ILgron11

Verhot ja sisustaminen

 • Vallila Interiorin verhokankaita ja valaisin
  Vallila Interiorin verhokankaita ja valaisin
 • Tyynynpäällisiä ja pussilakanoita
  Tyynynpäällisiä ja pussilakanoita
 • Sisustamisen riemua ja rauhallisuutta.
  Sisustamisen riemua ja rauhallisuutta.
 • Seinälle tai lattialle
  Seinälle tai lattialle
 • Silmiinpistävä näkymä
  Silmiinpistävä näkymä
 • Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtaja Anne Bernerin sai keltaisen zonta-ruusun vierailijoilta.
  Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtaja Anne Bernerin sai keltaisen zonta-ruusun vierailijoilta.

Howard Smith suunnitteli verhokankaita Vallilalle. Vihreän valkoisen kukallisen verhokankaan hankin 1970-luvun alkupuolella. Verhot ovat yhä kauniit ja hyväkuntoiset. Muoti toki on välillä ollut toinen. Isot kukkakuviot ovat  tulleet takaisin ja nuo kauniit verhot palanneet ikkunaan.

Valmiisiin verhoihin olen turvautunut kahdesti. Marjatta Metsovaaran suunnittelemat  verhot ostin käytettynä. Eihän opiskelijalla olisi ollut sellaisiin muutoin varaa. Toisella kerralla ostin samettiset, punaiset ikkunan mittojen mukaan toteutetut verhot. Ne oli tehty ulkomaisesta kankaasta.

Monella on tapana vaihtaa verhoja useamman kerran vuodessa.  Joku hankkii usein uudet, ehkä siksi verhoja saa myös edullisesti kirpputoreilta.

Naiset ehkä päättävät pääasiassa kodin  tekstiileistä. Ehkä naiset useammin kuin miehet päättävät kodin muustakin sisustuksesta.

Oli  mielenkiintoista päästä vierailulle Vallila Interioriin ja nähdä  syksyn mallistoa. Kiireinen ja monessa mukana oleva Anne Berner, Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtaja, kuvasi yrityksen historiaa rinnastaen sitä Suomen muutokseen vuosikymmenten aikana. Vallila Interior, alkuperäiseltä nimeltään Suomen Silkkituote O.Y.  perustettiin vuonna 1935, aikana, jolloin   Suomessa vallitsi yrittäjämyönteinen ilmapiiri.  Useita maahanmuuttajien perustamia yrityksiä on noiltä ajoilta vielä olemassa.

Vaikka yrityksen nimi on useaan kertaa muuttunut samoin tuotteet, laitteet ja henkilöstökin ovat vaihtuneet, Vallila  toimii yhä sillä  pohjalla, mille se luotiin  lähes 80 vuotta sitten. Silloin yrittämisellä hankittua pääomaa, vahvat taseet,  sijoitettiin kiinteistöihin ja kehittämiseen. Nykyisissä yrityksissä taseet ovat kevyitä, eikä yritykseen enää rakenneta varallisuutta. Tapa jolla yrittäjyyteen lähdetään on täysin muuttunut.

Anne Bernerin katsaus yrityksen historiaan oli vaikuttava ja olisi kiinnostavaa lukea joskus tuosta sveitsiläisen perustamasta yrityksestä ja  yrittämisestä laajemminkin kuin mitä nettiin on laitettu. Vallila Interiorin  rakentamiseen ja kehittämiseen liittyvät yrittäjäsukupolvet ja heidän elämänsä tuntuvat kiinnostaville. Yrityksessä toimiviin perheenjäseniin on sukupolvi sukupolvelta iskostettu, että ensimmäisenä on yhtiön etu, sitten tulee  perheen ja suvun ja vasta lopuksi yksilön etu.

Tämän yrityksen vaiheista voisi moni nuori alkava yrittäjäkin saada  innoituksen kipinöitä oman yrittämisensä tueksi ja eväiksi. Mutta tulleeko sellaista julkaisua saataville?

Mieleeni tuli TV:ssä toistaiseksi vielä esitettävä sarja Selfridges, joka kertoo Amerikasta Englantiin muuttaneen tavaratalosta. Siinä sivutaan sitä, millaista on  aloittaa yritys, kun tulija on muualta kuin siitä maasta mihin yrityksen perustaa.

Aikanaan Vallilassa tehtiin ohuita vuorikankaita. Nykyinen tuotevalikoima on laaja ja se on suunnattu sekä julkisen  puolen sisustukseen että kuluttajapuolelle. Nähtävillä oli valtava valikoima verhokankaita, mattoja, joitakin kalusteita,  tapetteja, valaisimia, mukeista  uunilapasiin.

Naiset ehkä päättävät mitä hankitaan. Miehilläkin on omat näkemyksessä, mutta miten se kodin sisustamisessa ja sisustuksessa näkyy?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä en muista kuin yhdet verhot joita olen tehnyt uudesta kankaasta, muut ovat olleet perittyjä tai kirpparilta hankittuja. Yhden keittiökapan olen itse sabloonalla koristellut jugendtyylisen keittiökaappiin sopivaksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minäkin olen joitakin virkattuja verhoja perinyt. Ei ole kuitenkaan ollut ovasti käyttöä.
Olen ommellut useita itse uudesta kankaasta, ja kyllä nuo Vallilan kankaat saavat taas ajattelemaan, että pitäiskö vielä tehdä yhdet.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä olen perinyt Dora Jungin paksuja käsinkudottuja sivuverhoja, mutta minulla ei ole niille käyttöä. Sopisivat johonkin arvosisustukseen.
Nykyisin en välitä verhoista ollenkaan, keräävät vain pölyä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

Etkö tarvitse edes makuuhuoneeseen pimennystä? Tumma rulla- tai laskosverho sen myös varmistaa.

Moni taitaa olla luopunut verhoista, mutta minusta ne luovat tunnelmaa. Kyllähän ne pölyt pesemällä lähevät. Ikkunoitakin on pestävä ainakin kaksi kertaa vuodessa, joten verhotkin samalla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En tarvitse pimmenysverhoja. Tykkään herätä siihen,että näen vanhojen kuusien heiluttavan helmojaan. Tähän aikaan vuodesta ne ovat kantattu kirkkaan vihreällä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tottumus selvästi määrittelee nukutaanko pimeässä vai valossa. Muistan kanadalaisen ystävän joka tuli tänne ILOn kokoukseen, joka alkoi juhannuspäivänä. Hän ei osannut nukkua, eikä hotellihuonetta edes saanut kyllin pimeäksi. Meille valoisuuserot ovat jo verissä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minua häiritsee jos katulamppu paistaa ikkunasta.
Kun aurinko paistaa ympäri vuorokauden tulee helposti valvottuakin aamuyöhön saakka.
Tietenkin sinun kannattaa tehdä uudet verhot jos olet ihastunut johonkin kankaaseen. Nehän vaikuttavat kuitenkin aika paljon huoneen ilmeeseen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jokainen muutos pienikin ilahduttaa. Verhot ovat jo aika iso tekijä, jolla luo uutta ilmettä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ja ikkunoiden pesu kerran vuodessa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Tiputtivat tämän muuten arkistoon, sillä yks kaks yllättäen eilen tekemäni, mutta tietokoneen jne virheiden vuoksi ei tullutkaan US:n sivuille illalla. Minne lie hävinnyt. Tänä aamuna havaitsin sen jutun hiukan raakileena siellä. Oli kadonnut kuvat jne. Nimittäin aina luen useaan kertaan ja korjailen näkemääni.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa