ILgron11

Muutoksen sytytyslangat

  • Ihminen ja maapallokin muutoksessa
    Ihminen ja maapallokin muutoksessa

Krista Pahkin väittelee metsäteollisuuden muutoksista. Laaja aineisto koostuu vuosina 1986–2009 kerätyistä kyselytiedoista sekä organisaatiokohtaisista ja kansallisista rekisteriaineistoista.  http://www.ttl.fi/fi/uutiset/Sivut/tyohyvinvointi_heikkenee_muutoksissa_Krista_Pahkin_vaitos_Helsingin_yliopisto_11-3-2015.aspx

 

Tutkittu tieto on arvokasta. Tarinat ovat oma lukunsa. Olen sellaisen kirjoittanut. Tuossa alempana on ylhäältä alas tapahtuvasta muutossuunnittelusta ja –ajatuksen eteenpäin viemisestä yksi kapea näkökulma tarinan muodossa. Otsikoksi olen laittanut saman kuin tähän blogiinkin: Muutoksen  sytytyslangat

 

 

Työviikko alkaa. Irenen tietokoneelta löytyy  Terveen elämän instituutin jakamaa muutoksen liturgiaa. Muutosviestiä toistetaan, jotta jokainen johtaja ja esimies lopulta  itsekin kykenisi osoittamaan uskoaan muutoksen välttämättömyyteen  ja osaisi samat teesit, joita ylin johtaja haluaa heidän esittävän.  Ajatusten muokkaamiseen käytetään  tietokoneviestien lisäksi jatkuvasti myös erikoiskoulutettuja konsultteja.

 

Aivopesuihin erikoistuneet konsultit, mies ja nainen kolmenkymmenen kieppeillä, levittelevät  osallistujien ipadeille kuvia, joista pyytävät etsimään ensin yhden, joka vastaa menossa olevaa muutosta. Irene poimii nopeasti kuvan maapallon pinnalla yksin seisovasta pikkuprinssistä. Pikkuprinssi on aidannut alueen, jossa on kuvun alla suojassa kukka, ja  lisäksi ranskankielistä tekstiä. Irene tulkitsee tekstiä: " Todella tärkeät asiat ovat kätkössä. Niitä ei heti huomaa."  Muutos, jota ollaan tekemässä, on isompi asia kuin mitä kukaan vielä tajuaakaan. 

Konsultit pyytävät seuraavaksi:
 

  • etsikää pari, jolle kerrotte kuvistanne.


Irenen viereen ilmaantuu johtajista ylin. Hänen kuvassaan on poikavauva, rusetti kaulassa ja tutti suussa. Vauva räpyttelee sinisiä, viattomia silmiään. Kuvassa on teksti: You turn me on.

Irene ymmärtää heti. Hän tokaisee häpissään :
 

  • ohoh.

 

Selostukseksi hän saa :
 

  • miehet ovat ikuisia pikkupoikia.

 

Irene ei sano mitään, mutta mieleen jää pyörimään: Iso ja  pikkupoika samoissa housuissa. Mitä kaikkea  onkaan tapahtumassa? Sitä tuskin tuo mieskään osaa täydellisesti sanoiksi pukea.  Näyttää olevan ihan muuta mielessä.

 

Sitten konsulttien kehotuksesta etsitään toinen kuva. Irene löytää Helen Schjerfbeckin oman kuvan. Siinä taiteilija näyttää  ikääntyvältä,  ilme on hieman synkkä. Tunnelma on vähän kuin Rovaniemellä saksalaisten hävityksen aikoihin.  

Sitten olisi valittava kolmas kuva, joka kertoo tilanteesta vuoden kuluttua muutoksesta.

Irene poimii auton, jossa on tekstinä: "Just divorced". Toinenkin olisi halunnut saman, mutta lupa kuvaan on vain yhdellä. Irene oli nopeampi.
 

Aivopesuleikin lopussa paras muutostilanne nostetaan kaikkien nähtäväksi ja kuultavaksi. Siinä kuvassa on kaksi ihmistä toinen heikkonäköinen ja toinen sokea.

  • henkilöt kuvaavat sitä, että on vaikea nähdä minne olemme menossa. Mehän olemme tulevaisuussokeita. 

 

Jokaisen odotetaan sanovan vielä jokin muutokseen liittyvä viisas ajatus. Irenen sanoo

  • uusiin tehtäviin, aktiivisesti.

 

Irene ei voi sanoa mitä ihan oikeasti ajattelee. Niitä tuntemuksia ja sitä epävarmuutta ei olisi lupa tuodakaan esille.  Epävarmuus polttaa jäsenissä. Selkä on kuin tulessa.

 

Seuraavana päivänä  Irene yrittää löytää avaintaan märästä laukusta, joka kastui, kun vesipullo oli huonosti suljettu. Laukkuun sulaneet pastillit sotkevat kädet. Tunnustelussa käteen tarttuu märkä paperinenäliina. Inhottaa. Irene pääsen rappuun, ja työkaverin huoneeseen.  Työkaverilla on varalasit silmillä, mukaan oli tullut kotoa tyhjä silmälasikotelo. He ovat eilisestä ymmällään, kokevat olevansa epämiellyttävässä tilanteessa. Viidestä kuluneesta vuodesta neljä on mennyt painimiseen organisaatio-ongelmien kanssa. Sähläykseen ja ongelmiin hukkuu jatkuvasti energiaa oikealta työltä.

 

Taaskin muutoskastetta ovat imeneet itseensä  vain harvat. Suurin osa työntekijöistä on jäänyt paitsi.  Poissa olleet saavat jäädä sen varaan mitä heille satutaan kertomaan. Ehkä monellekin jää kertomatta  missä nyt mennään. Sellainen synnyttää  ainekset huhuihin ja huhujen lieskoilla on tapana levitä. Epämääräisesti syötetyt  tiedon muruset taas  yhtyvät kuvitteluun ja synnyttävät pelon siemenet. Pelosta kasvaa  epävarmuus.  Sellaisen hillitsemiseen  ja hallitsemiseen eivät edes johdon  taholta  tulevat sähköpostiviestit auta.

 

Irene etsii työpisteeseensä päästyään työpaikkailmoituksen, jos vaikka  työpaikka menisi vaihtoon. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tarinapa ei paljasstu faktojen takaa. Muutoksesta työpaikallahan on tarinassakin kyse.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa