ILgron11

Kieltolakeja ja kahvia

  • Pauligin julkaisema kirja. Hyviä ohjeita kahvin juojille. Gustav Paulig syntyi Lyypekissä 1850. Hän tuli Suomeen 1871. Hän aloitti Nokia-yhtiössä konttoristina.
    Pauligin julkaisema kirja. Hyviä ohjeita kahvin juojille. Gustav Paulig syntyi Lyypekissä 1850. Hän tuli Suomeen 1871. Hän aloitti Nokia-yhtiössä konttoristina.

Kahvi ja alkoholi ovat pitkään olleet kieltolakien ja kiistojen kohteita. Kahvi  on lopulta vapautettu. Alkoholi on yhä kiistanalainen, nyt kiellettyä on mainonta.

Kaikki, mitä kahvista kerrotaan, ei lie  totta. Liekö  tämäkään: mutama vainottu munkki keksi kahvipapujen ihmeellisen vaikutuksen pakomatkallaan Abessiniaan kolmannella vuosisadalla.

Aluksi kahvipavuista valmistettiin paksua suklaantapaista keittoa. Juomaksi se muuttui vasta Arabiassa, jossa muhamettilaiset käyttivät sitä kielletyn viinin sijasta. Siellä kahvin  viljely ja juonti levisivät  1300-1400 luvulla. Samalla, kun kahvinjuoti levisi, se päätyi myös ankaran vastustuksen kohteeksi. Mekassa kiellettiin kahvinjuonti, koska sen  sanottiin olevan ruumiille ja sielulle vahingollista.  Kun kahvi kiellettiin poltettiin kaikki kahvin varastotilat, ja kahvilat hävitettiin. Kahvikielto kuitenkin kumottiin pian sultaani Selimin toimesta.

Eurooppaan kahvi lie tullut 1500-luvulla, ehkä jopa aiemmin. Venetsian papisto tuomitsi kahvin aluksi ”Saatanan kitkeränä keksintönä”, mutta paavi Klemens VIII antoi juomalle hyväksyntänsä maistettuaan sitä. Hänestä oli väärin, että pakanat saisivat nauttia sitä. Niinpä hän halusi tehdä siitä kristittyjen juoman ja puijata Saatanaa.

1700-luvun alussa kahvia juotiin jo Suomessa ja siitä tuli kiistojen aihe. 22.03.1905 Kauppalehti no 12B kirjoitti näin: Vuoden 1756 myrskyisillä valtiopäivillä sai talonpoikaissääty aikaan kahvinkiellon kostoksi muille säädyille, jotka olivat kieltäneet talonpojilta vapaan viinanpolton.

Kahvikielto uusittiin vielä 1766. Kun kahvinjuonti edelleen jatkui ja suuria määriä kahvia tuotiin luvattomasti maahan myönnettiin kahvintuonti luvalliseksi tullia vastaan vuonna 1769.

Kustaa IV Adolfin holhoojahallitus vuonna 1792 kielsi kahvin tuonnin ja kahvin hautajaisia vietettiin eri puolilla maata suurena surupäivänä ja lukuisia hullunkurisia  kahvilauluja levitettiin sen johdosta.  Tässä Lienan kahvilaulu – Kainulainen (1874-1945): https://www.youtube.com/watch?v=SoqaSmlfF98  Riena- ja muita lauluja lie säilynyt enemmänkin.

1796 myönnettiin jälleen kahvin maahantuonti. 1799 kahvi taas kiellettiin,  ja  sai taas luvalla olla nautinta-aineena 1802-1817. Sitten viides  syyskuuta vuonna 1882 se  vielä kerran kiellettiin.  Sen jälkeen kahvia on voinut vapaasti nauttia silloin, kun sitä on ollut saatavilla.

Isoäitini eläessä kahvi keitettiin  puuhellalla. Kahvi saatettiin jauhaa itse tai ostaa valmiiksi jauhettuna. Kahvin jauhaminen kotona on taas yleistynyt. Se miten kahvi ennen juotiin ei sentään ole.  Kahvi kaadettiin kupin aluslautaselle, sitten sokeri  huultensa väliin ja lautanen huulille.  Imaisu ja  kahvia lautaselta sokerin läpi. Se oli näky.

Kahvi on suosikkijuoma. Iltajuomaksi siitä ei ole, kun se virkistää ja voi heikentää yöunet. Kahvi ei ole lasten juoma kuten minulle  aikanaan. Pullaa, maitoa ja sokeria kahviin ja siinä oli  lapsen aamiainen.  Monelle kahvi on melkoinen hifistelyn juoma. Mitä kahvia juot? Laatuja on paljon. Kotimaisia nimiä ei kahveille enää juuri ole. Latte, macciato, cappuccino ja espresso ovat kotoutuneet maailmalta. Osaatko tai osaako laitteesi valmistaa niitä oikealla tavalla?   

 Mihin aikaan mitäkin kahvia pitäisi nauttia, lienee makuasia enemmän kuin meille vakiintunut käytäntö.

Päiväni ei lähde kunnolla alkuun ilman kahvikupillista, kahvi maidolla ilman sokeria.  Riippuvuushan siihen on tullut. Joskus on lämpimikseen kiva nauttia myös Iriscoffeeta. Kahvia, jossa on fariinisokeria hiukan viskiä ja pinnalla kermavaahtoa. Yksityishenkilö alkoholin mainontakielto ei sentään koske, mutta onko tässä mainontakiellossa mitään järkeä? Kieltolaeilla on tehty ja tehdään yhä kiusaa.

http://digi.lib.helsinki.fi/sanomalehti/binding/715335?term=kahwinkielto#?page=3

http://digi.lib.helsinki.fi/sanomalehti/binding/658199?term=kahvinkiellon&term=kahvinkieltoon&term=Kahvinkielto#?page=2

http://www.valvira.fi/valvira/ajankohtaista/alkoholin_mainontakielto_ei_rajoita_yksityishenkilon_sananvapautta

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kahvista pääsin eroon ja nyt olen tyytyväisempi kuin koskaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Riippuvuutta se saa aikaan, mutta mitä muuta pahaa siinä sitten olisi? Irrottautuminen kyllä tietää päänsärkyä. Olen joskus huomannut, kun ei pitkään aikaa tankkausta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo "mitä muuta pahaa siinä sitten olisi" on hyvä kysymys, sillä usein verrataan erilaisia aineita pelkästään niiden riippuvuusvaikutusta silmällä pitäen. Joissain selvityksissä todetaan esimerkiksi, että tupakan nikotiini aiheuttaa voimakkaammaan riippuvuuden kuin alkoholi, kannabis tai jopa heroiini.

Kahvi kuuluu sellaisiin riippuvuutta aiheuttaviin nautintoaineisiin, jotka eivät aiheuta sosiaalisia ongelmia eikä juuri terveyteen liittyviäkään. Nikotiini puolestaan saattaa aiheuttaa terveysongelmia johtuen sen nauttimisesta savumuodossa, jolloin ihminen imee sisäänsä tervaa, häkää ja erilaisia karsinogeenisia aineksia. Sosiaaliset ongelmat sen sijaan jäävät vähäisiksi, jos noudattaa voimassa olevia tupakanpolton rajoituksia.

Valtaosa muista riippuvuutta aiheuttavista aineista ovat sellaisia, että niillä on pitempään väärinkäytettynä merkittävä vaikutus koko elämänhallintaan ja siksi niitä ei pitäisi verrata esimerkiksi edellä mainittuihin aineisiin pelkästään riippuvuusulottuvuutta tarkastellen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

Tupakka jopa yhdistää ihmisiä. Miten paljon keskustelua tupakkapaikoilla onkaan? Enemmän ehkä kuin monessa muussa paikassa. Yksi hyöty tupakasa on löytynyt sen on todettu eräissä lääketieteellisissä tutkimuksissa ehkäisevän parkinsonin tautia. Mikä lie se vaikuttava aine silloin. En silti puolusta sitä johtuen sen isoista ja tunnetuista haitoista.

Kahvi nostaa pahaa kolesterolia. Se on haitta, josta vähemmän puhutaan.Olen tietoinen, mutta silti juon sitä. Näinhän moni tekee muidenkin nautinta-aineiden suhteen. Tiedetään, tiedetään paljon, mutta ei se minua koske. Eikö vaan?

Se mitä en aiemmin tiennyt oli komiteamietintö vuodelta 1884 kahvin aiheuttamista sairauksista. Mistähän sen löytäisi?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

1600-luvulla kiersi talosta taloon Suomessa valtion kahvinhaistajaviranomaisia, joiden tehtävänä oli vahtia, ettei tuota kiellettyä huumetta käytettäisi. Koska kahvi ei silloin ollut aivan joka talon jokapäiväistä herkkua, niin tuollainen lainsäädäntö ja valvontamenettely lienee aiheuttanut valtaosalle kansaa ymmärryksen siitä, että kyseessä on todella vaarallinen juoma.

Marraskuussa soi ovikello erään tuttavani kerrostaloasunnossa eräänä iltana ja eteiseen tunki lupaa kysymättä kaksi nuorta konstaapelia haistelemaan ilmaa. Joku talon asukkaista oli hälyttänyt poliisit tutkimaan havaittuaan kannabiksen hajua rappukäytävässä ja jostain syystä poliisit epäilivät juuri kyseistä asuntoa.

Mitään ei kuitenkaan löytynyt sieltä eikä koko rapusta, vaan kyseessä oli aiheeton hälytys. Kun ajattelee kuinka pienillä resursseilla poliisi toimii pyrkiessään turvaamaan kansalaistensa turvallisuutta ja ratkomaan rikoksia, niin tuntuu oudolta, että tällaiseen on vielä voimavaroja. Minulle tuli tuosta tapauksesta mieleeni lähinnä juuri ne keskiajan kahvinhaistajat.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Mistä moisen tiedon löysitkään. Aikamoista ajojahtia on ollut ja 1600-luvullako täällä. Silloin tieto. että kahvi tuli pohjolaan 1700-luvulla on väärä.

Poliisilla on niukat resurssit, joten eivät joka lähtöön ehdi. Onko talossa joku, olla on enmmän vaikutusvaltaa kuin muilla vai sattuiko mahdollisesti olemaan hiukan hiljaisempi hetki poliisillakin. Helsingissä tuskin näin kävisi elleivät huumeet ole juuri nyt se ykkönen?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Otan kantaa Juhan kommenttiin ja samalla Irjan vastaukseen. Kahvin riippuvuus ei ole minusta haitta, tai on, mutta erillainen riippuvuus kun näissä kommenteissa mainitaan.

Esimerkiksi nälän tunne on aivan erilainen kuin kahvia ryystävällä. Messuilla ei ole pakottavaa tarvetta pysähty kahville. Aamupala riittää ruokatunnille saakka, eikä ole minkäänlaista himoa kahvitunnilla pistää suuhunsa mitään. Pelkkä vesikin riittää sammuttamaan janon.

Tupakanpolton lopettaminen vapautti siitä, että ei tarvitse enää illalla varmistaa, että aamulla on tupakkaa jäljellä.

Kahvin lopettaminen vapautti paljon enemmän, ei tarvitse odottaa kahvituntia, eikä saa enää traumoja kävellessään kahvilan ohitse.

Teetä en ottanut korvikkeeksi, vaikka teetä jounkin jonkun verran, juon vettä mehua tai teetä, mutta en niin orjallisesti kuin kahvin kanssa oli. Työpäivä lähtee käyntiin vaikka ei kahvia heti ensimmäiseksi tuoda eteen.

Muistan ne ajat jolloin kahvi merkitsi aika paljonkin, mutta en vaihtaisi siihen aikaan takaisin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Liekä eri ihmisillä tuokin himo erilaisin korostuksin. Minulla ei noin kovaa tarvetta ole koskaan ollut. Kahvilan ohi voin hyvin kävellä. Kahtitaukoa en ole koskaan odottanut, sillä työpaikalla en sellaisia pitänyt. Kahvikuppi, piskuinen sellainen oli työpöydälläni ja muutaman kerran päivässä sen täytin, riitti.

Tupakanhimoo tuon kahvinhimosi rinnastaisin vahvasti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä en sanoisi himosta vaan pitäisin enemmän kiinni tavasta. Ihminen on tapojensa orja, sinullekin nuo omat tapasi merkitsevät enemmän. Kuka mihinkin tottuu, se että nautintoaine on siinä yksi osapuoli on tietysti osaksi sitä himoa, mutta himon kun jättää pois jää tapakin pois tai toisinpäin.

Ei minua tupakka ikinä oikeasti himottanut, ehkä loppuvuosina. Se oli myös enemmän kaveripiirin sanelemaa, kun kaikki polttivat vieressä ei ollut oikeata tapaa olla polttamatta. Sitten kun alkoi oma perhe-elämä tupakka oli suhteellisen helppo jättää pois. Ei helppo, mutta ei mahdoton, eli suhteellisen helppo, koska henki ei mennyt;)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Tavat ja tottumuksetistuvat melkoisen tiukassa. Olen huomannut. Tupakoitsijallakin ne ovat osa vieroitusongelmia.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuosta muistui mieleeni erään entisen kurssikaverini kertomus. Kaverin äiti oli aina tiukkana siitä, että kylässä saa ottaa vain yhden leivonnaisen kahvikuppia kohti. Kaveri oli kylässä tädillään, jonka pöytä notkui herkkuja. Pikkulikka joi viisi kuppia kahvia, että sai maistaa kaikkia pöydän antimia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Joissakin perheessä laitettiin rajoja, kaikissa ei. Tuo muisto on ihan mahtavan hauska.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

No olipa täälä mainio ploki ja keskustelut aivan mainioita kans. Mie aloin juohmaan kahvia varsinaisesti, pittääpä miettiä jaa on ehkä 15 vuotta sitte ja nyt rakastan aamukahviani. En juo teetä tai siis vihreää teetä aina termarissa töihin ja reissuun ja pakuritee vaihtoehtona. Mutta aamukahvikoulussa nautiskelen täyellisesti. Illalla ei uni tulis, jos tietäsin, etten aamula sais kahviani. Mullei oo kyllä ees kahvinkeitintä ja siittei viehraat tykkää, on vain luomu-muru-pika-reilunkaupan-pikakahvia Lidlistä! No piti näköhjään selittää koko kahvikulttuurini!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Murukahvia minäkin olen joskus nauttinut. Helppoa valmistaa ja ihan juotavaakin. Sitä taitaa olla myös kofeiinittomana.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Niin just ja olen kyllä aatellu hommata kahvinkeittimen ja jos sen teen, ilmotan tänne sen, kahvi on tärkeä asia näköhjään minun elämässä ja huomenta! t. Hilkkapien ja aamukahvikuppi vieressä!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #15

Hilkka, jos keittimesi jauhaa kahvin, niin on paljon erilaisia papuja valittavana. Arabica on minusta hyvää. Ohhan varmasti paljon muitakin laatuja. Pitäisi varmasti viitsiä kokeilla. Mitään kissan mahan läpi kulkeneita papuja en kyllä haluaisi kokeilla. Sellaisiakin olen jostakin kuullut olevan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Julkkistiedemies Esko Valtaojan parin vuoden takaisessa "Kaiken käsikirjassa" on eräässä alaviitteessä julkaistu myös irish coffeen resepti. Ilman sitä kirja ei tietysti olisikaan otsikkonsa arvoinen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Yleistajuista herkkua kansalle Valtaojalta. Ehkä siihen siksi sopii tuo irkkukahviherkkukin.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa