ILgron11

Bloggariaktivistiksi

  • Blogistille naamio. Näitä näyttelijätkin käyttivät roomalaiseen aikaa Myran teatterissa Turkissa.
    Blogistille naamio. Näitä näyttelijätkin käyttivät roomalaiseen aikaa Myran teatterissa Turkissa.

Voiko bloggaamisella tienata? Mitä bloggaamalla voi saada aikaan? Tällaisia kysymyksiä heräsi, kun lähes pari kymmentä bloggaamisesta kiinnostunutta ja bloggaamista opettavaa istuivat muutaman tunnin rupeaman blogi-illassa Palmeniassa.

Blogiavaruus tai niin sanottu blogistania on valtava ja blogien lajikirjo laaja. Avaruuden kehittymiseen on mennyt vain noin kymmenkunta vuotta. Onkohan ilmaisukykymme tai -voimamme kehittynyt samaa vauhtia?

WordPress, yksi blogialustojen tarjoajista ilmoittaa sivuillaan, että 409 miljoonaa ihmistä vähintäänkin silmäilee tai lukaisee  yli  14.7 miljardia sivua joka kuukausi. Suomessakin WordPress -alusta on käytössä itsenäisillä bloggareilla. Omia blogeja tehdään myös muille alustoille kuten Googlelle ja Weeblylle. Weeblylle voi luoda kokonaisen verkkosivuston. Kysymyksiä herätti eri alustoilla olevien omien blogien näkyminen mobiilialustoilla.

 Muutama kotimainen alustakin löytyy:  vuodatus.net ja Lily.fi.  Vuodatus herätti vienoja nauruntyrskähdyksiä. Haluaako joku bloginsa osoitteeseen oman nimensä lisäksi sanan vuodatus?

Hyvänlaatuisia kuvia löytyy jux.com -palvelusta.  Kuvia omiin maksuttomiin blogeihin voi poimia ainakin palvelusta: http://photopin.com/

Bloggaajia on Suomessa yllättävän paljon, jopa  kirjoittajia, jotka luovat päivittäin uutta tekstiä. Professori etc.  Jukka Kemppisen sivuilla näköjään kuvat puhuvat myös ja uutta tekstiä tulee päivittäin.  Mielenkiintoista asiaa riittää ja aiheita on runsaasti. Niinpä kävijämäärä on ollut yli 4,7 miljoonaa, kun hyvänä saavutuksena pidettiin noin tuhatta kävijää. Onpa työlästä, mutta varmasti antoisaakin. Ei taida Kemppinen kuitenkaan kommentointia kaivata. . Kirjailijoilla on omia blogeja. Kirsti Ellilällä on blogisivuillaan sarjakuvia luovasta työstä.

Tältä löytyy eri aiheista blogeja: http://www.blogilista.fi/ Sivuilla ovat hyvin esillä myös uudet blogit. Nämä luvut kuvaavat miten käyttö jatkuvasti kasvaa: Listalla on 54 631 blogia. Tänään 3828 uutta blogikirjoitusta, 37 uutta blogia ja 33 uutta käyttäjää. Listalta voi valita kuuman listan, top-listan tai luetuimmat.

Aiheen lisäksi blogin vetovoimaisuuteen vaikuttaa ainakin sen lukukelpoisuus. Kuinkahan usein sitä mietitään  ja kuinka tärkeä se mahtaa kirjoittajalle olla, saatikka kohderyhmän ajattelu? Joillakin aktiivibloggareilla on valtava lukijamäärä, eikä tekstiä ole kovasti jaoteltukaan. Samassa blogissa voidaan käsitellä monenlaisia aiheitakin ilman, että lukijalta herkeää  kiinnostus. Silmäiltävyyttä helpottavat silti kappalejaot. Ehkä osaa blogeista vain vilkaistaan tai lukaistaan  läpi vikkelästi, eikä blogi välttämättä herätä isoja intohimoja ja tunteita.

Niin kuin täälläkin joistakin blogeista etsitään vinkkejä. Sellaisessa toimivat erityisesti harrastajablogit.

Blogin lopetukseen ja koukuksi neuvottiin kysymyksiä, provosointia tai vaikkapa pyyntö.

Illassa nousi esille myös blogien kommentointi. Kun Jari Tervo kirjoittaa blogin, onko hänellä aikaa lukea siitä saamansa kommentit ja osallistua kommentointiin? Sitä epäiltiin. Oli silloin pakko nostaa esille Niklas Herlin, joka myös kirjoittaa blogeja ja vastaa aktiivisesti saamiinsa kommentteihin. Taisi näin tulla hiukan mainosta Uudelle Suomelle. Joku  totesi välillä käyneensä katsomassa US:n blogeja.

Blogilla yksin ei uskottu rahaa heruvan, mutta blogin voisi hyvin yhdistää muuhun osaamisen tarjontaan. Näin ehkä voisi päästä ansioille. Ehkä omille blogisivuille ja omalle alustalle voisi laittaa myyntiin omia tuotteitaan, mutta ensin pitäisi kehittää ne myytävät tuotteet. Niinpä herääkin kysymys kuinka kannattavaa tämä olisi ja miten paljon näkyvyyttä saisi? Kannattaisiko? Paljonko tekijältä vaatisi, että oikeasti hyötyisi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

En ymmärrä miten teksti boldautui, kun ei sitä ollut wordissani.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Usein näin käy, jos on kopipastalla tuonut muualta tekstiä esimerkiksi wordiin. Usein auttaa, jos tuo notepadin kautta kopipastan wordiin (vast.).

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos. Tämä taisi olla ensimmäinen kerta, kun näin kävi. Toisaalta olen kirjoittanut itse ja copy pastannut vain vähän, kääntänyt noita lukumääriin liittyviä tietoja. Olen tarkempi jatkossa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Orin tekstin uudelleen muokattavaksi. Maalasin tekstit ja US:n pohjassa on mahdollista sekä boldata että poistaa boldi, joten tässä tapauksessa käytin poistoa.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Kyllä sillä voi tienata. Pitää vaan kirjoittaa alustalle, josta mainostulot tai osa niistä tulee kirjoittajalle. Laskin erään mainossysteemin mukaan paljonko olisin tienannut blogillani viime vuonna - ei olisi kannattanut :D

Vuodatus.net ja Lily.fi;n lisäksi Suomessa on nykyään raketin lailla nouseva Blogbook.fi, jonne minäkin muutaman muun US-bloggarin kanssa olen siirtynyt kirjoittamaan. Se tosin eroaa noista muista niin, että se ei ole ns. vapaa alusta vaan sivusto valitsee kirjoittajansa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Millä perusteella valitaan kirjoittajat? Vaikuttaako US:n blogikirjoittelu? Mitkä muut tekijät?
Sinähän kirjoitit todella vetävistä aiheista. Oli varmasti yli tuhat lukukertaa. Tiedätkö itse paljonko? Miten mittaus suoritettu?

Joku blogi-illassa ollut ajatteli talousaiheista blogia, joka voisi tuottaa. Lääketieteelliset aiheet voisivat myös olla sellaisia, jos tiedon alkuperä olisi tutkimuksista koottua relevanttia tietoa.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

En tiedä, millä perusteella valitaan. Itse sain vinkkiä ja kirjoitin "hakemuksen". Google Analyticsin mukaan viime vuonna Uuden Suomen blogeissani oli 608 814 sivun katselua ja 480 131 yksilöityä kävijää.

Mitään draamaa vaihtamiseen ei liity ja saatanhan joskus tehdä comebackinkin. Olen kiitollinen Uudelle Suomelle, sillä tämä on aukaissut minulle monia mahdollisuuksia. Blogbook on tamperelainen yritys ja koitan omalta osaltani tukea nuoria miehiä, jotka sen taustalla ovat.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Totta, on hienoa, että voi kirjoittaa siitä, mitä kulloinkin kokee tärkeäksi. Uusi Suomi on moniarvoinen julkaisu. Luulen, että monella on tämän julkaisun osalta vielä vanhentuneita käsityksiä. Sellaisista olisi hyvä päästä eroon. Ehkä US voisi tehdä sen suhteen jotain.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Riippuisi varmaan siitä miten vastaisi lääkefirmojen intresssejä.
Minun taloudelliset aiheeni tuskin olisivat kovin tuottoisia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #15

Kuinka hyvin sen voi tietää ellei kokeile? Toki vertaamalla ilmestyneisiin blogeihin saa jotain kuvaa. Olisikin kiinnostavaa tietää missä ovat Suomen parhaat ja vetovoimaisimmat blogit? Tarvitaanko niidne kirjoittamiseen julkkiksen statusta? Onko Tervo parhaasta päästä vai kenties joku, josta ei kuitenkaan ole välittynyt tietoa?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17

Olen roikkunut täällä Usarissa koska keskustelu on täällä vilkasta ja kiinnostavaa. Usein syntyy pitkiäkin dialogeja. En minä ole muuaalla löytänyt vastaava.
Viime aikoina täältä on hävinnyt aika monta kirjoittajaa. Tällainen bannausuhka netikettirikkomusten takia on aika ikävää.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kun katsotaan kommenttien määrää, Niklaksen sivuun ei ehdi mitenkään mukaan kommnentoimaan ainakaan alkupäähän, koska siellä on sekunnin päästä yöllä jo kymmeniä kommentteja. Ihmettelen, että hän edes viitsii noinkin laajasti vastata.
Mitä tunnetumpi on blogisti- sitä määrällisesti blogikommenttien määrä kasvaa. Laadusta huolimatta MOT.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Heikki, tosi kuin vesi se, mitä sanot. Miten tällaiseen osaisi suhtautua oikealla tavalla? Julkisuushakuisuuttako kommentoijalta?

Julkkisten vierellä saa itsekin näkyvyyttä. Huomaan sen, kun liikun yhden tunnetun ystäväni kanssa. Hän osaa asettua kuviin silloin, kun kamera ilmestyy paikalle. Itse en osaa. Hän etsiytyy kaikkialla myös julkisuuden henkilöiden seuraan. Tullessaan saliin, jossa on paljon avainhenkilöitä, hän noteeraa vain heidät.

Blokistinkin julkisuusarvo vetää kuin hunaja herhiläiset. Toki itsekin kommentoin, kun näen sille sopivan paikan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Riippu myös jossain määrin kirjoituksestakin, joihinkin juttuihin ei ole helposti mitään lisättävää tai vastaan sanomista. Eniten kommenttejä tulee jyrkästi poleemisiin poliittisiin aiheisiin.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Minusta tärkein keino saada blogille lukijoita on se, että levittää sitä sosiaalisessa mediassa kohdennetun fiksusti. Toiseksi tärkein seikka mielestäni on pituus. Blogeja luetaan paljon kännyköillä ja tableteilla eikä tietokoneen näytöltäkään ei ole mukavaa lukea pitkiä tekstejä. Hyvä otsikko ja ensimmäinen lause ovat myös ensiarvoisen tärkeitä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Eilen tuli esille twitter ja face book levitys. Myös se, että seuraa toisten kirjoituksia ja linkittää asiayhteyden niin salliessa omiin blogeihin kommenttinsa. Toisten kirjoittajien blogien aktiivinen kommentointi nähtiin tärkeänä. Suorasanaisuus, ilman ujostelua myös nousi esille.

Oli aikomust kirjoittaa hiukan netiketistäkin, mutta jätin pois. Netiketti korostaa kohteliaisuutta ja vakiintuneiden käytäntöjen noudattamista. Taitaa sellainen usein jäädä merkityksettömäksi tekijäksi, kun tunnepohjalta äkkiä reagoidaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei kai ihmiset netissä käyttäydy sen kummemmin kuin muutenkaan. Paitsi ehkä ne joille se on ainoa kanava uskaltaa ilmaistaa suoraan
Sinun kirjoittamastasi huomaa, että olet tottunut kohteliaaseen ja hienostuneeseen etikettiin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #19

Kiitos Margareta vaikka en kyllä huomannut tarkistaa oliko tarkoitettu jollekin muulle se mitä sanoit.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #24

Margareta sain sentoiston poiston pois. Aiemmin en ole kokeillut poistaa mitään toisten kirjoittamaa.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Mahtaako blogiaan itse kovin tehokkaasti voida levittää? Enempi tuntuu että homma lähtee käsistä itsekseen, jos osuvan tekstin pläjäyttää. Luovuutta jatkuva menestys tietenkin edellyttää, sillä yksittäistä houkutusilmausta ei oikein voi konseptoida valmiiksi ja moni toimii vain kertaluonteisesti, kuten epäilemättä Veikon hitti.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minä jakelen face bookissa linkin. Minulla on iso joukko kavereita, jotka näkevät ja kommentoivat jopa fb:sä suoraan. Joskus myös twiittaan. On kiva, jos kaverit kokevat saavansa tekstistä irti jotain, joka herättää keskustelua. Blogini Turkista sai muutaman ärtymään ja sain haukut, että olen negatiivinen. Eihän yksi juttu jostakin kerro kaikkea mitä ikinä olisi sanottavana.
Jos kaverit tykkää niin uskon, että muillekin on tekstissä jotain.

Jokainen blogi on ainutkertainen. Sitä ei voi mitenkään konseptoida, ehkä rakennetta voisi ajatella kolumnin tyyppiseksi. Siinä melkein kaikki konseptointi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minusta blogissa on hyvää se, ettei sen tarvitse olla kolumni vaan voi olla lyhyempikin. Se voi olla muutaman lauseen keskustelun avaus. Tai kuvien esittely ym. ym.
Sinä osaat tasapainojesti yhdistää kauniita kuvia ja kiinnostava tietopläjäys tai näkövinkkelin johonkin asiaan.
Usein tulee kuitenkin helpoimmin kommentoitua kirjoituksia jotka herättävät vastalauseita.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #25

Täällä todella näkee lyhyitä keskustelunavauksia, jotka vyöryttävät melkoisia kommenttiketjuja. Hyvä niin. Vaihtelu virkistää. Jos kaikilla olisi sama kaava olisi tylsää. Kyllä polemisointi sopii blogiin, huumori, josta ironiakin sopii. Vaikeampia lajeja hyvin toteuttaa. Olisii paikallaan suomalaisessa keskustelussa. Voisi ehkä kokeilla?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #27

Minä vältän ironia kun kirjoitan omalla nimellä. Aina on joku joka ei sitä ymmärrä. Vain harvoin kun merkitys on aivan ilmeinen olen käyttänyt sitä täällä.
Minusta on hauskaa joskus kirjoittaa pakinatyylistä tekstiä, mutta silloin käytän perinteisesti nimimerkkiä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #29

Jatka vaan, ironia on hyvä laji. Sitä pitäisi opetella enemmän vai olisiko se sittenkin luontaista kyvykkyyttä ;D

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #31

Minulla se on sosiaalista perintöä(kin). Tämän tyylilajin mieleentulevia lohkaisuja pidän usein parempana sensuroida.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Kyllä blogia voi konseptoida. Perinteiset kolumnit perustuvat konseptiin lähes aina.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Katsoin sitä blogbookia johon Veikko kirjoittaa. Siellä näkyi blogit olevan raamitettuja muutamaan aiheluokitukseen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minä luin hiukan Kimmo Hoikkalan nettiin tekemää kirjaa. Siitä hän kertoo täällä: http://hermiitti.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Suosittelinkin muutamille ihmisille.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Bloggaaminen eli julkisuuteen tulo on tietynlaisen riskin ottamista. Rivien välistä joku voi lukea omia ajatuksia ja bongata sieltä mielestään jotain negatiivista. Samoin työtehtävieni kannalta olisi parempi esiintyä toisilla tavoin ja niin olen tehnytkin.

Mutta kyllähän kaikilla ihmisillä pitää olla vapaa-aikaa. Ammattiaiheista en juuri kirjoita. Ehkä laiskuudenkin vuoksi, koska kaikki faktatieto pitäisi niin hyvin tarkistaa ja eri mieltä olevat tarttuvat hanakasti pieniin virheisiin. Hyvin tuntemassani insinööri/luonnontieteilijämaailmassa ja -ajattelussa on ollut mielestäni sellainen kirjoittamaton sääntö että poliittisia tai yhteiskunnallisia mielipiteitä ei kovasti huudella. Jopa pidetään omituisena, jos julkisesti mielipiteitään ilmaisee.

Työyhteisöä ajatellen ei olisi eduksi ilmaista myöskään elämänkatsomukseen tai politiikkaan liittyviä näkemyksiä. Mutta toisaalta sananvapauden nimissä, mitä vikaa on siinä, jos tällaisista asioista on mielipiteitä ja ne haluaa julkaista.

Teillä uskoakseni monilla palstan vapailla taiteilijoilla se on tietysti vähän erilaista.

Mitä tähän palstaan tulee, niin julkaistut kirjoitukset ovat myös profiilin nostatusta palstalle enkä ihmettele, että osuvaa ja todennäköisesti laajemmin kiinnostavaa blogia tai sitaattia sieltä nostetaan ylläpidon/toimituksen taholta laajemmin näkyviin. Tämä laajempi huomio takaa myös palstan jatkuvuuden.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olen työurani jo tehnyt, eikä enää niinkään tarvitse ajatella mitä työpaikalla sanotaan. Toki olen aina ollut keskustelevaan tyyppiä ja sanonut mielipiteeni ja herättänyt niin negatiivisen kuin positiisen muotoisia kommentteja muissa.
Esimiesasemassa voi olla vaikea tulla ulos blogien kautta ellei ole äärimmäisen diskreetti ja perusta mielipiteitä faktoihin. Tieteen puolella vaaditaan erityistä tarkkuutta, joten olen jättänyt melko pitkälle kaiken mikä liittyy omaan työ ym menneisyyteeni rauhaan. Se lie viisainta.

Olenkin huomannut, että minussa on herännyt uusia puolia bloggaamisen myötä. Kauanko tätä sitten jatkuu, on vaikea sanoa. Aika näyttää, sillä kirjoitan muutakin. Saa nähdä tuleeko valmista koskaan.

Keskustelut ovat avanneet kuitenkin myös tarpeen perehtyä moniin asioihin syvällisemmin kuin arvasinkaan. Sekin on hyvä, eipä sammaloidu. Olen tottunut etsimään tietoa, se oli osin ammattinikin, muun lisäksi.

Lisäksi kiitos pitkästä kommentistasi.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa