ILgron11

Riippakuusen juurella

 • Riippakuusen juurella vanha öljytynnyri
  Riippakuusen juurella vanha öljytynnyri
 • Riippakuusen oksa
  Riippakuusen oksa
 • Nuoremman puun riippaoksa
  Nuoremman puun riippaoksa
 • Kiipeisitkö näillä oksilla
  Kiipeisitkö näillä oksilla
 • Nuorempi puu
  Nuorempi puu

Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto.  Tuon sananlaskun kuulin lapsena monesti,  ja sillä lie monta merkitystä.  Se on aikanaan kuvannut  kodin henkistä  perintöä.  Siihen liitän myös kuuliaisuuden ja tottelevaisuuden ja uskollisuuden esivallalle.  Kotonani kunnioitettiin puita ja se perintö on säilynyt. Ei niitä ole syytä  turhaan tuhota.

 

Tämä liittyy myös alun sananlaskuun ja  tuntuu sopivan pihamme isoon erikoiseen kuuseen.  Sen alla olisi hyvä yöpyä. Se tarjoaisi sateensuojan. Tuo sananlasku tarkoittaa jollekin väliaikaista yöpymispaikkaa eräretkellä. Mutta onko puilla muutakin merkitystä, miksi niihin liitetään myös henkimaailmaa kuten tässä kuusen haltijalta olisi  pyydettävä nöyrästi lupa yöpymiseen.

 

Nuori  puutarhan harrastaja esitteli jossakin mediassa vuosia sitten erikoisten kasviensa kokoelmaa. Puu, joka jäi siitä esittelystä erityisesti mieleen oli riippakuusi.  Ohjelma on aina välillä tullut mieleeni.  Tartuin näin lopulta aiheeseen. Pihallamme kukoistaa valtava riippakuusi. Lisäksi on muutama puun jälkeläinen.

 

Kävin eilen mittaamassa  ympärysmitan ja se on 2,38 metriä. Kuusi on hyvin oksainen, joten siitä olisi vaikka kiipeämispuuksi. Se on myös kaksihaarainen, sillä vuosia sitten tuuli katkaisi sen latvan, ja puu kasvatti nopeasti kaksi tilalle.  Harvoin näkee yhä tukevaa, pitkää ja voimakkaan näköistä kuusta. Metsässä vaeltaessani en näitä ole nähnyt.

 

Kuusen oksat riippuvat rentoina alas vaakasuorista pääoksista. Riippakuusta on sanottu kampakuusen äärimuodoksi, mutta kampakuusesta sen erottaa sivuoksien rentous ja pituus. Riippakuusi ei ole kovin yleinen edes Suomen eteläosissa, joka lienee sen pääasiallisin esiintymisalue.

 

http://www.metla.fi/julkaisut/mt/670/pa-vimin.htm

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muistaakseni tuota sananlaskua käytettiin myös suomettuneisuuden aikana perustelemaan "Paasikiven-Kekkosen ulkopoliiittista linjaa".

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa