ILgron11

Hyötynaavat paranee flunssat ja haavat

 • Naavoistako ravintoa
  Naavoistako ravintoa
 • Naavoja tarjottimella
  Naavoja tarjottimella
 • Kuusen oksien kätkössä naavoja
  Kuusen oksien kätkössä naavoja
 • Puuntuhoajan jälkiä
  Puuntuhoajan jälkiä
 • Valoisa aamu metsässä
  Valoisa aamu metsässä
 • Sammalikon keskellä
  Sammalikon keskellä
 • Kannolla sammalta ja jäkälää
  Kannolla sammalta ja jäkälää
 • Naavainen puu
  Naavainen puu

Puissa esiintyvien naavojen sanotaan osoittavan ilman olevan puhdasta. Aamuisessa metsässä heräsi epäilys pitääkö sellainen paikkansa. Löysin metsästä kuusia, jotka ovat saaneet naavapeitteen kaikille oksilleen ja jokunen kuollut pystyyn. Näky oli aavemainen. Nävertäjätkin ovat tehneet kaiverruksia kuorten alle. Voisiko naava  olla puulle vahingollinen?

 

Naava on jäkälää, joksi sanotaan  sienen ja levän yhdistelmää. Siinä kumpikin osapuoli hyödyttää toistaan. Naavat ovat näöltään erilaisia kuin muut jäkälät. Naava on kuin vanhan ukon partakarvoista muodostunutta harjaamatonta takkua puun oksilla. Naavoilla on hauskoja nimiä: Tupsunaava, tukkanaava, riippunaava, korpiluppo. Luppoja on useita erilaisia ja nimisiä kuten tupsuluppo ja tummaluppo valistaa Jouko Rikkisen Jäkälät ja sammalet Suomen luonnossa kirja (Otava 2008).Naavoja on kirjan mukaan yli 400 lajia. Saman puun lie valloittanut useakin laji, kilpailevatko naavat  keskenään vai aina vain pelkkää symbioosiako kaikkien välillä? Liekö joku niistä haitallinen puun terveydelle vai muuallako syy puukuolemiin?

 

Naavoista on myös hyötykäyttöön. Niitä  on käytetty myös antibioottien tapaan, sillä niissä on antibioottisia aineita. Niitä käytettiin haavojen hoitoon, ennen kuin antibiootteja oli edes keksitty. Jopa akvaariokalojen tulehdusten torjunnassa niistä on apua.  Missä muodossa tätä lääkettä olisi kaloille hyvä antaa?  

 

Onko metsissämme luonnon lääkevarasto, jota tulemme vielä tarvitsemaan ja pystyisimme hyödyntämään? Naavaekstraktia voi itse valmistaa. Naava upotetaan alkoholiin, Se liuottaan kuudessa viikossa kannen alla kasvista jotain, ainakin komean ruskea-oranssin väri ekstraktiin tai tinktuuraan.  Sitä nautitaan lääkkeen lailla flunssan uhatessa.

 

Naavoista olisi myös ravinnoksi, sillä kaikki on syötävää ja ainakinn C-vitamiineja. Uskaltaisiko niitä kokeilla omassa keittiössä? Olisiko jo valmiita reseptejä? 

 

Kirjastani ei löydy suoraa vastausta  siihen  osoittavatko naavat ilman olevan puhdasta ja miksi naavoja on joissakin puissa paljon?  Kirjassa sanotaan, että jäkälät ottavat ravinteet ja veden  suoraan ulkopintansa läpi ja ovat  siksi alttiita ilman ja veden epäpuhtauksille.  Naavat kuten jäkälät ja sammaleetkin ovat nirsoja ravinnon suhteen.  Ilma lie tuossa metsässä puhdasta, mutta ovatko leudot talvet ovat tehneet naavojen  kasvun mahdolliseksi? Talvi ei ole ehkä juurikaan keskeyttänyt kasvua ja kesätkin ovat olleet suosiollisia, mutta kuoleeko puut oksat  vallanneisiin naavastoihin vai onko kuolinsyy jossain muualla?

 

Liekö naavojen runsas kasvu vain paikallinen ilmiö vai onko muuallakin havaittu vahvoja, tavallisuudesta poikkeavan runsaita naavakasvustoja?  Mitä niistä sanovat ne, jotka työkseen  ja harrastuksenaan seuraavat metsien tapahtumia?  Mitä tällainen  ilmiö, jos se on yleisempikin, voisi  kertoa  meille luonnon tilasta?

 

http://www.methowvalleyherbs.com/2013/11/usnea-herb.html

http://www.eattheweeds.com/usnea-food-and-pharmacy-lichen/

http://www.susunweed.com/An_Article_wisewoman3d.htm

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Akvariokalan voi kylvettää naavavedessä, tai sitten naavateetä voi lisätä tippoina akvaarioveteen ja katsoa miten kaloille käy. Itse suosittelisin "homehtuneen" kalan kylvettämistä erikseen naavateessä, mutta alan liikkeissä on kyllä sellaiset tutkitut rohdot ja ohjeet olemassa. Mutta jos haluaa kokeilla "eläinkokeita" itse niin jokainen katsokoon kohdaltansa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

En heti kalliisiin isoihin kiekkokaloihin kokeilisi. Tuntuvat olevan aika herkkiä, mutta mistä kaiken tietää ennen kuin kokeilee.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos kalat ovat terveitä eikä ole mitään tarvettakaan, jos ovat sairaita niin vaivainen kaikki konstit koittelee.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Aina välillähän niitä sairastuu, mutta kyllähän se eläinkauppa osaa auttaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Kuten kirjoitinkin kaupasta saa valmiita aineita, mutta jos naavan voimaan uskoo niin...

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa