ILgron11

Samaan aikaan monta ikää

  • Maaliskuista aurinkoa.
    Maaliskuista aurinkoa.
  • Entiset opit.
    Entiset opit.
  • Satumaailman kuvitusta vuodelta 1930.
    Satumaailman kuvitusta vuodelta 1930.

Iästä puhutaan, mutta erilaisten ikien erottelu lie outo juttu. Kronologinen ikä on yhtä kuin kalenteri-ikä.  Sitä juhlitaan syntymäpäivinä ja sitä tarvitaan asiakirjoihin. Biologinen ikä nousee harvemmin esille, ehkä lääkärissä  tai  kuntosalilla se  paljastuu tai ikääntyessä se alkaa näkyä yhä enemmän. Sehän liittyy  fyysiseen toimintakykyyn. Kun ei enää jaksa juosta tai nousta hengästymättä mäkeä, kun voimat loppuvat eikä tehtävät suju entisellä tavalla. Toimintakykyä  voi korjata, parantaakin, mutta ei loputtomasti. Toimintakykyä voi mitata  ja se  vaihtelee merkittävästi samanikäisilläkin.

Minkä ikäistä pidetään nuorena, keski-ikäisenä tai vanhana? Sosiaalinen ikäasteikko on silloin mittarina. Sosiaaliseen ikään vaikuttaa ainakin kulttuurin ja aikakausi.   Naiset ja miehet käyttivät lapsuudessani vanhusten vaatteita. Toisin on nyt. Aina ei voi vaatteista päätellä minkä ikäinen ihminen on. Joskus vauvatkin puettiin kuin isommat ihmiset.

Kuka nyt haluaisi näyttää vanhalle vasiten? Ikääntymistä peitellään eri tavoin.  Yhä nuoremmat haluavat ikääntymisen merkit pois. Avuksi ovat tulleet kirurgiset toimenpiteet. Silmäpussit, naururypyt, harvenevat ripset ja repsahtaneet nahat kuoritaan pois. Tuntuu ilmankin  kuin olisimme pysyneet nuorempina kuin entiset ikäpolvet. Elinikäkin pitenee ja työssä pitäisi jaksaa pidempään.

Onko todellisen iän  välttely itsensä huijaamista  vai ajan ja kulttuurin luomaa harhaa?

Sosiaaliseen ikääntymiseen lie  helpointa vaikuttaa. Biologinen ikä  on hankalampi korjattava, kun sillä on yhteys  perintötekijöihin. Sosiaalisella asemallakin on merkitystä, sillä paremmassa asemassa olevat elävät pidempään ja terveellisemmin, mutta miksi miesten elinikä on noin seitsemän vuotta lyhyempi kuin naisten ja miksi miehet tarvitsisivat elämänsä viimeisinä vuosina enemmän apua kuin naiset? Eivätkö miehet ole tottuneet tekemään kotiaskareita ja siksi apu on tarpeen?

Face bookissa  jaetaan linkkiä sivustolle, jossa erilaisten kysymysten ja vastausten pohjalta määrittyy ehkä juuri tuo sosiaalinen ikä,  leikkimielisesti tietysti. En tunne itseäni 19-vuotiaaksi, vaikka sellaisen iän  testissä sainkin. On päävärkki ja kroppa jo ihan erilainen kuin nuorena.

Moni nykynuori tuntee olevansa kypsä, tietävänsä vähintään yhtä paljon kuin vanhemmat ihmiset. Hän on oppimiskykyinen ja taidokas. Itsevarmuuteen voi sisältyä myös arroganssia, josta voi seurata ristiriitoja sukupolvien välille.  Miten ja kuka antaa periksi? Esimerkkinä tällaisista ristiriidoista on tällä hetkellä tosi TV ohjelma Farmi. Siinä on  nuoria itsetietoisia ja vanhempi yhtä itsetietoinen henkilö. Kemiat eivät toimi. Kyse on  ihmisistä heikkouksineen ja asenteineen. Sosiaalisesti taitamattomien ihmisten välille kasvaa kaunan poikasia jos jonkinlaisista asioista ja niitä puretaan avoimesti katsojille. Periksi antaminen on vaikeaa.  Nuori ei ymmärrä ikäihmistä, eikä hänen toimintakykynsä rajallisuutta. Nuori ei kestä vanhemman opastusta. Vanhempi ihminen kokee nuoren ärsyttäväksi ja kyvyttömäksi henkilöksi, joka ei kunnioita ikääntynyttä ihmistä.

Onko maailma muuttunut? Alkaako kunnioitus rapista. Julkisissa liikennevälineissäkin toimitaan toisiin kuin vuosikymmeniä sitten. Nuoret istuu, vanhat seisoo. Ristiriitoja vanhempien ja nuorempien välille syntyy myös työpaikoilla. Pelkkää inhimillistä ikuista "kemiaako" vai huonoja käytöstapoja?

Hyvää mennyttä tasa-arvon päivää!  Aurinko on paistanut tänään ainakin eteläisessä Suomessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa