapahtumille.

 

Alkuaikojen jälkeen kristillisyys levisi kulovalkean tavoin maailmalla.  Siihen ei tarvittu internettiä eikä minkäänlaista mediaseksikkyyttä. Jeesuksen opit ovat vaikuttaneet enemmän maailmaan kuin mitkään muut opit. Toki vaikuttamisesta, ainakin sen sisällöstä, voi olla montaa mieltä. Iltalehden mukaan tutkimus paljasti suomalaisten kuulumisen kirkkoon olevan tapakristillisyyttä. Kristillisyyden levitessä on syntynyt lukemattomia tulkintoja  ja muodostunut  uskonliikkeitä, joilla on omat painotuksensa opeissaan.

 

On löytynyt myös kertomuksia, joita ei ole hyväksytty Raamattuun/ Uuteen testamenttiin. Tuomas, yksi apostoleista on myöhemmin löytyneen Tuomaksen evankeliumin kirjoittaja. Häntä  ortodoksit vierastivat.  Evankeliumi  oli  pitkään kadoksissa, mutta on löydyttyään päätynyt tutkimusten kohteeksi.  Tuomas on  henkilönä kriittisempi, epäileväinen ja todisteita vaativa, mistä tulee sanonta ”epäilevä Tuoma”.  On mahdollista ja jopa odotetaan, että vieläkin löytyy uusia ennen tutkimattomia kirjoituksia, jotka liittyvät kristillisyyden alkuaikoihin.  Sellainen voisi olla vaikkapa Jeesuksen puheet, itse kirjoitetut.

 

Mutta voisiko Torinon käärinliina kätkeä tietoja Jeesuksen elämästä? Sellaisen kuvan HD pyrki katsojalle antamaan. Näin tarjoillaan  fantasiaa ihmisille, jotka ovat sitä valmiit ottamaan vastaan.

 

Rooman valtava imperiumi tuhoutui muun muassa taloudellisiin vaikeuksiin ja  rappioon mutta kristillisyys  on yhä voimissaan ja vaikutta Roomassakin, jonne sitä ei alun perin oltu valmiita edes hyväksymään.  Rooma ottaa tänä päivänä pääsiäisestä kaiken taloudellisen hyödyn, mitä on saatavissa.

 

http://www.fulldocumentary.net/religion/default.asp?action=listing&id=1548

 

 http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Empire

 

 http://fi.wikipedia.org/wiki/Pesah

 

 https://books.google.fi/books?id=4pifdYcwcbcC&pg=PR5&lpg=PR5&dq=Thomas+gospel+suomeksi&source=bl&ots=MW44-psOPd&sig=0hn4uZe9HbevVX43_KE9l3D5c60&hl=fi&sa=X&ei=JxsdVc28MoGQsgGpq4HgAg&ved=0CDwQ6AEwBA#v=onepage&q=Thomas%20gospel%20suomeksi&f=false

 

 http://fi.wikipedia.org/wiki/Tuomas_(apostoli)

 

http://www.buzzinrome.com/2015/03/30/easter-2015-in-rome-religious-celebrations-events-and-special-food/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Ihmeellisellä tavalla ovat opit yleensäkin levinneet ihmisten keskuudessa. Raamatun kertomukset ovat oman aikansa kerrontaa ja ihmiset kertovat niissä omia näkemyksiään. Pyhää on tietenkin jo kirjan pitkä ikä.

Samalla tavalla taitavien ihmisten kerrontaa mystisen 2000-luvun tienoilla tuotetaan runsaasti. Voitaisiin joskus muutaman sadan vuoden kuluttua ihmetellä, kun löytyy niin hieno vanha blogikirjoitus 2015-vuodelta?!?! Kannattaa printata ja piilottaa.

Blogijutun valokuvat ovat upeita!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos! Kuvat ovat matkalla otettuja. Matkaseurueen kuvista tehtiin kirjakin. Siellä on mukana minunkin otoksiani. Noista kuvista osa on mieheni ottamia.
Kuvaaminen on niin haastavaa. Tuo matka paljasti aika paljon historiaa. Professori Jaakko Frösen oli matkanjohtaja ja saimme tietoa melkoisen määrän. Kannatti kokea kaikki se mitä oli koettavissa.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset