ILgron11

Taiteilijoita - unohdettuja ja etsittyjä

 • Atte Laitilan luomistyön tulos 30-luvun Pariisista
  Atte Laitilan luomistyön tulos 30-luvun Pariisista
 • Rakentajat
  Rakentajat
 • Kenen signeeraama?
  Kenen signeeraama?
 • Tekijä tuntematon
  Tekijä tuntematon

Löysin joulusiivousta tehdessä elegantin piirroskuvan. Siinä on tuttu ihminen Pariisissa 30-luvulla. Kuvan kääntöpuolella on tekijäksi mainittu Atte Laitila. Niinpä selvitin voisiko noin kaunis lopputulos syntyä muun kuin oikean taitelijan luonnostelemana työnä.

 Tuo pieni pahvinpala nousi arvoonsa, kun kävi vielä ilmi, että Atte Laitila (oik. August Laitila 13. Joulukuuta 1893 – 9. Maaliskuuta 1972) oli  nimekäs ja Suomen ranskalaisimmaksi maalariksi tituleerattu. Hän oli Pariisissa samoissa taiteilijapiireissä kuin Picasso. Hän asui myös Roomassa. Laitila teki korkealaatuisia töitä, joiden aiheina olivat alastomat naiset sekä maisemat. Hänen alastontutkielmat ovat olleet myös haluttuja töitä. Onko Laitila joillekin profiloitunut liikaa alastonkuvien maalariksi? http://www.kotijakeittio.fi/koti-ja-sisustus/vanhat-tavarat/atte-laitilan-akvarellityö

Laitilahan on maalannut myös merkkihenkilöistä muotokuvia. Laitilaa pidettiin huippulahjakkaana, mutta hän on jotenkin jäänyt unholaan.

Tuo löytynyt työ tulee saamaan arvoisensa kehykset.

Atte Laitila oli opiskellut Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1915–1918 (vuodesta 2013 alkaen Taideyliopiston Kuvataideakatemia 2013). Hänellä oli myös melkoiset ulkomaan opinnot: Dresden, Saksa 1919–1920, Académie André Lhote, Pariisi, Ranska 1923 ja 1927–1929, Academia Espanola de Bellas Artes, Rooma, Italia 1924–1925.

Laitilan töitä oli esillä lukuisissa kansainvälisiissä taidenäyttelyissä. Miksi häntä ei täällä ole arvostettu jää kysymyksekseni? Katselin netistä hänen töitään ja sitä vähemmän ymmärrän arvostuksen puutetta.  

Maassamme on ollut ja yhä on monenlaisia taiteilijoita. Toiset tunnetumpia, toiset vähemmän tunnettuja. Osa on jäänyt tuntemattomaksi, eikä  mitään tietoja löydy. Seinällä komeilee taulu, jonka tekijästä kiinnostaisi tietää enemmän. Maalaus on vuodelta 1923. Ehkä tämä maalari ei ole yltänyt matrikkeleihin saakka, ehkä hän on ollut harrastelija, haaveilija ja ehkä häneltä on jäljellä vain tuo yksi työ. Voisi kuitenkin olla toisinkin, mutta kenellä tai missä olisi  tietoa? Tauluun kirjoitettu   nimi on tahriutunut, eikä siitä oikein ota selvää.

Onko seinälläsi, pöytälaatikossasi tai kirjahyllyssäsi tuntemattoman tai tunnetun tekijän töitä tietämättäsi?

Tiedätkö muitakin tuntemattomaksi jääneitä lahjakkaita taiteilijoita?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa