ILgron11

Hautausmaalla muhii vainajienpäivän yllätys

 • Siunattu savuna
  Siunattu savuna
 • Hautakiven vieressä ilmoitus
  Hautakiven vieressä ilmoitus
 • Milloin laitettu? Miten nopeasti toimenpiteitä?
  Milloin laitettu? Miten nopeasti toimenpiteitä?
 • Syksyinen päivä
  Syksyinen päivä
 • Me muistamme heidät
  Me muistamme heidät

En malttanut odottanut vainajienpäivään / pyhäinpäivään 1.11.2014 saakka. Kaunis sää ja hyvä seura sai hieman etuajassa kävelylle hautausmaalle. Hiukan osasin pelätä, sitä mitä sitten näin. Vanhempieni haudalle oli kiinnitettynä lappu, jossa kerrottiin, että hautakivi on vinossa. Sen oli näkyvissä jo kesän alussa. Milloin lie lappu sitten kirjoitettu ja laitettu, sillä se oli ehtinyt saada jo suojakuorensa sisälle kosteutta ja tummia pisteitä. Päiväystä siinä ei ollut.

Viestiä hautaustoimistolta ei ollut kuulunut kotiin kuten toisesta kivestä. Se ei edes ollut vinossa, mutta sen oikaisemista vaadittiin mitä pikimmiten kirjeessä. Oikaisu maksoi melkein 180 euroa. Tuntui ryöstöltä. Nyt sitten onkin samanlainen toimenpide ja maksu taas edessä. Näin joululahjarahat viedään.

Viestissä oli muun lisäksi tämä teksti: "Hautaoikeuden  haltija on lisäksi velvollinen huolehtimaan muistomerkin ja haudan kunnosta. Kirkkoneuvosto voi julistaa hoitamattoman haudan menetetyksi".  Mitä lie tarkoittavat hoitamisella. Vaativatko kohta ostamaan senkin palvelun?

Aikanaan, kun hauta tuli käyttöön, maksettiin koko hallintaoikeuden ajalta. Sen pitäisi jatkua tämän haudan osalta 1.1.2031 saakka. Näinkö oikeus voidaan anastaa? Toimiiko kirkko oikein, onko siitäkin tullut ahne vai onko hautausmaalle syntynyt uudenlaista bisnestä?

Hautausmaalla olikin joka puolella valkoisia viestejä hautojen omistajille. Melko lähelle oli hauta avattu ja äsken oli pidetty hautajaiset.  Oliko siinä tapahtunut jo se, mistä minua viestissä varoitettiin.

Oliko kirje, jota en ollut saanut,  mennyt edesmenneelle veljelleni?  Näinhän voi monellekin käydä ja yllätys voi olla hautausmaalla harvoin vierailevalle sen seurauksena melkoinen. Mikään ei ole ikuista, mutta jotain ikävää  jäi painostavasta viestistä ja tuonpuoleisen rauhankin muuttamisesta rahaksi. En luilleni tule paikkaa pyytämään.  Niin on helpompi. Savuna ilmaan ja tuhkana maahan kuten visiitillä jollekin näytti krematorion suunnasta tulevasta savusta päätellen  käyvän.

Miten pienen eläkkeen varassa oleva maksaa tyyriitä nostokuluja? Olisiko hautakiven pystytykseen edullisempiakin palveluita? Miksi jämäkästi pystyssä olevissa kivissäkin oli lappuja? Aika systemaattiselle tuo toiminta vaikutti. Harva taitaa toisten hautojen päällä ja kivien vieressä tallustella, joten pelko tuollaisesta tapaturmasta hautausmaalla lie sinänsä aiheeton. Kenen vastuulla tapaturman jäljet  olisivat?

Lehtikirjoitusten mukaan näitä vaarallisiksi lueteltuja hautakiviä on lukuisilla hautausmailla. Aiheesta löytyy ainakin yksi  kirjoituskin.  Lehdessä sanotaan, että hautakiviä ei ole alettu kaatamaan, mutta olipa sellaistakin tehty ihan ilmoituksen kanssa. Toista on, kun  tihutyön tekijät häpäisevät hautoja ja kaatavat kiviä. Hautakivien kaataminen oli yllättävän yleistä 1990-luvulla. Usein mediassa oltiin tuomitsemassa saatananpalvojia, vaikka yleensä tekijöiksi paljastuivat ihan tavalliset pussikaljoittelevat nuoret. Nyt siitä on tullut  ihan luvallista toimintaa.

Heräsi vielä ajatus. Kuinka pitkä takuu tuollaisella oikaisulla mahtaa olla?   Joutuuko vielä kerran ennen sopimuksen umpeenmenoa maksamaan jotain? Jos hautakivi ei olisi niin painava, sen voisi itsekin nostaa.

Pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Päivää vietetään tänä vuonna lauantaina 1.11.2014. Muistelun kohteena ovat sekä kaikki kristikunnan marttyyrit että muut kuolleet, lähinnä kuitenkin omat läheiset. Samalla kynttilät sytytetään ja hauta somistetaan talviasuun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Rakkaudeton son tämä kirkko niin ussein, voi voi ja kaiken huipuksi valtio maksaa kirkolle, siis eikös pienet eläkeläisekki maksa veroja nytki, niin sitäpä ei kirkon puolesta puhujat välitä tietää. Hautaustoimi on tuottasa bisnes, jos toelliset tuotot ja kulut laskettaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hilkka niin tuntuu olevan ja nälkä kasvaa syödessä. Lisää rahaa, lisää, vaikka millaisin keinoin. Kuolema maksaa niin kuin elämäkin. Pitääkö kuolemalla ruokkia yhä ahneampia suita? Kyllä minä niitä mummoja ja pappoja ja muitakin säälin, jotka sellaisen lappunäyn kohtaavat läheisensä haudalla.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joo niin mieki säälin ja mie piän moraalittomana, semmosena sieluttomana ja likasena hommana tuommosta lappuaskartelua, sehän on ihan ympäristösaastetta. Ja senhän voi aatella, että sois jotenki pyhää ja arvokasta aluetta koko hautuummaa, mutta kylmää ja kovakourasta son se itte toiminta. Mie liittysin kirkhoon, jossois semmonen pikkunen ilmiö, lempeä ja hyväksyvä ja pappi kyselis, että voisko hän jotenki auttaa minua ja muita, jokkois mukana. Nythän son semmosta virka-aika -bisnestä, oih!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

En kuulu minäkään kirkkoon. Eikä kukaan siellä välitä kuuluuko vai ei paitsi ehkä juuri rahamielessä.
Mietin myös sitä, miksi pitää olla niin raskaita hautakiviä, että menevät kumoon. Muistan ajan, jolloin oli puuristejä. Nehän kestävät sen sopimusajan hyvinkin. Sitten tuli niitä pieniä matalia laattoja. Toki ainahan on ollut Hietaniemen vanhalla hautausmaalla komeita hautamuistomerkkejä. Sielläkin on sukua haudattuna. Hieno paikka vierailla ja mahtavan hienoja ovat muistomerkit, mutta tarvitsevatko kaikki sellaista, kaipaavatko, haluavatko.
Kahden koirani tuhkat on laitettu ison graniittisen kiven juureen lehtikuusen viereen. Hyvä paikka ja sinne mahtuu enemmänkin. Olemmeko eläintä paljon kummempia? Niitäkin on rakastettu aikanaan. Muisto niistäkään ei unohdu.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #4

Kummallisesti pätkii tämä netti. Mistä ihmeestä johtuu? Viekö joku välistä?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #5

Mulla muuten pätkii ja katoilee jopa kommentit tänne, jos kirjotan kotona sen tapletin kans.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Mulla ihan normaalilla Microsoftin kannettavalla tapahtuu näin. Ei ole aiemmin ollut näin tiuhaan katkoksia. Kummallaista. Jossakin on syy. Kaveri sanoi samaa Porin suunnalla. Meillä on jo epäilyksiä kyberhyökkäystäkö, kokeillaanko meillä jotakin? Kuinka moni on samanlaisten ongelmien edessä?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #4

Minun mummon hautahan on sielä lapin erämaahautuummaalla ja siinä on semmonen asia, että se äitin isä meni miihnaan sillon soan lopussa ja se hauattiin sinne ja on reunakivet ja kaikki jako mummo kuoli kymmenien vuosien päästä, mummon nimi kaiverrettiin kivheen ja hauattiin oikeasti siihen viehreen. Siinä vieressä on semmonen sammalkumpu nyt. Ja onneksi sanon mie, kukas sielä nyt oikos sitä kiveä tai jos reunakivet liikkus. Viissaasti tehty, eikö vaan.

No isähän kuoli toissa kesänä ja äiti ja sisko kymmeniä vuosia sitte ja isähän oli minusta niin kovin viisas ihminen, niin isä halus, että hänet poltettaan ja tehhään vaan pieni reikä siihen hattaan ja panhan sievästi siittä kohasta irrotettu nurmipaakku takasin. Siinä hauassa ei ole reunakiviä. No met tehimä niin veljeni ja siskoni kans. Mie hain net tuhkat täältä Oulun krematoriosta ja met kaajoima net siihen reikhään, jonka veljeni teki ja sievästi nurmi paakku pääle. On pysyny sievänä, just niinko isä halusiki.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Polttaminen tai tuhkaaminen on vanha tapa, jo viikinkingit aikanaan jättivät niin maallisen majansa. Viisas isä sinulla. Luonto selvästi tärkeä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Urho Kekkosella on Hietaniemessä paitsi taiteellisesti kaunis, myös muodoltaan käytännöllinen hautamuistomerkki; se ei voi kaatua.

Omien sukulaisteni "tavallisissa" hautakivissä on jokunen, joka todellakin on painunut vinoon. Se pistää silmään, ja olen miettinyt myös oikaisemista, tai oikaisun teettämistä. Jos menisin kolmestaan kahden aikuisen poikani kanssa paikalle, niin eiköhän pienehkön kulmikkaan kiven onnistuisi lapio- ja kankityönä korjaamaan vaakasuoraan?

Minun ymmärrykseni mukaan haudan vanhetessa maaperän painumisen pitäisi vähentyä tai jopa loppua, mutta siihen varmasti vaikuttaa moni asia. Hautausmaalla olen pannut merkille, että kivien kallistuminen tapahtuu tekstipuolen suuntaan, siis itse hautaan päin. Ruumis arkussa on todellakin vain materiaa, joka vuosien aikana tiivistyy ja muuttuu maaksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niinhän hautajaisissa sanotaan maasta sinä olet ja maaksi sinä tule tai ainakin jotenkin sinnepäin.

Hietaniemen hautausmaalla on merkkimiestemme ja naistemme leposijat. Ne lienevät ikuisia. https://www.helsinginseurakunnat.fi/material/attac...

Itse voi käydä sen hautakiven suoristamassa, mutta siihen todella tarvitaan työvoimaa ja varmasti hiekkasäkkikin kannattaa ottaa mukaan.

Jostakin luin useista eri syistä miksi kivi vajoaa. Yksi tietysti siellä maanalla, mutta myös routa tekee tehtävänsä ja voipa hautakummun alkuperäisessä maa-aineksessakin olla syy.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kätevä linkki! Se houkuttelee suunnistusretkelle Hietaniemeen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Nelisen vuotta sitten teimme porukalla mielenkiintoisen retken juuri tuolla. Kannattaa mennä. Historian siipien havinaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mies Oulusta tarinoi näin:

Hänen vanhempansa ostivat seurakunnalta perhehaudan ja siihen ikuisen hoidon. Nyt oli tullut seurakunnalta kirje, että ikuisuus on loppunut.

Hoito oli silloin maksanut pienen omaisuuden, mutta ei sillä rahalla nykyään enää mitään hoideta ymmärtäähän tuon kirkkoherrakin, suntiosta puhumattakaan.

No ikuisuus on suhteellista, mutta hoitovastuun pituus voi vaihdella yksipuolisella sopimuksen purkamisella.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olisi kirkollakin sopimuskoulutuksen tarvetta. Ei noin voi toimia reaalimaailmassa, mutta ehkä säännöt kirkon piirissä ovatkin aivan erilaset kuin muualla yhteiskunnassa.

M V

Niin,

Hautakivien oikaisukehoitukset lienevät arkipäivää. Kaksi vuotta sitten kiertelin Lohjan hautausmaalla ja näin siellä muutamia kaatuneita ja useita kenossa olevia kiviä. Oli myös kyltitetty niitä joiden maksut olivat rästissä.

Minua ihmetytti vain se tapa jolla asiasta informoidaan. Luulisi laputtajillekin olevan selvää että jos hauta on ollut hoidotta useita vuosia, ei etenkään kiven eteen jätetty lappu omaisia tavoita. Ehkä kirjeellistäkin infoa on lähetetty?

Näinä työttömyysaikoina voisin työkseni oikoa ja tukevoittaa kivien kiinnityksiä jos vain seurakunta voisi ilmoittaa yhteystietoja. Heillä se pitäisi paras tieto vainajien omaisista ja yhteystiedoista olevan.
Työn ja materiaalin hinta olisi ihan toista jos voisi tehdä useamman oikaisun samana päivänä.

http://2.bp.blogspot.com/-ISH2jFKs-8g/UDR25b_hSFI/...

http://4.bp.blogspot.com/-fKQYaL7SkiI/UDR2ZlFzf7I/...

http://3.bp.blogspot.com/-XAuv0G4MUBI/UDR1Y-1mPKI/...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Missä päin toimit ja paljonko ottaisit oikomiesta. Olisi yhden kiven oikomistarvetta. Edelliseen mieheni etsi kiviyrityksen lähelä hautausmaata. Olisi hienoa, jos voisi työn saada edulliseen hintaan. Minusta se mitä perittiin oli paljon. Luulisi, että samalla kertaa oikoja voisi tehdä useita oikomisia. Eikö vain?

M V

Olen Länsi-Uusimaalla mutta hautausmaalla yksityisen ihmisen kaupallinen toiminta voi olla kiviyrittäjien ja seurakuntien mielestä häiriköintiä ja jonkinlaisen toimiluvan alaista. Joten selvitän asiaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #18

Kiviyrittäjiä tällä varmasti työllistetään. Moni ostaa jo nykyisin kiviä myös Virosta. Ehkä sellaiseen sisältyy myös pystytyspalvelu.

Sitten pystyttäjällä pitää varmasti olla toiminimi tms., jotta voi myydä palveluitaan. Mieheni totesi, että tuollaisen kiven paikalleen laitto vaatii melkein koneen, jotta onnistuu. Painava kivi ja perusta, jotka on nostettava pois ja hiekkaa alle, että tulee tukeva.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Kauhistus mikä uutinen. En ole meiltä päin (Salon srk) moista kuullut. Toivottavasti en kuulekaan. Enkä näe.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Oletko vieraillut lähiympäristön hautausmailla? Kyllähän ne hautakivet painuvat varmasti kaikkialla, mutta on sitten toinen asia miten sellainen korjataan.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Olen ja en ole.
Salon srk on nyt suuri, kun siihen kuuluvat nyt myös entiset pikkukunnat/-seurakunnat: http://www.salonseurakunta.fi/

Perttelin hautausmaalla kävin kesällä. Samoin Kuusjoen hautausmaalla. Myös Salo-Uskelan kirkkomaalla.
Muurlan hautausmaalla on sukuni ja vaikka paikka on lähellä, siihen olen tehnyt haudanhoitosopimuksen. Melkein kolme tonnia maksoi. On ajalle 2013-2032. On sit ainakin kesäaika hoidettu, eikä pääse paikka repsottamaan.

Täältä täkäläiset hinnat:
http://www.salonseurakunta.fi/00010557-vuokrat-ja-...

Pitänee jättää ehdotusta uusille, tuleville kirkkovaltuutetuille, jotta ottavat ohjelmistoon maksun myös hautakivien vatupassiin korjaamisesta. Kohtuullisen sellaisen!!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #22

Kuuluisikohan tuohon haudan hoitamiseen myös kivien oikaisu. Melkoisen kallistsa lystiä haudan hoito. Minulla ei ole tuollaiseen rahoja. Toki kysessä on pitkä aika, ehkä sille on maksuaikaa myös eikä kaikkea tarvitse kerralla suorittaa. Kuuluuko kesähoidon piiriin useampia hautoja vain vain yksi?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Nykyään hautojen aukominen ja umpeenkaivuu on aika pitkälti koneellista. Mutta onkos joku kuullut tai nähnyt umpeenkaivuuta, jossa myös arkkua "tasataan" koneella?

Itse en ole moista nähnyt, mutta kuullut kyllä sellaisen väitteen.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

M V

Umpeenkaivun yhteydessä "arkun tasaaminen" kuullostaa makaaberilta. Maa tiivistyy ja arkku romahtaa ajan myötä kyllä itsekseenkin mutta se ei liene pääongelma kivien kallistumisessa. Jos olisi niin ongelma poistuisi aikaa myöden. Näkeehän ikivanhoja kivisiä portinpieliäkin vinksallaan, maa "elää" ja routa myllää.

Hautakivi kapeine alustoineen ei ole optimalinen objekti pysyäkseen suorassa. Parempi tapa olisikin laatta haudan keskellä ja siitä ylöspäin muistomerkki joka oli korkeudellaan sopiva ja näin erottuisi lumen alta.
Rakennusmies varmaan laittaisi nykykiviin teräksiset sokkeliraudat syvälle alle routarajan mutta ei kait tälläisiä ikivanhoja perinteitä voi rakennusteknisin ja raadollisin ajatuksin ajatella.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset