ILgron11

Keräilijöitä

 • Panssarilaiva Väinämöinen otti toukokuussa 1937 Suomen edustajana osaa Ison-Britannian kuningas Yrjö VI:n kruunajaisiin liittyvään sotalaivojen paraatiin. Kortti tästä tilaisuudesta.
  Panssarilaiva Väinämöinen otti toukokuussa 1937 Suomen edustajana osaa Ison-Britannian kuningas Yrjö VI:n kruunajaisiin liittyvään sotalaivojen paraatiin. Kortti tästä tilaisuudesta.
 • Kuningatar Elisabet II (Elizabeth Alexandra Mary, s. 21. huhtikuuta 1926 Lontoo)
  Kuningatar Elisabet II (Elizabeth Alexandra Mary, s. 21. huhtikuuta 1926 Lontoo)
 • Kuningatar Elisabeth merkkejä
  Kuningatar Elisabeth merkkejä
 • Huumoria Australiasta
  Huumoria Australiasta
 • Harriet Quimby
  Harriet Quimby

Jokainen on varmasti kerännyt joskus jotakin arvokasta tai vähemmän arvokasta. Joku ei osaa edes rajoittaa keräilyvimmaansa ja kaikki paikat ovat täynnä ties mitä, hujan hajan tai järjestämistä odottamassa.

Olen kerännyt postimerkkejä, mutta kokoelmien karttumisesta on mennyt vuosia. Yllättäen tuli halu tietää onko kokoelmissa postimerkki  ensimmäisestä Atlantin yli lentäneestä naisesta nimeltään Amelia Earhart. Edes yhtä merkkiä ei löytynyt, vaikka hänestä  on julkaistu niitä paljonkin. Löysin kokoelmastani sen sijaan toisesta naislentäjästä ja mykkäfilmissä esiintyneestä naisesta, Amelia Earhartia hiukan varhemmin syntyneestä Harriet Quimbystä ( 11.5.1875 – 1.7.1912)  merkkejä. Hän lensi ensimmäisenä naisena yli Englannin kanaalin 15.4.1912. Tuo suuri teko jäi kuitenkin Titanikin uppoamisen varjoon, sillä samaan aikaan sattunut iso haveri veti kaiken mediahuomion.

Nuo kaksi lentävää naista olivat omilla saroillaan ensimmäisiä.  Toisesta tuli ikimuistoisempi, sillä hänen mystinen katoaminen 117 vuotta sitten Nukumanu saarten luona Tyynellä merellä  on yhä mysteeri.

Postimerkit ovat vahvasti kiinni ajassa ja kokoelmat kertovat mielenkiintoisia asioita menneistä ajoista  ja merkittävistä ihmisistä. Postimerkit ovat myös kuin taideteoksia. Huumoriakaan niistä ei puutu.

Suomi postimerkkiluettelo 1980-1981 on 60-vuotisjuhlapainos. Siinä postimerkit ovat ensimmäistä kertaa värillisinä. Enää ei ehkä painettua luetteloa ole tarvetta ostaa, kun netistä löytyvät vanhatkin postimerkit oikean värisinä.  Postimerkkejä julkaistaan yhä, mutta miten käy, kun postin ja kirjeiden määrä vähenee vähenemistään?

Tuo mainittu postimerkkikirja ja sen edeltäjät ja jälkeenkin julkaistut ovat  myyntiluetteloita ja samalla kuin historian kirjoja, ehkä joiltakin osin, jopa yksityiskohtaisempaa historiatietoa kuin monissa historiateoksissa.

Eräästä kotkamerkistä vuodelta 1901 sanotaan muun muassa näin: Suomalaisten leijonakuvioisten merkkien käypyys loppui 14.1.1901 ja tilalle tuli venäläisen sortovallan määräämät venäläismalliset postimerkit. Teksti kertoo näin ajan hengestä.

Englantilaisesta mahdista kertovat lukuisat postimerkit. Monissa niistä esiintyy kuningatar Elisabeth. Hänen vertaistaan saa postimerkkimaailmasta hakea

Suomalaisten merkkien avulla voi seurata maamme historiaa vuoden 1856 maaliskuun alusta alkaen.

Pian  ilmestyy uusi postimerkkisarja. Kirjamessuilta voi ostaa ensipäivän kuoriakin ja netistä voi taas käydä ihailemassa uusia merkkejäkin. Kohtahan on joulumerkkien aika. Ne ehkä kestävät nettiaikaa.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa