ILgron11

Hygieniasta ja biowcstä

 • Biowcn etupuoli.
  Biowcn etupuoli.
 • Siivotun biowcn takapuoli
  Siivotun biowcn takapuoli
 • Tästä sen paikan tunnistaa.
  Tästä sen paikan tunnistaa.
 • Kompostiin vietävää.
  Kompostiin vietävää.
 • Biomaan kasvustoa.
  Biomaan kasvustoa.
 • Timjamit ruukussa
  Timjamit ruukussa
 • Biomaata viinirypäleellekin.
  Biomaata viinirypäleellekin.

Kevät ei ole pelkää nautintoa. On tehtäviä, jotka  eivät ole siitä miellyttävimmästä päästä. Tai onko vain asenneviasta kyse? Raskaita ja voimaa vaativiakin osa kevättöistä on.  Puutarhatalkkari voisi olla hyvä apu, mutta eihän sellaisia taida olla. Mitä siitä tulisi, jos kaiken toisilla teettäisi?

Yksi haasteeni on biowc, oivallinen keksintö sinänsä. Ennen, yli 50-vuotta sitten kaupungeissa ihmisjätteet päästettiin lähimpään vesistöön, mereenkin. Helsingin Kruunuhaassakin oli rannassa paikka, josta kaupunkilaisten tuotteet valuivat mereen. Isojenkin talojen pihan perällä oli myös ulkohuusseja eivätkä ne mitään biowc:tä olleet.

Aikanaan kansakouluaikanani vielä wcssä oli pitkä rivi pönttöjä, omassa tilassa tytöille ja toisessa pojille. Haju oli melkoinen eikä  hygieniasta ollut tietoakaan, aina ei ollut paperiakaan, eikä  käsien pesumahdollisuutta. Juoksevaa vettä  tuli koulun tiloihin. Sillä  saattoi tyydyttää janonsa. En muista oliko käsienpesualtaita  lähettyvillä. Näin me kasvoimme ja saimme alkuopit  ja ehkä samalla immuniteettimme kehittyi merkittävästi.  Nyt ovat hygienia-asiat kunnossa. Jos vain ihmiset muistavat niitä aina noudattaa.  

Ulkohuussien tavaraa käytettiin silloin puutarhaviljelmillä niin kuin käytetään tänäkin päivänä.   

Biowc on hyvä asia, mutta se on tyhjennettävä kerran pari vuodessa riippuen siitä miten aktiivisessa käytössä se on. Tyhjentäminen on aina  haaste, isompi tai pienempi. Biowcstä saa kompostointia vaille valmista tavaraa. Kompostoinnin jälkeen sitä voi vuoden parin kuluttua käyttää viljelmillä. Kompostoimalla taudinaiheuttajat saa häviämään. Talvipakkaset tekevät tuotteille hyvää. 

Toki eläinten jätöksiäkin voisi käyttää, mutta eihän sellaisia kotieläimiä enää ole mailla halmeilla. Kanankakkaakin voi ostaa, mutta sekin olisi hyvä  kompostoida ennen käyttöä.

Kompostin teko onkin oma haasteensa. Miten syntyy hyvä komposti kotikonstein. Kaupan muoviset ovat melko pieniä maaseudulle, jossa kompostoitavaa tulee muutenkin runsaasti.

Helpommalla pääsisi jos mökilläkin huuhtelisi kaiken likakaivoon tai viemäriin, jos sellainen olisi muullekin kuin tiski- ja pesuvesille. Olen sen verran vihreäkin, että luomumenetelmät pitävät hyvässä otteessa hankalista ja työläistä vaiheista huolimatta.  

Kun täällä on puhuttu ihmisten muistakin eritteistä ja menty  blogeissa seksiin ja iholle saakka, voisiko ihmisen muistakin tuotteista keskustella vai onko raja mistä voi puhua ja mistä ei kerta kaikkiaan sovi puhua?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joo tämähän on hyvä aihe, siis että miten se tehhään ja miten sen kans toimittaan!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Enpä kirjoittanut ihan yksityiskohtia ja kuviakin oli olemassa eri vaiheista. Sen verran nestemäistäkin näkyi, että laitoin vain siisteimmät kuvat.
Nimittäin tuo alusasia tyhjätään ensin turpeesta, joka on märkää ja josta kesällä yleensä haihtuvat nesteet hyvin pois. Viime talven jäljiltä oli märempää kuin aiemmin. Kun alusastai on tyhjä, tyhjennetään isoa pyttyä luukun kautta. Yleensä teen sen niin pitkälle, että mukana ei ole mitään paperia ja selviä jätöksiä.
Hiukkasen jää jäljelle siemeneksi jätöksiä. Suljen silloin luukun ja potkin tai tönin jaloillani koko pyttyä, että sisältö laskeutuu pohjalle. Siitä se uusi kasautuminen sitten alkaa. Syksyllä sitten ennen lumen ja pakkasten tuloa on seuraava tyhjennys. Hyvin hupenee kesän aikana eli maatuu siellä pytyssä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ellei olisi valmista viemäriverkostoa, tuskin nykyisin rakennettaisiin vesiklosetteja kerrostaloihinkaan. Onhan ihan mieletöntä huuhtoa jätökset puhdistetulla juomavedellä ja sitten puhdistaa massiivisella prosesilla päästäen vesistöön kuitenkin jäteliuosta jossa myrkkyjä ja viruksia.
Kun huusin tyhjentää heti talven jälkeen, se on aika siistiä hommaa.
Minulla ei ole kokemusta tuollaisesta nykyhuussista, missä nestettä keräävä alusastia.
Minua on rieponut kuukautisuojat kompostissa. Yritin joskus laittaa huussiin roskiksen niitä varten mutta ei toiminut. Nuoret sukulaiset eivät kehdannet mainita asiasta vierailleen. Miten sinä olet ratkaissut asian.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Toden totta tuo puhdistetun veden käyttö wcn huuhtteluun on ihan järjetöntä. Siihen varmasti löytyisi ratkaisu, mutta löytyykö viitseliäisyyttä sen ratkaisun toteuttamiseen.

Hurjat kemiaalit todella laitetaan puhdistuksessa veteen.

Vedestä eivät poistu myöskään lääkeaineet tai huumeet. Iso ongelma, joka on tiedossa, mutta siihenkään ei ole ratkaisua ennen kuin ihmiset sairastuvat niin pahasti, että on pakko tehdä jotain.

Vedestä pystytään, jopa määrittämään käytössä olevia huumeita. Isot kaupungit pahimpia.

Lääkkeet kerääntyvät vesieläimiin. Tutkittua tietoa löytyy.

WCssämme on kannellinen pieni ämpäri, jonne kaikki kompostiin sopimattoman voi laittaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Joissain maissa, mm. Kiinassa, on osittain käytössä sellainen veden kierrätys, jossa vedenpuhdistamon läpi mennyt yhdyskuntajätevesi johdetaan "pesuvedeksi" teollisuuden tai virastojen sanitettitiloihin. Se ei kelpaa juomavedeksi, mutta se on kuitenkin siinä mielessä puhdasta, että sitä voi käyttää siivoamiseen ja siistiytymiseen.

Varsinaisen juomaveden tuottaminen edellyttää oikeata raakavettä - ei yhdyskunnan jätevettä, joka puhdistetaan yleensä vain takaisin luontoon laskemista varten.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Juuri noin. Täälläkin tarvittaisiin kiinalaista viisautta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Joitakin vuosia sairastuttiinkin Nokialla kun oli laitettu puhdistettu jätevesi takaisin juomaveteen. Olin silloin Nokialla, mutta onneksi meillä oli oma kaivo.
Voisivat täällä mielummin satsata paremman ratkaisun keksimiseen kuin uuteen puhdistamon rakentamiseen, varsinkin kuin valtaosa viemäriputkista ovat ikäloppuja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Putkiremontin yhteydessä todellakin voisi olla täydellisen uudistamisen paikka, mutta eihän siihen ole kykyä.

Mikä ihmeen clean tech, olisiko siinä jotakin tarjolla vesien ohjaukseen uudelle tavalla? Mainostetaan kovasti, mutta onko ratkaisuja vain johonkin kapeisiin ongelma-lueisiin?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Cleantech

T Piepponen

Epäilisin, että likavedestä pystyttäisiin kyllä tekemään juotavaa, mutta se ottanee aika paljon energiaa. Tupla/triplahaihdutuksen luulisi onnistuvan lämpimissä maissa.

Ilmari Schepel(kö?) kertoili joskus täällä hyvät keinot kompostin tekoon. Nopeasti sanottuna siihen tarvitseen hiiltä (karikkeet), happea, vettä ja typpeä(shitti/virtsa). Hapeton komposti käryää nokkaan, koska se mätänee.Se ei hyvä.

Nythän on tilanne sellainen, että joku himmeltirektiivi estää ihmisshaiban käytön ryytimaan täytteenä - tulee kuulemma "raskasmetalleja" jne.
En usko. Tosin tämänhän voisi tarkistaa jossain labrassa.

Hyvin hoidettu huussi ei paljoa tuoksahtele.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tarkoittanet sen ihmistuotteen käyttöä, joka tulee vedenpuhdistamosta. Siellä on kaikenlaista, joten ei ruokakasvien viljelmille ole hyvä laittaa sellaista suoraan ainakaan.

Muutoinhan ihmisen jätteet eivät lie haitallisia. No jossakin erikoistapauksissa voi olla haitallisia aineita.

Fosforista tulee vielä pulaa ja siksi fosforin kierräty ihmisjätteestä olisi tärkeää. Pitää tutkia tämä vielä tarkemmin:
http://www.huussi.net/wp-content/uploads/2013/06/k...

T Piepponen

Fosforia saadaan mm. polttamalla luita. Tulee superfosfaattia.

Fosforia on tietääkseni pelloissa paikkapaikoin satakertaisia määriä mitä kasvit sitä tarvitsisivat. Voi olla, että lannoitustavat eivät ole olleet aikakausiin "oikeita".

Vedenpuhdistamojen aines hygienisoidaan esim. rumpukomposteilla ja sitten läjitetään kasoihin. Siitäkin väittävät, että on niin myrkyllistä ettei voi käyttää syötäville kasveille. Ajavat sitä kaupunkien viherluiskiin jne. Jos käy katsomassa niitä kasoja, niin huomio kiinnittyy valtavaan määrään tomaatin taimia - tomaatin siemen menee ihmisen läpi täysin vahingoittumattomana ellei sitä ole purtu.

Yhden saarenhan ne tuhosivat fosfaattia louhimalla. http://fi.wikipedia.org/wiki/Nauru

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Kaupunkien jätevesiin yhdistyy kaikenlaiset vedet ihmisestä peräisin olevat nesteet ja nesteytyneet kiinteät aineet, teollisuuden jätevedet ja ties mitä kaikkea ihminen keksiikään laskea viemäriin, myrkkyjäkin ihan tietämättään. Ajattelepa vaan autonpesuja, hurjia puhdistusaineita käyttäviä yrityksiä jne. Lisänä ihmisen hormonit ja muut eritteet pesuvesissä sekä shampoot jne. Olisi mielekkäämpää olla sotkematta näitä kaikkia ja tuottaa ja käyttää se puhtain osa viljelmien hyväksi.

Fosforia ja lannoitteita on laitettu liikaa pelloille, josta ne ovat valuneet eri reittejä meriin ja rehevöittävät meriä. Suomi on tässä suhteessa ollut pahempi kuin esimerkiksi Ruotsi. Puhumatta kaikista Itämeren valtioista edes.

Paljon olisi tehtävää, mutta löytyykö tekijöitä tarpeeksi ja rahaa. Sitähän tarvitaan, jotta saadaan systeemit toimimaan toisin kuin nyt.

T Piepponen Vastaus kommenttiin #12

Tunnen tuota vedenpuhdistusta melko tarkasti kemioineen jne. Kaikki ylimyrkyllinen pystyttäiSIIN poistamaan jos haluttaisiin.

Siihen aiheeseen on lupaavia löytöjä tuolta sienimaailmasta. Niiden entsyymeillä kyetään hajottamaan mm. pah-yhdisteitä, jos vaan jotakin kiinnostaisi oikeasti tehdä jollekin asialle jotakin.

= "Paljon olisi tehtävää, mutta löytyykö tekijöitä tarpeeksi ja rahaa. Sitähän tarvitaan, jotta saadaan systeemit toimimaan toisin kuin nyt."

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #14

Miten hyvin tunnet lääkeaineiden joutumista vesistöön: Englannissa kirjoitettiin 961.5 miljoonaa reseptiä vuonna 2011 - 3.8 % enemmän kuin 2010, eniten masennuslääkkeitä, joita oli määrätty potilaille 9,6 % enemmän kuin muita lääkkeitä. Australiassa psykoottisten lääkkeiden määrääminen on kasvanut 58,2% aikajaksolla 2000-2011, masennuslääkkeiden 95,3 %.

Samalla, kun lääkkeiden käyttö lisääntyy, niiden määrä jätevesissä kasvaa. Jätevesikoktail on melkoinen biokemiallisten merkkiaineiden lähde. Tätä tietoa voitaisiin yhdistää kansanterveystietoihin / sairastavuustietoihin ja saada kuvaa ympäristöstämme potilaana, jota lääkitään. Lääkitystä tapahtuu ilman, että potilas edes tietää, osin myös kielletyillä lääkkeillä (mm. huumausaineet).

T Piepponen Vastaus kommenttiin #15

Olisi poistettavissa sopivilla entsyymikäsittelyillä. Kaikelle löytyy hajottajansa maailmassa. Tosin kuten itsekin sanoit niin rahaa ja tutkimusta vaatisi - ja ennenkaikkea halua/intoa tehdä jotain.

Suurin lääkekuorman lähde lienee naisten E-pillerit ja muovien yhdisteet.

Myrkyt pitäisi ottaa pääkohteeksi sensijaan, että höpötetään jatkuvasti hiilidioksidista. Mutta kun kyse on politiikasta ja ideologisista uskonnollisuuksista.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #17

Olisikohan kaikki poistettavissa? Voidaanko osataanko kaikki eritellä ? Osa vesiä saastuttavista lääkejäämistä on kielletyistä lääkkeistä (pääasiassa huumausaineet) tai lääkevalmistuksen sivutuotteita. Näistä osa on biologisesti aktiivisia. Näitä esiintyy puhdistamattomissa ja käsitellyissä jätevesissä ja juomavedessä.

Esiintymisestä eläimissä ja kasveissa ei ole tietoja, saatikka kertymisestä kudoksiin. Kiellettyjä lääkeaineita on seurattu ilmasta ja rahavirroista - näin on paljastunut muun muassa kiellettyä lääkekauppaa ja sen rikollista rahoittamista. Rikollisesta lääketuotannon määrästä ei heru tietoa; miten paljon päätyy laittomaan kauppaan, ja miten paljon kulutetaan ja hävitetään, ei ole tietoa.

Myrkyt olisi hyvä todellakin ottaa kohteeksi.

T Piepponen Vastaus kommenttiin #20

Huumeet eivät ole minkään valtakunnan ongelma millekään. Demonisoinnin mukaan ei tule lähteä, sillä se johtaa järjen katoamiseen.

Niiden pitoisuudet ovat häviävän pieniä ja nekin saataisiin hajotettua jos sitä tahtoa olisi.

Mutta siis massoittain käytetyt synteettiset myrkyt ja raskasmetallimyrkyt ovat ongelma. Tälle puolelle usaria en ala politiikkaa vääntämään, joten totean vain: Suuri virhe oli innostua "energiansäästölampuista".

Nyt öitä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Meillä on tuo homma vielä tekemättä ja käy ihan samoin kuin teilläkin:) Ei ole lempipuuhiamme, mutta teemme sen heti alkuun kun mökille menemme. Hyvä kun ehditään kaupunkivaatteet ensin riisua.

Muistan aina huvittuneena kun meillä kävi ensimmäisen kerran intialainen USA:ssa opiskellut insinööri, joka oli vasta tullut Suomeen ja sai heti kärkeen kokea suomalaisen mökkieläjän kummalliset tavat:)
Hän käväisi katsomassa meidän sisältä viihtyisän ja nätin siniseksi maalatun puuseen, joka on vielä täynnä taidetta, nimittäin Salvador Dalin kehystettyjä julisteita. No, ei sekään auttanut, hän kävi sen katsastamassa ja tuli sen jälkeen pyytämään minulta ämpärillisen vettä ja painui sen kanssa metsään. Mikäpä siinä, puhdasta tuli ja rauhallinen metsä oli varmaankin myös hänelle hauska ja jännittävä kokemus.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hauska todeta, että sininen on meidänkin wc sisältä. Ilmeisen hyvä väri, ehkä hygieeninenkin. Meillä on peili seinällä ja jokin kukkataulukin. WCissä on aina ollut tapana pitää jotakin katseltavaa seinillä.

Lehtiäkin on luettavaksi iso pino. Näin ei tule aika pitkäksi.

Eri maissa on varmasti kovin erilaiset wctoimet. Tyttäreni totesi, että Japanissa on maailman edistyneimmät wct. Tekniikkaa riittää.

Intiassa kuten Turkissa tai Venäjällä olen nähnyt noita jalansija wcitä, jotka ovat aika hankalia. Otinkin kuvan viime Turkin reissulla sellaisesta. Onneksi meidän mökkivessamme ovat kätevämpiä käyttää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Niin Venäjällä minulla oli yksi kauhukokemus, jolloin jouduin pakosta menemään WC-jonoon, jossa oli lattiassa tuo pieni reikä, mutta ei se edes ollut pahinta. Pahinta oli kun enemmän kuin kymmenen ihmistä jonossa katsoo suoraan sinuun, että mitenkähän tuo ulkomaalainen naisihminen koreissa vaatteissaan oikein selviää. Menihän se, kun pakko oli selvitä:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #18

Siis ei mitään yksityisyyttäkään. Ovi; missä ovi? En tiedä miten selviäisin moisesta kokemuksesta. Tuo viimeinen lauseesi toki sanoo paljon.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #19

Heh, ei voinut olla ovea kun ei ollut koko etuseinääkään. Neuvostiliiton aikaan ei ollut pula vain sukkahousuista ym vaan nähtävästi säästettiin myös puuta ja työtä, tai sitten koko etuovi seinineen oli varastettu parempaan käyttöön.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset