ILgron11

Pysähtyneisyyden aikaa

  • Sulattaisiko kevätaurinko?
    Sulattaisiko kevätaurinko?
  • Valoisia talvipäiviä.
    Valoisia talvipäiviä.
  • Kuuraa aidalla.
    Kuuraa aidalla.

Nykyinen zomibie-ekonomia käyttäytyy ja näyttäytyy kuin muoti-ilmiöt, mutta onkin kuin henkiin herätetty ruumis tai pakkasen kourissa oleva luonto.

Growthism - kavuismi sekin on tätä päivää ja pitää sisällään sokean kasvun tavoittelun ilman sen mielekkäämpään taustaideologiaa tai elinolojen parantamisen tavoittelua.

Pysähtyneisyys vaikuttaa nuorten elämään. Se, että nuorikin voi ostaa valtavan plasma TV:n luotolla ja mäkkäristä  halpoja hampurilaisia, ei merkitse, että seurauksena  siitä olisi onnellisempi, terveempi  ja pidempi elämä.  

Nuorten harteille on lastattu valtava velkataakka, joka vain kasvaa. Sellaista ei tahdo uskaltaa ajatella, kun tuntuu, että tavis ei voi mitään kuitenkaan tehdä. Ajattelevatko ne, joilla olisi mahdollisuus toimia, saada aikaan muutoksia? Odottavatko he kauankin vielä, että maailmanpyörät alkaisivat taas pyöriä ja kuin itsestään parantaa kaiken? Näin pysähtyneisyys sulaisi  kuin lumi tai häipyisi kuin paha uni.

 the World Economic Forumin mukaan työttömyys prosentti on keskimäärin 4,5. Nuorilla, alle 24
 -vuotialla,  luku on korkeampi 12,5 prosenttia keskimäärin. Kreikassa ja Espanjassa jo yli puolet työikäisistä nuorista on vailla työtä. Miten velat voidaan koskaan maksaa, jos ei ole työtä tai siitä ei makseta juuri mitään? USA: toiseksi suurin yritys on McDonald´s. Mäkkärin palkoilla velkoja ei makseta.

Pääministerimme suri, että maailman talousfoorumi ei suomalaisia kiinnostanut, ei yrittäjiä eikä päättäjiäkään. Näin meillä suljetaan silmät, korvat ja sydän.

Pysähtyneisyyteen kuuluukin hype: "mulla kaikki hyvin". Näin luullaan kaikilla muillakin olevan.

Nuorison on  tartuttava tulevaisuuteen, sillä kukaan muu ei sitä  tee. Pysähtynyt ajattelu ei muutu, elleivät nuoret ala toimia itse ja ajaa omaa asiaansa.

http://blogs.hbr.org/2014/01/the-great-leap-generation-f-needs-to-make/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tulee mieleen tästä Tarja Halosen haastattelu ja kun kysyttiin, minkä neuvon hän antaisi nuorille. Että opiskelkaa ja hankkikaa hyvä ammatti. Kuinka pureva tuo neuvo sitten on, verrattuna vaikka vuosikymmeniä vanhempaan "Mee hippi parturiin" toteamukseen.

Zombeiluksi itse nimittäisin henkistä laiskuutta. Välitetään vain niistä asioista, mitkä ovat läsnä itseä arjessa. Ei jakseta olla uteliaita ja kyseenalaistaa.
Vaikkapa US keskustelupalstalle tullaan emppaamaan ja komppaamaan kirjoituksia, jotka vahvistavat omia ennakkokäsityksiä.

Mediatutkija Veijo Hietala totesi: Tieto ja järki on poissa muodista, suositaan tunteita ja elämyksiä. Tämä artikkeli on aina ajankohtainen:
http://ylioppilaslehti.fi/2011/04/on-ok-olla-dorka/

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Äidillinen ja isällinen neuvo tuo opiskelemaan kehottaminen. Minun äitini kehotti aina hankkimaan ammatin. Se voisi tulevaa ajatellen olla jopa parempi. Ammatti tai kaksi, kun tuntuu että käden taidot vielä nousevat kunniaan. Mene ja tiedä tulevaisuudesta.
Tuo parturiin kehottaminen onkin jo sitten toinen juttu. Tunnen likkoja, joilla oli nenä ym renkaita ja ongelmia työnsaannin kanssa. Liekö enää sellaista rajausta. Meillähän on suhte konservatiiviset työmarkkinat.

Pitää tutustua tuohon linkintakaiseen ja muodostaa omia ajatuksia siitä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Lävistykset ja tatuoinnit ovat itsestään selviä asioita nuoremmille sukupolville. Jos minulle tulisi kovin "koristeellinen" henkilö työhaastatteluun, niin ehkä nuo ulkoiset tunnusmerkit eivät luottamusta herättäisi. Tiedän tosin erään lääketieteen huippuasiantuntijan, joka ei aikuisiässäkään punk-kampauksestaan ole luopunut.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #17

Onhan tuo erikoisuuksien harrastaminen jo ollut sen verran esillä, että ei sellainen kovasti häiritsisi henkilökohtaisesti. Jos osaavalla lääkärillä olisi punk-kampaus ja saisi hyvän hoidon, niin mikäs siinä. Maailmalla näkee niin monenlaisia tyylejä, että niille tulee immuuniksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Pysähtyneisyyteen kuuluukin hype: "mulla kaikki hyvin". Näin luullaan kaikilla muillakin olevan.

Niin mullakin;)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä jos on hyvin, mutta onko naapurilla tai jollakin vähän kauempana asuvalla? Muistammeko kysyä? Kun nuori jätettiin bussipysäkille kovalla pakkasella ei muistettu kysyä onko kaikki kamat mukana ja onko sulla tarpeeki vaatetta päällä ja kännykässä latausta. Meinasi nuori kuolla pysäkille pakkaseen. Miksi unohdamme? Miksi nuorekin unohtava toisensa?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kunhan talous nostetaan takaisin kasvu-uralle tapahtuu itseparannus!(?)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kunhan! Taitaa mennä tovi, jos toinenkin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Näinhän on ollut ennen. Toiveita ehkä on että vielä näin tulee olemaan, mutta voisiko asioita laittaa toiseen järjestykseen jo vihdoinkin?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Loputon kasvu on tietysti mahdottomuus. Kuluttamisellakin on rajansa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Totta maapallon varoillakin on rajansa. Ne rajat tulevat joskus eteen. Tuskin avaruudesta kovin pian löytyy ihmemaata, josta voidaan louhia lisää rikkauksia. Mars lähin ja niin kaukana, mutta onneksi sitä tutkitaan. Kultakaivosta ei ainakaan vielä ole siellä havaittu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

Hulluutta on kilpailla siitä ketkä nopeammin pystyy "hyödyntämään", so. muuttamaan rahaksi maapallon luonnonvarat. Jotkut ilmeisesti kuvittelevat tulevien sukupolvien siirtyvän tuntemattomalle planeetalle.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Kohta pitää muuttaa rahaksi yhä enemmän jo käytettyä materiaalia. Muutoin tämä elämä täällä ei enää pelitä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Rahalla pelataan niin kauan kuin raha on, mutta sillä ei elää kun resurssit loppuvat.
Money is so last season.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #13

Bitconiinko sitten? Jotain tapahtuu, mutta mitä? Miksi nuoriso uskoovieläkin, että miljonääriksi kannattaisi tulla? Ehkä rahan arvo putoaa niin että tarvitaan miljoonia?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Bitcoini taitaa olla joku pyramidihuijauksen muoto.
Jonakin päivänä rahan arvo romahtaa. Miljoonan arvoisia seteleitä Moneta tarjoaa keräilykohteeksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #16

Moneta nyt myy mitä sattuu. Ei tule tartuttua kalliisiin rahaerikoisuuksiin enää. Mihin niitä säilöisi ja miksi? Mitä niillä teksi hädän tullen?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Irja mainitsi käden taidot. Kun katson ympärilleni, huomaan, että nuo kädet ovat tänään suuressa arvostuksessa.

Ikkunani alla, suvannossa korjataan laituria juuri nyt. Tikkaat vievät veden ja jäiden alle, jossa sukeltaja hitsaa. "Ei voi olla totta- on ".

Sukulaispoikani eivät halunneet mennä muualle kuin "amikseen", toinen elektroniikka-alalle, toinen metallille. Toinen käy komennuksilla ulkomailla, toinen metallin huipputyöstäjä kotimaassa ja opiskelee teknologiaa eteenpäin. Ei ole ollut rahasta ja harrastuksista puutetta.

Joskus tuntuu siltä, että valitsin kompassissani väärän suunnan - kaupallisuuden.

... kun olin jo aika hyvä työkaluhioja, hitsari, puuseppä, jyrsijä, levyseppä, sähkömies - syystä, että minusta tulee koneinsinööri.

Sitten elämä kuljetti muualle. Ei noista kädentaidoista ole haittaakaan ollut. Niistä on enemmän hyötyä tänään kuin tuosta kaupallisuuden teoreettisesta numerologiasta.

Kädet ovat reaalikosketus elämään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvin puhuttu Heikki. Moni hyvässä ammatissakin oleva, ei käsityöläinen, harrastaa vapaa-aikanaan käsitöitä, rakentaa taloja ja korjaa ja entisöi esineitä. Taitoja tarvitaan joka lähtöön ja niitä on hyvä hankkia. Pahemmaksi näen sen, että jäädään vain tietokoneen ääreen tai TV vie kaiken ajan. Jotain muutakin pitäisi olla.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset